категории: Препоръчани статии » Спорни въпроси
Брой преглеждания: 34821
Коментари към статията: 16

Мед или алуминий - кое е по-изгодно?

 

Мед или алуминий - кое е по-изгодно?Само два метала - мед и алуминий се използват широко като проводници на електрически ток. Използването им като такова се определя от сложните физични свойства на самите метали и тяхната цена.


Физични основи на потока на електрическия ток в проводниците

Както е известно от физиката, електрическият ток е подредено движение на електрически заряди в проводник, под влияние на силите на електрическото поле. При преместване на електрически заряди в проводник те претърпяват противодействие, което се изчислява чрез стойността на електрическото съпротивление и което се измерва в оми (ома).

Електрическото съпротивление за цилиндрични проводници се определя по формулата r =ρ* л / с, където r - електрическо съпротивление на проводник, Ohm, ρ - електрическо съпротивление на материала на проводника, Ом * mm2 / m, л - дължина на проводника, m, s - площ на напречното сечение на проводника, mm2

Следователно в електротехниката за производството на проводници се използват материали с ниско съпротивление (мед, алуминий, стомана).

Например: Медно съпротивление - 0,0175 ома * мм2/ м, съпротивлението на алуминия е 0, 0294 ома * мм2/ м

Понякога вместо електрическо съпротивление r се използва обратна стойност - проводимост g = 1 / r, а вместо специфично съпротивление - специфична проводимост γ = 1 /ρ, Електрическата проводимост се измерва в Siemens (cm).

При преместване на електрически заряди в проводник електрическото съпротивление причинява нагряването на проводника. Това загряване е вредно и при работа с проводника трябва да бъде ограничено, като се вземат предвид физичните свойства на проводника и изолационния клас.

Стационарната температура на проводника с ток зависи от плътността на тока, която се определя по формулата: δ = I / s, където δ е плътността на тока и / mm2, I е стойността на тока, а s е площта на напречното сечение на проводника, mm2

Захранващи кабели с медни и алуминиеви проводници

Какво е по-изгодно да се използва като електрически проводници - медни или алуминиеви?

При сравнителен анализ на тенденциите на растеж на цената на алуминий и мед през 20 и началото на 20-тиаз векове, очевидно е, че цената на алуминия расте по-бавно от медта. Тази разлика е особено видима в началото на двадесетото.аз век. От 2006 г. цената на медта на Лондонската борса за метали достигна 8 500 долара / тон, докато алуминий 2500 долара / тон. Това се дължи на подобряването и увеличаването на производството на алуминий, с достъпни и достъпни суровини за производството на кабелни продукти, което в цената на крайния продукт е 25%.

За мед - ситуацията е друга. Запасите на медна руда се влошават, съдържанието на медна руда намалява, новите находища са бедни на метал и по-трудно се извличат. В допълнение, тези находища са географски по-недостъпни. Следователно цената на суровините в цената на крайния продукт е повече от 50% и продължава да расте.

Тези тенденции не се променят, както и сравнителната динамика на цените, но не се предвиждат промени. Всичко това говори в полза на използването на алуминий.

научен откриване на свръхпроводимост и индустриалното му приложение все още е недостижимо за световната практика. В светлината на факта, че електрическата проводимост на алуминия е по-ниска от тази на медта, напречното сечение на алуминиевата тел и, следователно, нейният обем трябва да бъде по-голямо от това на медта, а диаметърът на алуминиевата тел при същата плътност на тока трябва да бъде с 25% по-голям от медния.

Увеличаването на обема, а оттам и масата на алуминиевата тел, се изравнява от ниска метална плътност (2,7 т / м3 алуминий, 8,9 т / м3 Мед). Следователно масата на алуминиевата тел за една и съща плътност на тока е три пъти по-малка от медната.

Кабел с алуминиеви проводници AVVG

Въпреки това, няма печалба в масата при използване на алуминиева тел вместо мед, поради изискванията на SNIP, не.Например, масата на мед в положените проводници и кабели в панелите на модерен тристаен апартамент е 10 кг. Тегло на трижилен кабел с дължина 1000 метра VVG кабел (мед) с напречно сечение 1,5 мм2 е 93 кг, а масата на еквивалентния AVVG кабел (алуминий) с напречно сечение 2,5 мм2 е 101 кг. Предимствата от използването на алуминиеви проводници се дължат на много по-ниските цени на алуминия.

При днешните цени използването на алуминиеви проводници е няколко пъти по-изгодно от медните!

За линии с високо напрежение и за надземни кабелни системи алуминият се използва отдавна. Но при изолирани проводници увеличаването на диаметъра на сърцевината изисква увеличаване на потреблението на кабелна PVC пластмасова смес, чиято цена ($ 1800 / тон) е близка до цената на алуминия. Колкото по-тънки са проводниците, толкова по-големи са сравнителните разходи за електрическа изолация и ползите от преминаването от мед към алуминий са по-ниски. Въпреки това, при текущи цени, спестяванията са все още значителни!

Проектантите, архитектите, електротехниците трябва да преодолеят пристрастията срещу използването на алуминиеви проводници в новото строителство. Това ще позволи използването на рентабилен, но трудоемък алуминий за окабеляване в панели и води до външни точки на натоварване (контакти и ключове), което ще доведе до значителни икономии.

Алуминиевите проводници за навиване могат да се използват с забележими ползи при производството на трансформатори с малка мощност, електродвигатели и други електрически машини.

Всичко това ще определи огромното търсене на алуминий на световния пазар и използването на "крилат метал" на земята.

Какво мислите за това? Оставете коментар към статията!

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Клеми, скоби и ръкави за свързване на медни и алуминиеви проводници
 • Алуминиева тел
 • Защо не може алуминиевият кабел да се използва в електрическото окабеляване?
 • Как се променя съпротивлението при нагряване на метали
 • Защо не може да свържете мед и алуминий в окабеляването?

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Майкъл | [Цитиране]

   
   

  Да, интересен поглед. Наистина си струва да разгледаме какво е по-изгодно - медни или алуминиеви проводници.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Владимир | [Цитиране]

   
   

  Статията е за нищо, доколкото си спомням до 16 кв.м в жилищни помещения - само КОПЕР !!!

   
  Коментари:

  # 3 написа: Дмитрий | [Цитиране]

   
   

  Статията е добра, но авторът разглежда въпроса едностранчиво.
  По едно време алуминият не беше забранен само за вътрешно окабеляване. Когато използвате алуминий, има много тънкости. И не говоря за стареене и некачествена инсталация. В древни времена алуминият е бил повече от достатъчен за усукване на алуминий за захранване на една или две крушки „Илич“. Сега не е времето. Въпреки че, колкото и да е странно, има примери за използването на алуминий в авто електрическата система.

   
  Коментари:

  # 4 написа: Михаил Никитин | [Цитиране]

   
   

  Правя окабеляване в апартамента от нулата, безусловно избрах мед само защото не знам как се държат алуминиевите съединения.

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   

  За да свържа каютите за работниците, исках да взема алуминиевия AVVG gost 5x10 120 метра, но след като промених цената, промених решението си и взех GOST 5x6 PVS, същите 120 метра. Цени в района на 18000r. и на двата кабела.

   
  Коментари:

  # 6 написа: | [Цитиране]

   
   

  Защо в началото на статията се предоставят технически данни, ако в края решаващият фактор е ЦЕНА ?! Когато сравнявате / избирате кабел, цената трябва да е на последно място. (Важи за коментаторите)

   
  Коментари:

  # 7 написа: Владимир | [Цитиране]

   
   

  7.1.34. Кабели и проводници с медни проводници * трябва да се използват в сгради.

  Мрежите за доставка и разпределение по правило трябва да се извършват с кабели и проводници с алуминиеви проводници, ако проектното им сечение е 16 mm2 или повече.

  Захранването на отделни електрически уреди, свързани с инженерното оборудване на сградите (помпи, вентилатори, нагреватели, климатични устройства и др.), Може да се извърши чрез проводници или кабели с алуминиеви проводници със сечение най-малко 2,5 mm2.

  1.7.36.Във всички сгради линиите на груповата мрежа, положени от групови, подови и апартаментни екрани до осветителни тела за общо осветление, щепселни контакти и стационарни приемници на захранване, трябва да бъдат трижилни (фаза - L, нулева работа - N и нулева защитна - PE проводници).

  Комбинацията от нулеви работни и нулеви защитни проводници на различни групови линии не е разрешена.

  Нулевите работещи и нулеви защитни проводници не се допускат да се свързват върху щитовете под обща контактна скоба.

  Таблица 7.1.1. Най-малкото допустимо сечение на кабели и проводници на електрически мрежи в жилищни сгради

  Наименование на линии / най-малка секция на кабели и проводници с медни проводници, mm2

  Групови мрежови линии - 1.5

  Линии от етаж до панелни апартаменти и до сетълмента - 2.5

  Линии за разпределение (щрангове) за захранване на апартаменти - 4

   
  Коментари:

  # 8 написа: | [Цитиране]

   
   

  Вярвам, че подобно нещо трябва да се комбинира с подобни. При градинарството е положен провод SIP2A 4x70 за 0,4 kV електропровод. Влизането в къщата се извършва с помощта на проводник SIP4 2x16. На поста е инсталирана счетоводна единица с брояч и автоматична машина. Тук, за да свържем 0,4 kV електропровода и измервателния блок, използваме проводника AVVG4x6. Йогът все още може да бъде огънат в тесното пространство на щита. Вярно е, че някои майстори водят SIP4 жица в щит на стълб. После ми се обаждат - няма светлина. Жицата е твърда и излиза от машината. Тук е подходящо да се приложи AVVG.

  И в къщата сега е по-добре да използвате медна тел. Може да се огъва много пъти - няма да се счупи. И влагоустойчивостта е по-голяма от тази на алуминия. Може би някой ден той ще направи гъвкави и нечупливи алуминиеви проводници, тогава ще започнем да ги използваме в къщата. Свързвам медни и алуминиеви проводници, но терминала WAGO с грес.

   
  Коментари:

  # 9 написа: Владимир | [Цитиране]

   
   

  Неразбираема глупава дискусия, като статия ....... има PUE: проектът за електрическата мрежа трябва да се съобразява с тях !!!

   
  Коментари:

  # 10 написа: | [Цитиране]

   
   

  Считам ограничаването на използването на алуминий като лобистко решение.

   
  Коментари:

  # 11 написа: Владимир | [Цитиране]

   
   

  Ако "електротехник ZHEKa", тогава е ясно .....

   
  Коментари:

  # 12 написа: | [Цитиране]

   
   

  Смених стария алуминиев проводник в къщата на нов меден - погледнах вкусните алуминиеви нишки под изсъхнала електрическа лента и не искам да скъся нещо.

   
  Коментари:

  # 13 написа: | [Цитиране]

   
   

  Владимир и колко години променят кабелите? Със сигурност на 30 г. Нормите на SNIP по това време осигуряват, ако не се лъжа, 1,5 кВт на апартамент. С тези товари алуминиевото окабеляване свърши чудесна работа. И сега те са много необмислени да ограничат използването на алуминиево окабеляване. Ако медта (което не е факт) може да бъде за предпочитане пред свързването на мощни домакински уреди, тогава защо да не свържете полилей или брада с половин парче алуминий. И "Ако" електротехник ZHEK ", тогава е ясно .." Какво разбирате. Този електротехник ZHEKA вероятно преработи окабеляването повече, отколкото видяхте.

   
  Коментари:

  # 14 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  Медният кабел е по-пластичен и по-малко податлив на окисляване (важен за контактите) и по този начин има по-голям запас от безопасност от съответния алуминиев кабел. Медният кабел също ще бъде по-лесен за инсталиране, тъй като твърдостта на кабела зависи от площта на квадратното напречно сечение и, следователно, от четвъртата степен на диаметър! Освен това е възможно да се получи много малък многожилен многожилен меден кабел, докато многожилен многоядрен алуминиев кабел се предлага само с номинална площ на напречното сечение най-малко 10 mm2, а отделните им проводници са много дебели в сравнение с проводниците в медни кабелни проводници.

   
  Коментари:

  # 15 написа: | [Цитиране]

   
   

  В апартаментите трябва да се използва само мед.Тя ще издържи на повторно свързване на контакти, превключватели и полилеи, медът е надеждно свързан чрез запояване, заваряване, осветлението може само да мечтае за това, трябва постоянно да отхапва от прехвърления връх за надежден контакт, в резултат на това се съкращава до корена и всички плават ....

   
  Коментари:

  # 16 написа: Леонид | [Цитиране]

   
   

  Алуминият има температура на топене 700 и моментално, докато изолацията има температура на запалване 500. Така докато се запалва, жицата отдавна прекъсва веригата и ще изтича през разтопената изолация.