категории: Препоръчани статии » Споделяне на опит
Брой преглеждания: 1876
Коментари към статията: 1

В какви случаи конвенционалният климатик е по-добър от инвертор

 

Нормален климатик или инвертор? Кой да избера? Всичко зависи от вашите нужди. Въпреки че тези единици приличат един на друг на външен вид и техните контролни панели са сходни, обаче, съществуват значителни функционални разлики.

Именно тези разлики правят инверторния блок като цяло по-продуктивен, икономичен и в същото време по-скъп. Но това изобщо не означава, че конвенционалната (неинверторна) климатична система е търсена само поради своята евтиност. Напротив, всеки тип климатик има свое собствено, най-подходящо и подходящо приложение.

В какви случаи конвенционалният климатик е по-добър от инвертор

Нормалната климатизация работи на цикли

Инверторният климатик е проектиран за непрекъсната работа, докато конвенционалният климатик е проектиран за циклична работа. Какво означава циклично? Това означава, че нормалният климатик, когато е включен, веднага започва да издава пълна мощност, докато се достигне стайната температура, зададена от настройките.

След достигане на тази температура климатикът ще спре да се охлажда. Тогава той ще изчака, докато температурата на въздуха в помещението отново се повиши до допустимата граница, и отново започне напълно да охлажда въздуха в помещението. И така на цикли: охлаждане - изключване - охлаждане - изключване и т.н.


Инверторният климатик работи непрекъснато

Ако включите инверторния климатик за първи път, той първо ще започне да работи с пълния си капацитет, докато не се достигне необходимата стайна температура. Освен това уредът ще поддържа желаната температура само в режим на готовност и тази поддръжка ще се извършва непрекъснато, не на цикли, а постоянно.

Сякаш веднъж измервал топлинния капацитет на пространството за охлаждане, сега климатикът знае каква мощност за охлаждане трябва непрекъснато да се подава за поддържане на зададената от потребителя температура на въздуха. Консумацията на електроенергия в този режим е минимална (приблизително 7% от максималната за този климатик).

Както можете да видите, функционалните разлики между инверторните и неинверторните климатици са огромни. И поне в резултат имаме: различно ниво на шума, разлики в ефективността и значителна разлика в цената.

Инверторен сплит климатик

Инверторният климатик се охлажда равномерно

Ясно е, че всеки климатик ще може да охлажда въздуха. Но инверторът работи по-равномерно, поддържа постоянна температура, не позволява значителни скокове на температурата (както може да бъде с конвенционална единица).

Икономичният режим на работа на инверторния климатик също, разбира се, е съществен критерий, въпреки че изплащането, разбира се, ще бъде дълго. Но ние не получаваме климатик в името на бързото изплащане, а заради нашето удобство ...

Изберете климатик за спалня, хотелска стая или за стая, където температурата трябва да се поддържа винаги постоянна - вземете инверторен климатик. Той осигурява минимална консумация на енергия и нисък шум. Температурата на въздуха ще се поддържа с точност от 1 градус.

Един обикновен климатик няма да може да направи това, той ще работи на цикли (по време на сън духа или не духа - това не е достатъчно приятно), и дори с делта на температурата над 2 градуса. Преценете стойността на две градуса на примера на телесната си температура: как ще се чувствате при телесна температура 36? Какво става с температура 38? Това означава делта от 2 градуса.


Класическият климатик надеждно и бързо върши своята работа

Но ако изберете климатик за помещение, където температурата на въздуха често рязко се повишава по някаква причина и от време на време въздухът трябва да се охлажда спешно - тук мощен поток студ от конвенционален климатик ще ви бъде полезен.

Може да бъде в кухнята, където просто пекат печени картофи във фурната, варят каша на печката, загряват супата в микровълновата, веднага пекат хляб и струва да сварят електрическа кана. Мощен климатик с голяма мощност е задължителен. Ако поставите инверторен климатик тук и го включите точно там, той няма да се справи с драстично променящата се температура на въздуха в кухнята. Докато не се установи температурният режим, ще има малко смисъл.

Подобен проблем с инверторните климатици ще се наблюдава в магазините за удобства, където отиват повече хора, понякога по-малко хора, по-често, по-рядко, вратите се отварят, затварят и т.н. Така че, ако термичният фон е често променлив, нормален блок ще бъде по-подходящ от инвертор , За еднократно охлаждане обикновеният климатик е точно това, от което се нуждаете.

Модерен инверторен климатик

Инверторната климатична система по принцип можете да се бавите през зимата

Инверторната климатизация през зимата ще ви позволи да се бавите, дори ако прозорецът е -25 градуса под нулата. Конвенционалният климатик няма да може да направи това поради факта, че някои от неговите компоненти просто ще замръзнат при отрицателна температура по време на престой между работните цикли. Ето защо е по-добре дори да не включвате конвенционален климатик по време на замръзване извън прозорец, в противен случай той може веднага да се провали. Честно казано, отбелязваме, че инверторът обикновено не е проектиран за отопление, по-добре е да използвате електрически нагреватели, напр.електрически конвектори.


Спорни въпроси на рентабилността и трайността

Сега ще претеглим разговорите за ефективността на инверторните климатици. Разбира се, в режим на готовност инверторният климатик консумира по-малко средна мощност от електрическата мрежа. Но всеки климатик ще се изплати след 15 години, не по-малко. И има ли смисъл дори да говорим за изплащането на климатика?

Основното предимство на инверторния климатик е най-високият температурен комфорт за обитателите на помещенията, а не неговата цена. Въпреки че инверторният климатик струва 40 процента по-скъпо от обикновен колега.

Разбира се, като работи по-бавно, компресорът на климатика на инвертора консумира по-бавно своя ресурс (експлоатационен) ресурс, това по принцип може да се нарече икономично - ще продължи по-дълго, няма да е необходимо да купувате нов, няма да се налага да се ремонтира. Конвенционалният климатик зарежда компресора си много по-безпощадно от инвертор.


Тук отбелязваме, че инверторните климатици са много чувствителни към качеството на захранващото напрежение. Конвенционалните климатици са по-малко чувствителни към пренапрежения и напрежения. Ако има проблем с храната, по-добре е да изберете конвенционален климатик.

Ако напрежението в мрежата е винаги висококачествено - можете да поставите инвертор. Факт е, че според статистиката 1% (не толкова много, но все пак) потребители на инверторни климатици са изправени пред проблем с повреди поради лошо качество на мощността, скъпа дъска вътре в климатика. Ремонтът срива повече от една стотинка.

Вентилация и климатизация на апартамента

Предимството на инверторен климатик

Така че като цяло предимството е следното: при стабилен температурен фон поддържаната температура на въздуха също ще бъде стабилна, което е удобно за обитателите на помещението и за неща, които изискват постоянна и равномерна температура на съхранение (например вино в избата).


Предимството на обикновен климатик

Той е ефективен, когато се нуждаете от еднократно охлаждане и с по-малко разходи. И ремонтът в случай на повреда ще струва по-малко от аналога на инвертора. Един прост климатик е почти нечувствителен към качеството на захранващото напрежение, присъщо на търговските обекти в нашата страна.


Липсата на инверторни климатици в полза на класическата

Високата цена на качествените модели.Ако няма достатъчно пари за инверторен климатик, който може да осигури необходимите температурни изисквания, тогава е по-добре да закупите висококачествена, но класическа версия, която ще даде желаната температура, въпреки че ще работи циклично и със значителна делта на температурата. Струва класически по-евтино.

Вижте също:Как да адаптираме климатика за работа през зимата

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да адаптираме климатика за работа през зимата
 • За характеристиките на инсталирането на климатици
 • Инверторни генератори - 3 мазнини плюса!
 • Отопление и климатизация на селска къща - характеристики, достойнство ...
 • Как направих умен дом със собствените си ръце

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: максима | [Цитиране]

   
   

  Инверторният климатик може да спести до 25% в сравнение с традиционните системи, тъй като постоянно поддържа предварително избраната температура + постигайки по-добро разпределение на въздуха.