категории: Електротехник у дома, Автономно захранване
Брой преглеждания: 48488
Коментари към статията: 1

Домашна електроцентрала. Използването на автоматизация за контрол на работата на генератора

 

Домашна електроцентрала. Използването на автоматизация за контрол на работата на генератораЕлектрически генератори Какво е това? Това е комфорт. Това е сигурността. Това е увереността. Увереност в себе си, в дома си. Наличието на генератор в собствения ви дом днес няма да изненада никого. Днес бензиновият или дизеловият генератор не е лукс - той вече се превърна в спешна нужда. В крайна сметка със загубата на електричество животът в къщата замръзва - няма вода, няма топлина, няма светлина ...

Някои проблеми могат да бъдат решени с помощта UPS - непрекъсваеми захранвания, Функционално UPS действа като познато UPS за компютри. Единствената разлика е, че UPS е проектиран за повече мощност и за по-дълго време.

Продължителността на работа зависи само от капацитета на батериите. Но тези устройства имат значителни недостатъци - ограничено време, висока цена. Използването на UPS е оптимално в най-критичните области, по-специално - за захранване на отоплителния котел, аварийно осветление, аларма.

дизелов генераторНо както се казва, няма безнадеждни ситуации. Алтернативен източник на електроенергия може да реши проблеми с непрекъсваемото захранване - мини електроцентрала - бензо или дизелов генератор, Най-често срещаните видове генератори използват бензин или дизел като гориво. Напоследък на пазара на генератори се появяват генератори, където се използва газ - природен или втечнен газ.

Мощността на генераторите, използвани в ежедневието, варира от 500 W до 100 kW. Генераторите със средна мощност са най-търсени - от 6 до 15 кВт, приблизително толкова, колкото е необходимо за нормалното съществуване на къщи със среден размер. За нормална работа на генератора е необходимо да се вземе предвид номиналната мощност и по възможност да се изключат най-енергоемките консуматори - електрическа камина, бойлер, електрически печки, климатици.

Почти всички генератори със средна и висока мощност са оборудвани с електрически стартер, което значително улеснява работата на генераторите. За да започнете работа е достатъчно да натиснете бутон или да завъртите ключа за запалване и станцията е готова за работа.

автоматизация за дизелов генераторНякои модели от по-модерни генератори са оборудвани вградена система за автоматично зареждане - AVRom, Алгоритъмът за работа с автоматизация е приблизително следният: ATS (автоматично въвеждане на резерв) контролира наличието на напрежение в градската мрежа.

В случай на прекъсване на захранването в градската мрежа генераторът автоматично се стартира и доставя напрежение на потребителя. Когато се появи напрежение в мрежата, ABP автоматично превключва потребителя към електрическите мрежи и спира генератора. Но това устройство (ABP) има само в няколко генератора. Алгоритъмът за работа на ABP е доста прост и почти еднакъв за всички.

Наличието на автоматизация значително опростява и прави работата с генератора много по-лесна и удобна и на практика не изисква вашето участие в процеса на стартиране-спиране на генератора, свързване-изключване на товара.

Отначало нашите „кулибини“ сглобиха автоматизация вкъщи, което, разбира се, го направи доста примитивно, въпреки че функциите, които му бяха възложени, бяха изпълнени правилно.

Съвременните АБП са доста „умни“ устройства. Автоматизацията контролира не само наличието на напрежение в мрежата, но и нейното качество. Мониторингът се извършва по напрежение, честота, показва отработените часове. При достигане на определен брой натрупани часове ATS сигнализира за това или прави забрана за пускане на генератора.

В случай на използване в трифазни мрежи, ATS контролира последователността на фазите.Така че, ако напрежението в мрежата падне под предварително определено напрежение или честотата се е променила, ATS приема това като авария и пуска генератора в експлоатация. При стабилизиране на напрежението в мрежата се получава обратно превключване на мрежата.

цифрова дъска ABPАвтоматизирането на бюджетната опция е сглобено на по-евтини части. Работата на устройството може да се прецени само с няколко светодиода. Цената на това устройство започва от $ 100 и повече. Към тази сума си струва да добавите стойност контактори, Например един контактор ABB на 63А струва около 80 долара. И те се нуждаят от 2 броя. Тези устройства са направени под формата на отделна дъска или малък блок за монтиране върху DIN шина.

В по-скъпите модели вече има цифров дисплей, на който се показва цялата информация за работата на генератора и електрическата мрежа. С помощта на клавиатурата и панела е възможно независимо програмиране на почти всички параметри на автоматиката и генератора.

Също така, някои модели осигуряват дистанционно управление и наблюдение на генератора чрез компютър. Цената на данните на ABP може да варира от 450 до 700 $, в зависимост от модела на устройството.

Методът за изпълнение на това устройство е метална или пластмасова кутия. На предния панел има цифров дисплей и клавиатура.

И накрая, добър съвет. Монтажът на AVR трябва да се извършва само от професионалист, който познава принципа на работа на генератора и автоматизацията.

Сергей Серомашенко

Вижте също по тази тема: Съвети за свързване на генератор към вашата домашна мрежа

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • ATS автоматизация за генератори
 • Газ или газов генератор? Плюсове и минуси ...
 • Как да автоматизираме процеса на включване и изключване на генератора
 • Как да свържете генератора сами
 • Как да свържете генератора към мрежата у дома

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: valera.ko | [Цитиране]

   
   

  Ако мислите за въпроса за горивото, първо трябва да запомните, че ако трябва да използвате такава електроцентрала за дълго време или ако говорим за чести прекъсвания в доставката на електрическа енергия, тогава е много по-икономично да закупите инсталация, базирана на дизелови двигатели. Но също така трябва да се има предвид, че дизеловите генератори с ниска мощност изискват по-често и квалифицирано обслужване от бензиновите агрегати.