категории: Практическа електроника, Тайните на електротехника
Брой преглеждания: 65761
Коментари към статията: 1

Домашен трансформатор за понижаване на влажни помещения

 

Във влажни помещения, гаражни кутии в "ямата" и други помещения за сигурност е необходимо да се монтират лампи с лампи с 12 волта. За захранването на такива лампи се използва понижаващ трансформатор.

В допълнение към конвенционалните трансформатори, наскоро се появиха в продажба електронни импулсни трансформатори, Въпреки това, когато се използва за захранване на осветителните тела, напрежение от 12 волта с голяма дължина на проводника на лампата започва да гори слабо, при пълна топлина. Нека се опитаме да разрешим този проблем.

Спомнете си физиката. Мощността на лампа с нажежаема жичка е 60 вата, напрежението от трансформатора е 12 волта, от тук изчисляваме тока: 60/12 = 5 ампера. Ако през 220 волта тече ток от 5 ампера, тогава мощността ще бъде 1,1 kW. При голям ток се получава спад на напрежението, спадът на напрежението зависи от дължината на жицата и нейното напречно сечение. Спад на напрежение от 5-6 волта при напрежение 220 волта не е толкова забележим, но при 12 волта това е половината от напрежението.

Виждам три решения на този проблем. Първо, да използвате електрически крушки с по-ниска мощност. На второ място, увеличете напречното сечение на жицата и намалете нейната дължина. Трето, увеличете захранващото напрежение.

Първото решение е очевидно, ако така или иначе крушката от 60 W свети в пълна светлина, може би трябва да използвате крушка с мощност 40 W и тя ще свети по-ярко. Е, ако намерите или направите своя собствена LED лампа, тогава ще бъде още по-добре.

Домашен трансформатор за понижаване на влажни помещения

Когато захранвате лампите от понижаващ трансформатор, проводникът трябва да бъде взет с медна секция най-малко 2,5 mm2 и за предпочитане 4 mm2 или дори 6 mm2. Не трябва да се използва алуминиева жица, тъй като алуминият има по-голямо съпротивление от медта и падането на напрежението ще бъде много по-голямо.

Е, най-радикалният начин е да увеличите напрежението от трансформатора. Този метод ще помогне така или иначе. Моля, обърнете внимание, че е необходимо да увеличите напрежението за всеки проводник, идващ от трансформатора поотделно, защото ако изберете напрежение на дълга жица, например 18 волта и крушката светва нормално, тогава тя ще изгори на къс проводник.

За конвенционален трансформатор вземаме жицата същата като нейната вторична намотка и я увиваме над намотката на трансформатора. Избираме броя на завоите, както беше споменато по-горе, в зависимост от проводника, преминаващ от трансформатора към крушката.

Правим го по този начин, измерваме парче проводник на два метра, свързваме единия му край към единия извод на трансформатора, увиваме няколко оборота с другия и го свързваме към проводника, който отива към електрическата крушка, свободният терминал на трансформатора също се свързва с другия проводник на електрическата крушка.

Домашен трансформатор за понижаване на влажни помещения

Включваме трансформатора в мрежата и виждаме как светлината светва. Ако крушката гори по-тъмно от преди, тогава свързваме края на проводника, който използвахме, свързан с вторичната намотка на трансформатора към другия му извод, и също превключваме жицата, която отива към електрическата крушка. Включваме отново трансформатора, гледаме как крушката свети, ако няма достатъчно яркост, натискаме още няколко оборота и така нататък, докато крушката не изгори нормално. След това сглобяваме трансформатора старателно и го използваме.

Прочетете също по тази тема:Изолационен трансформатор в домашен електротехник

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да направите трансформатор от магнитен стартер
 • Как да определим неизвестни параметри на трансформатора
 • Халогенни трансформатори
 • Електронни трансформатори: предназначение и типична употреба
 • Как да изберем напречно сечение на проводниците за 12 волтови осветителни мрежи

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Дмитрий | [Цитиране]

   
   

  Статията демонстрира метода „от булдозера“ - без изчисления.Ако се извърши правилно, на нивото на средното училище се извършва електротехническо изчисление: съпротивлението на натоварването се взема предвид (въз основа на мощността при номинално напрежение), съпротивлението на кабела въз основа на напречното сечение в съответствие с таблиците, които можете да намерите в Интернет. Според резултатите от изчисленията се определя спадът на напрежението върху товара; дори броят на завоите на трансформатора трябва да се изчисли (дори в детството, преди да пренавивам трансформатора, направих грубо изчисление, сериозна работа не се извършва по този начин). Между другото, трансформаторите се различават само малко по отношение на разходите от превключващите захранващи устройства, които са почти напълно способни да работят със силни спадове на входното напрежение, поддържайки стабилна мощност, вградена електронна защита от претоварване и често имат регулиране на изходното напрежение в малки граници (5-10%) , Регулирането на настройващия резистор в захранващото устройство за превключване е по-лесно да превъртите трансформатора по ред и се извършва за секунди. На практика те се опитват да намалят или увеличат напречното сечение на кабела, за да намалят загубите (всеки волт на „добавката“ е пропорционален на загубата на отопление на кабела), за да се намали или увеличи увеличението на кабелната секция със значително натоварване. Много по-изгодно е да се използва алуминий - когато се използва алуминиев кабел със същата устойчивост като мед (оказва се, че има стъпка повече, т.е. вместо 4-6 мм, вместо 16-25 и т.н.), цената му е няколко пъти по-малка. И ако съпротивленията на двата кабела са равни, загубите върху тях ще бъдат еднакви. Истинският недостатък на алуминия е неговата силна окислимост, което повишава изискванията за качеството на съединенията и налага използването на специални техники (алуминиево-медни накрайници, проводима паста, уплътняващи съединения и др.); алуминият също не може просто да се комбинира с мед, без посреднически метали. Друг недостатък е слабата способност да се огъвате (за да го прекъснете е необходимо няколко завоя на едно място). Ако вземете меден и алуминиев кабел с еднаква цена, алуминият ще бъде много по-голям в напречно сечение и по-малко съпротивление, а загубите върху него ще са много по-ниски. Също така, при значително натоварване се опитват да приложат напрежение 24V вместо 12V, силата на тока и загубите в кабела се намаляват наполовина. 24V също е ниско и безопасно напрежение, а върху него има широка гама от електрическо оборудване ...