категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 27559
Коментари към статията: 1

Монтаж на електрическо окабеляване в селска къща

 

Процедурата за инсталиране на окабеляване в селска къща зависи от вид окабеляване, Скрит или отворен - изборът на една или друга опция определя цялата технология и всички трудности, през които собственикът на жилище ще трябва да премине, когато електрифицира пребиваването си в страната.


Монтаж на открито окабеляване в селска къща

Отвореното окабеляване, чието инсталиране е свързано с директното полагане на кабела по стените и тавана, отдавна се е превърнало в анахронизъм и нещо от миналото. ако дървена къща, при умишлена липса на вътрешна украса, такава инсталация противоречи на правилата за пожарна безопасност. И във всички останали случаи отворено прокарване на кабела открито разваля интериора. Последното се прилага за отворено окабеляване в гофрирани и гладки тръби.

Монтаж на открито окабеляване в селска къщаСледователно обикновено откритото окабеляване в селските къщи обикновено е изпълнява се в пластмасови кабелни канали, Според цвета на интериорната декорация можете да изберете подходящата кутия, да я закупите с марж и да инсталирате кабелния маршрут.

В същото време ще се изискват такива прости материали и инструменти: безжична бормашина / шофьор с напречен бит и тънка бормашина, винтове за дърво, монтажен нож (или метално острие, или шлайф с режещ диск), строителен молив (или тънък маркер).

Ако кутията е монтирана върху бетонна или тухлена стена, тогава ще е необходим перфоратор и пластмасови дюбели и процесът ще бъде много по-отнемащ време.

За да се опрости инсталирането на кабелни канали и да се постигне най-добрият резултат, ще е излишно да се използват специални фитинги специално за канала, върху който сте избрали.

Такива фитинги включват ъгли, фуги, преходи, кръстове и тапи. Всичко това, както и разклонителни кутии, подходящи специално за пластмасови кутии, ще позволят дори на новак да инсталира окабеляване в кабелни канали на много прилично ниво.

Монтаж на открито окабеляване в селска къщаПредимствата на окабеляването в кабелните канали са очевидни. След подготовката на маршрута на кабела, с добре подбрано напречно сечение на каналите, инсталирането на самия кабел вече не представлява абсолютно никакви трудности.

Освен това, ако е необходимо, модернизацията и ремонтът на такова окабеляване също не е никак труден: отваряйки капака на кутията, получаваме безплатен достъп до всички кабелни маршрути.

Недостатъкът на такова окабеляване е, че появата на пластмасови кутии в някои случаи също може да съсипе интериора.


Монтаж на скрито окабеляване в селска къща

За тези, на които кабелният канал не се вписва категорично, остава един избор - скрито електрическо окабеляване.

Ако строителният материал позволява (тухла, бетон, различни строителни блокове), тогава можете да се въоръжите с перфоратор или мелница и правят строби по целия кабелен маршрут. Геометричните размери на строб не са строго определени, само ако това е достатъчно, за да побере всички кабели.

Не бива обаче да се забравя, че е по-добре да се въздържате от дълбоко изкопаване на носещите стени и като цяло е невъзможно да ровите тавана. Ако е необходимо да се поставят линии по протежение на такива строителни елементи, ще е необходимо кабелът да се монтира в слой мазилка или под кожата в гофрирана тръба. Освен това не можете да полагате кабелите в хоризонтални канали между блоковете или подовите панели. Това се дължи на факта, че строителните конструкции могат да се утаяват и да повредят линията.

Монтаж на скрито окабеляване в селска къщаВ дървени къщи скритото електрическо окабеляване може да се извърши или според очертанията на мазилката, или в метални тръби под кожата. Първият метод включва фиксиране на кабела със скоби върху слой мазилка, предварително нанесен върху дървена стена.

Но с втория метод всичко е малко по-сложно.Предпочитание му се дава, когато дървените стени не са измазани, а са покрити с някакъв вид листов материал. Тогава трасето на кабела се монтира предварително от обикновени метални тръби (например VGP), свързани чрез заваряване и / или резбови съединители.

Краищата на тръбата са затворени с пластмасови вложки, за да се избегне повреда на кабела, а хоризонталните участъци на трасето трябва да имат някакъв контраклон, за да се избегне натрупване на конденз.

Тръбите за електрическо окабеляване задължително трябва да бъдат заземени, а за закрепването им могат да се използват водопроводни скоби и скоби.За да се предотврати корозия на метала на тръбата, вътрешната й повърхност трябва да бъде боядисана или поцинкована.

Кутии и кутии за гнезда за скрито окабеляване в тръбите те се монтират в празнини под обшивката на стената и не трябва да има празнини и пролуки между стените на тези окабеляващи продукти и тръби.

Вижте също по тази тема: Монтаж на открито окабеляване в дома

Александър Молоков

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Вътрешно окабеляване на селска къща
 • Отворено окабеляване - популярни методи за окабеляване
 • Скрито окабеляване
 • Какъв метод за полагане на домашно окабеляване изберете
 • Монтаж на електрическо окабеляване в дървена къща

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Николас | [Цитиране]

   
   

  Много добра статия. Всичко е заявено достъпно и разбираемо. Помогна бързо да разберете какво и как. Благодаря ви!