категории: Тайните на електротехника, Електродвигатели и тяхното приложение
Брой преглеждания: 50067
Коментари към статията: 2

Как да определим скоростта на въртене на електродвигател

 

Скоростта на въртене на индукционния двигател обикновено се разбира като ъгловата честота на въртене на неговия ротор, която е посочена на табелката с етикет (на табелката на двигателя) като брой обороти в минута. За това може да се захранва трифазен двигател от еднофазна мрежа просто добавете кондензатор успоредни на една или две от намотките му, в зависимост от мрежовото напрежение, но конструкцията на двигателя няма да се промени от това.

Как да определим скоростта на въртене на електродвигател

Така че, ако роторът под товар прави 2760 об / мин, тогава ъглова честота на този двигател Тя ще бъде равна на 2760 * 2pi / 60 радиана в секунда, тоест 289 rad / s, което не е удобно за възприемане, затова те просто пишат „2760 rpm” на табелата. Когато се прилага за индукционен двигател, това са обороти, като се вземат предвид приплъзването.

Синхронната скорост на този мотор (без приплъзване) ще бъде 3000 об / мин, тъй като когато намотките на статора се доставят с мрежов ток с честота 50 Hz, всяка секунда магнитният поток ще направи 50 пълни циклични промени и 50 * 60 = 3000, и се оказва 3000 об / мин - синхронна скорост на индукционен двигател.

В тази статия ще говорим за това как да определим скоростта на синхронно въртене на неизвестен трифазен асинхронен двигател, като просто погледнем статора му. По външния вид на статора, по местоположението на намотките, по броя на каналите лесно можете да определите синхронната скорост на електродвигателя, ако нямате под ръка тахометър. Така че, нека започнем в ред и да анализираме този въпрос с примери.


3000 об. / Мин

Диаграма на намотката на двигателя

За асинхронните електродвигатели (виж - Видове електродвигатели) обичайно е да се казва, че определен двигател има един, два, три или четири чифта полюси. Минимумът е една двойка полюси, тоест минимумът е два полюса. Обърнете внимание на чертежа. Тук можете да видите, че две стъпаловидни намотки за всяка фаза са подредени в статора - във всяка двойка намотки едната е разположена срещу другата. Тези намотки образуват двойка полюси на статора.

Едната фаза е показана за яснота в червено, втората в зелено, а третата в черно. Намотките и на трите фази са подредени еднакво. Тъй като тези три намотки се подават на свой ред (трифазен ток), тогава за 1 колебание от 50 във всяка фаза, магнитният поток на статора веднъж ще се завърти на 360 градуса, тоест ще направи един оборот за 1/50 секунда, което означава, че 50 оборота ще бъдат секунда. Така се оказва 3000 об / мин.

По този начин става ясно, че за да се определи синхронната скорост на индукционния мотор е достатъчно да се определи броят на двойките на неговите полюси, което е лесно да се направи, като се отстрани капакът и се погледне статора.

Разделете общия брой канали на статора на броя на каналите на една секция от намотката на една от фазите. Ако получите 2, значи имате двигател с два полюса - с един чифт полюси. Следователно синхронната честота е 3000 об / мин или приблизително 2910, като се вземе предвид приплъзването. В най-простия случай има 12 канала, 6 канала на намотка и 6 такива бобини - по две за всяка от трите фази.

Моля, обърнете внимание, че броят на бобините в една група за един чифт полюси може да не е непременно 1, но също така и 2 и 3, но като пример разгледахме възможността за единични групи на двойка намотки (няма да се съсредоточим върху методите на навиване в тази статия).


1500 об / мин

Намотка на статор на двигателя

За да се получи синхронна скорост от 1500 об / мин, броят на полюсите на статора се удвоява, така че за 1 колебание от 50 магнитният поток би направил само половин оборот - 180 градуса.

За това се правят 4 секции за навиване за всяка фаза.По този начин, ако една бобина заема една четвърт от всички канали, тогава пред вас е двигател с две двойки полюси, оформени от четири намотки на фаза.

Например 6 канала от 24 са заети от една намотка или 12 от 48, което означава, че имате двигател със синхронна честота 1500 об / мин или като вземете предвид приплъзване от около 1350 об / мин. На горната снимка всяка секция на намотката е направена под формата на група с двойна намотка.


1000 об. / Мин

Както вече разбрахте, за да се получи синхронна честота от 1000 оборота в минута, всяка фаза образува три чифта полюси, така че при едно колебание от 50 (херца) магнитният поток да се завърти само на 120 градуса и съответно да завърти ротора.

По този начин най-малко 18 намотки са монтирани на статора, като всяка намотка заема шеста от всички канали (шест намотки на фаза - три двойки). Например, ако има 24 канала, тогава една бобина ще заеме 4 от тях. Ще се окаже честота, като се вземе предвид приплъзване от около 935 оборота в минута.


750 об / мин

За да се получи синхронна скорост от 750 rpm, е необходимо трите фази да образуват четири двойки подвижни полюси на статора, това са 8 намотки на фаза - едната срещу другата - 8 полюса. Например, ако има 48 канала на намотка на всеки 6 жлеба, имате асинхронен двигател със синхронни скорости 750 (или около 730, като се вземе предвид плъзгането).


500 оборота в минута

Асинхронен електродвигател

И накрая, за да се получи индукционен двигател със синхронна скорост 500 оборота в минута, са необходими 6 двойки полюси - 12 намотки (полюса) на фаза, така че за всяко колебание на мрежата магнитният поток се върти на 60 градуса. Тоест, ако например статорът има 36 канала, докато намотката има 4 канала, имате трифазен двигател с 500 оборота в минута (480 с подхлъзване) пред себе си.

Вижте също:Как да различим индукционен двигател от постоянен двигател

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да различим индукционен двигател от постоянен двигател
 • Механични и електрически характеристики на индукционни двигатели
 • Клетка за катерица и фазов ротор - каква е разликата
 • Битови електрически двигатели и тяхното използване
 • Видове електродвигатели и принципите на тяхната работа

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Вася | [Цитиране]

   
   

  Струва ми се, че при такива ниски скорости като 500 оборота в минута или по-малко, те вече ще поставят скоростната кутия, вместо артистичното тъкане на дантела по статора))

   
  Коментари:

  # 2 написа: Wimkrsk | [Цитиране]

   
   

  Андрей, не е много ясно как да различим един участък от намотката на една от фазите.