категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 153610
Коментари към статията: 9

Отворено окабеляване - популярни методи за окабеляване

 


Методи за полагане и материали, използвани при открито окабеляване.


Отворено окабеляване - популярни методи за окабеляванеИма два вида окабеляване - те са скрити и отворени. Като правило, скрито окабеляване по-добре отворена по отношение на дизайна на стаята и енергийните характеристики, както проводниците под слой мазилка се охлаждат по-добре, отколкото на открито и техните маршрути и разклонителни кутии не пречат на подреждането на мебели и оборудване.

Въпреки това, в допълнение към предимствата, скритото окабеляване има своите недостатъци. Това е необходимостта от раздробяване на стените и последващото им възстановяване, сложността на извършената работа, строителните отпадъци, необходимостта от спиране на технологичните процеси вътре в помещенията, сложността на последваща диагностика и модернизация и др. Това е особено трудно окабеляване вътре в дървени сградиРазбира се, ако се спазват препоръките на PUE.

Отвореното окабеляване често се извършва вътре в сградите при смяна на собствеността; това е много по-бързо, по-евтино и можете лесно да добавяте или премахвате сегменти в бъдеще. В сгради и конструкции, направени от горими материали, откритото окабеляване е предпочитаният и най-често срещаният начин за инсталиране на осветителни и електрически мрежи.

Има няколко начина за полагане на открито окабеляване. Нека разгледаме всеки от тях последователно.


Полагане на отворено окабеляване с усукана тел на изолатори

В исторически план първият начин е полагане с окачена тел, окачена от стените и тавана върху керамични изолатори, Този тип окабеляване може да се види в селските къщи от началото на миналия век. Но, колкото и да е странно, сега той отново е на мода (отворено окабеляване с помощта на усукани проводници или в друго, ретро стил окабеляване)

Изграждат се реплики както на стари коли, така и на стари къщи. Хората искат автентичност и флаг в ръце. Но с материалите е доста трудно. Много е трудно да се снабдите с керамични изолатори за открито окабеляване. Можете само да съветвате, да ги навивате в изоставени къщи или да търсите сред продуктите, произведени в Китай.

Завитата тел също ще трябва да бъде направена ръчно. За това са подходящи многожични медни проводници, за предпочитане с двойна изолация и с напречно сечение най-малко два и половина квадратни милиметра. Ако сте избрали този метод, знайте, че модата идва и си отива, а окабеляването ще остане при вас ...


Конзола за отворено окабеляване

При други методи за полагане е по-добре да използвате твърди едножилни кабели с двойна (VVG NG) или дори тройна (NYM) изолация с медни проводници. Сечение на тел 2,5 квадратни милиметра за контакти и 1,5 квадратни милиметра за осветление. Такива кабели са фиксирани с електрически скоби директно към повърхността, ако напречното сечение на сърцевината не надвишава 6 милиметра квадрат и полагането се извършва с един кабел.

Ако по някаква причина искате да използвате по-евтино кабел, например PUNP, тогава е необходимо да инсталирате под него негоримо уплътнение. Обикновено това е метал или азбест. Уплътнението е поставено така, че да стърчи 10 мм от всяка страна на кабела. Друг начин е да се осигури въздушна междина на поне 10 мм от горимата основа. Последният метод наподобява инсталирането на кабел върху керамични изолатори.

Опитът показва, че е по-добре да не се използва азбест при производството на открито окабеляване, както това е токсичен материал. Ако използвате подходящото напречно сечение за VVG NG или NYM за отворено окабеляване, тогава можете да откажете уплътненията. Този метод е най-евтиният, но от гледна точка на естетиката е много противоречив. Това е особено поразително при преминаването на няколко паралелни кабела.


Окабеляване с гофрирана тръба

От естетическа гледна точка това е предпочитаният метод. В допълнение, специални гофрирани електрически тръби не поддържат изгарянето и защитават електрическите кабели механично. Тръбите към стените са фиксирани със специални щипки или пластмасови и метални връзки. С едно гофриране можете да затегнете няколко кабела наведнъж, но в същото време, в случай на промяна на окабеляването, ще трябва да промените всички кабели, опънати в това гофриране.

Гофрираната тръба се вписва добре върху неравномерни стени от цилиндрични трупи и изглежда по-добре от отделен кабел. Такава тръба, в допълнение, осигурява въздушна междина между стената и кабелите на открито окабеляване. Опция от гофрирана тръба е твърда HDPE тръба. Трябва да се отбележи, че ако говорим за открито окабеляване в дървени къщи, тогава при преминаване на стени е необходимо да използвате метални втулки. Те ще защитят окабеляването в случай на свиване на дървесината.


Отворете окабеляването в кабелни канали и електрически кутии и дъски

В този случай кабелите се полагат предварително инсталирани по стените и тавана пластмасови кутии. Кабел - канали изработена от огнеупорна пластмаса. Доста е трудно да инсталирате кутията добре, защото ако стените не са равномерни, те подчертават това. Необходими са умения, сръчност и добър инструмент. Поставените в каналите проводници са затворени с щракащи капаци.

Важно предимство на кабелните канали е простата възможност за надграждане на окабеляването чрез полагане на допълнителни проводници във вече положени канали. За кабелните канали се произвеждат голям брой аксесоари: ъгли, тройници, вградени гнезда и кутии и т.н. Наличието на различни аксесоари значително улеснява инсталацията.

Отвореното окабеляване с този метод на инсталиране е най-красивото. В допълнение, акрилните бои и тонирането им в магазина ви позволява да „маскирате“ бели кабелни канали на фона на многоцветни стени.


Електрически дъски ви позволяват да скриете окабеляване за търговски обекти. Поради своята еластичност, такива первази скриват кривината на стените. Недостатъкът на пластмасовите кутии при полагане на отворени окабелявания върху дървени стени е необходимостта да се изчака дървото да изсъхне. Тъй като изкривяването на дървото може да доведе до отваряне на кутиите и дори до тяхното счупване и напукване.


Комбиниране на различни начини

В реални условия трябва да комбинирате различни методи на открито окабеляване. Кабелни канали са положени на по-равномерна стена, по протежение на гофрирани неравномерни стени и пластмасов плот на пода. На места, където е необходима специална якост - кабел в метален маркуч (метална гофрирана тръба). Когато съставяте план за окабеляване, трябва да вземете предвид всички предимства и недостатъци на всеки метод.

Сега знаете основните начини за полагане на открито окабеляване. Изборът винаги е ваш. Може би предлагате някои нови начини за открито окабеляване. Практическият опит е много ценен. Споделете в читатели на сайта!

Вижте също по тази тема:Монтаж на открито окабеляване в дома

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Монтаж на електрическо окабеляване в селска къща
 • Какъв метод за полагане на домашно окабеляване изберете
 • Вътрешно окабеляване на селска къща
 • Начини за полагане на проводници и кабели за различни строителни конструкции
 • Скрито окабеляване

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: mialgri | [Цитиране]

   
   

  Но има ли снимки на опциите за окабеляване, описани в тази статия?

   
  Коментари:

  # 2 написа: andy78 | [Цитиране]

   
   

  Ако имате нужда от фото орган, тогава определено ще го направя. Между другото, инсталирането на отворено окабеляване в ретро стил беше направено няколко пъти в програмата "Въпрос на жилища". В интернет има видео. При интерес можете да търсите.

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Много интересно и информативно. Отдавна съм пенсиониран, но считам за свой дълг да поддържам форма и сайтът ви помага много.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Въпреки факта, че аз самият съм електротехник и знам всички тези методи, но беше невероятно и интересно да прочета за тях в тази статия. Обикновено тези данни са разпръснати, но тук всичко е разположено по рафтовете. Благодаря ви

   
  Коментари:

  # 5 написа: Чичо Федор | [Цитиране]

   
   

  Полагането на проводници и кабели в стоманени тръби, които се полагат открито, също може да се отдаде на отвореното окабеляване. Стоманените тръби (вода и газ) обикновено се използват във взривоопасни и пожароопасни зони. В ежедневието - на тавански помещения и мазета. Дизайнът на окабеляването зависи от типа стая.

   
  Коментари:

  # 6 написа: | [Цитиране]

   
   

  .......... защото проводниците под слой мазилка се охлаждат по-добре ............
  Съмнявам се много. откъде е информацията от ??? Бих казал точно обратното.

   
  Коментари:

  # 7 написа: Федор Павлович | [Цитиране]

   
   

  Отвореното окабеляване може да бъде закрепено с калаени скоби, пластмасови щипки или порцеланови ролки. Обикновено правя това с ролки на всеки 0,5 - 0,8 м. В собственото си село по този начин направих открито окабеляване в стотина къщи и летни къщи. Все още никой не се е оплакал. Затвореното окабеляване в дървени къщи може да се извърши само ако стените са обшити с гипсокартон. В други случаи можете да направите само отворено окабеляване.

  Сега за това как го правя. Може би някой ще бъде полезен, особено млад. Фиксирам края на жицата към първия валяк, след това издърпвам кабела по линията на уплътнението и маркирам линията, като взема предвид всички завои и клони. След това премахвам жицата, добавям всички клони към нея и я издърпвам отново. Първо фиксирам правите парчета тел върху крайните ролки, след това добавям средния валяк и след това го фиксирам към всички междинни ролки. За да не се разделя порцелановата глава, под винта трябва да се регулира еластична шайба. Всичко се оказва много бързо и ефективно.

   
  Коментари:

  # 8 написа: maksim_m91 | [Цитиране]

   
   

  Отвореното окабеляване не се вписва в дизайна на апартамента, тъй като всички негови структурни елементи са разположени отвън. Целият апартамент е пълен с кутии. Това не е много красиво, особено ако в апартамента има голям брой търговски обекти. Най-оптималният вариант е да поставите скрития тип окабеляване. Но методът за полагане на скрито окабеляване има един съществен недостатък - той е не само много отнемаща време работа, но и много мръсен.

   
  Коментари:

  # 9 написа: Филип | [Цитиране]

   
   

  Но много ми харесва как изглежда ретро окабеляването дори в апартамент - ако направите всичко в стила на таванско помещение (имаше няколко варианта в жилищния въпрос). И не мръсно
  ZION, между другото, има отлични гнезда с превключватели.