категории: Споделяне на опит, Интересни електрически новини, Електротехник у дома
Брой прегледи: 501121
Коментари към статията: 18

Скрити детектори за окабеляване - кълвач, MS-158M, MS-48, BOSCH DMF 10 увеличение

 


Скрити детектори за окабеляванеСтатията описва принципа на работа на няколко различни устройства за отстраняване на проблеми при окабеляването. Тази статия ще бъде полезна както за начинаещи електротехници, така и за хора, които просто се интересуват.

Почти всеки мъж поне веднъж в живота си, но удря пирон в стената. Някой, за да окачи красива, скъпа картина, която наскоро беше придобита на изложението. Някой просто е заковал рафт за цвете. И със сигурност всяка втора мисъл проблясваше: "Но има ли електрически проводник или фитинги?" И е добре, ако имате чертеж, според който са положени електрически проводници. И ако няма такава картина? Тогава всеки действа на свой риск и рискува.

Но за да не изпадате в каша и да правите бизнес, има специални устройства, които сравнително точно показват наличието на електрическо окабеляване или фитинги на това място.

Скрити детектори за окабеляванеВ тази статия ще разгледаме най-популярните и достъпни устройства за търсене на скрито окабеляване.

За да разберете как работят същите тези устройства, трябва да знаете малко теория.

И така, електрическите проводници под напрежение създават електрическо поле около себе си. Именно това електрическо поле улавят тези устройства. Освен това специален усилвател усилва сигнала и показва къде се намира нашият проводник.

В зависимост от типа и сложността на устройството, като индикатор може да се използва обикновен светодиоден, манометър или цифров дисплей. Цените за тези устройства могат да бъдат от 1 до няколко стотин или повече, в зависимост от функционалността и целта.

Има и друг вид уред за търсене. скрито окабеляване, Принципът на работа на тези устройства е същият като този на металотърсача. Има бобина, която създава собствено магнитно поле. Ако чужд метален предмет влезе в това поле, полето се променя. Това е груба теория, но мисля, че разбирате принципа на работа.

Е, третият тип устройства, това са хибриди от два основни типа. Тези устройства имат вграден генератор и усилвател. Но тези устройства вече са доста скъпи и ги използват, като правило, в лаборатории. Въпреки че има прости аналози за домашна употреба.

предупредителна светлина E121Помислете за най-често срещаните и достъпни устройства за намиране на скрито окабеляване, които са на нашите пазари.

Един от най-популярните уреди за откриване на скрита повреда в окабеляванетокоято много професионални електротехници използват е "Кълвача", Официално се обажда „Предупредително устройство за измиване E121“, Това устройство е на повече от една година. През това време той се утвърди като едно от най-надеждните устройства. Използването на устройството е доста просто и лесно. С помощта на "Кълвач" можете да намерите проводници под слой мазилка до 5-7 см. Това е може би едно от малкото достъпни и висококачествени устройства, които се произвеждат при нас. Това устройство също реагира добре на електромагнитно излъчване, която е създадена от почти всички домакински уреди-телевизори, м / в печки, компютри и др.

При нас доста често се срещат различни китайско произведени устройства от серията MS (метален сензор). Те спечелиха особена популярност поради ниската си цена.


Инструмент за откриване на метални части и скрито окабеляване MS-158 M, Сред професионалните електротехници той не е особено популярен, тъй като реагира на всичко подред - на нокти, фитинги, проводници. За да го използвате правилно, трябва да свикнете. След известно време, с постоянната работа на това устройство, вече е възможно да се разграничи армировката от ноктите и проводниците по силата на сигнала.

MS-58 M. По-ранен модел на MS-158.Тя се различава от MS-158 само в дизайна на корпуса. На 158 е по-модерен и практичен.

Поради ниската си цена тези устройства се закупуват главно от начинаещи електротехници и домашни майстори.

индикатор за скрито окабеляванеMS-48, MS-18 и други показатели от този клас, Те се правят под формата на обикновени индикатори. Използвайте тези устройства много, много внимателно. Дори да знаем принципа на работа на това устройство, но да нямаме подходящ опит в използването на тези индикатори, всяка секунда има шанс да се запознае с електричеството по-близо, отколкото бихме искали.

Ако стената, в която е положена жицата, е леко влажна или влажността на помещението е над нормалната, индикаторът постоянно ще свети, където и да донесете това „чудо-устройство“. Въпреки, честно казано, искам да отбележа, че с подходяща подготовка и "умение", устройството може сравнително точно + -15-20 см, да определи местоположението на електрическия проводник. А с малко обучение дори можете да намерите място, където е настъпило скъсване на жица.

За по-професионален подход към проблема с отстраняването на неизправности има по-добри инструменти. Принципът на работа се основава на факта, че към един от краищата е свързан генератор с определена честота. Приемник, настроен на същата честота, се носи по кабела. На мястото, където тоналността се е променила, има място за повреда на кабела. Но тези устройства са сравнително скъпи и се използват, като правило, в мобилни електрически лаборатории. Подобно, но по-компактно устройство се използва от телефонните оператори за търсене на повреди по кабела.

10-кратно увеличение на BOSCH DMFИма още много чужди доста висококачествени устройства за откриване на окабеляване в стената. Но тези устройства са доста скъпи и не всеки може да си ги позволи. И, честно казано, тяхното изпълнение иска да остави най-доброто.

Пример за такова устройство е 10-кратно увеличение на BOSCH DMF, Устройството е добро за всички. Красив, компактен, лесен за използване, но от своите китайски колеги се различава само в качеството на сглобяване и производителността. Принципът на работа е приблизително един и същ.

Във всеки случай са необходими подходящи умения и знания за работа с тези устройства. С подходящо правилно боравене, всяко от горните устройства, дори най-простото и най-евтиното, значително ще улесни отстраняване на проблеми с окабеляването.

Доверете се на професионалисти и ще бъдете щастливи. Успех!

Сергей Серомашенко

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Съвременни детектори за промивка
 • Как да намерите окабеляване в стената
 • Пример за използване на металотърсач за търсене на скрито окабеляване
 • Отстраняване на неизправности на проводниците
 • Индикаторни отвертки и индикатори за напрежение

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Валентин | [Цитиране]

   
   

  Старият тестер за превключватели има изход на генератора 465 kHz IF, сигналът на който се модулира от 1 kHz тон. Този изход е свързан с проводник, в който има отворен. Търсим скала с помощта на джобен приемник. Точността на търсене на скала е много висока.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Здравейте на всички, които четат. Но имам такъв въпрос откъде да взема пари за тези устройства и дори за един път, защото, както знам, те не струват пет хиляди

   
  Коментари:

  # 3 написа: Валери | [Цитиране]

   
   

  Опитайте обикновен компас. Там, където има електрически ток, има и магнитно поле. Иглата за компас се отклонява. Точността на търсене е два до три сантиметра.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  ВалериНо това е, ако жицата е на живо. Но какъв е най-лесният начин да намерите пробив на тел под мазилката?

   
  Коментари:

  # 5 написа: Валери. | [Цитиране]

   
   

  Фазовият проводник изглежда не е проблем. Иглата за компас сочи към преминаването на жицата. На мястото на скалата стрелата, както се очаква, ще отиде на север. Ако преминава само един неутрален проводник, тогава го дайте фаза през контрола. Използвах компас в стената на панела си (канал с тел от повърхността на стената върви на дълбочина около 5-7 сантиметра) намерих всички канали с проводници.По време на ремонта изрисувах всички стени и направих снимка (макар че успешно изтрих снимката по-късно). Но в главата ми - остава. Опитах го с детска играчка с компас - отнема без проблеми под мазилката (дълбочината на жицата под мазилката беше около два сантиметра). Успех

   
  Коментари:

  # 6 написа: | [Цитиране]

   
   

  Чух, че можете да свържете слушалки с първичен транс в транс, пукнатина ще се чуе през слушалките. Колкото повече завои в първичното, толкова по-добре.

   
  Коментари:

  # 7 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  Юджийн, Имах такова устройство под формата на слушалки и тръба с батерия. Спука се, когато е възможно. Не може да се определи нищо по него, само нерви се развалят. От описаните по-горе методи за намиране на проводници в стената ми хареса методът с компас. Трябва някъде да вземете компас и да опитате. Чудя се как ще работи всичко това.

   
  Коментари:

  # 8 написа: | [Цитиране]

   
   

  И никой не се опита да търси с помощта на слушалката?

   
  Коментари:

  # 9 написа: Антон | [Цитиране]

   
   

  Здравейте на всички. защо изобретявам колелото? Всеки знае и е използвал отвертка с индикатор. Перфектно определя окабеляването в пропусклива среда - пластмаса, MDF, мазилка и др. теглене и всичко ......

   
  Коментари:

  # 10 написа: бутон акордеон | [Цитиране]

   
   

  Най-добрият индикатор за скрито окабеляване е тренировка с бормашина за бетон. :-)

   
  Коментари:

  # 11 написа: | [Цитиране]

   
   

  При търсене на почивка в теглене на 14 линии, успехът е с помощта на генератор и радио. Прекъсване на телефонната линия е фазата на мрежата ЧРЕЗ 500 V кондензатор, след това мрежова индукция с усилвател. С точност от 1 см!

   
  Коментари:

  # 12 написа: гост | [Цитиране]

   
   

  Просто се опитах да намеря с помощта на компас скритите проводници в близост до изхода, където свързах 1KW нагревател. там проводниците текат на дълбочина 1-1,5 см. под мазилката. и какво бихте си помислили? и няма шибан! Въпросът е: тук хората се заблуждават? като, наистина умни искате да изглеждате? или детството в задника играеше малко - гнусно дребнаво, но хубаво !?

   
  Коментари:

  # 13 написа: | [Цитиране]

   
   

  ГОСТ Преди да негодувате помислете какво е написано. Казва се, че токът трябва да тече и колкото повече, толкова по-добре. Дайте товар и потърсете окабеляване с компас.

   
  Коментари:

  # 14 написа: | [Цитиране]

   
   

  yaktash,
  И вие ще надуете топката ... "проводници на скрито окабеляване в близост до изхода, където бойлерът е свързан към 1 kW. там проводниците текат на дълбочина 1-1,5 см. под мазилката ... "

   
  Коментари:

  # 15 написа: | [Цитиране]

   
   

  Търсенето на скрити неща за окабеляване творчески и не винаги използването на специални устройства допринася за бързото получаване на резултата. Това, което е необходимо на първо място, е опитът и, разбира се, изострени мозъци за решаване на нестандартни задачи, особено когато у нас има огромно количество стар жилищен фонд. Често процесът на намиране на скрито окабеляване е подобен на разказа на късмета на кафе. Вярно е, че професионалистите винаги се досещат по-добре и по-бързо. Друг факт - също трябва да се използват индикатори и устройства за търсене на скрито окабеляване. Всяко дори най-умното устройство в ръцете на дивак и невеж е безполезна играчка.

   
  Коментари:

  # 16 написа: | [Цитиране]

   
   

  Проверете променлив ток с компас? Чудеса. Да, стрелката ще е глупава, няма време да хване честотата от 50 Hz.
  Търсачът просто се споява на терена, евтино и ядосано.

   
  Коментари:

  # 17 написа: | [Цитиране]

   
   

  Ако включите товара през диода, тогава компасът ще работи !?

   
  Коментари:

  # 18 написа: Стас | [Цитиране]

   
   

  Поздрави!
  След откриването на скрити проводници, в главата ми се върти ужасна легенда за това как е посетена услугата за проверка на консумацията на енергия. И не съм без грях, мисля, че не съм сам. Имам частна къща. Сами знаете цените сега ... Е, аз изведох фазата от кабела, който е свързан с електромера. Тоест, заобикаляйки брояча. И нула реши да „заеме“ от земята. И какво мислите? Службите на Nosy намериха хаби ((слязох с глоба от 500 рубли ... И това е дори в най-добрия случай, - не ги бръмчах и те направиха отстъпка).И разказаха на службата за прекрасен индикатор, който открива скрити проводници в стената. Но те нямаха такова устройство при себе си. Мислех, че това е приказка за сплашване. И от информацията в този сайт разбирам, че наистина е така. Сега мисля. Да освободите по-сложно или да отдадете чест на държавата честно? :)) Тогава държавата "обработва" добре обикновените граждани, това също не трябва да се забравя. Но какво съм по-лош от тях?)) Малко съм. И те ??? !!! )