категории: Препоръчани статии » Тайните на електротехника
Брой преглеждания: 60862
Коментари към статията: 9

Как да накараме домакинските лампи да работят дълго и надеждно

 

Как да накараме домакинските лампи да работят дълго и надеждноПо принцип не е толкова важно, обикновено лампи с нажежаема жичка използвате или халогенни лампи или дори компактни флуоресцентни тръби - във всеки случай лампата трябва да е в добро състояние! Имах възможността да обмисля вътрешността на много тела, много ремонтирани и мога да кажа, че повечето от това, което се продава днес, е ужасно далеч от идеалното ... Но първо първо.


Основният проблем на съвременните тела са аксесоари за окабеляване и, често, окабеляване (има предвид вътрешно окабеляване в лампата, а не това в стените). за аксесоари за окабеляване може да се каже накратко, че през последните петдесет години те са станали, уви, по-лоши и по-лоши.

По отношение на тела, това се отнася преди всичко кръга (както и превключватели, включително тези, вградени в осветителни тела), и те не на последно място влияят живот на лампата, На касетите си струва да спрете по-подробно.

В домашните тела у нас се използват главно лампи с резбови гнезда на Edisson с нормални и малки размери (съответно E27 и E14). Започнете с патрони E14защото Миньонните лампи са предпочитани от мнозина поради елегантността на лампите, в които се използват, и разнообразието от такива лампи, произведени в най-различни колби.

Гледайки напред, мога да кажа, че избягвам лампи с патрони E14, защото за това има добри касети плинт практически не се продават и тези, които се натъкнат, не винаги могат да бъдат инсталирани в съществуващи тела.

Факт е, че в продадените дизайни на касетите E14 (както и в E27 на почти всички съвременни разновидности) токът се подава не към резбовата втулка, а към контакта, притиснат към основния корпус. Този контакт в E14 цокли обикновено е един и не винаги осигурява плътно прилягане към тялото. Резултатът е масивно изгаряне на лампи с електрическа дъга, понякога изглежда просто като "епидемия". В този случай крушките често се напукват, тъй като нагряването на основата е такова, че мастиката изгаря.


А сега за видовете касети E14 по-подробно:

1. Пластмасови касети с механично закрепване на резба M10x1, Фиксиране на половинките на тялото върху пластмасови ключалки, като първоначално пластмасата има достатъчна гъвкавост. Закрепването на проводниците обикновено се извършва с пружинни щипки, по-рядко с винт.

Има такива касети с различни цветове, като просто "висящи" и със съединителни гайки и специален монтаж. Поставят ги в почти всички нови тела, включително и доста европейска продукция (както и беларуска и вътрешна). Качеството им се променя от посредствено до ужасяващо. Няма добри, защото плочата, минаваща в кухината на пластмасовата нишка, така или иначе е в контакт с основния калъф.

Ситуацията се влошава от факта, че тази плоча е месингова (почти никога не се калайдисва), а основата е алуминиева или поцинкована и се окислява на мястото на контакт, самата плоча също се окислява с времето, но няма нормална сила на натиск при контакт!

С течение на времето (обикновено не веднага) крушките започват да изгарят в такъв патрон с лумбаго на капачката, след което постоянно се пукат, защото основата се загрява поради лош контакт. Постепенно пластмасата, първоначално доста гъвкава, втвърдява се и чуплива, изсъхва, често се напуква - лампите започват да се люлеет в такива касети и това влошава контакта, можете да чуете бръмчене по време на работа. Добре направените касети буквално се рушат в ръцете ви!

Прави впечатление, че резервните магазини не винаги се предлагат в магазините за електроуреди - тези, които ремонтират лампи, са такова нещо, - но не бързат да купуват.Когато ремонтирате такива касети, е много препоръчително да ги замените с нещо по-надеждно, освен ако, разбира се, не сте запален почитател на „летящите“ крушки.

Касетите от този тип не се препоръчват за използване с лампи, по-мощни от 40 вата, но дори от тях този боклук бързо става безполезен.

2. Карболитни патрони от "съветски" тип, Има стари модели, с пола и страничен контакт на формата на пръстена и нови цилиндрични и с обикновен страничен контакт на плочата. С съединителните гайки и двата вида са цилиндрични.

По принцип касетите със средно качество (в зависимост от завода и партидата), много по-надеждни от описаните в параграф 1. Нишката е изработена от материал на тялото и може да бъде с лошо качество - трябва да изберете. В по-голямата част от случаите тези касети са подходящи за подмяна на горните без промяна. Трябва да се има предвид, че те имат гайка с по-голям диаметър и не винаги са подходящи за съществуващи нюанси (можете да ги смилате върху наждака).

Ключовият момент за тези касети е качеството на облицовките, от които зависи: дали контактът с основата ще бъде нормален или не. По-добре е, ако вложките са карболитни с ламаринени пружинни контакти. Тъй като обшивките на различните касети са съвместими, е напълно възможно да се сглоби една от двете касети, да кажем добри лайнери от висящи касети, които да се пренареждат в касетите с съединителни гайки.

Те работят нормално с лампи до 60 вата (миньоните никога не са по-мощни).


3. Керамични касети от "китайски" тип, Това не са патроните, които китайците поставят в своите полилеи, а керамичните касети, продавани в магазините за монтаж в лампи за огледални лампи. Патроните от този тип са цилиндрични с закрепване на равнина с два винта. Не е сгъваем По-добре е да изберете тези, в които контактните плочи са прикрепени към клемите с винтове, а не нитове и са втечнени.

Контактът с основата в тези касети е може би най-доброто от произведеното. Резбата в патрона е метална и добре центрира основата. Централният контакт на добрите патрони е с пружина, страната на кексовата месингова плоча е с голяма дебелина и пружинира добре.

За съжаление, тези държачи на лампи не се вписват добре със съществуващи осветителни тела за домакинство (с изключение на вградени тела и други за огледални лампи). Използването им изисква преходни структури за закрепване на касети и сенници към лампата. Закрепването на проводниците е много удобно.


Внимание! Има касети, много подобни на описаните, само нискокачествени с "фолио" изгарящи контакти. Господи, просто не мога да разбера как е възможно да се правят касети с толкова ниско качество, когато горната цена на дребно струва 10 рубли !? Но очевидно, ако се опитате много усилено, тогава можете ... Ако изведнъж в лампата ви се появи такова недоразумение - спешно сменете касетите на нормални, те ще работят без никакви промени.

Работят нормално с лампи до 60 W, вкл. и огледални (за огледалните лампи основата се загрява повече).

4. Керамични касети от "съветски" тип, Тези касети имат сгъваем корпус от двете им половини на резбата и контактна вложка, подобна на карболит, направена само от електрофор (включително вложката, разбира се). Крайният монтаж е подобен на този от пластмаса и карболит, но няма резба, т.е. за да ги затегнете, е необходима втулка с резба или гайки. Срещнах само такива, т.е. спряно, не срещнах други екзекуции.

Касетите осигуряват добър контакт и устойчиви на топлина, но трябва да изберете - резбата под основата е слабо формована и лампите са разхлабени. Работят нормално с лампи до 60 W, вкл. и огледално. Почти вечен - може да бъде счупен само.

5. Държачи за лампи от реактопласт за вградени осветителни тела и за огледални лампи, Доста топлоустойчив и осигурява добър контакт с основата. Монтирането е като китайска керамика или специално - под прорезите. Техният недостатък са нитове, при които контактът често изчезва (за да се елиминира този недостатък по-късно).Основата се завинтва в ръкав с метална резба - основата е добре фиксирана. Те са доста редки и не са подходящи за повечето тела без промяна. Работят нормално с лампи до 60 W, вкл. и огледално.

Има и други видове касети, но те са редки в продажба отделно от лампите, които не съществуват.


Сега за касетите E27 от модерен тип:

Касети E14 и E271. Пластмасови касети по дизайн, подобни на описаните по-горе касети E14 и същите неподходящи, Същите проблеми с контактите, само малко по-слабо изразени поради големия размер на контактите. Плюс това в тези касети понякога контактите са леко пружинирани с пружини от плоска стомана, което обаче помага само докато патрона започне да се нагрява - тогава той се освобождава.

M10x1 резба, както при касетите E14. Понякога тези касети се правят интегрирани в други части на осветителното тяло и тогава тяхната подмяна е сложна - необходимо е да се избягва закупуването на такива осветителни тела. Ако такива касети са инсталирани във вашата лампа, тогава препоръчвам да ги смените на по-надеждни.

Касетите от този тип повече или по-малко обикновено работят само с лампи, не по-мощни от 60 вата, а дори и тогава не твърде дълги. От сто ватови лампи изгарят за 1-3 години.

2. Карболитни патрони от "съветски" тип, Предлага се в сгъваем корпус, изработен от карболит, порцеланови вложки. Има четири типа заграждения: окачени, окачени с гайка (две гайки), стена (косо) и таван (права). Ние се интересуваме главно от първите два вида, защото последните обикновено не са вградени в осветителни тела.

Има огромен брой модификации на тези касети, произведени и произведени от много фабрики, така че е необходимо известно обобщение. Качеството на тези касети варира от много добро до задоволително.

Най-добрите качества притежават стари съветски патрони, произведени до края на 70-те - началото на 80-те години с "пола" (с изключение на патроните със съединителна гайка) и оформена порцеланова вложка. Сега те се намират все по-малко. Ако лампата ви има тези касети, тогава трябва да ги смените само когато са много износени, а в други случаи е по-добре да поправите и оставите.

Съвременните касети в цилиндрични калъфи без пола са оборудвани с плоска подложка, в която централният контакт не е пружинен, а "мустаците" на страничните контакти имат еластични свойства. Тези парони са по-лоши, но могат да бъдат добри в това по-подробно.

Когато купувате касети, трябва да обърнете внимание предимно на вложките. Контактните ламели трябва да бъдат направени от месинг. Ако попаднете на бели ламели, тогава ги проверете - с голяма вероятност са направени от стомана - откажете такава покупка. Също така избягвайте да използвате облицовки с един страничен контакт вместо два.

Освен това обърнете внимание на метода на закрепване на проводниците - изберете патрони с вложки, оборудвани с винтови куки с квадратни гайки, а не такива, при които жицата е фиксирана просто с винт с шайба. Касетите с пластмасови вложки понякога се натъкват - съветвам ви да избягвате.

Окачените касети от този тип са фиксирани в повечето случаи върху резбата M12x1, а не резбата M10x1, като пластмасовите касети, което причинява известни неудобства при подмяната, но те са доста лесно сменяеми (повече на това по-долу), но понякога касетите с резба M10x1 също се натъкват.

Ако попаднете на касети с резба M10x1, няма значение само да виси или с гайки на съединителя („дупето“ е взаимозаменяемо с тях), тогава ви съветвам да ги закупите веднага за бъдеща употреба - те ще ви бъдат полезни. Гайките с резба от патроните на модерното освобождаване не отговарят на старите, следователно, когато гайката се счупи, те трябва да бъдат напълно заменени. Но като цяло новите касети са добре взаимозаменяеми със старите - стандартни обаче.

В допълнение искам да отбележа, че напоследък такива патрони не от карболит, а от термопластична пластмаса (на базата на винилови смоли), които трябва да се използват с повишено внимание в затворени тела с лампи с мощност 100 W или повече, се стопяват.Втулките на тези патрони обикновено са с много добро качество, а съединителните гайки са здрави.

Касетите работят нормално в отворени тела с лампи до 200 W и служат при такива условия най-малко 15 години (с изключение на откровен брак). При много отворени тела те работят задоволително дори с 300 W лампи. При затворени осветителни тела от лампи, по-мощни от 100 W, те бързо стават безполезни.

3. Керамични касети от "китайски" тип, Всичко казано за тях за вариант E14 важи и за E27, с изключение на това, че касетите E27 са още по-добри. Те имат раздвоен страничен контакт, а централният почти винаги е пружинен и осигурява отличен контакт с основата, доколкото е възможно за патрони с непроводима втулка с резба. Краен монтаж за два винта, както за касетите E14.

Основният недостатък на тези касети са кухи нитове, които се намират и на касетите E14. На касети E27 те са почти винаги. Отстраняване на този недостатък по-долу. Понякога има такива касети в окачване с фиксиране върху резбата M10x1 - рядкост, съветвам ви да купите в резерв.

Касетите са компактни и могат да бъдат вградени в множество тела в присъствието на криви ръце. Това е може би най-доброто от това, което сега е пуснато под E27. Те работят нормално с лампи с почти всяка мощност, произведени с E27 цокли, включително разрядни, във всякакви фитинги.

4. Керамични касети от "съветски" тип, Обшивките на тези патрони са същите като тези на карболита, а тялото е сгъваемо от порцелан от две половини. В патроните на новото издание се притиска резбована втулка, изработена от метал, което е добре, защото дърворезбата в Китай не беше особено точна.

Има окачени (без дърворезба), край (фиксиране към плочата с винтове), висяща улица "с уши" (проводници се доставят отдолу, за защита от пръски), стена (косо) и таван (прав). Те се интересуват главно от първите два вида, като подходящи за използване в лампи. Всичко беше казано по-горе за вложките, но в противен случай тези касети нямат никакви функции.

Патроните, въпреки че са надеждни, са здрави и ще побират ограничен брой приспособления. Те работят нормално с лампи с почти всяка мощност, произведени с E27 цокли, включително разрядни, във всякакви фитинги.

5. Касети с реактопласт от китайското и европейското производство, Рядко се продават отделно, но се натъкват на лампи. Топлоустойчив - до 200 градуса. Монтажите, като тези от Китай и са взаимозаменяеми с тях.

Добър боеприпас, но рядко се натъква. Обикновено контактите са добре пролетни. Проблемите с нитове възникват, за да бъдат подобни на други видове касети. Обикновено те работят с лампи до 150 W в затворени фитинги (все пак е по-добре до 100 W, ако основата е нагоре, тя е по-издръжлива) и до 300 W в отворена.

Има и други видове касети, включително и много добри касети от старото издание, но това е рядкост, така че няма да ги описвам подробно.


Сега няколко общи съвета за монтиране на касети:

Лайтбокс в апартамента1. Винаги добре затегнете всички винтови връзки в патронниците.

2. Кухите нитове често се напукват и искрят - запоявайте ги. Още по-добре е да отстраните по-автентично краищата на проводниците, да ги огънете и спойкате директно към контактната ламела - никъде няма по-надеждна (нашата цел е да направим лампата така, че следващия път ще е необходимо да я поправим съвсем скоро). Използвайте добър активен поток: ZIL-2, TAGS, F38-N, FIM, LTI120 и т.н., които след това трябва да се измият с вода (и да изсушите патрона). Припой е по-добър от POS-40, POS-30 или дори POS-18, но можете да използвате и обичайния POS-61, ако режимът на работа на касетата не е твърде интензивен.

3. Препоръчително е също така да спойкате контактите във вложките на карболитните касети и да споявате проводниците.

4. Полезно е да обслужвате ламелите - контактът е по-добър и по-малко нагрят.

5. Касетите с резба M12x1 не е трудно да се преобразуват в M10x1. За да направите това, залепете края на лицето с епоксидна смола (най-удобно с бързо втвърдяващ се епоксиден пластилин), пробийте дупка с диаметър 9 мм в нея и изрежете резбата M10x1 (крановете се продават свободно в магазините).

За съжаление смяната на касетите с резбови гайки на други не е толкова проста. Ако не сте доволни от карбола, тогава трябва да сте умни, за да направите преходни структури. Но няма нищо невъзможно и почти винаги е възможно такива касети да се заменят с керамични.

Кратко сега за проводници за вътрешно окабеляване в тела, Много е желателно те да са устойчиви на топлина, както те са изложени на топлина от лампи и имат силна изолация.

Токовете в мрежата за осветление на домакинствата са малки, а вътрешното окабеляване е направено с меден проводник 1,5 кв. М. или алуминий 2,5 кв. мм. не изпитва никакви усложнения. Но вътрешното окабеляване в осветителните тела работи, често в интензивен режим и, особено в близост до патроните, той изгаря и се появява късо съединение. Затова препоръчвам да използвате проводници в изолация, изработена от силиконов каучук ("силикон"), флуоропласт или изолация от фибростъкло. С такива проводници и добри патрони, лампата ще ви служи дълги години и няма да разваля крушки и нерви.

С уважение, SanTix.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Ремонт и модернизация на тела у дома
 • Защо крушките с нажежаема жичка изгарят толкова често
 • Как да си направим "вечна" настолна лампа
 • Съвети за ремонт на китайски новогодишни гирлянди
 • Видове капачки за лампи

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Добър ден, Андрей (изглежда)))!
  Прочетох статията ви „Как да накарам домакинските лампи да работят дълго и надеждно“ и веднага исках да ви аплодирам. Ако вие, надявам се със златни ръце в Санкт Петербург, поправите три полилея с патрони E14, само 7 патрона или ми кажете с кои е по-добре да замените съществуващите касети, защото ние (((спряхме да завиваме лампи в тях, бяхме уморени да прехвърляме пари).
  Послепис погледнете входящата си поща по-долу на страницата.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Андрю | [Цитиране]

   
   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Добър ден, Андрей!
  Благодаря ви! Хубаво е, че не пренебрегнахме този проблем. Снимки на полилеи по-късно ще бъдат изхвърлени в посочената по-долу пощенска кутия.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Здравей, Анди!
  Благодаря за информацията! Има само един въпрос. Кой патрон да изберете, ако диаметърът на отвора в абажура е само 35 мм? Външният диаметър на патрона съгласно GOST 40 mm.

   
  Коментари:

  # 5 написа: SanTix | [Цитиране]

   
   

  Добър ден на всички и поздрави от Красноярск :)
  Видях статията случайно, мисля, че нещо съвпада с моите мисли и тогава си спомних - моя! Благодаря ти, Андрей, че уважаваш авторските права, въпреки че написах повече за забавление :)
  Зита, надявам се, че вече си се справил с лампите си, защото всъщност не е така и е трудно да ги поправим. Ако е уместно (не виждам датата на въпроса), можете да разговаряте във форума (просто ме уведомявайте в локалната мрежа, тъй като рядко влизам онлайн, проверявам само електронната версия) чрез линк или по пощата (има такава във форума)
  С уважение, SanTix.
  12.11.2014 

   
  Коментари:

  # 6 написа: | [Цитиране]

   
   

  Добре дошли! Избирам полилей, прочетох статия и все още не разбирам, по-добре ли е да я вземете под голяма основа или не? Вече ме измъчваха 2 полилея с малки капачки - можете да се счупите на крушки, те изгарят почти всяка седмица :( Много благодаря за статията SanTix`y b от Сосновоборск :) Ако е възможно, дублирайте отговора на сапуна.

   
  Коментари:

  # 7 написа: Paul | [Цитиране]

   
   

  В стари патрони страничният контакт приличаше на затворен пръстен и беше не пружинен, а централният контакт беше направен под формата на плоска пружина от пружинен бронз.

   
  Коментари:

  # 8 написа: | [Цитиране]

   
   

  Поздрави!
  Моля, кажете ми защо е по-добре да използвате POS-40, POS-30 или дори POS-18 за запояване и калайдисване на контактни ламели? Това ли е свързано с точката на топене на спойка? Ако е така, възможно ли е да се използва POS-90?
  Благодаря ви

   
  Коментари:

  # 9 написа: пън | [Цитиране]

   
   

  Благодаря ви, че наистина помогнаха да се ориентирате. Сега телата са много зъл Mr.Същият керамичен китайски, както казахте, един от най-добрите под Е27 - не дай Боже. Жицата се притиска от мъртъв болт и един от тях просто падна от конеца, а вторият превърта ... И нитът се премести точно там. Веднага трябва да преминете към нещо сериозно. За щастие имам съветски патрони, но е тъпо, че са малко и без резерв. Ще щурмуваме магазините :) Дори и суровата съветска суперкерамика може да бъде хвърлена в модерна светлина, ако имаше ръце и мозъци при покупка. Освен това сега LED-крушките с ниска мощност са едни и същи от векове.