категории: Препоръчани статии » Източници на светлина
Брой преглеждания: 29050
Коментари към статията: 0

Неизправност на осветителните тела с флуоресцентни лампи и техният ремонт

 

Флуоресцентните лампи (LL) се използват за осветление и сега, въпреки факта, че LED лампите ги правят силна конкуренция. Линейните тръбни лампи по-често се инсталират в офиси, гаражи, в предприятия, компактни флуоресцентни лампи (CFL) се инсталират в ежедневието и в същите типове помещения, както са изброени по-горе. За тях има характерни неизправности, така че в тази статия ще разгледаме как да поправим луминесцентна лампа.

Основните неизправности на осветителните тела с флуоресцентни лампи и техният ремонт

Описание на дизайна

Флуоресцентните лампи се различават по формата на тръбна крушка, те са:

 • Линеен.

 • Кърли.

Линейна флуоресцентна лампа

Характерно е за CFL, където колбата е тубичка, усукана в спирала или U-образна форма. Това е необходимо за намаляване на размера при запазване на дължината и площта на излъчваната повърхност.

Къдрави флуоресцентни тръби

 

В общия случай крушката на флуоресцентна лампа е стъклена тръба, в която се изпомпват живачни пари и инертни газове. В колбата са монтирани две спирали, по една на всеки от нейните краища.

Устройство за флуоресцентна лампа

Когато изходът гори, в лампата се излъчва ултравиолет, за да го превърне във видима светлина.Вътрешната повърхност на крушката е покрита с фосфорни слоеве.

Тръбите се предлагат в различни диаметри и дължини. Обикновено колкото по-дълга е лампата, толкова по-мощна е.

Флуоресцентна тръба

Както вече споменахме, такива лампи имат две спирали. Те са необходими за загряване на газовете и захранване на лампата след стартирането му. Два контакта на щифта от спиралите от всяка страна излизат от колбата.

Пин контакти

Този тип връзка се нарича основен щифт тип G. В зависимост от разстоянието между клемите има цокли G13 и G5. Кои щифтове са разположени на разстояние съответно 13 и 5 мм.

Капачки за лампи

Схема на захранване и нормална работа

Флуоресцентните лампи се различават от обикновените по това, че за тяхната работа не е достатъчно само да свържете изводите си към променлив ток 220V. Схемата за захранване включва работата на флуоресцентна лампа с така наречения баласт - баластиращ апарат. Те са от два вида:

 • Електромагнитни (EmPRA);

 • Електронен (електронен баласт).

Електромагнитните баласти се считат за остарели, но все още често се използват и до днес. Те не са толкова ефективни и дават светлина с едва забележими трептения (нисък коефициент на пулсации), но са надеждни и лесни за поправяне. Затова нека първо ги разгледаме.

За да запалите лампа, трябва да пробиете нейната газова пропаст; за това е необходимо да създадете увеличен импулс на напрежение. Следователно серийно с лампата се инсталира устройство за акумулиране на енергия, дросел.

Но такава схема няма да работи така или иначе, трябва да контролирате процеса на нагряване на спиралите и натрупването на енергия. Спиралите се нагряват, за да провокират излъчването на електрони, в резултат на което трябва да се появи разряд в йонизирания газ. При тръбните флуоресцентни лампи изходът се тлее.

стартер

Следователно, стартер е инсталиран успоредно на лампата. Вътре в стартера има неонова крушка (като тази в вашата индикативна отвертка или на задното осветление на превключвателя), вътре в която биметалните контактни пластини действат като електроди.

Схемата за включване на флуоресцентна лампа в електрическа мрежа

Когато приложите напрежение към веригата, студените биметални контакти се затварят, през тях и две спирали, с които е свързан последователно, тече ток.

Спиралите се нагряват и биметалът се загрява, докато контактите на стартера се отворят. Тогава енергията, натрупана в индуктора, ще има тенденция да поддържа потока на тока, в резултат на което напрежението върху лампата започва да се увеличава, докато не се получи повреда или контактите на стартера се охладят, те ще се затворят и процесът на нагряване на спиралите ще започне отново.

В допълнение към стартера и индуктора в осветителните тела се монтират кондензатори за потискане на смущения, но не винаги.


Схема на растерна лампа с 4 лампи, където две флуоресцентни лампи са свързани към един индуктор.

Схема на флуоресцентна лампа с баласт

Схема на осветително тяло с една флуоресцентна лампа:

Електрическа верига на флуоресцентна лампа

Електронните баласти са по-сложни. Използва явлението резонанс на напрежението. Нейната схема се основава на високочестотно захранващо захранване, което се зарежда последователно върху индуктора и кондензатор, свързан паралелно с лампата. Принципът на електронните баласти е достоен за описание в отделна статия - Как се подреждат и работят електронните баласти?.

Схема на лампата с електронен баласт

Свързва се по-лесно от EMPA, веригата се прилага към корпуса на epr и връзката се състои в захранване на клемите, обозначени с буквите L1 и L2. И лампата е свързана към останалите две двойки терминали.


Типични грешки на EMPR и тяхното отстраняване

Нека се запознаем какви неизправности могат да възникнат във веригата със стартер и дросел:

1. Лампата не се включва.

2. Лампата свети слабо по краищата, но не свети.

3. Лампата започва да свети слабо по краищата, мига ярко и отново изгасва.

4. Лампата свети слабо или трептенията се забелязват.

5. По протежение на тръбата светва „неравномерно“ осветление или подобни явления.

6. Лампата светва, но краищата на тръбата са черни.

Това са основните проблеми с флуоресцентните лампи, помислете за начините за тяхното премахване. Ако лампата не се включи изобщо, проверете:

1. Изобщо идва ли напрежението към лампата? Ако не, потърсете прекъсване в електропровода.

2. Извадете лампата от държачите на лампата, за да проверите за спирали. За целта го завъртете по оста си и отстранете щифтовете от мрежата на касетите. Сега трябва да проверите дали спиралите са счупени от поговорка или тестер. Ако те не "звънят", това означава, че са изгорени, тоест откъснати. В този случай трябва да смените лампата.

3. Проверете дали има някакви контакти в патрона и в какво състояние са те.

4. Извадете стартера и инсталирайте добре известен стартер. Ако контактите му са унищожени - процесът на нагряване няма да се случи, лампата няма да се включи.

5. Измерете съпротивлението на дросела:

 • Ако е безкрайно - изгоря, под замяната.

 • Ако е под 40 Ома - междуоборотна верига. В този случай лампите може да работят, но бързо да изгорят - дроселът трябва да бъде сменен.

 • Ако съпротивлението обикновено е нула - това означава в дросела на късо съединение. Лампите няма да се включат и стартерът ще повтори процеса на запалване на флуоресцентната лампа отново и отново - при подмяната.

 • Ако омметърът не е под ръка, можете частично да проверите обичайното набиране - ако веригата е нормална (индикаторът бипва / светва), тогава дроселът определено не е отворен, но късото съединение не е изключено. И ако псевдонимът не звъни или не гори, дроселът е в скала. Сега можете да проверите късото съединение на намотката върху случая, не трябва да бъде.


Електронен дросел за флуоресцентна лампа: верига, устройство и неизправности

Повечето електронни баласти, които се използват за захранване на флуоресцентни лампи, са изградени по проста схема, базирана на самоосцилатор.

Шофиране:

Електронен дросел за флуоресцентна лампа

Подобна схема, но на дъска с кръгла форма, е в енергоспестяването (CFL).

Електронно баластно устройство

Фигурата по-долу подчертава елементите, които изгарят най-често.

Електронна баластна верига

Диодите обикновено използват тип 1n4007 и подобни такива с ниска мощност. Транзистори, в зависимост от мощността на лампата, това обикновено е линия MJE13001, 13003, 13009 и други подобни.

транзистори

В много ситуации, когато трябва бързо да ремонтирате лампа, е по-лесно да смените електронните баласти напълно и да отведете изгорялото жилище за проверка и ремонт „в резерв“.


заключение

Захранването и ремонта на флуоресцентни лампи не е толкова сложно, колкото изглежда, и е лесно да се поправи. Ако използвате такива светлини в гараж или работилница - съветвам ви да запазите няколко работещи предястия, за всеки случай. Те се провалят най-често.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как са подредени електронните баласти и работят за луминесцентни лампи
 • Електронни баласти - това, от което се нуждае всяка луминесцентна лампа!
 • Осветена лупа: превключете към светодиоди
 • Как да поправим дросел за флуоресцентна лампа
 • Как са компактни флуоресцентни лампи

 •