категории: Новаци електротехници, Електродвигатели и тяхното приложение
Брой преглеждания: 15594
Коментари към статията: 0

Как да различим индукционен двигател от постоянен двигател

 

Асинхронните двигатели са двигатели, в процеса на работа на които се наблюдава плъзгащо явление при натоварване, тоест „изоставане“ в въртенето на ротора от въртенето на магнитното поле на статора. С други думи, въртенето на ротора не се осъществява синхронно с въртенето на намагнитването на статора, а асинхронно по отношение на това движение. Ето защо тези видове двигатели се наричат ​​асинхронни (несинхронни) двигатели.

Индукционен двигател с късо съединение

В повечето случаи, произнасяйки израза „асинхронен двигател“, те означават безчетковия променлив двигател. Стойността на приплъзване на индукционен двигател може да бъде различна в зависимост от натоварването, както и от параметрите на мощността и метода за управление на токовете на намотката на статора.

Ако имаме работа с конвенционален двигател с променлив ток, като AIR712A, то със синхронна честота на въртене на магнитното поле 3000 об / мин, при условия на номинално механично натоварване на вала от 750 вата, ще имаме реална скорост от 2840 об / мин, което означава сумата на подхлъзване е 0,053.

Това е нормално за индукционен двигател. и върху референтната табела няма да видим кръгли числа обороти, като 3000 или 1500, вместо тях ще бъдат посочени 2730 или 1325. Вместо 1000, например, може да се запише 860, въпреки факта, че магнитното поле се върти с 1000 оборота в минута, докато двигателят работи, тъй като трябва да бъде в електрическа машина с 3 чифта магнитни полюси, проектирани да се захранват с променлив ток с честота 50 Hz.

Асинхронен двигател в учебна лаборатория

Що се отнася до двигателите с постоянен ток, в повечето случаи това се нарича колекторни двигатели, при които скоростта на ротора се влияе не от текущата честота, а от средната му стойност. Датчик за скорост може да помогне на електронната система за управление да установи правилната стойност на тока, за да получи дадена скорост на въртене, но връзката между ток и скорост тук няма да бъде линейна, тъй като при различни товари токовете с различни размери ще дават много различни скорости на ротора.

На ротора на постояннотоков двигател могат да бъдат разположени полеви намотки с много секция или постоянни магнити. Но днес ротор с магнити е по-типичен за стъпкови двигатели, които се отнасят и за двигатели с постоянен ток, но те нямат сглобки на колектор-четка. Като вариант на дизайна на двигателя с постоянен ток има магнити на статора и намотката на ротора.

DC мотор

По един или друг начин, асинхронният безчетков мотор има мощна работна намотка на статора, която по време на работа се нагрява от преминаването на работния ток през него и пренася топлина към корпуса на двигателя. Следователно корпусът на намотката и двигателя трябва да се охлажда активно през цялото време.

Поради тази характеристика, повечето индукционни двигатели по подразбиране имат вентилаторни колела на валовете си и изпъкналости върху телата си, по които вентилаторът завежда свеж въздух през радиатор, като по този начин охлажда статора. Следователно, ако имате пред себе си двигател с вентилатор, монтиран на неговия вал (обикновено под капак, монтиран на кутията на двигателя), по корпуса има ребра (като на радиатор), а на табелката се посочват специфичните стойности на оборотите и променливотоковото напрежение 220/380 - Това е типичен променлив ток с индукционен двигател.

DC мотор колектор

При двигатели с постоянен ток, с колекторно-четка сглобки и с многосекционни многооборотни намотки на котви, показани на ламелите на колектора, както намотката на статора, така и намотката на ротора (котва) действат като работещи намотки.

Всъщност се оказва, че работната намотка по някакъв начин е разделена на две части: работният ток тече през намотката на арматурата и през намотката на статора, така че няма проблем с нагряването само на статора, а вентилаторът не е необходим тук.

За охлаждане, достатъчно вентилационни отвори, през които можете да видите ротора с котвата, навита върху него. Следователно, ако имате двигател с монтажно-колекторна четка, където колекторът има много ламели (лъскави плочи) с отвори от намотките, и вентилатор, както би било, той не е предвиден - имате двигател с постоянен ток.

Статорът на постоянен двигател може да бъде набор от постоянни магнити. Повечето двигатели с постоянен ток, предназначени за мрежово напрежение, лесно ще работят на променлив ток (пример за такъв универсален двигател е българският мотор).

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Как да определим скоростта на въртене на електродвигател
  • Видове електродвигатели и принципите на тяхната работа
  • Класификация на двигателите
  • Клетка за катерица и фазов ротор - каква е разликата
  • Механични и електрически характеристики на индукционни двигатели

  •