категории: Препоръчани статии » Автономно захранване
Брой преглеждания: 11351
Коментари към статията: 2

Инверторни генератори - 3 мазнини плюса!

 

Инверторни генератори - 3 мазнини плюса!Защо да купувате инверторен генератор, когато конвенционалните генератори са по-евтини? Отговорът е съвсем прост.


Шумът

Основното предимство на инверторните генератори е, че те работят много по-тихо в сравнение с конвенционалните генератори. Звукът или шумът, генериран от генератор, се измерват в децибели. Някои от най-тихите модели на инверторните генератори "издават" около 50-55 децибела. Конвенционалните генератори с подобна мощност ще произвеждат 65-70 dB.

Увеличението на шум от 10 dB се възприема от нас като 5-7-кратно увеличение на звука. Следователно генераторът, който "издава" 70 децибела, ще бъде 10 пъти по-силен в сравнение с 60 "децибела" на друг генератор.

Съвременните инверторни генератори от последно поколение едва се чуват от разстояние 6-7 метра. Това е реална полза за тези, които живеят в райони, където шумът е проблем или когато пътувате сред природата, в парк, където нивото на шума трябва да бъде в рамките на 40-50 dB, на 3-5 метра от източника на шум.

Но ползите не свършват дотук ...

Инверторен генератор

Качествено напрежение

Съвременните инверторни генератори произвеждат променлив ток с чиста синусова вълна, много подобна на синусоидата в нашите мрежи. Това може да не изглежда много важно, но за нормалната, правилна работа на много съвременни устройства, освен стабилно напрежение, е необходима чиста синусоида. На снимката можете да видите и разберете принципа на работа на инверторния генератор.

Конвенционалните генератори не се препоръчват за захранване на чувствителна електроника. Офисната техника, отоплителните котли са особено чувствителни към качеството на електроенергията.

Как работи инверторният генератор?

Икономичен режим

Друго предимство на инверторния генератор е регулируемата скорост на двигателя. Какво означава това на практика? Двигателят на генератора работи със скоростта, необходима за генериране на определено количество енергия, след което се превръща от генератора в електричество.

Това е огромен плюс, особено ако се нуждаете от малко количество електроенергия. Това е, например, имате инверторен генератор с мощност 2 кВт, но в момента са ви необходими само 300-400 вата. В този случай генераторът ще работи при ниски скорости.

Конвенционалните генератори работят със стабилни високи 3000 оборота в минута, независимо от натоварването. Какво означава това и какво влияе? Това означава повече шум, увеличен разход на гориво, повече замърсяване с газ.

Друго важно предимство на инверторните генератори е тяхната компактност и тегло. Инверторните генератори са много по-леки от конвенционалните генератори.

Инверторен генератор с мощност 2 kW ще тежи около 15-20 кг и доста компактни размери. Подобен конвенционален генератор ще тежи приблизително 35-40 кг и е с два пъти по-големи размери.

Сергей Серомашенко

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Какво да вземете предвид при избора на генератор
 • Газ или газов генератор? Плюсове и минуси ...
 • Как да получите висококачествено електричество от генератор
 • ATS автоматизация за генератори
 • Домашна електроцентрала. Използването на автоматизация за контрол на работата на родовете ...

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Вадим | [Цитиране]

   
   

  Искам да добавя, че размерите на инвертора са идеални за сорти. Лекото тегло е основното му предимство за това. Заслужава да се отбележи и използването му през зимата. Опитайте да пуснете редовен бензин и инвертор и веднага усетете разликата.

  Ако в гората има лятна вила или хижа, далеч от цивилизацията - струва си да я обърнете внимание.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Кажете ми как да добавя възбуждане на генератора gg3300, в противен случай напрежението е 220 волта без товар?