категории: Препоръчани статии » Източници на светлина
Брой преглеждания: 285299
Коментари към статията: 18

Как да изберем качествена лампа с нажежаема жичка

 

Как да изберем качествена лампа с нажежаема жичкаЖивеем в невероятно време, когато думата „икономика“ прониква във всички сфери на живота. Само преди 10 години, малко хора смятат, че скоро от обичайните лампи с нажежаема жичка, онези "Електрически крушки Илич"ще трябва да откаже в полза по-икономични LED и флуоресцентни аналози.

За съжаление, предлаганите алтернативни решения не са панацея, тъй като поради простотата на дизайна на лампа с нажежаема жичка, цената му е изключително ниска, а разсейваната топлинна мощност понякога е в търсенето, например, в домашни инкубатори.

В момента производството на лампи с нажежаема жичка постепенно се прекратява. Поради това става все по-трудно да се намери качествен евтин продукт: няма да изненадате никого със ситуация, при която лампа, оставена от дядо, работи правилно в продължение на 5-10 години, а наскоро закупената такава се проваля за няколко месеца.

Всъщност изберете качествена лампа с нажежаема жичка възможно е, но за това, когато купувате, трябва да обърнете внимание на няколко основни характеристики.


Основна капачка - основа за лампа

Например вземете три лампи с една и съща мощност от различни производители (фиг. 1).

Три лампи с нажежаема жичка от различни производители

Фиг. 1. Три лампи с нажежаема жичка от различни производители

На снимката ясно се вижда, че дизайнът на долния контакт на основата е различен за всеки (фиг. 2, 3).

Основен контакт на три крушки с нажежаема жичка
Основен контакт на три крушки с нажежаема жичка

Фиг. 2, 3. Долният контакт на основата на трите лампи с нажежаема жичка

Теоретично тази разлика не трябва да се отразява на работата на осветителното устройство, но на практика всичко е малко по-различно:

- тип "А". Контактната зона на такъв контакт с меден „език“ (централен контакт с пружина) в патрона е по-малка, отколкото при други изпълнения. При честа подмяна на лампи езикът има свойството да се движи леко встрани, така че понякога контактите не могат да се докоснат поради това и дори работеща лампа не свети. Най-злощастното решение;

- тип "B". Контактната зона е намалена, но въпреки това е по-голяма, отколкото в първия случай. Компромисен разтвор;

- тип "С". Голяма медна подложка. Работи без проблеми дори в износени касети. Единственото нещо - такъв контакт не трябва да има никаква игра.


Запояване: Доказана надеждност

Методът за свързване на външната част на токопровода към основата също е различен (фиг. 4, 5)

Горният контакт на основата на лампи с нажежаема жичка
Горният контакт на основата на лампи с нажежаема жичка

Фиг. 4, 5. Горният контакт на основата на лампи с нажежаема жичка

В момента има две от тях: използване точково заваряване (тип "B") и класическо запояване (тип "A", "C"). Въпреки че заваряването изглежда по-технологично усъвършенствано, обаче често такава връзка има тенденция да се разпадне. Може би това е дефект в производството, но имаше прецеденти. Следователно, най-надеждният е висококачественият споен токов кабел (тип "A").

Нишката е различна за различните производители. Най-широко използвани са волфрамовите нишки, но понякога се намират от сплав от волфрам с осмий. Снимката показва разликата в дължината. Обикновено легираните нишки са по-трайни. Може би това се дължи на по-честото подреждане на носещите куки, поради което провисването на резбата се намалява.Надеждно задържане преди всичко

Стъклената крушка е свързана към металната основа с помощта на специална мастика. Слоят му се вижда лесно през прозрачното стъкло на колбата. Една от лампите показа, че производителят е решил да спести от този компонент (фиг. 6).

Такава лампа е обречена на ранен неуспех. След известно време колбата, поради постоянното нагряване, ще слезе от основата, ще виси на текущите проводници и ще падне. Във всеки случай производител, който следи за качеството на своите продукти, няма да си позволи подобни „спестявания“. По-добре да се въздържате от придобиване.

Състав на смолата на лампа с нажежаема жичка

Фиг. 6. Състав на смолата


Кримпване на филамента

общ причината за "изгарянето" на лампите с нажежаема жичка некачествено фиксиране на нажежаемите елементи са носещи електроди (фиг. 7). Възможно е да се скрие този недостатък само в матовите лампи. Когато купувате прозрачни модели, трябва да обърнете внимание на този момент. Снимката (фиг. 8) показва как трябва да изглежда надеждна кримп.

Дефект на кримпване на нишката на канала

Фиг. 7. Дефектна кримпване на нишката на канала

Правилно кримпване на нишката

Фиг. 8. Правилно кримпване на нишката

Следването на тези прости препоръки ще позволи на придобити лампи с нажежаема жичка да зарадват другите със своята светлина за дълго време.

Дмитрий Бабин

Това е интересно: Кой всъщност е измислил лампата с нажежаема жичка

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Устройство с мека стартираща лампа с нажежаема жичка
 • LED лампи FILAMENT - устройство, видове, характеристики на достойнството ...
 • Защо съществуването на вечна електрическа крушка не е възможно
 • Как да се изчисли температурата на нажежаемата жичка на нажежаема лампа в номинален режим
 • Защо крушките с нажежаема жичка изгарят толкова често

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Ще изясня

  1. Сайтът. Няма въпроси. Голямата площ на сайта е добра. Но най-често на лампи с толкова голяма площ, запояването не е с много високо качество, а самият сайт е целият оксид преди началото на експлоатацията и затова не е необходимо да се говори за добър контакт. В този случай пробата "С" е много подобна на лампата на фабриката "Калашников" и те са известни с това, че са с много ниско качество, но евтини. В този случай аз ще предпочета проба "А", тъй като за разлика от други е по-изпъкнала и по-добра от испанска.

  2. Метод на свързване. В живота не се провалях. И във вашия преглед изобщо не е правилно да сменяте лампите и да им присвоявате различно примерно име.

  3. Методът за закрепване на колбата. Въпросът е важен, но той се проваля на най-ниско стандартните лампи в момента на завинтване в стар тесен патрон или след изгаряне при усукване. Просто те не са паднали в живота

  4. За кампанията на прегледа решихте да не уточнявате допълнително конкретна извадка. Явно самите те бяха разочаровани в пробите си и не намериха добра лампа.

  5. Закрепване на нишката. Пълни глупости. Има смисъл само разстоянието между краката, с изключение на увиснали нишки. Завиване на нишки под собствената си тежест, това е истинско зло. И понякога в живота изгорелите лампи се лекували с неговия ред. Счупена нишка просто се опъна и при завъртане се хвърли върху парче от друго парче и започна да работи. Доста дълго време.

  Съвет такъв. Купете не най-евтините лампи от реномирани производители. Например, използвам изключително лампи Osram, но мисля, че Philips или GE не са по-лоши. Въпреки че маркови производители, експлоатационният живот се измерва правилно и няма да надвишава посочения на опаковката. Но и по-малко. Стабилен!

   
  Коментари:

  # 2 написа: Руслан | [Цитиране]

   
   

  Благодаря ви! Гледам отблизо.

   
  Коментари:

  # 3 написа: предприемач | [Цитиране]

   
   

  Обърнете внимание на маркировката. Опитайте се да изберете лампи с горна граница 240V, а не 230V.

   
  Коментари:

  # 4 написа: Андрю | [Цитиране]

   
   

  Купете не най-евтините лампи от реномирани производители. Например, използвам изключително лампи Osram, но мисля, че Philips или GE не са по-лоши. 

  Не го казвайте! Те изгарят не по-рядко от другите, дори тези, произведени в Европа (Полша, Унгария, Украйна). И често първия път, когато го включите. Възможно е за крушките, доставени в Русия, да са подценили изискванията за качество. Същото важи и за енергоспестяващите лампи. Китайските марки понякога служат много по-дълго от европейските.

  Значително удължава живота на лампите с нажежаема жичка, използването на меки стартери се тества. И сега не са толкова скъпи.

   
  Коментари:

  # 5 написа: Светлана | [Цитиране]

   
   

  Много интересно написано за крушките. Хареса ми, че има много примери. Сега ще знам какво да търся при закупуване на електрически крушки или дори истината, напоследък имаше доста дефектни.

   
  Коментари:

  # 6 написа: daron33 | [Цитиране]

   
   

  Всичко това беше написано с цел да се напише, че в 90% от случаите лампите изгарят поради лошо качество на волфрам, твърде тънка нишка, технологията не се спазва. За нашия производител е изгодно да намали живота на лампата. В съюза лампите горят на пода или дори години наред, а европейските марки горят по същия начин, защото това е обикновен китайски фалшив.

   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   

  daron33,
  Напълно съм съгласен за китайските фалшификати. По принцип някак не се замислих за качеството на лампите. Избирам автомобилите много внимателно, но тези някак си са на барабана.

   
  Коментари:

  # 8 написа: | [Цитиране]

   
   

  Купих лампи на Philips (30 рубли), една от три е включена от 3 години, купих Osram (15 рубли) - изгориха за половин година, купих General Electrik (pr-in Беларус, 12 рубли) - за по-малко от месец, 3 бр. изгорял, дори свързан през димер. Всички лампи са 240V матови. Така че, ако все още се нуждаете от крушки с нажежаема жичка, тогава трябва да си купите висококачествени и скъпи.

   
  Коментари:

  # 9 написа: | [Цитиране]

   
   

  Трябва да направите всичко в комплекса, да поставите ограничител на напрежение, защитен блок за халогенни лампи и лампи с нажежаема жичка и съответно да си купите добри крушки и всичко ще е наред.

   
  Коментари:

  # 10 написа: Zhizdermo | [Цитиране]

   
   

  Причината лампите с нажежаема жичка да горят е лайна волфрам. Съдържа всички видове примеси, в крайна сметка те се изпаряват от спиралата, волфрамът се разхлабва и изгаря.

  Животът е лайна. Този, който я прави лайна, също е лайна.

  Всичко най-добро.

   
  Коментари:

  # 11 написа: | [Цитиране]

   
   

  Но субективно стигнах до извода, че лампите с нажежаема жичка сега трябва да се използват само във влажни помещения като вани и тоалетни (домакините изгарят поради влажност и чести включвания) и всякакви помещения за бита; ), тогава експлоатационният му живот може да нарасне до няколко. години (дори с лошо качество) се появява единственото трептене. Е, или можете да включите всички видове защитни блокове, както е описано по-горе, само те са скъпи.

  Като цяло, Philips са най-добрите сега, въпреки че са по-скъпи, китайски, пълни глупости. Вътрешен, малко по-добър от Китай.

   
  Коментари:

  # 12 написа: | [Цитиране]

   
   

  Имам инсталирана в стаята енергоспестяваща лампа. Работи вече втора година, започна да трепти. Купих за 200 рубли през това време, отопленията вече щяха да изгорят няколко пъти и те щяха да консумират повече ток. Така че има спестяване. Вярно е, че не знам къде да ги изхвърля, защото те имат живак.

   
  Коментари:

  # 13 написа: | [Цитиране]

   
   

  Не знам къде намирате различни производители. Аз в Москва купувам само Беларус, "пространство". Те изгарят бързо в полилей, 10 крушки са достатъчни за 5 рога за по-малко от шест месеца. Те избиват машината в електрическото табло.

   
  Коментари:

  # 14 написа: Грегъри | [Цитиране]

   
   

  Ако спестяването на енергия случайно се срине в апартамент и капка живак се разлива, какво ще направите? Къде да търся тези капки? Необходимо е да се обадите на Министерството за извънредни ситуации и да проветрите апартамента поне 2 седмици и къде да живеете този път.

  Не поставяйте енергоспестяващи в жилищен район!

   
  Коментари:

  # 15 написа: Ученик по електротехника | [Цитиране]

   
   

  Грегъри,
  Не подвеждайте хората! Вероятно имате предвид CFL от „енергоспестяващи“, но в тях, като в стандартните живачни лампи LB, котката плаче! При единично унищожаване на CFL демеркуризацията не се извършва!
  Достатъчна вентилация (поне 6 часа или поне 2 часа с активна вентилация).

  Но капка живак, за която сте говорили, може да се съдържа в DRL и DRI или ДНК лампи! Натриевите лампи ще се използват САМО за улично осветление (поради преобладаването на жълто в емисионния спектър), а DRL и DRI се инсталират в помещения с височина най-малко 7 m според PUE (поради стробоскопичния ефект), така че няма да намерите DRL в апартаменти! Ако крушката DRL е унищожена, е необходимо да се обадите на Министерството за извънредни ситуации и да извършите демеркуризацията на помещението.

   
  Коментари:

  # 16 написа: SanTix | [Цитиране]

   
   

  Всъщност има много по-висококачествени лампи с нажежаема жичка, отколкото лампи и аксесоари за окабеляване.99,99% от хората просто не знаят защо изгарят луковиците им, а 99% от тях не знаят какво да правят.

  Не бих искал да критикувам, но в статията не се казва почти нищо за качеството и избора. Относно сплавта на волфрам с осмий, като цяло имах "шаблон на почивка". Приятелите не вярват, че няма такъв. Обикновено волфрам с добавки, повлияващи рекристализацията, по-рядко сплав с ниско съдържание на рений.

  В основата качеството не влияе на централния контакт, а на стъклото (тялото). Мекият алуминий е по-лош от поцинковане, особено при лампи с голяма мощност (странични контакти в лампите). Месингът е най-добрият, но почти никога не се среща.

  Уви, човек може да разчита само на опит. Външният вид говори много малко за това коя лампа може да изгори. Мога да кажа, че от доброто ни качество за томските електрически крушки, Lisma също прави прилични, но има и лоши серии. Калашников не е много добър. Не са останали повече домашни. От внесените палми ще дам първенството на Osram във Франция - най-добрите лампи с нажежаема жичка с обикновена мощност, налични на пазара днес. Полски филипи със средно качество, на нивото ни. Унгарските GE са добри. Беларуските лампи също са доста висококачествени, но е по-добре да ги купувате под свое име - толкова е значително по-евтино. Украинска искра - ниско качество. Киргизката Майли-Сай - доста добра, особено 25 вата. Китайците, между другото, не са толкова лоши и се натъкват на много издръжливи. Особено моноспирални, само те имат по-малко светещ поток. Вярно е, че някои региони вече не трябва да избират, на Изток, например, почти само китайски вече са.

   
  Коментари:

  # 17 написа: Роман | [Цитиране]

   
   

  Не знам къде видяхте френския OSRAM, тук в Москва в близкия хипермаркет продават лампи OSRAM, произведени в Русия, Philips, произведени в Беларус (най-скъпите), и още една година, направена в Беларус (най-евтината).

   
  Коментари:

  # 18 написа: Александър | [Цитиране]

   
   

  Philips се произвежда и в Полша. Сега купувам само тях. Засега не мога да премина към пестене на енергия, защото всички превключватели с LED осветление, и най-важното, чрез един са свързани, така че да прекъснат нула, а не фаза. Най- няма смисъл да променяте проводниците на места, тъй като има и правилно свързани, и не можете да се доближите до „грешните“ отзад, без да нарушавате интериора.Поради товаенергоспестяващите лампи мигат след изключване, остава да се използват обикновени лампи с нажежаема жичка. И купувайте лампиPhilips илиOSRAMтова е необходимо в добрите магазини - изглежда, че често са фалшифицирани. Купих няколко пакетаOSRAM на пазара, така че базата им беше толкова гореща, че ме прегряха и унищожиха всички пластмасови касети, единият беше все още стар черен съветски, но той оцеля. Трябваше да изхвърля очевидно нормални лампи. За тестване, дяволът го взе, взе един пакет за 40 W, а вторият за 60 W на някакъв навигатор, направен в Китай. Купих в добър магазин, продаващ електрически осветителни устройства. Така че те имат стъклени колби от основата, отлепват се, и то не веднага, а след определен период на работа. След отлепване те висят на електродите, но след като напълно паднат и червеният се падна на пода, волфрамовата нишка, напоена в полет, нямаше време да се охлади и изгори следата върху линолеума. Ще падне върху рамото или главата, ще има силно изгаряне, ще падне на пода, покрит със запалим материал, може да се запали. Ужас, не купувайте такива, грижете се за себе си.