категории: Препоръчани статии » Интересни електрически новини
Брой преглеждания: 3491
Коментари към статията: 0

Стъклени строителни блокове - генератори на електричество

 

Стартиращата компания Build Solar представи своята иновативна технология, наречена „Solar Squared” (Solar Square). Тази технология е създадена, за да предостави на сградите възможност да преобразуват слънчевата енергия в електричество, без да са необходими традиционните слънчеви панели.

Експерти за възобновяема енергия от Университета в Ексетер, водени от учения по слънчева енергия Хасан Бейг и водещи световни учени за възобновяема енергия, професор Тапас Мълик, са разработили напълно нова техника, която може да бъде класифицирана като фотоволтаики, интегрирани в сгради.

Solar Squared или Solar Square е стъклен блок, който може да бъде вграден директно в структурата на сградата, като е интегриран в един конкретен дизайн. Блоковете могат да бъдат произведени в различни цветове и да бъдат с различни размери. Всяка единица е проектирана да събира слънчева енергия и да я преобразува в електричество.

В сравнение със слънчевите панели, които заемат много място на покривите, те се използват главно в къщички и не са популярни в многоетажни градски сгради, соларните блокове Solar Squared могат да се използват дори в градове.

Надяваме се, че този продукт, като слънчеви плочки Tesla, ще ускори широкото въвеждане на нулеви енергийни сгради, тоест ще позволи изграждането на къщи, които ще произвеждат собствена електроенергия директно на място.

Стъклени строителни блокове - генератори на електричество

Solar Squared строителни блокове са разработени в сътрудничество с Glass Block Technology Ltd. да предоставят възможност за свободното им поставяне както в нови сгради, така и като част от програми за реконструкция на съществуващи сгради.

Всъщност модулните прозрачни стъклени тухли ще заменят обикновените тухли, блокове и хоросан, те ще създадат по-добра топлоизолация за стени и покриви от обикновените стъклени блокове. Така изплащането на проекта ще се окаже бързо не само поради генерираното електричество, но и поради икономиите на топлина вътре в сградата.

Интересно е също, че модулите Solar Squared не са просто преобразуватели на слънчевата енергия, но в същото време са вид непрозрачни прозорци, които пропускат слънчева светлина в сградата, в която са инсталирани.

Интелигентната оптика, съдържаща се в блоковете, фокусира входящата слънчева светлина, концентрира я върху малки квадратни площи, като по този начин увеличава общата налична енергия, която се генерира от всяка тухла отделно.

Build Solar се надява да привлече инвестиции на ранен етап на тестване и след това бързо да изведе технологията на пазара. В момента патентованата технология съществува като прототип. Проектите се отстраняват с грешки в експерименталните обекти преди началото на тестването.

Стъклени строителни блокове вместо соларни панели

Основателят на Build Solar, д-р Хасан Бейг, твърди, че фотоволтаикът, интегриран в сградата, вече се развива със скорост 16% годишно и създаването на компания, която може да обслужва този пазар, ще бъде рентабилна.

Главният изследователски директор на Build Solar, професор Тапас Мълик, заяви, че компанията се ангажира да създаде достъпни и ефективни, интегрирани соларни технологии, които ще имат минимално въздействие върху местния пейзаж. Това е интересно предприятие, което ще може да улови въображението на строителния бранш при разработването на нови офис и обществени сгради, както и големи инфраструктурни проекти, като железопътни гари и паркинги.

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Фотоволтаични магистрали
  • Слънчеви херпес зостер Tesla
  • Слънчеви панели за ефективност
  • Слънчеви зарядни
  • Двустранни слънчеви клетки

  •