категории: Препоръчани статии » Споделяне на опит
Брой преглеждания: 55160
Коментари към статията: 9

Как да си направим "вечна" настолна лампа

 

Как да си направим Изведнъж открих, че напоследък от магазините започват да изчезват добри лампи за маса. Навсякъде по принцип вече са само тела с CFL 9/11 W. Мисля, че светлината от такива крушки е твърде малка, за да работи с различни малки детайли и просто удобно четене, да не говорим за писането.

Според мен най-добре, лампа с дифузен отражател с достатъчен размер за лампа с нажежаема жичка с мощност 75-100 W се справя с функциите на настолна лампа (60 вата не е достатъчно, но ако намалите лампата ниско, тогава можете и 60 вата), но за особено прецизна работа (например бродерия) това може да не е достатъчно - трябва временно да завиете 150 вата. Лампите са най-добре използвани матови или още по-добре млечни. Огледалните отражатели дават твърде остри сенки. Лампата трябва да е на статив, което ви позволява свободно да я настройвате във всички равнини.

Но в продажба има по-малко такива лампи! И това, което се натъква, е голем Китай, който дори от 60-годишна възраст ще се разпадне след шест месеца. Трябваше да обърна главата си. Спомних си за машинните тела, които са инсталирани на промишлено оборудване и всички видове сглобяващи маси.

Такава лампа е много подобна на настолна лампа, но няма стойка или скоба за монтиране на ръба на масата, но се завинтва с четири болта директно върху машината или масата. Такъв монтаж не е подходящ - няма какво да разваля мебелите. Самите осветителни тела, които се произвеждат на Vatra, все още са с доста прилично качество и могат да издържат 100 W LN без никакви проблеми, докато старите са още по-добри (GHS, NKS, NKP 03 и т.н.) - почти вечни. Намерих в гаража си скривалище от чифт такива лампи, направени още в СССР и реших да направя основна скоба за тях. Помислих си - оказа се много просто:

1. Необходимо е да изрежете квадратна плоча от 85x85 mm от стомана с дебелина 4-6 mm.

2. Отбележете върху него 4 отвора, разположени в ъглите на квадрат 64х64 мм за фиксиране на лампата. Нарежете в тях резба M4 (дупки 3.3 мм) или резба M5 (отвори 4.2 мм). Свредла и кранове се продават в домакинските магазини и струват стотинка.

4. Всъщност ние заваряваме ъгъл към чинията.

5. Ние правим винт. Можете да си купите готов дълъг винт и да пробиете глава с винт, за да инсталирате там отвертка от тел с диаметър 4 мм или подходящ пирон, нитове на краищата (удобно е да ги деформирате в мощни тис), така че да отиде в дупката (ще бъде удобно да я завиете на трудно достъпни места). Можете сами да отрежете конеца или да купите дълга коса с желаната нишка в домакински стоки, също така да пробиете дупка перпендикулярно и да инсталирате копче.

7. Рисуваме готовия дизайн, за да изглежда красив и цвета на основата на лампата, и лепим парче гума или кожа върху основата, за да не разваляме плота и нищо да не се подхлъзне.

8. Остава всъщност просто да инсталираме лампа върху нашата скоба с четири подходящи болта и да закрепим шнур с щепсел към нея (те се продават без шнур, защото са свързани към вътрешното окабеляване на машината 24-36 V), клемният блок трябва да е там.

9. За използване с лампи 100-150 W, би било по-добре да промените окабеляването в лампата на топлоустойчиво, но можете просто да обвиете проводниците, идващи от държача на лампата, с термоустойчива лента като LETSAR или да поставите термоустойчиви тръби (по принцип те вече трябва да са там - просто трябва да проверите това ).

Красота! Вече съм направил около пет от тях (по молба на роднини и приятели) - всички са доволни. Следователно, кой има нужда добра настолна лампаМисля, че си струва да се опита, този дизайн. Всичко се прави просто елементарно и все още ни преживява.


Няколко проби от домашно приготвени лампи за маса

Ето снимка, която направих в страната, когато сортирах боклуци.

домашна лампа за маса

Тъмно - NKP 03-60 004 от 80-те години на освобождаване, с две сферични фуги и твърда щанга се превръща в гъвкава.Дължината на пръта, от паметта, е около 550 мм.

Светло - NKP 03U-60 004 от 2000-те, с гъвкава пръчка по цялата дължина без панти. Дължината на пръта, от паметта, е около 500 мм.

Старите са по-непроходими, но прътът им е много добре фиксиран, докато новите са по-лоши - малко пролетни. Касети и в двете керамичниразбира се. Превключвателят е на новия в горната част, което е много удобно, на стария - на базата (трудно е да се движиш горе, но е възможно). И двете бяха тествани с лампи с мощност 100 W - полетът е нормален (първоначално те бяха маркирани на 60 W, но 100 Watt бяха абсолютно еднакви). Те изглеждат кондово, но в сравнение с опасните за пожар китайци, те са вечни.

На дачата имам лампа за машина като една от лампите за маса (тя беше извадена, макар и не от машината, а от шкафа за оборудване преди много години) от далечните петдесет години. Той все още има багажник, който не е гъвкав, но на панта от две колене, плюс сачмени стави в основата и на главата. Току-що го измих от дълготрайната мръсотия и направих основата на петдесета дъска с превключвател за превключване и неонов MN-3. Все още работи; според мен е напълно неразрушим. На тези тела превключвателите се изключват по-бързо от самите тях :-).

Ето снимки на настолна лампа с държач, направени тази година:

домашна лампа за маса
домашна лампа за маса
домашна лампа за маса

Гайката е допълнително заварена към ъгъла, както показа практиката, не е необходима. Просто изрежете нишките там. Тази лампа е фиксирана с шпилки M6, но тъй като е доста трудно да пробиете дупки толкова точно, по-добре е да се ограничите до M5 или дори M4 - ще бъде по-лесно да се сглоби. Възможно е да се направи скоба по-лесно от шперплат и L-образен болт, но след това няма да отговаря на здравината и надеждността, с които са направени тези лампи.

С уважение, SanTix

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да изберем лампа за маса
 • Как да накараме домакинските лампи да работят дълго и надеждно
 • Ремонт и модернизация на тела в домашни условия
 • Как да окачите полилей на опънат таван
 • Как да инсталирате прожектори

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: яхт клуб | [Цитиране]

   
   

  Може да е такава настолна лампа и надеждна в експлоатация, но изглежда много неудобно у дома, можете да я използвате само в интериор в стил хай-тек. По принцип това е настолна лампа за почитател на грозни метални предмети с ясно индустриален произход. Лично аз не ми харесва. Уви. Въпреки че, може би някой харесва подобни неща.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Влад | [Цитиране]

   
   

  Марина, никой няма да види скобата, а самата лампа, да бъде боядисана с "чук емайл" е доста приятна и със сигурност ще бъде по-безопасна от базарите.

   
  Коментари:

  # 3 написа: Моето име е твърде известно ... | [Цитиране]

   
   

  Не разбирам - Но какво е "вечност"? И къде е тук КАК ДА НАПРАВЕТЕ ЛАМПА? Видях само как да направя скоба към лампата от кошчето ...

  Едното ядро ​​се търкаля със стари предреволюционни удължителни кабели, другото носи лампи от сметището ... Админ, какво по дяволите си?

   
  Коментари:

  # 4 написа: максима | [Цитиране]

   
   

  Моето име е твърде известно ...,
  ако не се интересувате - минете. Аз лично се интересувам от всички статии, публикувани на този сайт. Във всяка статия можете да научите нещо ново и интересно за себе си. Има много хора, които обичат да правят или ремонтират нещо сами, за тях такива материали са точно правилни.
  Вземете същия удължителен кабел. Да, вземете поне най-модерното и скъпо - все едно, в него ще има недостатъци и дефекти.

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   

  Той смята, че лампа не от боклук може да я освети по-добре. ШАМ !!!

   
  Коментари:

  # 6 написа: Losa | [Цитиране]

   
   

  Също така не разбрах каква е "вечността" на лампата.

   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   

  Вечността на лампата е в огромния ресурс на съветските промишлени продукти. Издръжлив, удароустойчив, електрически мощен, не се страхува от прегряване. Те блестят по-добре, тъй като рефлекторът е разработен от някакъв изследователски институт. Не е дизайнер или маркетолог. Аз самият имам вкъщи лампи за маса, направени през 50-те години. Авторът е добре свършен!

  Един мой приятел завинтва такава индустриална лампа на правоъгълно парче метал, кг 8-10. И се премества на масата до удобно място. Настоятелно препоръчваме да направите същото. Между другото, неговото име е Александър Дробот, известен производител на ексклузивни тръби за пушене.

   
  Коментари:

  # 8 написа: SanTix | [Цитиране]

   
   

  Здравейте всички :) Тази лампа все още работи и работи със 100 W лампа с нажежаема жичка за около 2500 часа годишно. През това време при него не е имало промени, т.е. нищо не изгоря, не се напука, не пожълтя, не спря да контактува / фиксира / включва и т.н. Той е точно такъв, какъвто беше. Това е неговата „вечност“. Между другото, външно изглежда съвсем нормално, може да изглежда страшно от снимката и така е и настолната лампа, да лампа. Съвременните са още по-красиви, те са по-внимателни от китайските настолни лампи, но гъвкавите пръчки са по-лоши от старите.

  PS: Тази идея не е за фенове на всякакви високотехнологични и цианотични светодиоди, а за тези, които се нуждаят от мощна работна лампа за обикновени крушки. И само за тях. Кой има нужда от това - той знае защо.

  С уважение, SanTix.
  14.12.2016 

   
  Коментари:

  # 9 написа: Виталий | [Цитиране]

   
   

  Страхотна лампа. Можете ли просто да посочите размерите на ъгъла?