категории: Препоръчани статии » Споделяне на опит
Брой преглеждания: 365692
Коментари към статията: 8

Как направих умен дом със собствените си ръце

 

Работя в Convir като системен администратор и програмист. Случи се така, че офисът, лабораторията и производството ни са разположени на различни места. Седя по принцип на Преображенка в малка стая. Но недалеч от дома и интернет комуникациите са просто отлични, с евтин трафик.

Моята страна е слънчева. В зависимост от времето е горещо, после студено. Сложих климатика на прозореца, а след това по време на жегата не бях до работа. За да е по-евтино, климатикът купи течаща (180 куб.), Като в същото време проветрява стаята, за разлика от сплит системата. Не отварям прозорците сега, има по-малко прах!

По принцип всичко е наред, само с този климатик е караница. Той няма дистанционно управление. Той е толкова прост. И стои отгоре и е неудобно да се изкачваш до него. Отново някаква засада. Всички тези проблеми с климата и осветлението са много разсейващи и за мен фокусът е голям проблем. По някакъв начин започнах да мисля за това. Е, измислих го.


Нашата компания се занимава с производството на автоматизация, включително за т.нар. умни домове, Следователно „устройството“ не трябваше да преминава встрани. И тъй като не можете да поискате пари от властите за всичко това, направих всичко като минимум от гледна точка на парите и, максимум, удобно за себе си. Моята стая е показана на фиг. 1.

Как направих умен дом със собствените си ръце

Като цяло всичко е много просто. Работна станция с компютър (1), климатик (2), електрически нагревател с две сенки (3), кодово заключване на вратата (4), сървърен багажник с комуникации (5). Е, има мебели, стени, осветление, като цяло всичко е просто ... Следващата задача е да комбинирате и автоматизирате всичко това по-просто. С моята идея представих нашия директор и получих безплатен регулатор на напрежението (IRN) и адаптер към компютъра. Всички електрически системи се управляват от един IRN. Опростена схема на окабеляване е показана на фиг. 2.

Диаграма за свързване на възел

Cдиаграма за свързване на интелигентен шкаф

IRN (1) има девет клавиша за 220 волта. Те контролират работата на брава на вратата (2), вентилатор на климатика (3), задвижване на компресора на климатика (4), нагревател на климатик (5), електрически нагревател (6), три електрически лампи (7), обща, маса и място по стените.

По този начин мога: отварям входната врата, проветрявам стаята, охлаждам въздуха в помещението, нагрявам го и осветявам стаята. Осветлението включва 6 схеми за осветление, плюс регулиране на нивото на светлината. IRN прави и оптималното изключване за лампи с нажежаема жичка. Всички устройства могат да бъдат контролирани ръчно или автоматично.За автоматизация към входовете на входния блок IRN са свързани следните сензори: код, за електронен ключ (8), движение, за сигнализация (9), пожар, за пожарникари (10), температура (11) и осветление (12). IRN се свързва със сървъра през COM порта.

Някои супер скъпи адаптери не са необходими за това. При нас е стандартна обмяна на софтуер. Моят сървър работи на Linux (Gentoo). На него интернет страницата и пощата „виси“. Естествено, IP адресът и достъпът са постоянни. Системата е обвързана с sql базата данни и уеб сървъра „apache“, това вече беше инсталирано за сайта за мен. Работата се регистрира в sql системата и се контролира и следи чрез уеб интерфейса. Прекарах два дни в настройката на системата и писах „сайт“.

Като конзола за управление можете да използвате работен компютър на масата, мобилен телефон с браузър или всеки отдалечен компютър. Цялата система контролира климата, осветлението, пожароизвестителна и охранителна аларма, комбинирано заключване Пример в браузъра е показан на фиг. 3.

Как направих умен дом със собствените си ръце

Ако трябва да преконфигурирате нещо, използвам компютъра на място. Когато възникне аварийна ситуация (плюс предпазната лента IRN, тя проследява аварии в самата система, например изгоряла крушка или неизправности в сенките), сървърът ми изпраща SMS на мобилния си телефон.

Виждам какво се случва от разстояние. Имам и уеб камера свързана със сървъра там.

Има режим за пестене на енергия. Когато не съм на работното място, топлината и климатика почти не работят. Датчиците за температура и светлина, които съм оставил от някакъв проект, заедно с карта на вратата и електронна ключалка. Но трябваше да купя сензор за движение, "ударен" 485 рубли. И така, случилото се не е напълно безплатно :-).

Това е принципно всичко ...

Вадим Йежов

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Използване на Raspberry Pi за домашна автоматизация
 • Как да адаптираме климатика за работа през зимата
 • За характеристиките на инсталирането на климатици
 • В какви случаи конвенционалният климатик е по-добър от инвертор
 • Отопление и климатизация на селска къща - характеристики, достойнство ...

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Добър ден. Сега имам проблем с изграждането на умен дом. Вече положи мрежата, Ballscrew + Coaxial за видео също е там. Все още не съм се приближил до електрическата писта, тъй като все още не съм измислил как да я затегна.
  Много ми хареса схемата за изпълнение. Проста и функционална.
  Но Google по някакъв начин наистина не помогна в търсенето на този IRN. Ако ти беше дадено, можеш ли да ми кажеш къде можеш да го купиш?

   
  Коментари:

  # 2 написа: andy78 | [Цитиране]

   
   
  Коментари:

  # 3 написа: Иван | [Цитиране]

   
   

  Направете сами Умният дом може да бъде изграден на базата на z-Wave безжична технология.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Много информативно! Браво за такава мисъл!

  Идеята наистина не е лоша, но е много тясно насочена. Е, ако всички стаи трябва да бъдат свързани? И във всяка от няколко групи за осветление? Умният дом трябва да бъде възможно най-разширителен. Хубаво е, че всичко работи на базата на компютър, но трябва изрично да разширите техническата част.

  Аз не съм просто минувач, а собственик на собствената си система за интелигентен дом. Написах самата програма, сам я разработих и свързах на базата на компютър със същия Windows XP, който работи 4 години без спирки 24/7/365. Всички сензори са най-прости.

  Единственото нещо е, че „желязото“ предпочиташе да не спойка „на коляното“, а да купи нормална индустриална. Но е просто и евтино. Момчета от Украйна. Програмира се лесно и се предлага с обвивка за компютъра.

  Компанията се нарича "Къща с интелигентност". Ако връзката е разрешена - тук:

  http://domsintellektom.com/

  За това в момента мисля за всичко у дома. Вече почти като Изкуствен интелект. Самостоятелно учене. И похарчи всичко това около 1500 долара, без да броим сензорите. И тогава всички тези пари бяха похарчени за цяла къща от 140 квадратни метра с парцел от 12 декара. Басейнът и фонтанът също са свързани с всичко това. Управлявам всичко, което искам с мобилния си телефон.

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   
  Коментари:

  # 6 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   
  Коментари:

  # 8 написа: | [Цитиране]

   
   

  Скъпи Вадим Йежов! Прочетох статията ви с голям интерес. Сега правя търсене в интернет по темата: как да намеря очилата, изгубени у дома (аз и мъжът ми сме на 69 години, мъжът ми има сърдечно заболяване и е много досадно да търся очила по цял ден). Във вътрешните разработки се предлагат само ключови вериги, но не можем да ги прикрепим към чашите!
  В чуждестранните предложения през 2012 г. имаше опити за започване на производство на „Хрътка на джаджи“.
  Но! Първо - за $ 79 потребителят ще получи мини версия на джаджата с два бутона, в която може да се търсят две неща, за $ 99 - четири бутона, а за 129 - шест бутона ?!
  Второ, те никога не са започнали производство.
  Може би можете да ни кажете как да направим нещо подобно за себе си, много евтино: някои бутони, когато щракнете върху тях, някой изгубен предмет в къщата отговори със звук.
  Чакаме помощ и тази идея може да ви е полезна.