категории: Препоръчани статии » Интересни електрически новини
Брой преглеждания: 2483
Коментари към статията: 0

Фотоволтаични магистрали

 

През 2006 г. американски инженер Скот Брусо от Айдахо и съпругата му Джули създават компания Слънчеви пътища, След като събра необходимата сума пари чрез краудфандинг, компанията започна да произвежда модулни пътни блокове с интегрирани соларни панели и LED вложкипокрит с ламинирано стъкло, не отстъпва на бетона по здравина. Идеята беше толкова блестяща, че моментално намери много привърженици по целия свят.

Елементи на Слънчевите пътища Слънчеви пътища

От 2014 г. изобретението започва да се въвежда. За първи път е инсталиран на паркинг в близост до супермаркет. Автомобилният паркинг буквално преобразува енергията на слънцето в електричество, което след това се използва както за осветяване на интерактивните пътни знаци за паркиране, така и за стопяване на снега. Скоро намерението на изобретателя се заинтересува извън САЩ.

През 2014 г. се разшири идеята за тротоар за производство на електроенергия. в град Кромен в Холандия, Първоначално това беше просто велоалея, всеки квадратен метър от който започва да произвежда средно 70 кВтч електрическа енергия годишно. И все пак 140 квадратни метра слънчева велосипедна пътека генерира около 10 MWh електроенергия всяка година. Но преди този площад не е използван по никакъв друг начин, освен като път.

Слънчева велосипедна пътека в Холандия

Още тогава разработчиците на SolaRoad предвиждаха широката перспектива за въвеждане на такива системи в инфраструктурата на различни пътища и тротоари. Слънчевите клетки са инсталирани директно на пътя и произвеждат електричество за различни нужди, като между другото за велосипедистите пътеката остава толкова удобна, колкото и преди. Отплата за първата пътека за слънчеви колела - 15 години. В същото време се намалява цената на уличното осветление, освен това електрическите превозни средства по принцип могат да се зареждат от слънчеви пътни настилки.

Реализирането на идеята за слънчев път за автомобили не беше дълго. И така, вече в края на 2016 г. във френско село Tourouvre-о-Perche е възложено първият път на планетата, изцяло изграден от слънчеви клетки, Работният километър на магистралата с обща площ от 2800 квадратни метра бе открит лично от френския министър на околната среда Segolene Royal.

Първият път на планетата, направен изцяло от слънчеви клетки

Проектът на стойност 5 милиона евро е участък от пътя, способен да минава около 2000 автомобила дневно. А електроенергията, генерирана от слънчевите клетки, вградени в пътното платно, се подава към мрежата за улично осветление на селото с население от около 3400 души.


Слънчеви панели за Wattway (т.нар. проект) компания Кола за първи път тестван на четири френски паркинга и получи задоволителен резултат. Покритието на панелите е смола със силиций, което осигурява достатъчна здравина дори за камиони, пътуващи по Wattway. Министърът каза, че би искала всяка хилядна част от милион километра френски пътища в бъдеще да бъдат оборудвани по този начин.

Най-голямата слънчева магистрала в Китай

Накрая през 2018 г. Китай отвори врати най-голямата слънчева магистрала в света, Това се случи в столицата на провинция Шандонг, в града Jinan, 2-километрова автострада тук се състои от три слоя: „прозрачен бетон“, фотоволтаичен слой и изолационна основа.

Общата площ на генериращата настилка е 5875 квадратни метра, това е достатъчно за производство на 1000 MWh електроенергия годишно. Всеки квадратен метър от пътя струва на Китай 462 долара. Пътят е в състояние да обслужва не само автомобили, но и камиони и дори автобуси.

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Стъклени строителни блокове - генератори на електричество
  • Слънчеви функции
  • Захранвания на Supercharger на Tesla
  • Plant-e технология - електричество от централи
  • Слънчеви панели за ефективност

  •