категории: Препоръчани статии » Практическа електроника
Брой преглеждания: 23693
Коментари към статията: 0

Как да проверите чипа за производителност

 

Преди да проверите който и да е чип за производителност, трябва да знаете и разбирате неговото устройство, поне приблизително. Това е необходимо, за да си представите предварително какви сигнали или напрежения да очаквате от работеща микросхема на нейните клеми.

Най-добро за проверка на конкретни чип да се сглоби схема, за да се тества поне на дъска - това е, ако чипът е нов или вече споен.

Като цяло, ако устройството на микросхемата е известно, тогава в някои ситуации то може да бъде проверено без дори запояване от платката, на която е инсталирано, просто чрез измерване на сигналите на краката с мултицет или осцилоскоп. Тогава наличието или отсъствието на сигнал или изкривена импулсна форма веднага ще покаже какво е какво.

Как да проверите чипа за производителност

Външна проверка на чипа

Да предположим, че микросхемата все още е инсталирана на платката и е нежелателно веднага да я изпарите. Преди да приложите захранване към платката, внимателно проверете чипа от всички страни. Може би има очевидни физически признаци на неговата неизправност: пукнатина по тялото, овъглена или паднала продукция, късо съединение между краката поради попадане на парче жица (и това се случва), изгорени компоненти на тялото и др. Ако при проверка не са открити повреди, може да отиде по-далеч.

Ако платката се захранва до текущия момент, тогава можете внимателно (с предпазни мерки!) Да продължите за допълнителна проверка на микросхемата.


Проверка на мощност

На първо място, те диагностицират силовите вериги на микросхемата. Това може да стане с волтметър (мултицет). Много е лесно да се изяснят заключенията за захранване на добре позната микросхема - просто погледнете документацията (фиш) върху нея. Плюс това, положителното захранване в таблицата с данни обозначава като VCC +, отрицателно захранване VCC-, общата жица е означена GND.

И така, отрицателната сонда на мултицета е инсталирана на общия проводник - тя опира до отрицателния изход на микросхемата, а плюс (червената) сонда на мултицета - върху съответния крак за захранване. Ако напрежението съответства на нормата за микросхемата, тогава мощността се подава както трябва, следователно силовите вериги на цялото устройство работят.

Ако напрежението на захранването не е нормално, тогава е необходимо да се провери допълнително самата верига на захранване, дори ако тя е предварително изключена от микросхемата. Ако силовите вериги работят добре без микросхема, проблемът в микросхемата ще бъде взет предвид и в най-лошия случай наистина трябва да бъде променен. Ако проблемът е в силовите вериги, тогава най-вероятно е необходимо да ги поправите (кондензатор, стабилизатор и т.н.).

Проверете чип с мултицет

Тестване на еталонното напрежение

След това проверете всички известни заключения на чипа. Например, можете да започнете с измерване на напрежението на изхода на източника на референтно напрежение Vref, интегриран в микросхемата, чиято нормална стойност е посочена в документацията. Този щифт трябва да има постоянно напрежение с определена стойност спрямо общия проводник. Ако е по-малък или много по-голям, нещо не е наред вътре в микросхемата или в частите на тялото и диагнозата трябва да продължи.


Проверка на веригите за синхронизация

Ако има някаква RC верига на чипа, тогава по правило трябва да се наблюдават вибрации на пиловите зъби върху него. На този етап отново ще бъде полезно да се обърнете към листа с данни, за да разберете къде се намира тази верига, ако е предвидена и на кой крак трябва да има вибрации.

Проверката се извършва с осцилоскоп. Общата му сонда се придържа към минусовата мощност, а измервателната - към съответния изход на микросхемата. Ако има колебания и формата им е приемлива - всичко е в ред, можете да продължите по-нататък. Ако няма колебание, тогава най-вероятно проблемът е в микросхемата или в претеглените компоненти на времето.


Тестване на сигнални щифтове

Накрая проверете сигналните изходи (изходи) на чипа. Ако чипът управлява някакъв ключ или следващия блок във веригата, тогава правилните сигнали трябва да присъстват на съответните изходи (или поне на един изход, ако е единственият) на чипа. Погледнете в информационен лист до какви заключения трябва да подхождат управляваните вериги.

Тествайте резултатите с осцилоскопа по същия начин, както сте проверили RC веригата. Ако сигналът е нормален и не е значително изкривен в сравнение с нормалната форма, тогава всичко е наред. Ако сигналът отсъства или силно се изкривява, най-вероятно микросхемата е повредена и трябва да бъде заменена, като първо се провери контролираната верига, защото в действителност това може да доведе до отказ на микросхемата.

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Чип 4046 (K564GG1) за устройства със задържане на резонанс - принципът на ...
  • Видове съвременни интегрални схеми - видове логика, случаи
  • Как да проверите микроконтролера за работоспособност
  • Кондензатор за зареждане в контролна верига на полумост
  • Методи за отстраняване на неизправности в електронната верига

  •