категории: Препоръчани статии » Практическа електроника
Брой преглеждания: 67348
Коментари към статията: 2

Домашни димери. Част втора Тиристорно устройство

 

Тиристорно устройствоПървата част на статията: Домашни димери. Видове тиристори

След като устройството и използването на динистора са разгледани, ще бъде по-лесно да се разбере устройството и работата на тринистора. Най-често обаче тринисторът се нарича просто тиристор, някак по-познат.


Устройство триоден тиристор (тринистор) показано на фигура 1.

На фигурата всичко е показано достатъчно подробно и като цяло, с изключение на може би друга сграда, напомня устройство за динистор, Схемата за свързване на товара и батерията е същата като тази на динистора.

И в двата случая източникът на енергия е условно показан като батерия, за да се види полярността на връзката. Единственият нов елемент на тази фигура е управляващият електрод UE, свързан, както вече беше споменато, към един от регионите на „слоестия“ полупроводников кристал.


Волт - ампер, характерен за тринистор показана на фигура 2 и е много подобна на съответната характеристика на динистора.

Триодно тиристорно устройство

Фигура 1. Тиристор на триода на устройството

Волт - ампер, характерен за тринистор

Фигура 2. Волт - амперна характеристика на тринистор

Ако приемем, че UE не се използва така, сякаш изобщо не съществува, тогава тринисторът, подобно на динистор, ще се отвори с постепенно увеличаване на напрежението в предната част между анода и катода. В справочниците това напрежение се нарича Upr - напрежение напред.

Ако директното напрежение за определен тринистор е 200V според справочника и ние доставяме към него всички 300 или повече, тогава тиристорът ще се отвори без напрежение на контролния електрод. Трябва да знаете за това и винаги да помните, в противен случай са възможни неудобни ситуации: "Те инсталираха нов тиристор, но се оказа неизползваем."

Ако положително напрежение се приложи към управляващия електрод, естествено спрямо катода, тогава тиристорът ще се отвори много по-рано, отколкото напрежението в права посока достигне граничната си стойност. Има вид коригиране на изтласкването на характеристиката на токовото напрежение, което се показва с пунктирани линии. В определен момент характеристиката става подобна на тази на конвенционален диод, токът през RE достига максималната си стойност и се нарича ректификационен ток Iue.

Управляващият електрод всъщност се запалва: кратък импулс от няколко микросекунди е достатъчен за отваряне на тиристора, тогава UE губи своите контролни свойства, докато тринисторът не бъде изключен по един от наличните начини. Тези методи са същите като за динистора, те вече бяха споменати по-горе.


Използвайки влиянието върху управляващия електрод, тринисторът не може да се завъртивъпреки че, справедливо трябва да се каже, че има заключващи се тиристори, Вярно е, че са много малко и те не се използват широко, особено в любителските конструкции.

Друг важен момент: съпротивлението на натоварването трябва да бъде такова, че токът през него да не е по-малък от задържащия ток за този тип тиристор, Ако например регулаторът работи нормално с крушка, например 60 W, тогава е малко вероятно да работи, ако вместо такъв товар е свързана просто неонова крушка.

След такова чисто теоретично запознаване можем да пристъпим към практически експерименти, които ни позволяват да разберем и запомним с помощта на най-простите схеми и техники, т.е. как работи тиристорът, Всеизвестната народна мъдрост вече влиза в игра: тя не достига през главата, ще премине през ръцете или по друг начин: „Спомняте ли си ръцете !!!“ Много добър принцип, той помага почти винаги!


Прости забавни експерименти с триак


Тиристорна проверка

За провеждането на тези експерименти ще е необходимо KN201 или KU202 тринистор с всеки буквен индекс, захранването е по-добро, ако е регулируемо, няколко резистора, електрически крушки, бутони и свързващи проводници. Сглобяването на схеми се извършва най-добре чрез шарнирна инсталация, както ще бъде показано на фигурите, разбира се, с с помощта на поялник, Веригата, показана на фигура 3, ще позволи проверете функционирането на тиристора.

Верига за проверка на тиристор

Фигура 3. Схема за проверка на тиристор

Най-лесният начин да се сглоби такава схема, като се използва трансформатор TVK-110L1, се използва в черно-бели телевизори като сканиране на изходен кадър. Когато се свържете към 220V мрежа без никакви промени във вторичната намотка, се получава напрежение около 25 V, което е достатъчно не само за описания експеримент, но и за създаване на захранващи устройства с ниска мощност, като тези мрежови адаптери, произведени от Китай, които се продават в магазините. Ако трансформаторът TVK-110L1 не е наличен, можете да използвате всеки с вторично напрежение 12 - 20V с мощност най-малко 5W.

Все още се нуждаете от самия тиристор, три полупроводников диод (може да бъде заменен с 1N4007, като най-често срещаната в момента), няколко крушки за напрежение 12V (използвани в автомобили за осветяване на арматурни табла), бутон и няколко резистора. Ако можете да намерите лампите за 24V, тогава инсталирането на резистори R3 и R4 не се изисква.

Резистор R2 е проектиран да осигурява необходимия задържащ ток на тиристора. Ако използвате по-мощни лампи, тогава инсталирането на този резистор не е необходимо. Резистор R1 ограничава тока в схемата на контролния електрод.

Методът за използване на "устройството" е доста прост. Когато включите устройството в мрежата, не трябва да свети никоя от лампите. Когато натиснете бутона SB1, докато го държите, лампата HL1 трябва да светне. Ако това не се случи, тогава неизправността на тиристора е скрита в контролния електрод. Ако, когато включите веригата, и двете лампи веднага светят, тогава тиристорът е просто счупен.

Между другото, това устройство може да провери и диоди: ако вместо тиристор свържете диод в полярността, посочена на диаграмата, тогава лампата HL1 ще светне, а когато посоката на диода е включена - HL2.

Възможно е да възникне въпросът: „Защо да проверявате диодите по този начин, когато има конвенционален цифров тестер за това?“ Отговорът на този въпрос ще бъде следният. Има случаи, макар и редки, но удачно, когато тестерът, дори показалец, показва, че диодът работи. И само „набирането“ през крушката показва, че при натоварване диодът „се счупи“, крушката не свети в каква посока е свързана диода. Само за да откриете такъв дефект, измервателният ток на тестера не е достатъчен. Между другото, такова "презаписване" на диод през електрическа крушка може да се направи и от източник на постоянно напрежение.Малко лирично отклонение

Участниците в ремонта знаят, че е необходимо да проверявате частите най-често, когато са запоени във веригата, и просто трябва да направите това с тестер. И в тази ситуация е най-добре да използвате доброто старо указателно устройство, например, тип TL4-M.

В режим на измерване на съпротивлението тези устройства имат по-голям измервателен ток от съвременните цифрови тестери, което ви позволява да държите тиристор тип KU201, KU202 или други подобни отворени. Процедурата за проверка е следната. Измерването е на границата *Ω.

Първо трябва да докоснете тестовите сонди до анода и катода на тиристора, естествено, като наблюдавате полярността. Стрелката на устройството не трябва да се отклонява. След това, затворете например с пинсети заключенията на UE и анода (тялото). Стрелката трябва да се отклонява до около половината от скалата и след като пинсетите са извадени, остават на същото място. Такъв тиристор може безопасно да бъде инсталиран във всеки дизайн.

Ако след отваряне на UE веригата стрелката се върне към началната точка на скалата, това показва, че токът на задържане на тиристора, дори нов, който не е споен, е много голям, или голям ток на отваряне на UE, а в някои случаи този тринистор няма да работи.

такъв методът е подходящ за отхвърляне на тиристориглавно домашни. Внасяните тиристори, като правило, се отварят по-лесно и надеждно. Същата техника е подходяща и за тестване симетричен тиристор (триак).

Една малка, но важна забележка: за тестерите със стрелки в режим на измерване на съпротивлението положителната сонда на омметъра е тази, която в режим на измерване на постоянно напрежение е отрицателна, Това трябва да се знае и винаги да се помни. Цифровите тестери плюс омметър са на същото място като при измерване на постояннотоково напрежение. Естествено, цифровият тестер няма да може да извърши горното изпитване.

След проверка на тиристора можете да проведете няколко прости експеримента, за да се запознаете практически с работата му. Е, това е само от категорията „но ръцете помнят.“

Прочетете в следващата статия.

Продължение на статията: Домашни димери. Част трета. Как да контролирате тиристор?

Борис Аладишкин

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да проверите диода и тиристора. 3 лесни начина
 • Домашни димери. Част трета. Как да контролирате тиристор?
 • Домашни димери. Първа част Видове тиристори
 • Методи и схеми за управление на тиристор или триак
 • Домашни димери. Част пета Някои по-прости схеми

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Бихте ли могли да кажете от коя книга е взето описанието на тиристорната и триакционна операция.

   
  Коментари:

  # 2 написа: победител | [Цитиране]

   
   

  Ю. А. Евсеев, S.S. Крилов "Триаци и тяхното приложение в домакинското електрическо оборудване." Energoatomisdat. 1990. Описано е приложението на тиристори и триаци, техните референтни данни.