категории: Препоръчани статии » Практическа електроника
Брой преглеждания: 71716
Коментари към статията: 5

Домашни димери. Част трета. Как да контролирате тиристор?

 


Как да контролирате тиристор?Как да включите тиристора? Включете тиристора с постоянен ток.

Началото на поредица от статии за домашно приготвени димери:

Първа част Видове тиристори

Част втора Тиристорно устройство

За да отговорите на този въпрос, ще трябва да сглобите проста схема, показана на фигурата. 1, След като веригата е сглобена, тя трябва да бъде свързана към източник на постоянно напрежение. Най-хубавото е, ако това е регулиран лабораторен източник със защита, поне от късо съединение, в края на краищата, какво може да се случи по време на експериментите?

Двигателят с променлив резистор R2 трябва да бъде настроен на долната позиция на диаграмата. След това, докато държите бутона SB1, (светлината все още не трябва да свети), бавно преместете плъзгача нагоре в диаграмата. В някакво положение на двигателя лампата ще светне, след което бутонът трябва да се освободи, като по този начин се отстранява сигналът от UE. След като пуснете бутона, светлината трябва да остане включена. Как всичко това може да се обясни?

Чрез завъртане на двигателя на резистора R2 увеличихме UE тока, при определена стойност от който характеристиката на тиристора се изправи и той се отвори, както беше показано на фигура 2 (виж волта - ампер, характерен за тиристора в статията "Тиристорно устройство"), Резисторът R1 е проектиран да ограничава тока през RE, така че да не надвишава допустимото ниво, посочено в референтните данни. Ако сега пуснете бутона SB1, крушката ще запали, тъй като токът й е напълно достатъчен, за да поддържа тиристора в отворено състояние. Тази точка е показана и на фигурата. 2като Юд.

Схема за опита на включване на тиристора

снимка 1, Схема за опита на включване на тиристора

Ако в този експеримент да се посочи точка А на фигурата 1 Ако включите милиамперметър, тогава можете да измерите тока на управляващия електрод. Ако тествате няколко екземпляра тиристори дори от една и съща марка, токът на контролния електрод, при който светлината светва, ще бъде различен, с доста значително разпространение. Тези токове могат да варират в диапазона от 10 - 15mA.

Също така, използвайки тази схема, можете да определите задържащия ток на тиристора, за който към точка В е свързан милиамметър, а променлив резистор от 2,2 - 3,3K ома, доведен до нула, е свързан към точка Б. След като тиристорът може да бъде включен чрез завъртане на резистора R2, когато бутонът SB1 се освободи, намалете тока в товара с помощта на допълнителен променлив резистор.

Най-малкият ток, при който тиристорът се отклонява, ще бъде задържащият ток за този случай. Задържащият ток, както и токът на управляващия електрод, е малък, от порядъка на 10 - 15 mA, но и в двата случая, колкото по-малък, толкова по-добре.Тиристорно управление чрез импулсен ток

За провеждането на този експеримент схемата, показана на фигура 1, трябва да бъде леко променена, като я доведе до изглед в съответствие с фигура 2.

Тиристорно управление чрез импулсен ток

Фигура 2. Управление на тиристора чрез импулсен ток

При натискане на бутона SB1 кондензаторът С1 се зарежда през UE на тиристора, в резултат на което тиристорът се отваря с къс импулс на зареждащия ток, както е посочено от светеща крушка. Освобождаването и натискането на бутона няма да доведе до промени, светлината ще остане включена. Тя може да се изплати само по начините, които бяха разгледани по-рано, и в допълнение към тях, като свържете за кратко кондензатора С2, както е показано от пунктираната линия. Този кондензатор задейства тиристора, токът през него става равен на нула, в резултат на това тиристорът се изключва. Но само след това можете отново да използвате бутона SB1. За да сте готови за следващата преса, кондензатор С1 се освобождава през резистор R1.


Тиристор в устройството на фазовия регулатор на мощността

Фигура 3 показва диаграма на най-простия регулатор на мощността на тринистор, в същата диаграма от време на изходните напрежения.

Схема за изучаване на регулатора на мощността

Фигура 3. Схема за изучаване на регулатора на мощността

В зависимост от величината на управляващия ток, тиристорът има свойството да се отваря при различни напрежения на анода. Това свойство се използва в веригите на регулатора на мощността. Диаграмата показва точките за свързване на осцилоскопа, което ще ви позволи да видите от първа ръка диаграмите, показани на фигурата. Ако това не е възможно, просто трябва да вземете дума.

Регулаторът се захранва от трансформатор, както в предишните експерименти чрез диоден мост VD1 - VD4, Невъзможно е да инсталирате филтриращ кондензатор успоредно на моста, тъй като напрежението ще приеме формата, показана с пунктирана линия на фигура 3а, и тиристорът няма да може да се изключи, когато напрежението премине през нула: лампата, включена веднъж, ще продължи да свети.

Първо, двигателят с променлив резистор R2 трябва да бъде настроен на горната позиция в диаграмата и да натисне бутона SB1. Съпротивлението в UE веригата в този случай е малко, само 100 Ω, а токът, достатъчен за отваряне на тиристора, ще се окаже при напрежение малко повече от един волт на анода, в самото начало на полуцикъла. Следователно крушката трябва да свети с пълна топлина, което съответства на времевата диаграма a, което може да се наблюдава на осцилоскопа.

Това напрежение се получава в резултат на полувълновата ректификация на синусоида. Разбира се, няма да има вертикално излюпване вътре в полупериоди, това е само на фигурата. Когато пуснете бутона, светлината трябва да изгасне, когато изправеното напрежение премине през нула.

Ако натиснете отново бутона и бавно плъзнете плъзгача на променливия резистор надолу в диаграмата, тогава яркостта на лампата ще намалее, а на осцилоскопа можете да видите изкривени парчета на полусинусоида. На диаграмите те са показани чрез вертикално люпене. Мощността в товара ще съответства на засенчената зона - по това време тиристорът е отворен.

Това е така, защото когато двигателят на резистора R2 се премести надолу, съпротивлението в веригата на управляващия електрод се увеличава и се получава RE ток, достатъчен за отваряне на тиристора с увеличаване на стойностите на напрежението на анода.

Това състояние е възможно само до диаграма 3в, докато напрежението на анода достигне максималната си стойност. Засенчената част на диаграмата съответства на 50% от мощността на натоварване с обхват на управление само 50 - 100%. Как да продължим по-нататъшното регулиране?

За да направите това, трябва да промените фазата на напрежението на UE спрямо фазата на напрежението на анода, което може да се постигне по много прост начин. Достатъчно е да свържете кондензатора С1, както е показано на диаграмата с пунктирана линия. Сега тиристорът ще се отвори при ниски стойности на анодното напрежение, започвайки от втората част на полуцикъла, както е показано на диаграма 3d, което ще разшири диапазона на управление от 0 - 100%.

След като изучавате теорията и провеждате прости практически упражнения, можете да пристъпите към производството на димери и регулатори на мощността.

Прочетете в следващата статия.

Продължение на статията: Домашни димери. Тиристорни практически устройства

Борис Аладишкин, i.electricianexp.com

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Домашни димери. Част четвърта Практически устройства на ...
 • Домашни димери. Част втора Тиристорно устройство
 • Домашни димери. Част пета Някои по-прости схеми
 • Как да проверите диода и тиристора. 3 лесни начина
 • Методи и схеми за управление на тиристор или триак

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Владимир. Хабаровск | [Цитиране]

   
   

  Страхотна страница. Всеки любопитен ученик ще намери нещо общо с практическото приложение на придобитите тук знания! Благодаря на автора !!!

   
  Коментари:

  # 2 написа: andy78 | [Цитиране]

   
   

  Основното е, че любопитните ученици в обучението си по електроника не забравят да спазват правилата за безопасност! Най-добре е да правите всичко под наблюдение на възрастни.

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Въпреки възрастта от 75 години, има какво да науча, въпреки факта, че завърших Политехниката в Томск. Факултет по радиоелектроника в 71г. Благодаря ви.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Гореща светлина от обикновен имейл. мрежова (220V) вълнообразна - 50 Hz. Изкривяването на кривата на източника - прекъсвайки полувълната, ние примигваме - съсипваме зрението си. Чудя се какъв изход от ситуацията? Във веригите за електронна поща. осветлението на такива "димери" са неподходящи.

   
  Коментари:

  # 5 написа: победител | [Цитиране]

   
   

  Е, приятелю Иван Давидов, ти отказа. Чували ли сте някога за инерцията на лампите с нажежаема жичка? Човешкото око практически не възприема мига с честота над 25 Hz и 50 Hz в мрежата. А за работа със съвременни енергоспестяващи лампи такива тиристорни вериги като цяло са неподходящи.