категории: Споделяне на опит, Електротехник у дома
Брой преглеждания: 122029
Коментари към статията: 6

Халогенни трансформатори

 

Халогенен трансформатор на лампататочка вдлъбнати светлини Днес те са се превърнали в същото обикновено нормално нещо в интериора на къща, апартамент, офис като обикновен полилей или флуоресцентна лампа.

Мнозина вероятно са обърнали внимание на факта, че понякога електрическите крушки, ако има няколко, в същите тези прожектори светят по различен начин. Някои лампи светят доста ярко, докато други горят в най-добрия случай на половин светлина. В тази статия ще се опитаме да се справим със същността на проблема.

Така че, за начало, малко теория. Халогенни крушки вградените в точките осветителни тела са проектирани за работно напрежение 220 V и 12 V. За да свържете крушки, проектирани за напрежение от 12 V, е необходимо специално трансформаторно устройство.

Халогенен трансформатор на лампатаТрансформатори за халогенни лампи, представени на нашия пазар, в по-голямата си част - електронен, Има и тороидални трансформатори, но в тази статия няма да се спираме на тях. Ние само отбелязваме, че те са по-надеждни от електронните, но при условие че имате относително стабилно напрежение и силата на трансформаторната лампа е правилно балансирана.

Електронният трансформатор за халогенни лампи има няколко предимства пред конвенционалния трансформатор. Тези предимства включват: мек старт (не всички трансекции го имат), защита от късо съединение (също не всички), ниско тегло, малък размер, постоянно изходно напрежение (повечето), автоматично регулиране на изходното напрежение. Но всичко това ще работи правилно само при правилна инсталация.

Халогенен трансформатор на лампатаПросто така се случи, че много самоуки електротехници или хора, които участват в полагането на проводници, не четат достатъчно книги по електротехника, още по-малко инструкции, които са приложени към почти всички устройства, в този случай намаляващи трансформатори. В тази инструкция в черно и бяло пише:

1) дължината на проводника от трансформатора до лампата трябва да бъде не повече от 1,5 метра, при условие че напречното сечение на проводника е не по-малко от 1 мм квадрат.

2) ако е необходимо да се свържат 2 или повече лампи към един трансформатор, връзката се осъществява по схемата "звезда";

3) ако е необходимо да се увеличи дължината на жицата от трансформатора до лампата, тогава е необходимо да се увеличи сечението на жицата пропорционално на дължината;

4) необходимо е да се изчисли и правилно да се избере мощността на инсталираните лампи и, съответно, мощността на трансформатора.

Халогенен трансформатор на лампатаСпазването на такива прости правила ще ви спести от много въпроси и проблеми, които възникват по време на инсталирането на осветление.

Без да навлизаме особено в законите на физиката, разглеждаме всяка една от точките.

1) Ако увеличите дължината на проводниците - лампата ще свети по-слабо и жицата може да започне да се нагрява.

2) Какво е звезден модел? Това означава, че към всяка лампа трябва да се изтегли отделен проводник и, което е важно, дължината на всички проводници трябва да е една и съща, независимо от разстоянието на трансформатора -> лампата, в противен случай сиянието на всички крушки ще бъде различно.

3) Виж параграф 1.

4) Всеки трансформатор за халогенни лампи е проектиран за специфична мощност. Не е необходимо да вземате трансформатор 300 W и да захранвате 20 W крушка.

Първо, няма смисъл и второ, няма да има съвпадение на трансформатор-> лампа и нещо от тази верига непременно ще изгори. Въпрос е само на време.

Например за трансформатор с мощност 105 W могат да се използват 3 лампи с 35 W, 5 от 20 W, но това е предмет на използването на висококачествени трансформатори.

халогенно осветлениеНадеждността на трансформатора до голяма степен зависи от производителя. Повечето от електрическото оборудване на нашия пазар е направено, знаете къде, в Китай. Цената обикновено съответства на качеството.Когато избирате трансформатор, внимателно прочетете инструкциите (ако има такива) или какво пише на кутията или на самия трансформатор.

По правило производителят пише максималната мощност, на която това устройство е способно. На практика е необходимо да се извади около 30% от тази цифра, тогава има шанс трансформаторът да издържи известно време.

Ако цялото окабеляване вече е направено и няма начин да се прекъсне окабеляването по схемата "звезда", най-добрият вариант би бил, ако всяка крушка се захранва от собствен трансформатор. В началото това ще струва малко повече от един транс за 3-4 лампи, но по-късно, по време на работа, ще разберете предимствата на тази схема.

Какво е предимството? Ако един трансформатор се повреди, само една светлина няма да свети, което, разбирате ли, е доста удобно, защото основното осветление все още остава в действие.

Халогенен трансформатор на лампатаАко трябва да регулирате интензитета на светлината, т.е. използвайте димер, електронният трансформатор ще трябва да бъде изоставен, тъй като повечето електронни трансформатори не са проектирани да работят с димер. В този случай може да се използва тороидален трансформатор за намаляване.

Ако това ви се струва малко скъпо, закачете отделен трансформатор за всяка крушка, вместо крушки, проектирани за 12 V, инсталирайте лампи за 220 V, осигурявайки им мек стартер или, ако дизайнът на лампите позволява, сменете лампите на други, за да Пример за икономична лампа е MR-16 LED. Ние описахме това по-подробно в предишна статия.

прожекториКогато избирате трансформатор за халогенни крушки, изберете висококачествени, по-скъпи трансформатори. Такива трансформатори са оборудвани с много защити: от късо съединение, от прегряване, оборудвани с лампа с мек старт, което значително, 2-3 пъти удължава живота на крушките. Освен това висококачествените трансформатори преминават множество тестове за безопасна работа, пожарна безопасност, съответствие с европейските стандарти, което не може да се каже за по-евтини модели, които в по-голямата си част се появяват от нищото.

Във всеки случай, всички доста сложни технически въпроси, които включват избора на трансформатори за халогенни лампи, са най-добре оставени на професионалисти.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да изберем крушка за вградени прожектори
 • Домашен трансформатор за понижаване на влажни помещения
 • Устройство с мека стартираща лампа с нажежаема жичка
 • Електронни трансформатори: предназначение и типична употреба
 • Особеностите на инсталирането на осветителни линии с електронни трансформатори

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Много интересна и полезна статия. Добавихте вашия сайт към любимите си.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Manowar | [Цитиране]

   
   

  Ако трябва да регулирате интензитета на светлината, т.е.използвайте димер, електронният трансформатор ще трябва да бъде изоставен, тъй като повечето електронни трансформатори не са проектирани да работят с димер. В този случай може да се използва тороидален трансформатор за намаляване..
  какви глупости!
  Торът е много чувствителен към постоянен компонент, който дава димери, електрически трансформатори без входни електрически. няма кондензатор.
  друго нещо е, че димерите са проектирани за чисто активно натоварване, трансформаторите и от двата типа не са.

   
  Коментари:

  # 3 написа: TOR | [Цитиране]

   
   

  Страхотна информативна статия! Предлага се много интересно и написано! И умни хора като Manowar винаги са във форумите! Не, за да добавите умно! Глупак! Благодаря на автора на статията за статията!

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Възможно ли е да свържете 2 трансформации. заедно за увеличаване на мощността.
  Възможно ли е да свържете 5 лампи с мощност 50 вата към 200-ватов трансформатор

   
  Коментари:

  # 5 написа: Богдан | [Цитиране]

   
   

  Manowar,
  TOP е прав, ако сте откровен електротехник и сте попаднали на всички опции за електрозахранване на къщи / апартаменти / съоръжения, тогава обяснете позицията си на разбираем език, например, аз не съм толкова опитен в инсталирането на иновации в захранването и не разбрах половината от вашите съкращения.

  Антон,
  1. Логично е, че не можете да ги свържете последователно, един транс за някои лампи, друг за други, в статията се казва, че в идеалния случай за една лампа е един транс.

  2. Разбира се, че е възможно, но дали ще функционира нормално. Вие сте претоварени с 25% транс, въпреки че трябва да оставите такъв резерв от мощност напротив, тоест свържете 3 лампи с мощност 50 вата към 200-ватов транс.

   
  Коментари:

  # 6 написа: | [Цитиране]

   
   

  Цитат: Богдан
  Обяснете позицията си на обикновен език, например, аз не съм толкова опитен в инсталирането на нови захранващи устройства и не разбрах половината от вашите съкращения.

  Това не е иновация, а основите на електротехниката, толкова стара, колкото лайна на мамут. "Тор" - "обикновен", т.е. електромагнитен трансформатор с тороидална сърцевина. По принцип не може да трансформира постоянния компонент, т.е. той просто ще загрее (ако е голям, тогава ще изгори) първичната намотка.
  "el трансформатори без вход el. кондензатор"- електронни трансформатори без електролитен проводник, съжалявам, кондензатор, на входа работят на различен принцип и не са чувствителни към DC компонента.
  " активно натоварване"е натоварването, което е активното (омическо) съпротивление. В трансформатора обаче всеки трябва да има поне една (обикновено две) намотка, т.е. индуктивност, т.е. реактивност.
  Толкова разбираемо?