категории: Препоръчани статии » Новаци електротехници
Брой преглеждания: 254,975
Коментари към статията: 31

Защо не може алуминиевият кабел да се използва в електрическото окабеляване?

 


Защо не мога да използвам алуминиев кабел в окабеляването?Защо алуминият постепенно се отстранява от ежедневието при инсталиране на електрически инсталации? Защо е лош и опасен?

Съгласно изискванията на 7-мо издание на Правилата за електрическа инсталация (PUE), алуминиеви проводници и кабели с напречно сечение по-малко от 16 квадратни метра. mm не са разрешени за използване по време на монтажа. Но каква е причината за това? Защо алуминият е толкова лош, че служи на електротехниците вярно дълги години?

За да отговорите на тези въпроси, трябва да си припомните нещо от физиката и малко от курса по училищна химия. Какви свойства има алуминият като материал?

На първо място, това е, разбира се, светлина. Това е неоспоримо предимство: по-удобно е да разточите залив или макара със светлина кабел, а ако става въпрос за инсталирането на електропроводи, лекотата изобщо се превръща в най-ценното качество.

Но в допълнение, алуминият като проводник, в сравнение с медта, има по-високо електрическо съпротивление - 0,0271 Ohm x sq. mm / m срещу 0,0175 Ohm x sq. mm / m Разликата е почти два пъти!

жица с алуминиева сърцевинаИменно високото съпротивление отменя предимството на лекотата на алуминия. Оказва се, че за да осигурите същата проводимост, ще трябва да вземете много по-мощен и, следователно, тежък алуминиев проводник, отколкото ако използвахме мед.

Но това все още е половината от неприятностите. Само помислете - медният проводник ще бъде по-тънък! Ако изберете правилно напречното сечение, тогава използвайте алуминий за здраве, още повече, че той също е много по-евтин от мед. Но не е толкова просто.

Всички знаят, че алуминият е устойчив на корозия метал. Но от курса по химия се знае, че това не е напълно вярно. Самият алуминий се окислява много бързо във въздуха. Но образуваният тънък филм от оксид и го предпазва от по-нататъшно химическо унищожаване.

Но защитният филм вече има малко по-различни свойства от самия метал. По-специално, проводникът от него вече не е толкова добър. Това означава, че на мястото на електрически контакт с фолиото от алуминиев оксид, повишена преходна устойчивост, А това води до нагряване на контакта, което от своя страна води до още по-голямо увеличение на електрическото съпротивление.

кабел с медни проводнициЕто такъв порочен кръг. Резултатът е разтопени контакти, отворена верига или ненадеждно захранване. Необходимо е да потърсите проблемен контакт, да го затегнете или да смените скобите, а алуминият, подложен на продължително нагряване, който вече няма специална пластичност, може да се откъсне от всяко невнимателно движение. Тогава ще се изисква подмяна на кабел, което технологично не винаги е възможно.

С медта такива неприятни истории не се случват, следователно, най-новото издание на PUE и го препоръчва за използване при инсталирането на кабелни линии на малки секции. Що се отнася до мощните проводници, напречно сечение от 16 квадратни метра. mm и повече, тук алуминият е разрешен за употреба само поради икономия. Все пак медта е много по-скъпа и досега е невъзможно да се премине изключително към медни проводници и кабели.

Александър Молоков

Препоръчваме ви да прочетете:Как да изберем правилното напречно сечение на кабела за окабеляване

Подробности за избора на марката кабел и проводник:Кои проводници се използват най-добре за окабеляване в апартамент

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Клеми, скоби и ръкави за свързване на медни и алуминиеви проводници
 • Защо не може да свържете мед и алуминий в окабеляването?
 • Мед или алуминий - кое е по-изгодно?
 • Алуминиева тел
 • Как да спойка алуминий

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  PUE -7. Глава 2.1 Окабеляване. Обхват, определения

  2.1.49. За стационарно окабеляване трябва да се използват главно проводници и кабели с алуминиеви проводници.

   
  Коментари:

  # 2 написа: andy78 | [Цитиране]

   
   

  PUE.7-мо издание. Раздел 7. Електрическо оборудване на специални инсталации. Глава 7.1. Електрически инсталации на жилищни, обществени, административни и битови сгради

  "7.1.34. В сградите трябва да се използват кабели и проводници с медни проводници. Захранващите и разпределителните мрежи обикновено трябва да се извършват с кабели и проводници с алуминиеви проводници, ако проектното им сечение е 16 mm2 или повече."

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Проводник или кабел с алуминиеви проводници не могат да бъдат правилно фиксирани, той постоянно се изкачва изпод контакта. Периодично всички контакти трябва да се проверяват и затягат. В допълнение, той е много крехък и освен това прилично окислява. Когато използвате различни терминални блокове за свързване на проводниците, е необходимо да използвате кварцово-вазелинова паста, в противен случай контактната точка ще бъде постоянно нагрявана и връзката ще бъде много ненадеждна и всичко това се дължи на окисляване. Сега всеки, който прави ремонт в апартамента си, сменя окабеляването на медно, тъй като има много по-малко проблеми с него, отколкото с алуминиева жица. Ако няма пари за подмяна на окабеляването веднага в целия апартамент, можете да направите както аз - да смените алуминиевото окабеляване на медно помещение по стая. Оказва се, че не е толкова скъпо. По-добре е да не губите време за алуминий и да се отървете от него, в противен случай ще трябва да отворите вратите отново след ремонт. Това ще бъде забавно.

   
  Коментари:

  # 4 написа: Семен Деружински | [Цитиране]

   
   

  Алуминият е по-евтин и по-лек от медта, има задоволителна пропускливост на тока, но е по-нисък от медта по проводимост. Недостатъците на алуминия са свързани със сложността на монтирането на електрически контакти. Алуминият се окислява много бързо и върху повърхността му се образува оксиден филм, който има висока устойчивост. Влошава състоянието на контакт. Интересното е, че за стопяването на оксидния филм от алуминий по време на заваряване се създава температура около 2000 g. С, въпреки че точката на топене на алуминия е само 657 - 659 градуса! Когато съединението се нагрява и след това се охлажда, плътно прикованият проводник "изтича" изпод контакта, контактът се деформира. Тогава алуминият има голяма топлопроводимост и това води до нагряване на сърцевината, която е в съседство с мястото за заваряване. В резултат изолацията на проводника се прегрява и неговите свойства се влошават.

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   

  Е, разбира се, алуминият не може да бъде напълно забранен, например, в пречиствателните станции имаме такъв микроклимат, че медта не се търкаля. 1,5 квадрата в откритото гниене буквално за 2-3 години. Не винаги е препоръчително да се запечатват всички връзки с контактна паста поради ниската квалификация на електротехниците, голям брой връзки и т.н. Алуминият при такива условия издържа много по-дълго.

  Семен Деружински,
  Между другото, топлопроводимостта на медта е почти два пъти по-висока от тази на алуминия.
  Алуминий - 221 W / m * s
  Мед - 407 W / m * s

   
  Коментари:

  # 6 написа: | [Цитиране]

   
   

  Стас, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  PUE -7. Глава 2.1 Окабеляване. Обхват, определения

  2.1.49. За стационарно окабеляване трябва да се използват главно проводници и кабели с алуминиеви проводници.

  Какво не завърши? Това всъщност е на 86 години .....

  За изключения вижте 2.1.70 3.4.3 3.4.12 5.5.6 6.5.12 6.5.14 7.2.53 7.3.93

  а именно,
  - Отворено таванско окабеляване,
  проводници на шкафове ....
  По принцип повечето от тези глави вече са отменени ....))

  Основното нещо е DNAP 0,00-1.32-01. Правила за монтаж на електрически инсталации. Електрическо оборудване на специални инсталации.

   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   

  Не мелете глупости! Правилно направеното алуминиево окабеляване трае десетилетия! В Санкт Петербург Хрушчов това окабеляване е на около 50 г. И ако там всички видове блокчейн не са се качили в кутиите, то сега няма проблеми. Работих 8 години в подстанция. Алуминиевите кабели бяха контактувани с медни шини (контактното място беше намазано с циатим). Пуфът се проверява веднъж годишно. Нямаше проблеми. Затова не се скарайте на Ал.

  Сега, разбира се, аз съм привърженик на медта.

   
  Коментари:

  # 8 написа: Марат | [Цитиране]

   
   

  Ако сте имали алуминиево окабеляване, тогава в новото трябва да се инсталира само мед, тъй като има много по-дълъг срок на годност.

   
  Коментари:

  # 9 написа: Учен материал | [Цитиране]

   
   

  Всъщност алуминият печели повече от два пъти повече в проводимостта на единица маса, а също така печели повече от два пъти повече по отношение на разходите за единица маса. Медта е икономически неизгодна на всеки 4 пъти.Тя е достатъчно пластична и се огъва не по-лошо от медта, само малко по-малко издръжлива (с еднакви напречни сечения).

   
  Коментари:

  # 10 написа: | [Цитиране]

   
   

  Учен материал

  Какъв х..алуминий има по-добра проводимост?

   
  Коментари:

  # 11 написа: Олег | [Цитиране]

   
   

  Георги,
  И четете внимателно! ЕДИН ЕДИН НА МАСА! Или какго х .. върху вас физика в училище
  прескочи го! колега  

   
  Коментари:

  # 12 написа: | [Цитиране]

   
   

  Всичко има право на живот и алуминий и мед. Разбира се, благородницата е по-добра от готвачка, но когато няма благородничка, те се третират като готвач. И това, и това имат своите плюсове и минуси. Още по-добре, сребърни и златни проводници ...

   
  Коментари:

  # 13 написа: | [Цитиране]

   
   

  Борис,
  И колкото по-добри златни проводници?

   
  Коментари:

  # 14 написа: | [Цитиране]

   
   

  за VSF: тяхната проводимост е по-висока. Вярно е, че единичната цена на kakbe също не изостава.

   
  Коментари:

  # 15 написа: | [Цитиране]

   
   

  В къщичката смених входния кабел от колоната към брояча, имаше избор на мед 4 mm2 или алуминий 6 mm2, избрах алуминий. На цена почти 4 пъти по-евтина, със същите характеристики. Компетентното алуминиево окабеляване трае дълго и високо качество, основното е да правите добри спойки и разтягате контакти веднъж на 1-2 години и разбира се да не ги претоварвате извън нормата. Медта не е толкова супер, вие също трябва да разтегнете контактите и др. Медът печели, IMHO, удобство е да работите с мед, тъй като при същите характеристики сечението на медта е необходимо по-малко от алуминия, а медта е по-устойчива на счупване, освен това е по-удобна работа, можете да огънете поне по някакъв начин, но в противен случай алуминият не е по-лош, отново IMHO.

   
  Коментари:

  # 16 написа: Роман | [Цитиране]

   
   

  За какво да спорим? За алуминиев въздух! За облицовката към ASU е същият алуминий. Но апартаментът вече е меден. Толкова по-рационално и по-евтино. Големи секции алуминий, малка мед. Това се прави по целия свят, включително и в САЩ.

   
  Коментари:

  # 17 написа: | [Цитиране]

   
   

  Когато електротехник, жилищно-комунални услуги обслужва жилищни сгради от 1960-1990x. Всъщност алуминият нямаше оплаквания от всякакъв вид марки, с изключение на икономическия начин за завършване на мрежите (както искаха и направиха, нека се опитат да намерят окабеляването под мазилката) и грозната работа на къщите мрежи от потребителите. Медта, разбира се, надминава алуминия в много отношения, но за хората с ограничени способности цената остава основният критерий. Все пак мрежите, направени от електротехници преди половин век, са служили и до днес, а днешното поколение по този въпрос вероятно е по-ниско от тях. IMHO. Основното нещо са ръцете и главата.

   
  Коментари:

  # 18 написа: | [Цитиране]

   
   

  В статията и в коментарите не се споменава едно отрицателно свойство на алуминия - това е опасност от пожар. Ако струя от разтопен метал е насочена от височина от няколко метра, тогава температурата на капчиците в алуминия в момента, когато удари пода, ще бъде по-висока, отколкото в горната част, и ще се наблюдава значително понижение на температурата в медта. Това се дължи на факта, че капка алуминий, движеща се във въздуха, се загрява и пламва като бенгари. Т.е. в случай на късо съединение на проводниците на тавана, по-нагрятите частици ще паднат на пода, отколкото в случая на мед, и ако вземем предвид сравнително ниската надеждност на контактните връзки на алуминиевите проводници, това прави избора на медни проводници още по-силен.

   
  Коментари:

  # 19 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  Значително предимство на алуминия е значително по-ниската му цена в сравнение с медта. В пунктовете за приемане на цветни метали на килограм алуминий те са 5-6 пъти по-малко, отколкото на килограм мед.В допълнение, алуминиевият кабел тежи много по-малко от медния. Съответно алуминият е по-малко привлекателен за крадците. Няколко пъти трябваше да пускам отново медния кабел, доставящ гаража, поради кражба. В крайна сметка реших да държа алуминий.

  Какво ще кажете за надеждността на електрическото окабеляване, всичко зависи от качеството на контактните връзки. Ако контактните връзки в разклонителните кутии, както и на местата, където кабелът е свързан със защитни устройства, контакти и осветителни устройства, са надеждни, тогава алуминиевото окабеляване не отстъпва по надеждност на медното. Качествено монтираното алуминиево окабеляване ще продължи повече от десетина години. И ако нарисувате отделна линия към всеки изход, тогава надеждността на окабеляването ще се увеличи значително, тъй като няма да има междинни контактни връзки, като най-уязвимите места на окабеляването.

  Въпреки многото предимства на медния кабел, в наше време преобладаващото мнозинство предпочита алуминия, аргументирайки избора си със сравнително ниската си цена.

   
  Коментари:

  # 20 написа: Майкъл | [Цитиране]

   
   

  При окабеляване е разрешено използването на проводници и кабели изключително с медно ядро. За да бъдем напълно справедливи, в Правилата за електрическо оборудване (PUE) има предположения за използване на проводници с алуминиеви проводници с напречно сечение повече от 16 м2, но едва ли някой ще използва тази норма, следователно, медно ядро ​​в окабеляването е единственият правилен начин!

   
  Коментари:

  # 21 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  През последното десетилетие броят на инсталираното оборудване в апартаментите се увеличи значително, а в същото време електроенергията, консумирана от това оборудване, се увеличи. Съответно натоварването пада върху електрическите мрежи, положени в стените на нашите апартаменти и входове.

  Това е особено вярно за къщи в стар стил, където често се полагат алуминиеви проводници, които под влияние на времето и отоплението започват да се рушат и стават неизползваеми. Ето защо, ако не искате да останете без светлина в продължение на няколко дни или искате да засилите пожарната си безопасност (неизправностите в старите мрежи са често срещана причина за пожари), по-добре е предварително да поправите и подмените домашните мрежи.

  Що се отнася до алуминия, по-добре е да се каже веднага - той не трябва да се използва. Разбира се, цената на покупката му е по-малко осезаема, но тя бързо се влошава, окислява по-бързо, крехка е и изисква големи напречни сечения, което разбира се ще се отрази на удобството при полагането й. И не забравяйте за правилата за електрическа инсталация, в които е отбелязано, че алуминиевите проводници и сърцевини не трябва да са с напречно сечение по-малко от 16 квадратни метра. мм.

  От гореизложеното се вижда, че медът излиза на преден план. В мед стойността на електрическото съпротивление е по-висока, отколкото в алуминия, тя е по-малко податлива на топлина, което влияе на стареенето и разрушаването на изолацията и съответно намалява вероятността от токов удар и пожар в апартамента. Контактните съединения са по-трайни от алуминия, а самата мед е по-устойчива на деформация. Минусът на медта е само в цената, въпреки че е малко вероятно да ви удари джоба, но току-що поставената медна жица спокойно ще ви служи около 30 години.

  Медните проводници също се продават (медта отива само по повърхността на проводника, останалото е от различни видове сплави), проводимостта на такива проводници е по-лоша от тази на чистата мед, те са по-твърди, но устойчиви на външни влияния.

   
  Коментари:

  # 22 написа: | [Цитиране]

   
   

  Производител на инструменти, Настройка на електроника на машини с ЦПУ, Електрик, Електроинженер, Електромеханик - това са етапите на дълго пътуване и от височина 50 години мога да кажа най-важното - никога не е късно да се научите. Прочетете английската и френската теория.Британците имат предпазители в щепселите 3-13А и не винаги можете да сложите приятел от дясната страна на щепсела, французите имат помещение за щит за броя автоматични машини, като кабинет дистрибутор във фабрика за самолети, всяко устройство има своя преброена автоматична машина
  Поправянето на други резачи и инсталирането на окабеляване отнема около половината работа
  Относно темата: Общата коректност на всички, които са споделили окабеляването - сглобяем (пред-офис) алуминий върху мед,
  Всичко, което вибрира, се придвижва, за да свърже многожилната мед (PV3) (PVA), тя е за удължителни кабели в помещения, а през лятото на улицата, През зимата гумата KG е по-добра от KGN
  Към алуминиева тел до 16 мм - не, към алуминиев кабел от 16 мм - да Алуминиев кабел и ако бронята и пълнените с масло лежат в оборския тор 150 години и нищо няма да му се случи от мед, няма да остане нищо
  Опитайте се да избегнете директен контакт на мед с алуминий.В края на краищата например има накрайници на TAM или метални клеми от консерва. Измиването с 3-D метал все още ерес. Проводникът не е болт, а оголена максимално голяма става
  Не пробивайте накрайниците за по-голям болт, не намалявайте болта с повече от стъпка, но вземете по-голям връх Например, 35 мм проводник може лесно да се постави върху 35 мм ръкав, който е запушен с 70 ТА с лек чук, като се чукне с чука и се забие 2 пъти с 6 шестнадесета хидра, и след това го откачете с ТУК до огледало блясък (но не с хартиена шкурка) и след това на 12 болта 2 гайки и шайби са по-дебели и по-широки. Подобна алуминиева връзка, съчетана със стартов прекъсвач 400a, ще продължи вечно, осигурявайки 60 кВт трифазно натоварване. Видях етикети от 50-те години на миналия век и в мрежата, където няма човешка ръка
  Най-тънката част на окабеляването, където се счупи - контакт
  Окабеляването с алуминиев SIP във въздуха е без съмнение най-доброто
  Осветление 1,5 мм2 мед и 3-6 автоматична машина немски и американски вагони, усукващи се с поставяне на 2 винтови клеми (само непрозрачни, но сини или жълти, обвити с капачка
  Извършваме тестване под налягане с 6-странична хидравлика (все още съхранявам вериги до 240 мм и лост до 70 и за медно и алуминиево обтягане) запояване има по-лоша проводимост, а заваряването без флюс разваля металната конструкция
  PPE, за да бъда честен, считам само ерес, с изключение на осветление с предварително почистване на усукани краища до 3 броя
  Разклонителната кутия е стотинка, за да не свързваме светлините с кабел
  Мощност (изход) -2,5 мм2 мед и 13 Автоматична машина за усукване с кримпване
  Не пренебрегвайте 3 и 5 жилищна и пожарна безопасност - VVG NG LS и т.н.
  Черен PND гофриране е много удобен.Скрива в дърво е метална тръба за дърворезба в метални кутии, поне метален маркуч с пластмасови ръкави
  Издърпайте всички винтови контакти 2–3 пъти с интервал от шест месеца, след което проверете и пробвайте селективно разширяване
  Изолираме ръкави, накрайници с бяла лента на 2-3 слоя или с термоусаждане - по-добре е периодично да виждате преминаването на топлината с безконтактен термометър IR
  Окабеляване само с правоъгълни 90 градуса Завъртете радиус 10 диаметра на кабела
  Не дай Боже да използваш гровър или ще се спука или провисне - само болт за шайба и 2 гайки
  Опитайте се да не пестите пари по време на инсталацията (висококачествени компоненти), директни ръце на добър електротехник с ярка глава, това е ключът към успеха.
  А през нощта, прочетете PUE, PTBEP, справочника на селските електротехници в Австралия.
  Именно от грешките в инсталацията се раждат грешните страхове.
  Приложете UZO (но правилно), това ще ви спаси живота.
  Обичайте електротехника и влака като себе си.
  А алуминият се е наричал металът на бъдещето в близкото минало.

   
  Коментари:

  # 23 написа: Vovische | [Цитиране]

   
   

  Съществува значително предимство на алуминия: той се топи по време на късо съединение вътре в проводника, прекъсвайки веригата, без да запали изолацията. С медта такъв трик е по-труден.

   
  Коментари:

  # 24 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  Според PUE вътрешните електрически мрежи не трябва да се извършват от кабели и проводници с медни проводници. Разрешено е използването на кабели и проводници с алуминиеви проводници със сечение най-малко 16 mm2 в мрежите за доставка и разпределение.Захранването на отделни електрически уреди, свързани с инженерното оборудване на сградите (помпи, вентилатори, нагреватели, климатични устройства и др.), С изключение на оборудването на противопожарните инсталации, може да се извърши с проводници и кабели с алуминиеви проводници със сечение най-малко 2,5 mm2.

   
  Коментари:

  # 25 написа: учащ се | [Цитиране]

   
   

  Колкото повече започвам да задълбавам в телени връзки, толкова по-различни версии могат да бъдат намерени. За съжаление, тези, които са пряко отговорни за тези съединения, обикновено не четат много :( Да, и в 21-ви век с това ниво на технологичен прогрес е крайно време да се сложи край на този спор, но на практика всичко се връща:

  Например, можете да намерите видео, да, и както се казва в статията, проблемът е в преходната устойчивост на медта. На практика имам, когато се тества с товар от около 20 ампера, и алуминиева жица от 2,5 квадратни метра. mm, отоплението му със сигурност е значително, но огънят не се получи от него. Освен това мястото на усукване също се оказа по-малко горещо ... Защо така? На следващо място, нека поговорим за връзката на мед и алуминий - много думи могат да се намерят за галванична двойка и прото, как най-добре да свържете такива проводници. В резултат на това някои предлагат терминални блокове, други спойка, трети предлагат усукване, а трети предлагат болтови връзки. Има и ръкави от тип GAM, но в крайна сметка нито една опция няма точно определение - и всъщност всички те не са правилни. И тогава какво да използвате и кой ще отговори на всички въпроси?

   
  Коментари:

  # 26 написа: | [Цитиране]

   
   

  Относно алуминиевото окабеляване. В апартаментите алуминиевото окабеляване е по-изгодно от медното. Това се тества на практика. Трябва да можете да изчислите напречното сечение на проводника под натоварването в мрежата. и усукващите връзки ще бъдат по-надеждни от всички терминални блокове. Ако окабеляването не се извърши правилно и сериозно, тогава медното окабеляване изгаря не по-лошо от алуминиевото. И все пак, усукването трябва да се направи плътно. За целта са необходими два клещи. Това е цялата дискусия.

   
  Коментари:

  # 27 написа: Алик Диник | [Цитиране]

   
   

  И защо не споменете, че окисляването на медна жица до зелено също заплашва текущата пропускливост? Рекламирате на скъпа медна тел?
  Ако пистата е права, без завои, можете да поставите скъп алуминиев проводник, след което можете да го извадите с медна жица.

   
  Коментари:

  # 28 написа: Bumbarash | [Цитиране]

   
   

  Алуминият е крехък, като копеле. Това е всичко.

   
  Коментари:

  # 29 написа: Едуард Павлов | [Цитиране]

   
   

  През октомври 2017 г. Министерството на енергетиката издаде "Правила за безопасност на захранващи инсталации. Характеристики на електрическото окабеляване в сгради с проводими медни проводници или проводници от алуминиева сплав." Това означава, че алуминият отново е бил разрешен да се използва в електрическото окабеляване.

   
  Коментари:

  # 30 написа: прост електротехник | [Цитиране]

   
   

  Не говори глупости!
  В кое професионално училище си изтри гащите?
  Те не забраниха използването на алуминий в електрическото окабеляване.
  Но вероятно сте отворили учебника по физика от грешната страна или сте го държали с главата надолу.
  "много по-могъщ", усмихна се. В характеристиките на проводниците няма такова понятие за "мощност". Има концепцията за "напречно сечение на проводника" и "съпротивление". "Проводимост", електрическата проводимост на проводник зависи от тези две характеристики. Но плътността на тока ще зависи от напречното сечение на проводника и мощността на товара. Напречното сечение на проводника се избира според текущата консумация на очакваното натоварване, така че плътността на тока в проводника да не надвишава максимално допустимата му стойност, плюс "коефициента на безопасност".
  Теглото на проводника се взема предвид от проекта, освен в самолетостроенето и в космическата индустрия. Там е важен всеки грам.
  Правилно направеното усукване има напречно сечение, много по-голямо от напречното сечение на самия проводник и никой оксид не му пречи да работи надеждно в продължение на десетилетия. Устойчивостта на преход в този случай е по-зависима от кривите ръце и тъпите мозъци, независимо дали е от алуминий или мед, не е важно. И ако приложите и заваряване на алуминиеви обрати, тогава можете да забравите за оксидите и устойчивостта на преход.
  Не сте чели PUE, това веднага се забелязва.

  Освен моите, прочетете коментарите по-горе. Подкрепям и одобрявам тях!:
  Коментар 7 Karamaz777
  Коментар 15 Дмитрий
  Коментар 16 Роман
  Коментар 17 Игор Заваров
  Коментар 26 Таймураз
  Борис ...
  "коментар 12 Борис"

  Има такава поговорка: „За липса на готвач, гответе e @ ut“.
  Анису ...
  "Коментар 18 анасон"
  За да може дадено вещество да се загрее по време на триене срещу въздуха, то трябва да се разпръсне дори до първата космическа скорост. Прочетете физиката на съветските времена. Наистина се основава на ФИЗИКА !!
  Модерното може да лъже ...

   
  Коментари:

  # 31 написа: Руслан | [Цитиране]

   
   

  Трябва да вземем предвид и по-високата якост на медта (поради еластичността) в сравнение с алуминия. По време на монтажа това е много важен фактор, като се има предвид, че при полагане проводникът ще трябва да бъде огънат под различни ъгли (а понякога и многократно). Поради завои, алуминиевото окабеляване има микропукнатини и пукнатини, което може да доведе до намаляване на проводимостта в тази област и в резултат на това до скъсване на проводник.