категории: Електротехник у дома, За електротехниците и не само, Как работи
Преглеждания: 164,439
Коментари към статията: 18

Индикаторни отвертки и индикатори за напрежение

 

С електричество трябва да сте на вас !!! (изпитана във времето мъдрост).

Мнозина вероятно са чували, че истинският електротехник не е този, който не се страхува от електричество, а този, който е в състояние да избегне директен контакт с електричеството. Според статистиката от токов удар най-често умират електротехници с опит от десет и повече години. Именно на тази възраст се притъпява чувството за опасност. Някои опитни електротехници тестват наличието на електричество чрез допир, да, това е чрез допир. Но защо да рискувате собствения си живот, когато има устройства, показващи наличието на напрежение?

Индикаторна отвертка

Има много устройства, показващи наличието на напрежение - от най-простия индикатор за напрежение на газоразрядна лампа (neonka) до устройства, показващи не само наличието на напрежение, но и много други параметри.

В тази статия ще разгледаме индикатори за напрежение и индикатори, които най-често се използват в практиката си както от професионални електротехници, така и от домашни майстори. В електрическите инсталации най-често се използват индикатори със сигнални лампи.

Сравнително наскоро имаме индикатори за напрежение, които ни позволяват да открием наличието на напрежение без директен контакт с проводника на тока.

индикатор за напрежение MS-18Пример за този тип инструменти е индикатор, произведен от Китай (въпреки че всичко е написано, което се прави в Германия) - MS-18, MS-58 и т.н.

Такива индикатори се състоят от светодиод, две миниатюрни батерии и чифт радио компоненти. Тези индикатори могат да се използват безопасно, като имате достатъчно опит и знания в електроенергията, тъй като тези индикатори отговарят на всичко. За начинаещи електротехници и хора без опит, използването на тези сонди е нежелателно и дори опасно.

индикатор за напрежениеНай-популярната сред начинаещите електротехници и домашните майстори е индикаторната отвертка. Със сигурност такъв инструмент може да се намери при всеки домашен майстор.

Има много разновидности на такъв индикатор за напрежение. Най-простите се състоят от неонова крушка, устойчивост от няколкостотин kOhm до 1 mOhm, прозрачен калъф и острие за отвертка.


Внимание! Индикаторната отвертка се проверява предварително на работещ контакт. По време на теста ярката светлина не трябва да гори, в противен случай светлината вътре в отвертката няма да бъде видима. При проверка е необходимо да натиснете специалния щифт в края на отвертката.Еднополюсни индикатори за напрежение се състои от неонова сигнална лампа с праг на запалване не по-висок от 90 V и допълнително съпротивление, поставено в изолиран корпус, наподобяващ писалка. Корпусът има контакт от страната на тягата и контакт върху главата. Когато проверявате за напрежение, трябва да докоснете контакта върху главата на показалеца с ръка. Общуването със земята става чрез човешкото тяло.

За да използвате такава сонда, проста отвертка е достатъчна, за да докоснете открития проводник или носещата ток част от оборудването, докоснете металната част на сондата с пръст, може да е малък пръстен или просто парче калай на капачката. При наличие на напрежение - неоновата крушка светва. Има много имена за такива показатели - INO-70, IN-91 и т.н.

Еднополюсен индикатор за напрежение тип IN-90; В-91

Еднополюсен индикатор за напрежение тип IN-90; IN-91: a - верига, b - начин на приложение, 1 - изолиращо тяло, 2 - сонда под формата на отвертка, 3 - контакт, 4 - отвор в тялото за наблюдение на светенето, L - неонова лампа тип IN-3, R - BC тип резистор, 1 MΩ; 0,5 W, R— изолационно съпротивление на мрежовите проводници спрямо земята.

Индикаторите за еднополюсно напрежение могат да бъдат произведени самостоятелно. Фигурата показва данните за производството на индикатора за напрежение UNN-10.Като сигнална лампа се използва MTX-90 тип студен тиратрон със студен катот с праг на запалване 90 V.

Ако е невъзможно да се получи неонова лампа или тиратрон, се разрешава използването на лампа с нажежаема жичка с мощност не по-голяма от 10 W, затворена в един от корпусите на индикатора за напрежение, като индикатор за наличието на напрежение. Във втория случай се монтира допълнително съпротивление на проводника. За мрежа с напрежение 380 V и 10 V лампа с мощност 10 W, стойността на допълнителното съпротивление трябва да бъде 5000 ома.

Следващият най-популярен сред електротехниците са биполярните индикатори за напрежение. Тези показатели се състоят от две части. В една от частите е цялото пълнене на устройството, във втората част е сондата.

Биполярен индикатор за напрежение

Биполярен индикатор за напрежение: a - индикатор UNN-10: b - индикатор MIN-1, T - тиратрон тип MTX-90, R1 - MLT-0.5, 1 MOhm шунтов резистор, R2 - MLT-2, 0 допълнителен резистор , 24 MOhm, L - светеща лампа тип IN-3: R - шунтиращ резистор тип BC, 10 MOhm, Rd - допълнителен резистор тип BC Z MOhm.

индикатор за напрежение


Биполярен индикатор за напрежение се състои от неонова лампа, допълнително съпротивление и контакти 1. Неонова лампа шунтиран от резистортака че да няма сияние под действието на капацитивен ток. Елементите на показалеца са фиксирани в два пластмасови корпуса 2, свързани с гъвкав проводник с дължина 3 1 m с изолация с повишена надеждност.

Биполярните указатели изискват докосване на две точки на електрическата инсталация, между които е необходимо да се определи наличието или отсъствието на напрежение.

Има много разновидности на такива показатели. По отношение на функционалността те също се различават.

Най-простите индикатори показват само наличието на напрежение. Пример за такъв индикатор са устройствата от серията PIN-90 (-2m, -2mu), UN500, -453, UNNU-1, UNN-10, MIN-1 и т.н. По-модерните модели - серията ELIN-1 (-СЗ, -С3 ИПМ, -С3 Combi) и много други устройства, показват не само наличието на напрежение в изследваната секция на веригата, но и нейната оценка, полярност на напрежението.

индикатор за напрежениеКато индикации се използват: неонови крушки, светодиоди с различни цветове, цифрови и индикатори. Съществуват и комбинирани индикатори, където заедно със светлинната индикация има и звуков, което прави работата с устройства по-удобна и безопасна.

За разлика от еднополярните указатели и индикатори, за да разберете за наличието на напрежение с тези (биполярни) устройства, е необходимо да се използват две сонди. Използването на такива устройства дава по-пълна картина за наличието или отсъствието на напрежение, което несъмнено е много важно в работата на електротехниците.

В допълнение към проверка за наличието или отсъствието на напрежение в областта на изследваната верига, някои биполярни индикатори могат да се използват като „прозвуци“, тоест за проверка на веригата за отворена.

тестерДигиталните устройства също са доста популярни сред електротехниците - мултиметри - тестери, Тези универсални устройства ви позволяват да проверявате напрежение, съпротивление и т.н. Като индикации се използват цифров дисплей, индикатори за звук и светлина.

Някои модели са оборудвани с „Кърлежи“, които ви позволяват да измервате токбез да се нарушава изолацията на проводника. Също така много модели тестери са оборудвани с температурен сензор, с който можете да измервате температурата на оборудването - трансформатори, двигатели, превключватели на захранването.


Внимание:

1. Използвайте като индикатор за напрежение предупредителна лампа (конвенционален патрон с два проводника) в мрежи с линейно напрежение, по-голямо от 220 V, не е позволено, тъй като ако линейното напрежение е неправилно свързано към мрежа 380/220 V, лампата избухва и фрагментите могат да наранят работника.

2. На практика еднополюсните индикатори за напрежение често се произвеждат самостоятелно, обикновено под формата на отвертка. В този случай има случаи на неправилно производство и тогава съществува опасност от токов удар. Не използвайте вал за отвертка по-дълъг от 20 мм.Ако валът е дълъг, съществува опасност от докосването му по време на изпитване на напрежение. Препоръчително е плътно да издърпате изолационната тръба на пръта, оставяйки секция с дължина не повече от 5 мм неизолирана. От страната, близо до източника на напрежение, трябва да има тяга пръстен, стърчащ 3-4 мм, за да се предотврати подхлъзване на ръката.

Особено внимание трябва да се обърне на избора на неонова крушка, така че прагът на запалване да не надвишава 90 V. Най-подходящата лампа тип IN-3. Допълнителното съпротивление трябва да бъде най-малко 200 kOhm.

Корпусът трябва да бъде направен от ебонит или тъмна пластмаса, в който е по-лесно да забележите блясъка на крушката. Произведените знаци трябва да бъдат тествани.

Във всеки случай, когато се използват индикатори и индикатори за напрежение, са необходими знания и умения при работа с тях. Също така, не забравяйте за мерките за безопасност. И се доверете на професионалистите, както знаете, електричеството не прощава шеги и грешки!

Вижте също: Как да използвате мултицет

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Електрически инструмент
 • Защо предупредителната лампа е опасна и защо е забранена от правилата
 • Как да намерите фаза и нула? Няколко метода за определяне на фаза и нула pr ...
 • Какво е нула и фаза?
 • Скрити детектори за окабеляване - кълвач, MS-158M, MS-48, BOSCH DMF ...

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Бих искал да науча повече за китайските индикатори, произведени в Германия или обратно?

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Скъпи Олег. Ще се опитам да отговоря на въпроса ви, използвайки индикатора MS-18 като пример. Този индикатор е предназначен за професионална употреба в електрическата мрежа. Устройството трябва да се използва при температури от -10 до + 50 и честота от 50 до 500 Hz. Технически характеристики - 1- Определяне на променливото напрежение по контактен метод 70-250V 2- Определяне на променливото напрежение по безконтактен метод 70-600V 3- Определяне на пряко напрежение до 250V 4- Определяне на полярността 1,5-36V 5- Проверка на целостта на веригата 0-5MOhm 6- Определение микровълново излъчване от 5mW / cm. Но всичко това ще се наблюдава, ако устройството е оригинално. И ако китайците тогава ще реагират като цяло на всичко, което се движи.

   
  Коментари:

  # 3 написа: Руслан | [Цитиране]

   
   

  Основното лекарство между другото!

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  IMHO. Имам доста положително мнение относно китайските устройства с два терминала. Имам две, използвам истината рядко. От гледна точка на сигурността, разбира се, има много въпроси (не можете да ги сравните с ПИН кодове). Завършване от 6 до 380, със съвети, скали "не лъжете". Предимно предпочитам мултицет. Да имате ПИН в джоба си е загуба на място. Най-безполезното нещо. Само гарантирано главоболие и незадължителни размисли.

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   

  Искам да отбележа, че много китайски индикатори за напрежение не са безопасни, а именно: в електрически инсталации над 400 V до 1000 често са перфорирани, твърде чувствителни към пикапите - което често е подвеждащо, а не висококачествено изпълнение на случая. Според мен е по-добре да се използва евтин китайски мултицет, отколкото китайски индикатор за напрежение ......

   
  Коментари:

  # 6 написа: победител | [Цитиране]

   
   

  Имам индикатор за напрежение, който свети просто, защото към него е прикрепен пръст, когато изобщо няма напрежение.

   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   

  Игор Захаров ...
  ПИН кодът не е излишен в джоба ви и често показва това, което мултицетът няма да показва!
  Ако не нося тестера всеки ден със себе си, тогава ПИН-кодът, подобно на химикалката, винаги е с мен!
  Повярвайте ми, аз не работя като електротехник, но групата постоянно се разширява, защото това е част от моята длъжностна характеристика. По принцип в 6-та група веднъж изпълнявах работа на слаб ток и с висока честота съм приятели!

   
  Коментари:

  # 8 написа: | [Цитиране]

   
   

  Constantin,
  Извинявам се, но къде работехте в група 6 (и каква група)?

   
  Коментари:

  # 9 написа: | [Цитиране]

   
   

  Благодаря ви за информацията, но аз лично имам всички горепосочени указатели у дома!

   
  Коментари:

  # 10 написа: | [Цитиране]

   
   

  Индикаторът за напрежение е незаменим, но не китайският, който свети от всяко докосване, а нашия, обикновен, с неонова лампа.
  ЩАСТИЕТО е една дума. Не е необходимо да го отделяте, иначе не е ясно КАКВО е "докосване" ...

   
  Коментари:

  # 11 написа: | [Цитиране]

   
   

  За всички аварийни и инсталационни работи в мрежата 220/380 V използвам 2 устройства: 1. Звуков индикатор iEK OP-2E 2. Сонда от два леки миньона 15 W (от хладилника). Затварям един от тях с миниатюрен превключвател на клавиатурата. Два проводника от него с накрайници влизат в отвора на бутилката с шампоан, в който е поставена сондата (защита срещу падане и счупване на стъклото при грешка включване. По-голямата част от работата изисква не количествено, а качествено измерване: тоест наличието на напрежение 220 или 380 V, целостта на проводниците. И точните измервания, които са много по-рядко, се извършват с цифров мултицет.Мога да открия наличието на напрежения до 0,4 kV, като докосна отворените части, носещи ток. В този случай опитът ми позволява да различавам 220 V от земята проводник (на червената светлина). На зелената светлина в положение "L" или "H", докосвайки изолирана жица (небоядисани проводници AVVG, KG, стар VVG) мога да намеря 220 V сърцевина, заземен проводник и незаземен (за нищо Можете да звъните крушките в магазина, незабелязани проводници в екрана, целостта на намотката на електродвигателя, генератора, полярността на акумулатора на колата ... Използвам сонда за определяне на напрежението 220 или 380 V. Първо докоснете двата проводника с изключен. Ако крушките изгорят в проводника, между проводниците 220 V, ако пълният блясък е 380 V. В някои случаи сондата служи като крушка. Проверявам надеждността на броячите с помощта на сонда. Когато превключвателят е изключен, общата мощност на крушките е 7,5 W (15/2 = 7,5). Когато превключвателят е включен, мощността на сондата е 15 W (15 + 0 = 15). Правилното използване на тези две устройства ми позволи да работя безопасно в мрежи повече от 20 години.

   
  Коментари:

  # 12 написа: | [Цитиране]

   
   

  Аз съм професионален електротехник. Преди да се пенсионира, той е работил като електротехник в Lvovoblenergo, а сега е частен електротехник, аз работя по разговори. Така че, не познавам нито един електротехник, който да определя напрежението "на пипане". Индикаторите за ПИН обаче никой не се вижда от дълго време. В Lvovoblenergo използват различни биполярни електронни индикатори със звукова и светлинна индикация (на светодиоди). Имаше време, когато еднополюсните индикатори с неонова крушка бяха забранени, но тогава забраната беше отменена. Така че сега в моята чанта имам 4 устройства: Еднополюсен индикатор с неонов, китайски индикатор със светодиод, двуполюсен електронен индикатор за звук и светлина и комбиниран метър за затягане - мултицет. Освен това всяко от изброените устройства има собствено предназначение. По-специално, китайският индикатор с светодиод се оказа много полезен за безконтактно определяне на наличието на напрежение върху проводника и понякога с плитка поява на скрито окабеляване дори можете да определите следата от това окабеляване. В същото време с еднополюсен индикатор с неонов определям наличието или отсъствието на фазово напрежение, но само докато не вляза в него с ръце. Ако има нужда от извършване на работа, когато токопроводящите проводници или клеми са в контакт с ръцете, не забравяйте да проверите липсата на напрежение с двуполюсен индикатор.

  Между другото, Юрий Николаевич, вашият пробовземач на крушки от хладилника може да е добър, но не е безопасно, защото можете просто да забравите, че една от лампите беше къса с превключвател и стигате до 380 V.И дори ако поставите лампата в пластмасова бутилка и не сте застрашени от фрагменти от стъкло, но въпреки това сондата ви ще се провали при самата височина на работата и ще трябва наистина да довършите работата с допир. Ето защо, когато избирате индикаторно устройство, трябва напълно да изключите човешкия фактор.

   
  Коментари:

  # 13 написа: | [Цитиране]

   
   

  победител, ако вашият индикатор е с батерии, тогава когато докоснете сондата с един пръст, а с другия край на индикатора, просто позвънявате на целостта на веригата (собственото ви тяло). За да проверите напрежението с такъв индикатор, дръжте го само за корпуса и докоснете тествания проводник с помощта на сонда (жила).

   
  Коментари:

  # 14 написа: | [Цитиране]

   
   

  Благодаря за сайта, научих много полезни неща за себе си. Много информативно!

   
  Коментари:

  # 15 написа: | [Цитиране]

   
   

  Към всичко по-горе. В първия работен ден господарят строго ми каза, че - преди да докоснете ръцете, инструментите, докоснете индикатора и повече от 1000c, бъдете сигурни! Следвам това правило повече от 20 години.

   
  Коментари:

  # 16 написа: Александър Николаевич | [Цитиране]

   
   

  Имах китайска индикаторна отвертка. Забелязах, че той не показва нещо, въпреки че трябва ... Проверявам - но изобщо не работи при напрежение ~ 220V. Разглобявам, там Резисторът под формата на колона повече от 3Mom и стъклен неон с ръждясал (споено окабеляване). Неон и с 1.5 MΩ резистор не свети.

   
  Коментари:

  # 17 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  Моля, обяснете! Не мога да разбера принципа на работа на еднополярните указатели, както и биполярните указатели по принцип! Какво се разбира под капацитивен ток и активно! С каква цел в тях служат резистори?

   
  Коментари:

  # 18 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  "Сондата на вашата крушка в хладилника може да е добра ..."
  Той е много добър, защото Благодарение на лампите, използвани като индикатори, тя е единствената от всички споменати сонди, която показва напрежението под товар!
  Какво е еднополюсен индикатор, какво е двуполюсен индикатор, че мултицет лесно се подвежда, но по-скоро те заблуждават!
  Той поправи гнездото, те казват, че не работи .. Фазовият индикатор, двуполюсният индикатор и мултицет за 10 хиляди рубли от известен производител показа наличието на напрежение 220 волта.И ние свързваме сутиена - не работи! И само подобен индикатор с нажежаема лампа показа, че няма напрежение! Напрежението, фалшиво посочено от други "устройства", преминаваше през нишките на крушките на полилея и имаше имитация на присъствието на напрежение в изхода.
  Този индикатор е единственият, който показва наличието на напрежение под товар и електротехниците с опит само ги използват.