категории: Препоръчани статии » Източници на светлина
Брой преглеждания: 2082
Коментари към статията: 0

Газоразрядни и LED лампи за улици и промишлени помещения - сравнение, предимства и недостатъци

 

За осветяване на улици и промишлени помещения винаги са необходими много сложни, просторни, често доста мощни системи за осветление. Във връзка с данните, които вече се превърнаха в традиционно състояние на нещата, възниква логичен въпрос: възможно ли е тези системи да бъдат по-малко енергоемки, по-икономични и така че в същото време да останат достатъчно трайни.

Отговорът на този въпрос е логичен: да, това е възможно, ако се гарантира преминаването към по-модерни, по-модерни и икономични светлинни източници. Вече е ясно (въз основа на поне 15-годишен опит), че тези нови източници на светлина имат много висок работен ресурс, а оптичните им характеристики са запазени поне 10 години. Говорим за LED източници на светлина.

Газоразрядни и LED лампи за улици и промишлени помещения - сравнение, предимства и недостатъци

Доскоро различни лампи за разреждане традиционно се използват навсякъде за улично и промишлено осветление, но през последните години се наблюдава увеличаване на тенденцията за преминаване към осветителни тела с помощта на LED технология, която отговаря на всички изисквания за енергийна ефективност и оптични параметри и най-важното - екологичност и дълготрайност ,

Най-популярните газоразрядни лампи в предишни години, като DRL - живачна лампа с високо налягане, живачна лампа с високо налягане, живачна метална халидна лампа и натриева лампа с ниско налягане и високо налягане - въпреки че имат няколко предимства, въпреки това днес са принудени да отстъпят поставете светодиоди.

Нека да си припомним колко прекрасни са тези лампи, защо се използват толкова дълго и успешно, в допълнение ще обърнем внимание на техните недостатъци и ще обобщим за всеки тип лампа обобщение.


DRL

Дъговите живачни лампи с високо налягане все още могат да бъдат намерени в много фенери на територията на растенията, в индустриални помещения на тези централи, в дворове, на открити площи, в складове, в периметър осветителни системи - накратко, където изискванията за цветопредаване и цветна температура в като цяло не е критично.

DRL лампите имат цветопредаване, достатъчно приемливо за обикновено осветление, лесни са за инсталиране и не изискват редовна поддръжка при условията за спазване на правилата за тяхната употреба. Въпреки това живакът се съдържа вътре в такава лама, тъй като живачните пари са неразделен компонент на DRL лампата, където налягането вътре в крушката достига приблизително 100 000 Па.

DRL лампа

Лампата изглежда доста проста: резбована основа, стъклена крушка, вътре има тръбна живачна горелка с аргон, в тази тръба има живак. Електрически разряд в живачни пари създава радиация, почти половината от спектъра на която попада върху ултравиолетовата част на спектъра. Фосфорът, с който крушката на лампата е покрита отвътре, е „ангажирана“ в превръщането на ултравиолетовата светлина във видима светлина.

Светлинният поток на такава лампа силно зависи от мрежовото напрежение и ако захранващото напрежение спадне с 10%, светещият поток намалява с 25% и ако по някаква причина напрежението в мрежата спадне до 80% или по-ниско, DRL лампата просто няма да светне или излиза.

Резюме: лампата DRL има добро цветопредаване, няма способността за гладко управление на светлинния поток, светлинен изход Той лежи в диапазона от 30 до 60 Lm / W, ефективността му е ниска, гаранционният срок е приблизително 6000 часа, DRL лампата се стартира и рестартира за дълго време, съдържа токсичен живак.DRI

Дъгова живачна металохалидна лампа също използва електрически разряд в газ, за ​​да произвежда светлина.Тук, в праха вътре в колбата, заедно с живак се използват светлоизлъчващи добавки: бромиди и метални йодиди. Индий, талий, натриев йодид - ви позволяват да увеличите светещия поток до 95 или повече лумена на 1 ват.

Цветното предаване на DRI лампите е по-добро от това на DRL, светлината е бяла с леки разлики в цветовата температура. Вътре в лампата има горелка, в която по време на работа на лампата тече електрически разряд в живачните пари с добавки.

Метална халоидна лампа

В зависимост от състава на парата цветът на светлината на лампата DRI се променя, поради тази причина именно лампата DRI по едно време придоби популярност като източници на светлина за решаване на архитектурни проблеми на цветовия дизайн. Често лампи DRI могат да се намерят в системи за подсветка за билбордове и витрини, в прожектори на големи стадиони, в осветлението на търговски сгради и просто улици.

Резюме: лампата DRI има отлично цветово възпроизвеждане, но няма възможност за плавно управление на светещия поток, светлинната му мощност варира от 80 до 110 Lm / W, лампата е средно икономична, гаранционният период е около 9000 часа, лампата DRI се стартира и рестартира за дълго време, има вътре живак.

Стадионно осветление с метални халогенни лампи

HPS

В основата на работата дъгова натриева лампа - електрически разряд в натриеви пари. Лампите от този тип произвеждат характерна оранжева светлина. Те могат да бъдат намерени в уличните лампи заедно с живак, но през последните години се наблюдава тенденция да се заменят живачни лампи с натриеви лампи с ниско налягане, които са по-ефективни и по-малко вредни в състава на газа вътре в крушката.

Натриевите лампи се отличават с най-високата светлинна мощност от всички разрядни лампи за промишлени приложения. Натриевите лампи с ниско налягане обаче са податливи на околната температура - колкото по-ниска е околната температура - толкова по-нисък е светещият поток. Но натриевите лампи с високо налягане все още съдържат значително количество натриево съединение с живак. Поради тази причина натриевите лампи с високо налягане не могат да бъдат наречени екологични.

Натриева лампа DNAT

Така че натриевите лампи с ниско налягане (NLND) имат светлинен изход около 100 лумена на 1 ват, те са подходящи за улично осветление в дворове, където цветът на осветлението не е важен, тук е оранжев и просто не е нужно да преценявате качеството на възпроизвеждането на цветовете, защото обектът ще бъде бял изглеждат оранжеви или жълти, а зеленото е синьо. Поради тази причина натриевите лампи с ниско налягане не са особено търсени като арматура за архитектурни цели.

Натриевите лампи с високо налягане (NLVD), за разлика от натриевите лампи с ниско налягане, имат високо цветопредаване, което ни позволява да различаваме цветовете в почти целия видим спектър. Различни добавки към газовата смес в колбата, както и различни фосфори, плюс промяна на налягането вътре в лампата - тези мерки ви позволяват леко да регулирате цветопредаването на NLVD, но намалявате ефективността на лампата.

По принцип ефективността на натриевите лампи с високо налягане е в областта на 30%, а светлинната мощност е около 75 лумена на 1 ват консумация на енергия. Добавянето на натриева амалгама към натриевата лампа с високо налягане направи възможно увеличаването на светещия поток и цветопредаването, но това направи лампата опасна за околната среда. В допълнение, стабилността на захранващото напрежение е важна за всяка натриева лампа.

Обобщение на натриевите лампи: лампите DNAT имат лошо цветопредаване, нямат възможност за гладко управление на светлинния поток, светлинната мощност се намира в широк диапазон от 75 до 120 Lm / W, натриевите лампи имат средна икономия, гаранционният срок е около 15 000 часа, лампите стартират и рестартират за дълго време, в едно или друго количество присъства живак.


LED

Светодиоди (LED - стойки за светодиод - светодиод) в съвременните инсталации за промишлено и улично осветление значително надминават всички газоразрядни лампи както по енергийна ефективност, така и по експлоатационни и екологични характеристики.

Те преобразуват електрически ток в светлина без електрически заряди в газа, като изискват живак, определено налягане в крушката, често дори крушката не е необходима от светодиодите. Светлинният поток на LED източника се създава на полупроводниковия възел, от състава на който зависи дължината на вълната (всъщност цветът) на светлината, сянката на която е леко регулирана от използвания фосфор.

LED осветление

Светодиодите са много икономични, светлинната им мощност достига 120 лумена на 1 ват, те нямат вредни вещества като живак, нито стъкло. При непрекъснато използване на LED лампата в продължение на 80 000 часа, нейният светещ поток ще намалее наполовина едва след това време, докато газоразрядните лампи губят една пета от светещия поток още през първата година на работа. Освен това, дори след това дълго време, цветната температура на LED лампата ще остане.

За захранване на LED лампата се използва собственото й стабилизирано захранване, което не се страхува от колебания на напрежението в мрежата до 20%, в допълнение, захранването на LED лампата може лесно да включва възможността за плавно регулиране на мощността, и съответно - на светлинния поток.

LED улично осветление

Резюме: LED лампите имат отлично цветово възпроизвеждане, имат способността за безпроблемно управление на светлинния поток, нормалната им светлинна мощност е около 120 Lm / W, ефективността винаги е висока, гаранционният срок достига до 80 000 часа, докато лампата не стане безполезна. Светодиодите незабавно се стартират и рестартират, липсват им живак.


заключение

По този начин, светодиодните лампи във всяко отношение (енергийна ефективност, качество на светлината, екологичност, дългосрочна надеждност) превъзхождат всички газоразрядни лампи.

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Какви лампи в момента се използват в уличното осветление
  • Натриеви лампи: доминиране на опитомен химичен елемент
  • Параметри на LED източници на светлина, характеристики на LED лампи
  • Предимства на LED осветлението
  • Съотношението на мощността на лампите от различни видове

  •