категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 30803
Коментари към статията: 0

Как да извършите разделянето на окабеляването от потребителски групи в частна къща и апартамент

 

Доста голяма част от населението все още живее в стари къщи с електрическо окабеляване, което е създадено за малки товари. Само преди няколко десетилетия нашите родители от домакински уреди работеха:

 • по една лампа във всяка стая;

 • хладилник, телевизор, магнетофон, радио, постоянно инсталиран и свързан към контакти;

 • няколко преносими домакински уреди като ютия, сешоар и малък набор от инструменти.

При тези потребители, като правило, 2,5 квадратни алуминиеви проводницизащитени от два прекъсвача или електрически тапи с работен ток до шест ампера.

Съвременните домакински уреди имат повишена консумация на електроенергия, а броят им в нашите апартаменти се е увеличил драстично. Мощните прахосмукачки, перални, електрически печки, отопляеми подове, хранителни преработватели, микровълнови печки и други полезни устройства значително облекчават нашите условия на живот.

Дори схемата за осветление се състои от различен брой общи и локални лампи, управлявани от няколко места или дистанционно.

Ето защо въпросът за модернизирането на окабеляването и неговото разделяне на групи за осигуряване на безопасност и удобно използване е от голямо значение.

Как да извършите разделянето на окабеляването от потребителски групи в частна къща и апартамент

Какви са предимствата на споделеното окабеляване?

Методът за разделяне на силовите линии на електрическите уреди на отделни линии позволява:

 • подобряват управлението им;

 • да се опростят последиците от унищожаването на възникнали аварийни условия;

 • улесни ремонтните дейности.


Подобряване на управлението

Използвайки метода за разделяне на окабеляването, можете да създадете секции от неосъществимо оборудване, което остава в експлоатация в случаите, необходими за собственика на апартамента.

Терминът "неприемлив" означава това оборудване, което е разпределено в отделна група и захранвано от неговите индивидуални защити. В случай на злополука те ще премахнат настъпилите щети и при дълго отсъствие на собственици, например по време на пътуване или командировка, можете да изключите всички несъществени уреди и да оставите например фризер за храна и Система Smart Homeзахранва се отделно от други магистрали.

Благодарение на тази функция се намалява консумацията на енергия и се увеличава удобството за нейното управление. Когато част от електрическата верига работи на празен ход без натоварване, тя може просто да бъде изключена от енергия за безопасност и икономия.


Аварийно изключване

Помислете за непредвиден случай на прекъсване на захранването, когато например съседи се наводниха отгоре или домашният господар неуспешно пробие стена на мястото, където жицата премина, провокирайки късо съединение в схемата на захранване. Разбира се, той се елиминира автоматично от работата на прекъсвача.

Защита на проводниците

Когато окабеляването е направено от една магистрала, светлината изчезва в целия апартамент. Той ще остане без електрическо захранване за доста дълго време, докато електротехникът не възстанови веригата.

Методът за разделяне на окабеляването на отделни групи ви позволява да спестите по-голямата част от електрическото оборудване, като изключите един повреден багажник. В същото време търсенето на възникнала неизправност значително се опростява, тъй като мястото на нейното образуване вече става ясно и няма нужда да се анализира останалата част от електрическата верига.


Ремонтни работи

Ако в стария апартамент всички електрически контакти са били захранвани през един прекъсвач, тогава когато се наложи да се поправи или реконструира веригата на което и да е едно място, беше необходимо напълно да се освободи напрежението в разпределителния панел. Това доведе до спиране на хладилника, спиране на гледането на телевизионни програми и дори често принуждаваше жителите да седят на тъмно или при светлината на свещи.

Чрез свързване на потребителите в различни групи за разделяне на магистрали, управлението на домакинските уреди се решава по различен начин: достатъчно е да премахнете напрежението от ремонтираната зона, а останалата част от електрическото оборудване да остави да работи.

Когато възникне неизправност в изходната група, тя се изключва и с помощта на осветителната верига можете да продължите да работите с електрическа светлина и временно да свържете необходимия електроинструмент към нея.

Ако аварията се е случила в осветителната мрежа, тогава за извършване на ремонт временните светлини лесно се захранват от останалите осветителни вериги.


Насоки за споделяне на окабеляване на апартаменти

Преди да започнете работа по електрическото окабеляване, трябва да проучите съществуващите стандарти и внимателно да планирате нов проект за него.


Правила за формиране на потребителски групи

Електрическото окабеляване се създава от отделни магистрали, захранвани от отделния прекъсвач и RCD или дифавтомат, Същевременно се спазват следните принципи:

1. Създадени са отделни линии за мощни домакински уреди като котлони, електрически печки, перални и други подобни устройства. За тяхната мощност се използва кабел с квадратура 4 или 6 мм, а специални захранващи гнезда се използват от терминални комутационни устройства;

2. Всяка стая със собствена изходна група се захранва индивидуално с кабел с проводници с напречно сечение с квадратура най-малко 2,5 мм. Тъй като най-енергоемкото оборудване е съсредоточено в кухнята, се обръща по-голямо внимание на осигуряването му с храна;

3. За схемата на осветление се създават отделни вериги, които не са свързани с групата на изходния ток. Те могат да бъдат разделени допълнително на отделни секции. Захранват се с кабел с напречно сечение от квадрат 1,5 мм;

4. помещения с висока влажност, като баня, тоалетна, кухня, са свързани с отделни кабели чрез RCD с чувствителна настройка 10 или 6 милиампера. За целта те се въвеждат в „мократа група“ на етапа на проекта за окабеляване и се изчисляват индивидуално, като се вземат предвид стандартите за електрическа безопасност;

5. Останалите помещения са защитени срещу течове на течове от RCD, конфигурирани до 30 mA. Напълно допустимо е да свържете няколко от един и същи тип закрепване към една защита;

6. Всяка планирана група се изчислява на потреблението. За нея са избрани кабели и защити. Когато общата мощност на устройствата надвишава разумните граници, които усложняват инсталацията и работата, те се разделят на допълнителни подгрупи;

7. броят на контактите и ключовете във всяка стая трябва да осигурява не само удобство, но и ограничете използването на различни удължителни кабели и тройници в бъдеще, Трудно е да се вземе предвид това при закупуване на ново оборудване, а резервните електрически контакти ще предотвратят подобни случаи.


Принципи на електрическото планиране

Предвид спецификата на човешката памет и сложността на предстоящата работа, преди началото на тяхното изпълнение е необходимо внимателно да се обмисли всичко и да се създаде проект на хартия. За целта направете скица или чертеж на всички помещения в мащаб и посочете върху нея местата на електрическите табла, всички лампи с превключватели, контакти и отговорни потребители.

Можете да използвате чертежите на разработчика, както вече беше описано в статията за схемата на окабеляване в апартамента, Подобен план се съхранява в жилищната документация.

Етажен план на апартамента

Ако е трудно да намерите този документ, тогава с помощта на лист хартия, химикалка, линийка с лента мярка, не е трудно сами да измерите помещенията на апартамента и да поставите мебелен план на скицата. Местоположението му оказва значително влияние върху рационалното поставяне на контакти, ключове, светлини и лекотата на използване.

План за мащаб на стаите и план за оформление на мебели

След това на този план посочете местоположението на електрическите точки и анализирайте разположението на проводниците и кабелите към тях.

Оформление на електрически точки и полагане на проводници и кабели

Значително улесняват изготвянето на план за апартамент и го изпълняват ефективно при стриктно спазване на обозначенията на сградите позволяват специализирани програми. Като пример даваме преглед на безплатната онлайн услуга Roomle.

Местоположението му в Интернет и методът на регистрация са показани на изображението по-долу.

Безплатна услуга за планиране на апартамент

Трябва само да въведете своя имейл адрес, да измислите и да напишете парола и да натиснете бутона за регистрация. Ще видите първоначалния прозорец на услугата.

Прозорец за стартиране на услугата

Започнете работа с елемента „Създайте нов план“ и продължете да се занимавате с простия му дизайн. Услугата разполага с достатъчен набор от инструменти.

Преглед на шаблоните за услуги

Практическото използване на неговите функции е интуитивно, без никакви затруднения. В началния момент на отваряне на прозореца ви ще бъде представен обучителен видеоклип за гледане. Препоръчваме ви да го проучите, въпреки че можете да пропуснете и да се върнете към него по всяко удобно време.

Преди да се регистрирате, препоръчваме да се запознаете с функционалността на услугата във видеоклипа на собственика на WEBTOURS „Как да направите план за апартаменти безплатно и онлайн“.

Той показва прости методи на работа, които ще помогнат не само да създадете мащабирано изображение и да го отпечатате на хартия, но и да видите визуалното му изображение в перспективен изглед или 3D обемно представяне.


Възможни схеми за полагане на електрически линии

Всички захранващи кабели в единия край са свързани в разпределителното табло на апартамента. Освен това, през входната линия, напрежението идва от захранващата платка и всички изходящи линии могат да се извършват в съответствие с една от три схеми на свързване:

1. радиално от общ център към периферията;

2. чрез контур поради серийната връзка на всички потребители към един общ багажник;

3. комбиниран начин.


Радиален метод

Тази схема е най-подходяща за разделяне на окабеляването на потребителски групи и се отбелязва за повишена надеждност.

Радиален метод

Това обаче изисква увеличена консумация на кабели от различни секции. Поради това те не са изпълнени, изискванията за спестявания се намаляват и обемът на монтажните работи допълнително се усложнява.


Метод на цикъла

По своята структура схемата за серийно свързване на потребителите противоречи на принципите за разделяне на окабеляването на отделни групи, тъй като просто ги комбинира с общ багажник, както е показано на снимката по-долу за потребителите на осветителни линии и кутии за кабелни кабели.

Метод на цикъла

В старото оформление на електрическите схеми за окабеляване на апартаменти и сгради методът на контура се считаше за основния наличен метод. Това позволи значително да спестите дължината на кабелите и проводниците. В съвременните условия поради повишени изисквания за сигурност той се отхвърля, но отделни контурни елементи се използват за смесена връзка.Комбиниран метод

Този метод комбинира елементите на първите две опции свързване на потребителите към електрическия панел на апартамента, Най-често се използва в модерни апартаменти.

Комбиниран метод

Поради правилното отчитане на разпределението на мощността на домакинските уреди и внимателния подбор на марки кабели и проводници за тях със защити от прекъсвачи и RCD, се създава оптимален баланс между:

 • надеждност и безопасност на работа на електрическата верига;

 • разходи за материални и парични средства за създаването му.


Характеристики на инсталирането на потребителски групи

След като електрическото окабеляване на апартамента е напълно планирано и изчислено и проектът за неговото полагане е създаден и са придобити необходимите материални ресурси, те започват монтажни работи. За да направите това, директно по стените, тавана и носещите строителни конструкции се планират и очертават всички места на електрически точки.

След това тяхното местоположение се изяснява допълнително и се прави маркиране на полагането на електрически магистрали от панела на апартамента. В този случай е необходимо да се вземат предвид тръбопроводите за отопление, газоснабдяване, водоснабдяване, канализация и други жизненоважни технологични системи, положени в апартамента.

При извършване на работа е необходимо да се спазва стандарти за безопасно окабеляванеи. Те са предназначени за сгради, изградени от всички видове строителни материали, включително SIP панели, Трябва да се отбележи, че проводниците и кабелите могат да се полагат по затворен или отворен начин според различни технологии и техники.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Схема на свързване в апартамента
 • Как да направим надеждното захранване на апартамента
 • Правила за монтаж на електрическо окабеляване - как да направите инсталацията в съответствие със стандартите и ...
 • Схеми за свързване на контакти в апартамента и къщата
 • Струва ли си да сменим алуминиевото окабеляване на медно и как да го направим правилно

 •