категории: Препоръчани статии » Практическа електроника
Брой преглеждания: 37848
Коментари към статията: 0

Методи за отстраняване на неизправности в електронната верига

 

Най-често хората се интересуват от електроника, за да могат да поправят устройство. Само малка част от влюбените се занимават със саморазвитие. Въпреки че теоретичните знания осигуряват общо разбиране за това как работят компонентите, много по-важно е да знаете как да ги тествате за ремонт. Ще ви кажем как да намерите неизправност в електронна схема със собствените си ръце, очи и прост инструмент.

Методи за отстраняване на неизправности в електронната верига

Основно отстраняване на проблеми

Преди да извършите ремонти е важно да определите какъв е проблемът - този процес се нарича диагностика. Така че можем да различим два етапа на тестване на електронни устройства:


1. Проверка на работата на устройството. Невинаги се случва устройството да е напълно „мъртво“, трябва да проверите дали устройството изобщо не се включва или веднага се включва и изключва или някои специфични бутони или функции не работят.

Например, при ремонт на LCD монитори има такъв проблем като повреда на подсветката. В същото време мониторът може или да не се включи изобщо, тогава индикаторът му мига, или индикаторът показва състояние на включване, но няма изображение. В този случай, ако светите фенерче на екрана, можете да видите, че изображението все още съществува и мониторът изглежда работи, но е тъмно - и това е само един пример, при който предварителна проверка опростява диагнозата.


2. Визуална проверка. Външно могат да бъдат идентифицирани повечето проблеми с електрически уред. Това може да бъде просто изгорели компоненти - диоди, резистори, транзистори и кондензатори, както и дефекти при запояване или механични повреди на елементите и самата печатна платка.


3. Измервания. Ако дъската и частите изглеждат нормални, тогава преминете към измерванията. Те се извършват главно с помощта на мултицет и осцилоскоп. В някои случаи се използват специализирани устройства като честотни измервателни уреди, логически анализатори и др.


И така, генерализиран алгоритъм за отстраняване на проблеми е:

 • Контролен съвет;

 • Определяне на прекомерно нагряване на електронни компоненти на платката;

 • Мултицет за измерване и набиране;

 • Използване на осцилоскоп и други инструменти;

 • Подмяна на неуспешна част или блок.

Отстраняване на неизправности в електронни схеми

Визуална проверка

Визуалният преглед трябва да се извършва от общ до конкретен. Или с прости думи - за да проучим общия изглед на електронното устройство, веднага проверяваме целостта на кабелите и захранващите проводници. Покритието им трябва да е равномерно и цяло, без извивки и остри завои, конуси и други неравности по черупката не трябва да има.

Визуална проверка

След като сте проверили целостта на устройството, трябва да го разглобите и да стигнете до печатната платка. Проверката на вътрешностите трябва да започне с проверка на целостта на бримките, проводниците на други взаимосвързващи елементи. Важно е да не ги разкъсвате дори при разглобяване, тъй като често кабелите преминават от дъските към ключовите блокове и дисплеи, прикрепени към кутията.

Проверка на целостта на цикъла

На следващо място, проверете целостта на предпазителя в захранващата верига, често, ако е издухан, можете да определите с просто око. Той стои близо до мястото, където захранващият кабел е свързан към платката.

Проверете целостта на предпазителя

След това проверете за признаци на нагряване или сажди на дъската и повредени компоненти. Помислете как изглеждат дефектните електронни компоненти. Например, случаят на повредени транзистори и изгорели диоди се счупва или те се напукват.

Дефектни електронни компоненти

На интегралните схеми се появява пукнатина или малка точка. В някои случаи и двете изгарят, оставяйки следи от изгаряне на дъската. Обърнете внимание дали има характерна миризма на горяща изолация. Така че е възможно да се локализира от кой елемент или част от дъската се носи тази миризма. Как да идентифицирате изгорелите транзистори и микросхеми, които виждате по-долу.

Изгорели транзистори и чипове

Резисторите обикновено изгарят или потъмняват, по-рядко резистивният слой се счупва и частта изглежда добре.

Изгорели резистори

Как да идентифицирате изгорели кондензатори? По същество те пробиват „късо“ между плочите и, ако са в захранващата верига, тогава плоскостите на платката или кутията на кондензатора са повредени. Ако веригата е била с нисък ток, перфориран кондензатор просто ще я къси, без видими следи от големи течения. Корпусите на кондензаторите се напукват по-рядко.

Изгорели кондензатори

Докато електролитичните кондензатори могат да бъдат изчислени от деформиран капак на корпуса или следи от изтичане на електролит. На капака на кондензатора има два диагонални канала, той е необходим, така че случаят да не се счупи при спешни случаи. В този случай капакът набъбва или се напуква. Бавно стиска дъното.

Електролитични кондензатори

С SMD компонентите ситуацията е малко по-сложна. Често те са изключително трудни за разглеждане за целостта. Има един метод за намиране на късо съединение в платка със SMD - това е термична хартия, такава хартия се използва в касов апарат, така че можете да използвате всяка проверка. Отпечатването върху него се дължи на нагряване. Това означава, че когато приложите захранване към платката, частта с къс удар ще се прегрее и ще се отпечата на хартия. Можете да видите метода за отстраняване на неизправности чрез термо хартия във видеото:

Но трябва да помните електрическата безопасност и да не прибягвате до такъв метод за диагностика, ако не сте сигурни дали има опасно напрежение. Това може да се направи безопасно и точно. с термоизолатор

За да откриете късо съединение в отоплението, в повечето случаи ще ви е необходимо лабораторно захранване или друго захранване с ограничен ток. Ако извършвате диагностика на 220V вериги, можете да използвате контролната лампа, ако има късо съединение, тогава лампата ще светне при пълна топлина. Всъщност той ще действа като ограничаващ тока резистор.

По време на визуална проверка е важно да се определи състоянието на контактите на всички разглобяеми връзки. Те трябва да са чисти, без оксиди с характерен меден или сребърен блясък. Ако контактите не са твърде окислени, те могат да бъдат почистени с канцеларски ластик или дървената страна на кибрит.

В по-напредналите случаи те трябва да бъдат консервирани, така че с калай ще възстановите контактната повърхност. Най-лошият вариант е, когато няма какво да почистите или калайдисате, тогава трябва или да смените цялата платка или спояващите проводници към платките на дъската и да ги свържете през тях.

Проверка на състоянието на контактите

Също така внимателно инспектирайте коловозите на платката, те могат да изгорят, да се напукат, когато платката се огъне, обелва и окислява. Те се възстановяват или с капка калай, или с парче тел, когато пистите са твърде стегнати - заместват се с парче тел - ще се побере тънка намотка или сърцевина с усукана двойка, която ги запоява до началото и края на печатната песен.

Проверка на песни за печатни платки

За да обобщим, разберете 5 съвета за външна диагностика на електрониката:

1. Повечето неизправности могат да бъдат открити по време на външен преглед;

2. Проверете внимателно качеството на запояване и наличието на микропукнатини;

3. Обърнете особено внимание на силовите вериги;

4. Подутите електролитни кондензатори в повечето случаи са както причината за пълна неработоспособност, така и за неоперабилност на някои отделни функции;

5. Не винаги външната оперативна част е такава.


Измерване и прекъсвач

Ако външният преглед не доведе до резултати, тогава направете серия от измервания, Ако устройството не показва признаци на живот и:

 • Предпазителят му е взривен - тогава с мултицет позвъняваме веригата и намираме в коя секция имаме късо съединение. Режимът на повикване в повечето мултиметри е комбиниран с режима на тест на диодите (на фигурата по-долу);

 • Ако предпазителят работи, ние проверяваме с волтметър дали захранващото напрежение идва към платката.

Измерване и прекъсвач

Ако напрежението не дойде, тогава проблемът най-вероятно е в кабела, можете да определите това, като позвъните кабела от щепсела до мястото на свързване към печатаната платка.

Важно е да се:

Не включвайте захранването директно в мрежата, ако не сте сигурни, че сте отстранили всички проблеми. Свържете крушката с нажежаема жичка, която споменахме в средата на статията.

Следващата стъпка е да проверите веригата на захранване, за това включваме устройството и проверяваме наличието на изходни напрежения на захранването. Моля, обърнете внимание, че има случаи, когато захранването не се включва без натоварване. След това проверяваме годността на захранването, започва с проверка на диодния мост, разгледахме подробно този процес в статията - Как да проверите диодния мост

След като сте се уверили, че диодният мост работи, трябва да проверите дали идва напрежението. към PWM контролер, Ако не, тогава потърсете отворена верига на платката, ако има такава, тогава процедурата за проверка е изобразена във видеото по-долу:

Трябва също да проверите захранването на блоковете. Можете да прочетете за него. в статията за ремонт на захранващи устройства за LED ленти

По-нататъшната диагностика на платката на електронното устройство се състои в поетапно измерване на параметрите на всеки от компонентите и тяхното сравнение с номиналните стойности. Задачата е значително опростена, ако имате схема на ремонта на устройството.

Ако имате осцилоскоп, диагнозата ще бъде значително опростена, тъй като проверката на PWM сигналите на изхода на контролера и в базите или портите на транзисторите обикновено е възможна само по този начин. Как да използвате осцилоскопа е описано в статията. Какво може да се направи с осцилоскоп и редица други статии на нашия сайт от тематичния раздел Практическа електроника.


заключение

Ремонтът на електроника е не само познаване на принципа на работа на елементите, но и интуиция, опит и късмет. Основното нещо, което трябва да запомните, когато ремонтирате мерките за безопасност е, че не трябва да докосвате таблото за захранване, ако към него се прилага напрежение. Разредете филтърните кондензатори на захранващите устройства, тъй като техните клеми могат да бъдат до 300 волта. И също така при диагностициране на схеми с интегрални схеми - по-добре е незабавно да потърсите техническата документация за тях, тя може да бъде намерена при заявка "име на фиш на чипа".

Вижте също: Уроци за ремонт на домашни уреди на видео

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да проверите чипа за производителност
 • Как да проверите микроконтролера за работоспособност
 • Как да проверите диодния мост
 • Полезни съвети за отстраняване на неизправности за ремонт на електрическо оборудване
 • Типични електрически проблеми с пералните машини

 •