категории: Източници на светлина, Всичко за светодиодите
Брой преглеждания: 55819
Коментари към статията: 1

Параметри на LED източници на светлина, характеристики на LED лампи

 

Параметри на LED източници на светлинаПредвид високата популярност светодиодни източници на светлина както сред купувачите, така и при продавачите, е необходимо да се спрем по-подробно на какви параметри се използват за характеризиране на потребителските свойства на такива лампи, които всъщност трябва да се имат предвид при покупката.

1. На първо място, всяка лампа, включително LED, се характеризира консумация на енергия (Вата). Обикновено мощността на LED лампите за битови нужди варира от 1 до 10 вата, въпреки че има много по-мощни източници за улично осветление - 100 вата или повече. Строго погледнато, консумацията на енергия характеризира само степента на консумация на енергия от мрежата и за да разберете колко свети лампата, трябва да попитате продавача за количеството светлинна мощност.

2. Светлинен поток измерена в лумени и най-пълно характеризира източника на светлина по отношение на способността му да осветява помещението. За съжаление, много често данни за светещия поток на продаваните LED лампи просто не са налични, но вместо това на опаковката е посочена известна мощност лампи с нажежаема жичка, което дава същия светлинен поток.

Тези данни са доста хитри, защото не могат да бъдат проверени правилно. Например, на опаковката на LED лампа е написано фино: светещият поток е 280 lm или изобщо няма данни за дебита и голямо изображение показва: 4 W мощност е еквивалентна на 50 W лампа и е трудно да се спори тук, може би има някаква лампа с нажежаема жичка който консумира 50 вата ще даде само 280 lm. Само нормална лампа с нажежаема жичка с мощност 50 W трябва да дава около 560 lm.

Въпросът за еквивалентна мощност важно за купувача, особено ако той избере LED лампи вместо съществуващите лампи с нажежаема жичка. По-правилно е да се изхожда от данните за светещия поток от LED лампи, преброявайки ги в еквивалентната мощност на лампи с нажежаема жичка. Тук можете да се съсредоточите върху параметрите на лампите от известен производител, например OSRAM.


Данните от каталога за 2012 г. са показани в таблицата:

Светлинен поток от лампи OSRAM серия КЛАСИКА А (круша)

Консумирана мощност
Светлинен поток, lm
15
100
25
220
40
415
60
710
75
935

Още по-трудна е ситуацията, когато е необходимо да се определи еквивалентната мощност при подмяната халогенни лампи, Ако халогенната лампа е 220 V, тогава можете да се съсредоточите върху горната таблица, но ако изберете замяна на лампа с 12 волта, тогава трябва да помним, че светлинният поток за тези лампи е много по-висок със същата мощност, така че трябва да направите корекция. Корекционният коефициент зависи от типа халогенна лампа и може да се определи с помощта на таблицата:

Например, нека LED лампата има светещ поток от 240 lm и трябва да заменим старите 60 W лампи с нажежаема жичка. Според първата таблица такава лампа с нажежаема жичка има светлинен изход 710/60 = 11,8 lm / W. По този начин, мощността на лампа с нажежаема жичка, еквивалентна на електрическа лампа Оказва се 240 / 11.8 = 20 вата. По този начин, за да замените полилей от три шестдесет ватови лампи, са необходими 9 такива LED крушки. Обръщам вашето внимание на условния пример, има много по-мощни LED лампи, които ще изискват значително по-малко.

Ако трябва да намерите заместител на халогенна лампа TITAN, тогава в съответствие с втората таблица еквивалентната мощност ще бъде 20 W / 2.63 = 7.6 W. По този начин, за да замените една лампа TITAN 35 W, са необходими 4-5 такива LED лампи.

3. В допълнение към общото количество светлинен поток, как този светлинен поток се разпределя в космическите въпроси. Посоката на разпределението на светлината се характеризира с ъгъла на разминаване на лампата, Този параметър е зададен за източници на светлина, които дават насочено излъчване. Отклонение от 120 ° означава, че интензитетът на светлината намалява 2 пъти по посока на ъгъла от 60 ° спрямо оста на светлинния лъч на лампата. Лампите с отклонение от 120 ° имат много широк радиационен модел, почти като еднакво ярка платформа.

Широкият ъгъл на излъчването на лампата влияе благоприятно на равномерността на осветлението в помещението, но тук има една тънкост, която е, че LED лампите имат висока яркост при големи ъгли към излъчващата равнина, което може да бъде неудобно. Във връзка с това трябва да се обърне внимание на изпълнението на изискванията за наличието на защитен ъгъл при инсталиране на широкоъгълни LED лампи в осветителни тела, включително в таван на врязан. Лампи с тесно излъчване (20-30 °) се използват за акцентно осветление, но не са подходящи за общи цели.

4. Цветна температура - параметър, който определя сянката на цвета на излъчването на лампата. Топлата бяла светлина съответства на цветна температура от 2700 - 3500 ° К (2700 - има забележим жълт оттенък, осигурява уютно, не твърде силно осветление, 3500 - по-бяло и по-силно). Цветовата температура 4000 - 5000 ° съответства на неутрална бяла светлина, осигурява силно и удобно осветление. 6500 ° и повече - студено-бяла светлина за любител, често използвана за улично осветление (тъй като при тази цветна температура се реализира по-висока светлинна мощност).

5. Друг важен параметър коефициент на цветопредаване, което характеризира правилното възприемане на цвета на предметите при осветяване от лампа. Коефициентът на цветопредаване трябва да бъде посочен на опаковката на лампата, а за LED източниците, предназначени за вътрешно осветление, не може да бъде по-малък от 70 (за външно осветление - 60).

6. Може би най-важното за LED лампите - експлоатационен живот, Обикновено посочват много големи числа: 50 000, 30 000 часа. Тук обаче всичко далеч не е просто. В съответствие със "Закона за защита на правата на потребителите", експлоатационният живот е периодът, през който можете да подадете жалба до производителя, ако се установи неговата вина, че продуктът е излязъл извънредно.

LED лампата може да свети много дълго време, но с течение на времето количеството излъчвана светлина намалява забележимо, светлинният поток се влошава и скоростта на процеса зависи от температурата на нагряване на излъчващия кристал. Следователно, когато оценявате LED лампи, е по-правилно да се говори за периода, през който светлинният поток се разгражда не повече от дадена стойност. В съответствие с приложимите стандарти намаление на светещия поток с не повече от 30% в рамките на 25 000 часа се счита за приемливо.

7. Коефициент на пулсация - важен параметър, характеризиращ наличието на бързи промени в светещия поток, невидими за окото, но влияят неблагоприятно на умората. Изискванията за коефициента на пулсации са установени в SP 52.13330.2011.

За съжаление, данните за стойността на коефициента на пулсации, като правило, не са посочени на пакета с лампи. Надяваме се по време на тестовете за сертифициране да се провери съответствието на този параметър с изискванията. От общи съображения можем да предположим това LED ленти и светлиникоито се захранват от отделни стабилизирани източници на постоянно напрежение или ток, пулсацията е минимална. За лампи с примитивни захранвания, вградени в основата, пулсацията може да бъде много по-голяма.

В допълнение към горното, изискванията за LED източници на светлина се налагат и за други параметри: коефициент на мощност, енергийна ефективност (светлинен изход) и др.

Вижте и на нашия уебсайт:

Устройство с LED лампа

Вредни ли са LED крушките?

Основни видове и маркиране на LED лампи

Как да изберем правилната LED лампа

Монтаж и свързване на LED лампи

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да изберем LED лампа
 • Класификация и етикетиране на LED лампи
 • Съотношението на мощността на лампите от различни видове
 • Какво е връщане на светлината
 • Как да определите необходимата мощност на LED лампа

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Paul | [Цитиране]

   
   

  Основните параметри на всички електрически източници на светлина са: номинална мощност, номинално напрежение, светлинен изход, светещ поток и средно време на горене.