категории: Електротехник у дома, Цокли и ключове
Брой преглеждания: 26035
Коментари към статията: 0

Как да премахнете електрически контакт и да го разглобите

 

Гнезда има във всеки апартамент и те се използват много пъти на ден, свързват електрически уреди. Понякога възникват ситуации, когато трябва да смените контакта, да го прехвърлите или просто да го премахнете по време на ремонта и тапета. Въпреки че това не е трудно да се направи, трябва да се спазват предпазни мерки, за да се избегне токов удар. В тази статия ще разгледаме как да премахнете електрически контакт и да го разглобите.

Как да премахнете електрически контакт и да го разглобите

Изходно устройство

За да разглобите внимателно контакта, трябва да знаете неговото устройство. Тя се различава в зависимост от конкретния модел и производител, но като цяло дизайнът е същият.

Гнездата са вградени и надземни, Вградените, както подсказва името, са разположени вътре в стената в вдлъбнатината, а фактурите са фиксирани отвън. Често се използват надземни контакти, ако външната окабеляване е положена или на тънки стени, прегради, върху мебелни елементи.

Електрически контакти

 

Устройството на вградения контакт е показано на снимката по-долу

Вградено изходно устройство

Гнездото се състои от четири основни части:

1. Капак на гнездото.

2. Стенен монтаж - разширяеми раздели.

3. Калипер - метална рамкова част на корпуса.

4. Ядро - изолатор с контакти и клеми за свързване на проводници.

В стената или в гнездото, той е прикрепен за сметка на краката. Те са прикрепени към сърцевината с винтове, когато ги затегнете - винтовете на крака се отварят и се опират на седалката (гнездо или стена).Процедура за премахване

На първо място, преди да направим нещо с контакта, вземаме индикаторна отвертка и проверете неговата работа на очевидно работещи контакти или други източници на напрежение (държач на лампата, винтове за прекъсвач и т.н.). Индикаторът в него трябва да свети, когато докоснете фазовия проводник с жило и с пръст контактния ник в края на отвертката, както е показано по-долу.

Липса на проверка на напрежението

Когато сте убедени, че отвертката работи - трябва да изключите напрежението в апартамента или на тази търговска група, За целта намерете автоматични машини или предпазители, които са в електрическия панел на апартамента или във входа на обекта.

Ако имате поставени тапи с предпазители, те са усукани. Автоматични задръствания - кликнете върху червения бутон. Ако има прекъсвачи - флагът е спуснат надолу, след което ще видите маркировката „O”, както на снимката по-долу.

Прекъсвачи в електрическия панел

Сега трябва да проверите отново напрежението в контакта с индикаторна отвертка - ако не свети, когато докоснете и двата проводника, можете да се захванете за работа.

За да разглобите изхода, първо свалете предния капак, за това трябва да развиете 1 или 2 винта.

Демонтаж на изхода

След като премахнете капака, ще видите следната снимка:

Устройство за електрически контакт

Необходимо е да се разхлабят фиксиращите раздели, за това вината, окръжена от червения квадрат, се разхлабва. Тогава монтажът ще се разхлаби и ще можете да премахнете контакта.

Как да премахнете електрически контакт

Сега трябва да премахнете проводниците от клемите, обикновено се използват винтови клеми, така че ние разхлабваме винтовете.

На изхода може да се носи чиновническа дъвка - това е нормално, тя държи монтажните крака, така че да не се мотаят и да изпадат.

2 или 3 проводника са свързани към контакта:

  • фаза;

  • нула;

  • Земя (не винаги).

Ако искате да замените контакта, не правете глупава грешка и го свържете правилно.

Правилно и неправилно свързване на контакта

Как да разглобявате изход на Legrand

Производителят на продукти Legrand е много популярен, но дизайнът му често се различава от обикновените евтини търговски обекти. Процедурата за премахване на продуктите на Legrand е показана на изображението по-долу:

Как да разглобявате изход на Legrand

По-долу е представен дизайнът на контактите на този производител, серията Valena.

Socket серия Valena

И дизайнът на серията Celiane:

Серия Celiane

И в двата случая първо развийте винта, който държи предния панел, след което извадете рамката.Предният панел може да бъде допълнително фиксиран с фиксатор, а повечето от конструктивните елементи са монтирани на ключалки, така че внимателно го проучете и използвайте шило или тънка отвертка, за да го отстраните.


Как да разглобявате контакта на Schneider Electric

Продуктите на друга добре известна марка Schneider Electric са разглобени по подобен начин, но заслужава да се отбележи, че при някои модели предният панел може да се монтира без винт, а на ключалки, както е показано на фигурата по-долу:

Как да разглобявате контакта на Schneider Electric

Те седят плътно, но се свалят, ако бъдат изтеглени.

Отгоре са покрити с рамки и няма какво да вземете за премахване. Следователно, за да разглобите изхода, трябва да премахнете рамката. Отстрани на рамката те имат специален жлеб за това, където можете да поставите отвертка с прорези.

Подмяна на електрически контакт

заключение

За да извадите гнездото в повечето случаи е достатъчен шлиц и отвертка Phillips. Основното е да изключите захранването на мрежата, преди да направите това и не дърпайте прекалено много върху проводниците, за да не ги счупите, в противен случай ще трябва да разкъсате стената и да я разширите. По принцип всички гнезда се разглобяват по подобие един на друг, има някои нюанси за отделните производители, като ключалки или други характеристики на структурния дизайн.

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Изходът не работи, какво да правя?
  • Как да поправим електрическия контакт
  • Как да инсталирате електрически контакт. Подробни фото инструкции за инсталиране на търговски обекти
  • По какво се различава дизайнът на скъпи гнезда от евтините
  • СЪМ САМО: Блондинка и розетка

  •