категории: Препоръчани статии » Интересни факти
Брой преглеждания: 22073
Коментари към статията: 1

Мендозин мотор - устройство и принцип на работа, особености на употреба

 


Мендоза мотор (Безчетковият соларен двигател Mendocino без четка) носи името на окръг Мендосино, на брега на Калифорния, САЩ. Изобретателят живее тук Лари пролеткойто изобретил този мотор на 4 юли 1994 г. Този модел стои дълго време на перваза на магазина на Лари и след известно време се превърна в истинска атракция на квартала, защото роторът се върти и върти, като се окачва буквално във въздуха.

Пружинният мотор, като всеки друг мотор, се състои от ротор и статор. Моторът Mendocino обаче не е обикновен двигател. Статорът на двигателя Mendocino представлява стойка с постоянен магнит и с магнитна опора, а роторът е диелектрична рамка с набор от слънчеви панели, монтирани върху бобини, навити на ротор, левитиращ върху магнитни опори.

Лари пролет

Фотоните на слънчевата светлина активират слънчеви панели, които от своя страна генерират електрически ток. Токът преминава през намотките, навити на ротора, а магнитните полета на бобините, взаимодействащи с магнитното поле на постоянен магнит (статор), причиняват въртенето на ротора.

По-точно силата на Ампер отстрани на магнитното поле на постоянен магнит изтласква проводниците на бобините, през които протича ток. И тъй като намотките получават мощност от своя страна, тогава те се изтласкват на свой ред.

По този начин моторът Mendocino може да бъде класифициран като безчетков соларен двигател без четка с магнит-левитация - вид безчетков електромотор с магнитен статор и с намотки на възбуждане на ротора, захранвани от слънчева енергия.

Малък модел преобразува само няколко вата мощност, а за индустриални цели това, разбира се, не е достатъчно, но като визуално оформление - ще се справи.

Двигател Mendoza

Роторът, монтиран върху метален вал, има квадратно напречно сечение, така че слънчевите панели са удобно поставени от четири страни на ротора. Роторът е хоризонтален, а в краищата на вала са инсталирани постоянни пръстенови магнити. Именно благодарение на тези магнити отстрани на ротора левитира, намалявайки триенето до почти нула.

Магнитите в краищата на вала на ротора лежат над магнитните опори, задържайки ротора окачен. Магнит, разположен непосредствено под ротора, е необходим за създаване на магнитно поле на статора, от което роторът може да се отблъсне за въртене.

Когато слънчевата светлина падне от едната страна на ротора, един от слънчевите панели, монтирани на ротора, генерира електрически ток, който се изпраща към намотката на ротора, разположена близо до магнита на статора. Токът, който се втурва в намотката, създава магнитно поле на съответния полюс на ротора и роторът се отблъсква от това навиване от постоянния магнит на статора.

Така роторът се върти - всяка намотка последователно получава мощност и се отблъсква: следващата слънчева клетка е изложена на светлина, генерира се ток, намотката се възбужда - роторът се върти допълнително. Докато достатъчно количество слънчева светлина пада върху ротора, моторът ще се върти. Това е един вид аналог на комутаторен двигател, само „лек“.

Безчетковият соларен двигател на Mendocino Larry Spring без четки

Що се отнася до окачването на ротора, то е направено с постоянни магнити, за да се сведе до минимум триенето, тъй като мощността на двигателя е изключително малка за преодоляване на всяко значително триене, така че триенето се оставя само за въздуха. Но от една страна оста на ротора се подпира от стената, за да даде на ротора допълнителна стабилност, за да създаде условие за стабилно равновесие.

Манолитно левитационно слънчево моторче на Лари Спринг
Solar Mendocino Motor

В това състояние моторът може да работи месеци и години, при условие че върху него падне поне малко светлина.

Така и Mendosin моторите имат различни любовници. В оригиналния модел Лари Спринг, оста от две страни беше подкрепена от очила за заострени токчета.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да различим индукционен двигател от постоянен двигател
 • Клетка за катерица и фазов ротор - каква е разликата
 • Супер ефективен генератор на Робърт Александър
 • Модерни синхронни реактивни двигатели
 • Забавни експерименти. Новият дизайн на най-простия електромотор

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Paul | [Цитиране]

   
   

  В момента моторът Mendocino не е патентован. Основната причина е, че няма полезна употреба. Такова устройство не може да работи като генератор. Окачването на ротора е направено с помощта на постоянни магнити за получаване на минимален коефициент на триене. Този подход е свързан с факта, че се създава много ниска мощност. Това предотвратява преодоляването на много по-висок коефициент на триене. В същото време оста на ротора може да се поддържа от стената, за да осигури допълнителна стабилност, както и баланс. В това състояние устройството може да функционира неограничено време и единственото условие е, че инсталацията винаги получава малък запас от слънчева енергия. Теоретично беше възможно да се създадат стотици и хиляди такива устройства за генериране на електричество. На практика обаче това ще бъде изключително скъпо и неизгодно. Много по-лесно е да инсталирате слънчеви панели за генериране на електричество. Ще бъде много по-лесно и по-ефективно. Можете да окачите лопатки на вентилатора на двигателя, за да се въртите и охладите стаята. Но има ограничения. Можете да окачите само декоративни остриета, които ще създадат фин поток въздух. В момента цялата стойност на устройството се състои в неговата красота, естетика, уникалност и способност за левитация. Ето защо днес това устройство се продава от китайците като дизайнер за образователни цели, а готовият продукт - като необичаен елемент. Интернет е пълен с инструкции и препоръки, благодарение на които можете да сглобите свой собствен двигател Mendosin. Можете също така да си купите готов китайски мотор за сглобяване.