категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 53381
Коментари към статията: 1

Електронни трансформатори: предназначение и типична употреба

 


Приложение на електронен трансформатор


 Електронни трансформатори: предназначение и типична употребаЗа да се подобрят условията за електрическа безопасност на осветителните системи, в някои случаи се препоръчва да се използват лампи не за напрежение 220V, а много по-ниско. По правило такова осветление е подредено във влажни помещения: мазета, мазета, бани.

За тези цели главно халогенни лампи с работно напрежение 12V. Силата на такива лампи се осигурява чрез електронни трансформатори, за вътрешната структура на която ще се говори малко по-късно. Междувременно няколко думи за редовната употреба на тези устройства.

Външно електронният трансформатор представлява малка метална или пластмасова кутия, от която излизат 4 проводника: два входа с надпис ~ 220V, и два изхода ~ 12V.

Всичко е доста просто и ясно. Електронните трансформатори позволяват управление на яркостта с къси светлини (тиристорни регулатори) разбира се от страната на входното напрежение. Разрешено е да свържете няколко електронни трансформатора към един димер наведнъж. Естествено е възможно и включване без регулатори.Типична схема за превключване на електронен трансформатор показано на фигура 1.

Типична схема за превключване на електронен трансформатор

Фигура 1. Типична схема за включване на електронен трансформатор.

Предимствата на електронните трансформатори, на първо място, трябва да се отдадат на техните малки размери и тегло, което ви позволява да ги инсталирате почти навсякъде. Някои модели съвременни осветителни устройства, предназначени за използване с халогенни лампи, съдържат вградени електронни трансформатори, понякога дори няколко. Такава схема се използва например в полилеи. Известни са опциите, когато електронни трансформатори са инсталирани в мебели за вътрешно осветление на рафтове и закачалки.


За вътрешно осветление трансформаторите могат да бъдат монтирани зад окачен таван или зад стенни покрития от гипсокартон в непосредствена близост до халогенни лампи. Дължината на свързващите проводници между трансформатора и лампата е не повече от 0,5 - 1 метър, което се дължи на високите токове (при напрежение 12 V и мощност 60W, токът в натоварването е най-малко 5А), както и високочестотния компонент на изходното напрежение на електронния трансформатор.

Индуктивността на проводника се увеличава с увеличаване на честотата, както и дължината му. По принцип дължината определя индуктивността на жицата. В този случай общата мощност на свързаните лампи не трябва да надвишава посочената на етикета на електронния трансформатор. За да увеличите надеждността на цялата система като цяло, е по-добре, ако мощността на лампата е по-ниска с 10 - 15% от мощността на трансформатора.

OSRAM електронен халогенен трансформатор за лампа

Фиг. 2. Електронен трансформатор за халогенни лампи OSRAM

Тук може би е всичко, което може да се каже за типичната употреба на това устройство. Има едно условие, което не трябва да се забравя: електронните трансформатори не стартират без натоварване, Следователно крушката трябва да бъде свързана постоянно и осветлението да е включено чрез превключвател, инсталиран в първичната мрежа.

Но обхватът на електронните трансформатори не се ограничава до това: прости подобрения, често дори не изискващи отваряне на кутията, позволяват създаването на комутационни захранващи устройства (UPS) на базата на електронния трансформатор. Но преди да говорите за това, трябва да се запознаете по-отблизо с устройството на самия трансформатор.

В следващата статия ще разгледаме по-отблизо един от електронните трансформатори на Taschibra, както и ще проведем малко проучване на работата на трансформатора.

Борис Аладишкин

Продължаване на темата: Как е уреден електронен трансформатор?

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Особеностите на инсталирането на осветителни линии с електронни трансформатори
 • Как е електронен трансформатор
 • Халогенни трансформатори
 • Домашен трансформатор за понижаване на влажни помещения
 • Каква е разликата между захранването за LED лампи и електронния трансформатор ...

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Възможно ли е да направите зарядно за автомобилен акумулатор от електронен трансформатор?
  Иван.