категории: Препоръчани статии » Споделяне на опит
Брой преглеждания: 19945
Коментари към статията: 1

Пример за използване на металотърсач за търсене на скрито окабеляване

 

Пример за използване на металотърсач за търсене на скрито окабеляванеВ едно от съоръженията, където извършвах електрически работи „отвътре“, тоест инсталирането на вътрешното електрическо окабеляване, трябваше да намеря къде проводниците преминават под мазилката.

Факт е, че клиентът внезапно реши да направи окачен таван от гипсокартон и нивото му беше точно разположено в областта на положената електрическа инсталация под мазилката. За съжаление, "нещастните строители" вече са успели да пробият окабеляване на едно място ...

Трябваше да го преработя. И за да им покажа къде да направят дупки за дюбела, имах нужда от устройство за откриване на скрито електрическо окабеляване.

За съжаление такъв инструмент не беше в арсенала ми и отидох до магазина, надявайки се да го намеря там. Изборът беше малък, или по-скоро нямаше никакъв избор ...

металотърсачИмаше само металотърсач за откриване на тръбопроводи и проводници. Когато е направено, не се пише нито на кутията, нито в ръководството за инструкции, а инструкцията може да се нарече с разтягане на езика; на руски език има буквално само три изречения.

Е, няма какво да се направи, трябва да се търси скрито електрическо окабеляване, реших да го взема все едно, цената на изданието се оказа 370 рубли.

Устройството има превключвател на режим. Първият режим се нарича "M" за намиране на метал. Вторият режим с маркировка „V“ е за откриване на токови проводници.

Има и регулатор за промяна на чувствителността на устройството.

Не можах да устоя и реших да видя как е подредено вътре, още повече, че за да смените батерията, устройството все още трябва да бъде „наполовина“.

Вътре в същото няма нищо свръхестествено устройство на металотърсач е просто. Електронна платка с разположени на нея радио компоненти, батерия с "корона" и индуктор.

Веднага в магазина проверих металотърсача в режим „М“ - донесох отвертка към него, веднага се чу звуков сигнал и индикаторът на кутията мига.

След това премина в режим „V“ и го изведе на превключвателя, устройството също веднага даде сигнал. Е, мисля, че устройството е това, от което имам нужда. И доволен отидох на строителната площадка, за да покажа къде минават жиците под мазилката.

Искам да кажа веднага - Не успях ... Този металотърсач скърцаше и светеше както там, където е необходимо, така и там, където не е необходимо! Ако наблизо се намираше метален профил за сухото строителство, устройството работеше. Ако под мазилката е имало пирон или нещо друго желязотогава той също работи ...

И нито настройката, нито промяната в работния режим помогнаха ... На 40 см от окабеляването устройството все още сигнализира! Тоест той има много висока чувствителност към проводниците. Разбира се, това устройство изпълнява своето предназначение, той намира електрическо окабеляване, но е почти невъзможно да се определи точното му местоположение с помощта на такъв металотърсач ...

Но в режим "М" устройството работи много по-точно. Ако метален предмет е под металотърсача - сигнализира той. Буквално си струва да го вземете малко настрани - спира.

Сега, ако търсите нокти под мазилката, дюбел с помощта на такова устройство е напълно възможно да се определи точното им местоположение.

Би било по-добре, разбира се, той толкова точно определи окабеляването скрито ...

Устройство за детектор на метали:

Метално детекторно устройство

Видео 1: Показвам как сигнализира за проводниците на напрежението


Видео 2: Как устройството реагира на mжелезните материали

Видео 3: Устройство за детектор на метали

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Скрити детектори за окабеляване - кълвач, MS-158M, MS-48, BOSCH DMF ...
 • Как да намерите окабеляване в стената
 • Съвременни детектори за промивка
 • Намирането на метал не е нищо по-лесно: преглед на металотърсачи
 • Скрито окабеляване

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  За да намалите чувствителността при търсене на окабеляване, натиснете с една ръка към стената, потенциалът на тялото ще се изравни с електрическото поле, индуцирано около окабеляването. Това решение се отнася за електронната, китайска отвертка на светодиода (полеви транзистор)