категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 101940
Коментари към статията: 2

Типични схеми за окабеляване в апартамент

 

Типични схеми за окабеляване в апартаментЖилищните помещения за хората постоянно се подобряват. Все по-често се появяват електрически уреди, които подобряват живота. Консумацията на електроенергия се увеличава, а проводниците, положени по време на строителството, генерират ресурс: метал и възраст на изолацията, губят свойствата си от претоварвания, нагряване, ултравиолетово лъчение и механично напрежение.

Алуминиевото окабеляване, работещо от времето на СССР, отдавна се нуждае от подмяна. Повишените изисквания за безопасност отмениха системата TN-C, която не предвижда заземяване на корпусите на електрическите уреди, използването на потенциална система за изравняване и защита срещу течове на течове.

Собствениците на стари апартаменти не винаги си представят как са поставени проводници в стаите им, защото има много опции за полагането им.


Видове вериги

Основната класификация на окабеляването се извършва по тип инсталация:

 • открит;

 • затворен.

Първият метод ви позволява визуално да наблюдавате преминаването на пистите. Той е по-достъпен, най-често се използва в дървени къщи.

По-трудно е да се открият проводници, скрити в стени, подове или тавани: те не се виждат. Те бяха положени по различен начин във всяка сграда, но принципите, които отчитат периода на строителство, материалите за стени и технологиите за монтаж, могат да бъдат разграничени.


Алуминиев окабеляване на едностаен апартамент

Подобна схема е често срещана, използва се отдавна, добре е подходяща за повече стаи, лесна за разбиране и изпълнение.

В старите къщи на всеки етаж има електрически панел с глюкомер, партиден превключвател за облекчаване на напрежението при работа с измервателни устройства и прекъсвачи. Цялото оборудване е разделено за всеки апартамент поотделно.

Вариант на старото окабеляване на едностаен апартамент

Фиг. 1. Вариант на старото окабеляване на едностаен апартамент

Картината за по-голяма яснота показва две разклонителни кутии във всяка стая, но най-вероятно веригата на изводите и осветлението се превключват през една.

Тук не е осигурен заземен контур. Веригата използва изключително нула и фаза, а неутралният проводник никога не трябва да се разкъсва от комутационни устройства. Той се подава директно на всички потребители чрез разклонителни кутии и се взема от електромера.

Най-вероятно за свързване на проводниците са използвани прости обрати със или без заваряване, въпреки че могат да се намерят винтови клеми. Проводниците са най-подходящи за мястото за монтаж на нула.

Фазата от електромера преминава към прекъсвачите. В нашия пример, единият захранва всички изходи, а другият осветява стаята. Ако апартаментът е оборудван с електрическа печка, тогава напрежението се подава към него чрез отделна машина, а използваните проводници са подсилени с мощност: до 10 мм2.

Възможни са вариации на схемата:

 • вместо използвани машини предпазители;

 • електротехници при монтиране на проводниците след брояча смесват фазовата посока с нула (веригата не губи оперативност, но е по-опасна);

 • беше добавена група автомати, а потребителите бяха захранвани от различна схема, например за коридор.

Всяка конкретна схема трябва да бъде разбрана внимателно, напълно е възможно да има джъмпери, допълнителни проводници, дори инсталация без разклонителни кутии.

Разбирането на принципа на дизайна на веригата помага по прост начин:

 • включете всички осветителни устройства и използвайте електрически уреди в контакти;

 • последователно изключвайте потребителите с автоматични устройства на разпределителния панел и наблюдавайте изгасналите лампи и изключените устройства в търговските обекти;

 • анализирайте промените, запишете или запомнете информация, направете изводи.

Прочетете също: Каква е опасността от старо окабеляване


Видове скрито окабеляване

На практика се полагат основните линии:

 • на тавана или вътре в него;

 • под пода;

 • в комбинация.


Оформлението на проводниците вътре в тавана

Той се използва широко в сгради, изработени от тухли и бетонни панели, като основна версия на окабеляването. В съвременното строителство той също често се използва.

Всички маршрути с проводници от разпределителното табло се насочват вертикално през стената или вътре в нея през портите или монтираните тръбопроводи. Интериорът на таванните плочи обикновено е направен с канали за окабеляване, но за окачени и окачени тавани е разрешено монтиране на стени или стена.

По същия начин се прави подход към лампите, всички превключватели и електрически контакти, разположени по стените.

Вариант на схемата на окабеляване вътре в тавана

Фиг. 2. Вариант на схемата на окабеляване вътре в тавана

С компетентен подход към монтажа цялата окабеляване е ориентирана в перпендикулярни равнини: това елиминира повредата на изолацията и метала по време на бъдещо пробиване на стени, за да се фиксират различни предмети върху тях. Хоризонталните линии от тавана не трябва да се спускат под 15 см по същите причини.

Разклонителните кутии са прикрепени към техните машини, за да доставят напрежение до най-близката точка. Монтажът в тях се извършва според схемите на схемата.Оформление на проводници под пода

Тази опция започна да се използва в нови сгради с твърда бетонна основа и създаването на трайни тръбни тръби под подовото покритие с последващо изливане с хоросани. Такива мерки надеждно предпазват изолацията и метала от механични повреди.

Кабели и проводници в стените за изводи и тела са защитени с тръби или монтажни кутии.

Вариант на схемата на окабеляване под пода

Фиг. 3. Вариант на оформлението на окабеляването под пода


Комбинирани методи за окабеляване

Тук и двата метода са комбинирани, но подобни схеми имат много различни нюанси.


Фабрични панелни къщи

Те имат вътрешности на стенни и таванни плочи, направени от канали за полагане на електрически вериги. Магистралите свързват всички потребители чрез разклонителни кутии с входен щит. Проводниците са изтеглени в тези линии.

Моля, обърнете внимание, че тук тръбите може да не са разположени под прав ъгъл, а под остри ъгли. Тяхното местоположение може да се определи само електронни устройства със скрити функции за търсене на окабеляване.

Вариант на старото окабеляване в апартамента

Фиг. 4. Вариант на старото окабеляване в апартамента


Къщи, построени през епохата на Хрушчов

Панелните стари сгради използваха доста проста подредба за окабеляване, като значително намаляха строителната технология, но далеч не са безопасни.

"Алуминиеви юфки" към гнездата се водят под дъските на дървения под, а към лампите се спуска отдолу под пода на горната съседка през отвор в таванната плоча. Това е най-опасната инсталация, която обикновено няма защита. Тук често се срещат обрати без заваряване и изолацията започва да се разпада.

Такова окабеляване трябва да бъде напълно преработено, но това е сложно и скъпо начинание.

Всяка от разглежданите схеми може да има различни отклонения от проекта, дори в съседни апартаменти на една и съща къща. Специалист може да ги идентифицира чрез извършване на електрически измервания. Тази работа често се извършва при стрес, което е опасно.

Ето защо, без солидни познания за правилата за безопасност и практически умения при работа с електрически уреди, по-добре е да не се заемете с независимото преоборудване на вашия апартамент.

Прочетете също по тази тема: Схеми за окабеляване в апартамента и къщата

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Схема на свързване в апартамента
 • Как да инсталирате блок от електрически ключове с гнездо
 • Как да инсталирате и свържете допълнителен контакт към окабеляването
 • Какъв метод за полагане на домашно окабеляване изберете
 • Правила за монтаж на електрическо окабеляване - как да направите инсталацията в съответствие със стандартите и ...

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Николас | [Цитиране]

   
   

  ЗдравейтеДобра статия, но бих искал да видя пример за някакво типично оформление на окабеляването по примера на истински апартамент. В статията имате само елементи от схемата, но е добре, ако покажете целия апартамент в същия стил, например типичен едностаен апартамент. Би било много полезно за мен.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Добре дошли! Преди десетина години тази статия нямаше да предизвика толкова голям интерес, колкото сега. Малко хора се интересуваха от окабеляване на диаграми в своите апартаменти. Сега друго нещо. Желанието да се подобри жизнената среда, да се придадат нови функции, да се оборудва с модерни и мощни електрически и радиоелектронни устройства и машини, предизвиква засилен интерес към прекрояването на домашната електрическа мрежа за работа с потребители до няколко киловата. Старото окабеляване, направено със слаба алуминиева жица, не може да осигури това.
  Ето защо подкрепям искането на Николай да разшири вече започналата тема и да предостави повече материали като показателни за подготовката за бъдещата реконструкция на окабеляването на апартаментите.