категории: Интересни електрически новини, Електротехник у дома
Брой преглеждания: 80888
Коментари към статията: 4

Устройство с мека стартираща лампа с нажежаема жичка

 

лампа с нажежаема жичкаПринципът на работа на това устройство и плюсовете при използването му.

Както знаете лампи с нажежаема жичка и т.нар халогенни лампи много често се провалят. Това често се дължи на нестабилното мрежово напрежение и много честото включване на лампите. Дори ако лампи с ниско напрежение (12 волта) се използват през понижаващ трансформатор, все пак честото включване на лампите води до бързото им изгаряне. За по-дълъг експлоатационен живот на лампите с нажежаема жичка е изобретено устройство за плавно включване на лампи.

Устройство за плавно стартиране на лампи с нажежаема жичка запалва спиралата на лампата по-бавно (2-3 секунди), като по този начин се елиминира възможността за повреда на лампата в момента на нажежаването на жичката.

Както е известно в повечето случаи лампите с нажежаема жичка се провалят в момента на включване, като изключим този момент, значително ще удължим експлоатационния живот на лампите с нажежаема жичка.

Необходимо е да се вземе предвид фактът, че при преминаване през устройството за плавно включване на лампите мрежовото напрежение се стабилизира и резките скокове на напрежението не се влияят от лампата.

Устройство с мека стартираща лампа с нажежаема жичкаЛампите с меки стартери могат да се използват както с 220-волтови лампи, така и с лампи, работещи чрез трансформатор за намаляване. И в двата случая устройството за плавно включване на лампи е инсталирано в отворена верига (фаза).

Трябва да се помни, че когато използвате устройството заедно с понижаващ трансформатор, той трябва да бъде инсталиран преди трансформатора.

Възможно е да инсталирате устройство за плавно включване на лампи на всяко достъпно място, независимо дали става въпрос за разклонителна кутия, съединител за полилей, превключвател или вградена лампа.

Не се препоръчва да се инсталира в помещения с висока влажност. Всяко отделно устройство трябва да бъде избрано в зависимост от натоварването, което ще поддържа, невъзможно е да се инсталира устройство за плавно включване на лампи с инсталирана мощност, по-малка от тази на всички лампи, които защитава. Не използвайте предпазител за флуоресцентна лампа.

Инсталирайки устройство за плавно включване на лампи, ще забравите за проблема с подмяната на халогенни и нажежаеми лампи за дълго време.

Време е да замените лампи с нажежаема жичка с LED: Как да изберем правилната LED лампа

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да изберем крушка за вградени прожектори
 • Блокове за защита на лампи "Гранит": предназначение, технически характеристики
 • Съотношението на мощността на лампите от различни видове
 • Халогенни трансформатори
 • Просто управление на мощността за гладка лампа

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Не виждам причина да купувам. На цена струва 2-3 пъти по-скъпо от седемядрен контролер. По-добре е да поставите регулатор, да получите повече функционалност.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  Мекият стартер може да не помогне. Трябва да се правят само висококачествени лампи, а не такива, каквито са сега. Изпълнен с количество, но без качество. След месец и половина вече имах три домашни крушки с мощност 60 W, които просто се взривиха. Мрежовото напрежение е нормално, без скокове ...

   
  Коментари:

  # 3 написа: Manowar | [Цитиране]

   
   

  а в кутията е термистор.
  Можете да си купите магьосник от радио компоненти, струва стотинка.
  често използван в имп. захранвания на съвременни технологии.
  изчислете рейтинга въз основа на текущото потребление с малък марж.

   
  Коментари:

  # 4 написа: Rzhevskij | [Цитиране]

   
   

  Това устройство има съвсем различно предназначение - защитава мрежата от претоварване, когато е включен голям брой лампи. Съпротивлението на студената спирала на нажежаема лампа е няколко пъти по-малко от съпротивлението по време на работа.Съответно, когато са включени няколко десетки лампи, токът може да надвиши настройката на предпазителя.
  Но това не се отразява на живота на лампата.
  Той влияе на надцененото, а за халоген - по-ниско захранващо напрежение.
  И най-важното - качеството на самата лампа. Няма да говоря за капачки от фолио и цилиндър, който се отделя от основата - буквално преди две години в моето стълбище (!) Крушка от 1964 г. беше открадната - не изгоря!