категории: Тайните на електротехника, Източници на светлина
Брой преглеждания: 70,045
Коментари към статията: 7

Вторият живот на енергоспестяваща лампа

 


Вторият живот на енергоспестяваща лампаСтатията предоставя прости съвети за удължаване на живота на енергоспестяващи лампи и възстановяване на изгорели.

Енергоспестяващите лампи навлизат все повече в нашия живот. Те наистина пестят енергия, но не винаги оправдават парите, изразходвани за покупката им. Това се дължи на преждевременна повреда на лампата. Не бързайте да се разделяте с нея - често чрез прости манипулации е възможно да удължите живота й.

Енергоспестяваща лампа се състои от две части: светеща крушка и електронна верига за запалване, скрита вътре в кутията. Тайната е, че е изключително рядко и двата компонента да се провалят едновременно. В резултат на това често е възможно да се сглоби една работеща лампа от две дефектни лампи и тя може да служи много дълго време.

Така че, вземете издухана лампа и внимателно я разгледайте. На пръв поглед изглежда неразделно, но това е подвеждащо впечатление. Плитък жлеб е разположен в горната част на тялото, по-близо до крушката. С тесен нож или малка отвертка опитайте да разделите калъфа на две части. След известно усилие ще успеете. Трудности възникват само за първи път - впоследствие ще извършите тази операция за няколко секунди.


Вътре виждаме кръгла дъска с по правило радио елементи, почерняли от прегряване. Четири щифта с квадратна секция са подредени по двойки по краищата на дъската, към които са прикрепени проводниците от крушката. Обръщам вашето внимание на факта, че те са точно навити - няма запояване и т.н.

Разглобена компактна флуоресцентна лампа

Разглобена компактна флуоресцентна лампа

Внимателно развийте проводниците с пинсети, като внимавате да не ги счупите. Сега с омметър проверете спиралите за отворени. В двата края на колбата има два отвода. Необходимо е да се измери съпротивлението между тях. Ако поне от едната страна има тенденция към безкрайност - колбата може да бъде изхвърлена. В този случай е вероятно веригата за запалване да работи.

Ако спиралите на крушката са непокътнати и лампата не гори, електронната верига се е провалила. Той също може да бъде поправен, но изисква определена квалификация и не се разглежда в рамките на тази статия.

Сега трябва да вземем обслужваща колба с горната част на корпуса от едната лампа, а веригата с долната част от другата, внимателно завийте проводниците към щифтовете и свържете половинките. По този начин, като имаме 2 до 4 изгорели лампи, можем да съберем поне една, а ако имаме късмет, тогава двама работници.

В по-голямата част от случаите причината за повредата е прегряването на вътрешните електронни компоненти. Това се случва особено често, когато лампата е инсталирана в крушка надолу и особено в затворена лампа в условия на ограничено свободно охлаждане.

Сега, когато въвеждате интериора на лампата, за да подобрите вентилацията, пробийте няколко пластмасови дупки с диаметър 3-5 мм в пластмасов корпус. Тази операция трябва да се извърши много внимателно, за да не се повредят вътрешните елементи. Пробиването се препоръчва и за нови лампи. Това значително увеличава техния експлоатационен живот.

Тези съвети ще ви помогнат наистина да спестите чрез ефективно използване на енергоспестяващи лампи. Разбира се, трябва да ги закупите, по възможност същите.

Олег Волски

Вторият живот на енергоспестяваща лампа

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Удължете живота на компактна флуоресцентна лампа (икономка)
 • Устройство с мек старт с нажежаема жичка
 • Как да поправим изгоряла енергоспестяваща лампа
 • Разликата между LED лампи и енергоспестяващи компактни флуоресцентни
 • Неизправност на осветителните тела с флуоресцентни лампи и техният ремонт

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Точно така, винаги съм го правил. Интересното е на скъпото от 100r. лампи изгарят колби. Преди година купих 8 бр.39 рубли / бр крушки „Икономик“ от Старта на склад, така че те все още работят и блестят много по-ярко. И мислех, че не е толкова жалко да гориш И с електронни блокове можете да стартирате обикновени LB.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Аленка | [Цитиране]

   
   

  „Използването на енергоспестяващи лампи със сигурност ще се отрази на портфейла ви“ - в това ни убеждават медиите и нашите лидери. Точно в това е, че използването на енергоспестяващи лампи в джобовете ни наистина се отразява, но не чрез спестяване, а чрез разхищение на пари.

   
  Коментари:

  # 3 написа: Telminov | [Цитиране]

   
   

  Повече от век целият свят използва крушки с нажежаема жичка с волфрамова нишка. Но те го помислиха - пуснаха се много, а цената на тока се увеличи с няколко порядъка. Те започнаха да пестят ток по различни начини. За да поставите сензори за движение във входовете и коридорите - цената на системите се увеличи. Въведохме прехода към зимно и лятно време, за да не включим ранната светлина. Но сега те също се отказаха от този метод за спестяване. Изглеждаше неудобно. Сега пуснаха много енергоспестяващи лампи. Но те, като флуоресцентни лампи, влияят лошо на зрението поради белия спектър, плюс те пулсират с вредна честота. И четенето с тях не се препоръчва. Или сложете в детската стая. Те съдържат живак. И те ще трябва да бъдат изхвърлени. Но Русия е голяма и всички крушки ще влязат ли в рециклиране? Много от тях ще бъдат хвърлени в сметища или просто в гори, както се случва с всички боклуци из малките градове и села. В допълнение - те са скъпи заради електронното пълнене. И поради пренапреженията на захранването, те не са издръжливи.

  Един руски изобретател веднага реши всички тези проблеми. Юрий Василиевич Макаров просто реши да подобри конвенционална лампа с нажежаема жичка. Сега може да се нарече - „крушката на Василич!“ Обикновена лампа с нажежаема жичка не вреди на очите, нетоксична, не е скъпа. Единственият му недостатък е, че харчи много електроенергия. По-точно 5% от енергията на лампата се преобразува в светлина. И 95% отива в топлина. Той предложи около нажежаемата жичка капачка, изработена от азбест или метална мрежа с фосфорно покритие. Това е вещество, което при нагряване свети. Има много такива вещества. Необходимо е само да се избере оптималното вещество за този проект. Самият той направи такава лампа на бюрото си. Въпреки че решетката е разположена отвън и тя не се затопля достатъчно - светимостта вече е три пъти повече. Според изчисленията му 40-ватова лампа ще свети като 150-ватова! Пестенето на енергия може да достигне 80%!

  Не беше достатъчно да се измисли. Трябва също така да спечелим войната срещу капитала, инвестиран в създаването на предприятия, произвеждащи живачни и енергоспестяващи лампи. Докажете всичко на всички длъжностни лица и отговорни лица. Най-трудното е да решавате проблеми с хората.

  И технически - само малко подобрение в производството - да се правят „капачки“ около спиралата вътре в крушката. Не са необходими големи инвестиции. Не се изисква преструктуриране на производството. И такива лампи ще струват около 10 рубли! А това означава, че всички аналози са извън конкуренцията!

   
  Коментари:

  # 4 написа: Андрю | [Цитиране]

   
   

  Знаете ли, че лампите с нажежаема жичка, покрити с фосфор, са произведени отдавна от сериозни компании като Osram? Те се наричат-DRV (много подобно на DRL, но с волфрамова нишка вътре.) И вие казвате "крушката на Василич!"

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   

  "Решетки с разпръскване на фосфор. Това е вещество, което свети при нагряване. Има много такива вещества. Просто трябва да изберете оптималното вещество за този проект. Той направи такава лампа на бюрото си. Въпреки че постави решетката отвън и тя не загрява достатъчно - светимостта вече е три пъти повече. "

  Чудя се какъв фосфор Макаров използва за тази лампа на бюрото си. Би могло да бъде споделена такава тайна с всички.

   
  Коментари:

  # 6 написа: Starvit | [Цитиране]

   
   

  АндрюИ вие сте наясно, че лампата за DRV (RL, ако е на руски) е същата DRL, но не изисква газ. Волфрамовата нишка в него служи за ограничаване на входящия ток. Т.е. заменя дросела за лампата drl.

   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   

  Благодаря ви Добра статия. Измервам съпротивлението на проводниците, без да развивам проводниците. Има моменти, когато само една нишка изгори. Тогава споявам към стелажите
  на изгоряла нишка, резистор с малко по-голямо деноминация от съпротивлението на цяла нишка
  мощност от 0,5 W. Лампата издържа около година.