категории: Електротехник у дома, Ремонт на уреди
Брой преглеждания: 59620
Коментари към статията: 3

Как да поправите удължителен кабел

 

Как да поправите удължителен кабел?Ако електрическият удължителен кабел спре да работи, не бързайте да го изхвърляте. Може лесно да се поправи без знанието и дипломата на електротехник.

Първо трябва да определите каква е неизправността в щепсела, в кабела или в блока с контакти.

Най-често в удължителните кабели, кичур се къса в шнура. За да намерим мястото на счупване и да поправим удължителния кабел, се нуждаем от всеки потребител, който показва кога е включен, кога не. Тя може да бъде настолна лампа, радио или същото зареждане на мобилния, ако има индикатор за мощност (най-често червен светодиод).

Включваме потребителя и започваме да огъваме жицата в различни посоки на всеки пет сантиметра, започвайки от щепсела. Ако проблемът е в жицата, тогава на някое място, където огънете жицата, потребителят ще се включи, например в настолната лампа ще светне лампа. Това означава, че именно на това място жицата е счупена.


За да разрешите този проблем, трябва да изключите удължителния кабел от изхода, да вземете нож или ножица и да отрежете парче тел на мястото на счупване, за надеждност отстъпете 10 см от всяка страна. Сега отново свързваме проводниците. Ако има поялник, отлично, спойка жиците, ако не, тогава трябва да ги завъртите плътно. Сега вземаме електрическата лента и изолираме всяко ядро ​​отделно, след което ги усукваме всички заедно.

Ако проводникът се счупи в самата разширителна тапа, трябва да развиете щепсела, да отрежете 10 см от жицата и да я завиете обратно. Ако щепселът не е сгъваем, тогава трябва да закупите нов и да го завиете на мястото на стария.

Но ако жицата е цяла, тогава проверете удължителния блок. За да направите това, ние го разглобяваме и разглеждаме наличието на контакт на тел с медни плочи, ако жицата е добре и сигурно завинтена, тогава няма контакт между щепсела (потребителя) и самите плочи.

За да почистите всички контакти, които трябва да вземете файл, и да премахнете плаката от метала. Ако покритието е зелено, това означава, че влагата е попаднала в носача, ако е черна или сива, това означава, че щепселът (консуматорът) има лош контакт с плочите. За добър контакт почистваме всичко до меден блясък и огъваме медните плочи една към друга, щепселът трябва плътно да влезе в блока.

Ако медните плочи имат през дупки местата, където щепселът контактува с плочите, също е по-добре да замените такъв блок.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Домашно удължаване на носача
 • Как да се съобразите с евтин удължителен кабел
 • Как да направите надежден удължителен кабел (носещ)
 • Каква е разликата между предпазител от пренапрежение и удължителен кабел
 • Как да поправим електрическия контакт

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  Ако трябва да изолирате нещо, по-добре е да използвате не лента, а термосвиваема тръба - тя е много по-надеждна, удобна и естетически приятна.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Защо ми трябва диод в удължителен кабел с предпазител?

   
  Коментари:

  # 3 написа: Дмитрий | [Цитиране]

   
   

  Благодаря ви!
  Изми цялата жица и намери къде се затваря, отряза парче, свърза и всичко работи :)