категории: Препоръчани статии » Автономно захранване
Брой преглеждания: 17625
Коментари към статията: 2

Газ или газов генератор? Плюсове и минуси ...

 

Преносимите генератори могат да се използват почти навсякъде, където се нуждаете от електричество. Туристите ги използват, за да запалят телевизори за храна, наслаждавайки се на чистия въздух. Строителите използват генератори за захранване на електроинструменти на строителни площадки, които все още не са свързани към градската електрическа мрежа. В частни домове и предприятия генераторите се използват като част от електроенергийната система, което ви позволява да продължите да използвате различни електрически уреди за продължителността на прекъсване на електрозахранването в основната мрежа.

Но независимо от предназначението им, генераторните двигатели изискват гориво. най-много преносими генератори работи на бензин или газ. И двата вида гориво имат своите предимства и недостатъци и ще говорим за това.


Бензинови генератори

Бензиновите генератори са най-разпространеният тип генератор, тъй като бензинът, за разлика от газ, може да бъде закупен на всяка бензиностанция. Съществуват обаче и недостатъци на газовия генератор.

газов генератор

Първият недостатък на бензинов генератор е, разбира се, цената на бензина. Дори при днешния значителен спад на цените на петрола, бензинът все още е доста скъпа форма на гориво. С дългосрочната употреба на бензинов генератор разходите за гориво ще достигнат доста прилично количество ...

Следващият недостатък на бензиновия генератор е неговата токсичност. По време на работа на бензиновия генератор, отработените газове съдържат голямо количество въглероден окис (CO), който дори в малки количества причинява силно главоболие, отравяне на тялото ... Разлятата бензин по време на зареждане е доста запалим. Малка искра е достатъчна, за да предизвика пожар.

Какво е генератор? Той е източник на електричество по време на извънредна ситуация, когато няма електричество от електрическата мрежа. Съответно на най-близката бензиностанция може също да няма електричество, което да ви изпомпва газ.

Много собственици на генератори, подготвяйки се за спешни случаи, правят запаси от гориво, пълнят всички налични консерви и бъчви, забравяйки, че бензинът има ограничен срок на годност. Това означава, че според GOST трябва да го използвате една година, преди бензинът да загуби свойствата си. И отново трябва да се направи корекция на качеството на бензина. От практиката понякога бензинът става безполезен след 30-40 дни, а понякога след 1,5-2 години генераторът се стартира с половин оборот. Така че тук е колко късметлия.


Газови генератори. Втечнен и основен

Газови генератори тепърва започват да печелят популярност при нас по същите причини, както бе отбелязано по-горе. Нашият газ се използва главно за готвене и за отопление на помещения. Но газът (природен и втечнен) като гориво за генераторите става все по-популярен поради многобройните предимства пред бензиновите генератори.

газов генератор

Втечнен газ. Пропан бутан

Втечнен газ се доставя в бутилки, които практически е невъзможно да се разлее и, дори ако бъде бутилиран, пропанът веднага се изпарява. Цената на пропан обикновено е половината от цената на бензина, което е доста значително за дългосрочната работа на генератора. Газогенераторите обикновено са по-тихи.

За разлика от бензина, втечнен газ има дълъг срок на годност. Препоръчва се използването на газ в продължение на 12-18 месеца, но както показва практическият опит на много собственици на газови генератори, можете да съхранявате пропан-бутан за неопределено време, от което той не се влошава. Това ви позволява да се складирате, без да се притеснявате, че той ще загуби своите прекрасни J свойства.

Възможно е да се съхранява доставката на втечнен газ както в отделни бутилки от 40-50 литра, така и в резервоари с газ от 500 литра или повече.


Основен газ. метан

Основен газ се предлага в почти всеки дом. Цената на kW kW електроенергия, генерирана по време на работа на генератора от главен газ, е почти 10 пъти по-евтина от същата kW електроенергия, генерирана по време на работа на генератора на бензин. Освен това, когато генераторът работи "извън тръбата", не е необходимо да се контролират запасите от гориво и генераторът може да работи неограничено време с препоръчителните почивки за почивка.

Недостатъците на газовите генератори включват по-сложната им система за захранване и в случай на повреда, за разлика от карбураторните системи, не винаги е възможно да ги поправите сами. Освен това използването на втечнен газ при значителни температури на замръзване не работи.

За да комбинирате всички предимства на газов и газов генератор, можете да използвате генератори с две горива, работещи и на двата вида гориво - газ и бензин. Можете да закупите както готов генератор, така и сами да го промените, като използвате специален комплект за преобразуване на бензинов генератор в газ, но за това ще говорим в следващите статии.

Сергей Серомашенко

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Какво да вземете предвид при избора на генератор
 • Безопасност на генератора
 • Домашна електроцентрала. Използването на автоматизация за контрол на работата на родовете ...
 • Инверторни генератори - 3 мазнини плюса!
 • Как да конвертирате газов генератор в газ

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Вадим | [Цитиране]

   
   

  В светлината на последните събития, а именно увеличаването на цените на газа, използването на природен газ е по-изгоден вариант. И ми се струва, че ще бъде по-безопасно да се използва пропан, който се доставя в цилиндри. Под него вече има газови генератори, произведени от промишлеността.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Много информативна статия. Всичко е добре написано. Накратко и по бизнес. Научих много нови неща, наистина полезни и без много. Всичко в тема.