категории: Домашна автоматизация, Цокли и ключове
Брой преглеждания: 17306
Коментари към статията: 0

Как да организирате дистанционно управление на изхода

 

Сега така наречените смарт устройства са много популярни. В повечето случаи основната им функция е възможността дистанционно да се включва и изключва чрез интернет или мобилна мрежа. Но също така с помощта на различни решения е възможно да се реализира дистанционно управление на изхода, съответно и всяко електрическо оборудване. В тази статия ще разгледаме начините за решаване на този проблем.

Как да организирате дистанционно управление на изхода

Видове комуникация

Дистанционното управление на контакта е твърде широка фраза, нека уточним как да направите това по принцип:

 • Радио реле. Използвайки радиореле, те обикновено работят с честота 315 или 433 MHz. Тази опция е интересна с това, че ви позволява да вграждате модула както в устройството, което ще контролирате, така и в разклонителната кутия. Радио релетата идват с различен брой канали и тяхната гъвкавост и лекота на изпълнение на проекта. Недостатъкът е обхвата.

 • Wi-Fi контакти и релета. Също така лесен за използване и универсален. На пазара има много умни гнезда, които са адаптер, включен в обикновен гнездо, като таймер или термостат. Недостатъкът е, че имате нужда от Wi-Fi мрежа, но в замяна на много модели получавате възможност за дистанционно управление не само чрез безжична мрежа, но и чрез интернет, тоест от всяка точка на света. В допълнение, производителите предлагат модели с широка функционалност, като измерване на електроенергия, сензори за сигурност и други.

 • GSM системи за дистанционно управление. Универсално решение, но обикновено се различава по сложност и висока цена. Позволява ви да управлявате търговски обекти отдалечено чрез мобилни мрежи.

За по-голяма яснота разглеждаме всяко от решенията по-подробно.


Радио реле

В зависимост от модела платката на устройството може да има 1, 2 или повече релета, което позволява независимо дистанционно управление на няколко устройства. Такива релета се наричат ​​многоканални (например двуканални или четири). Най-интересната особеност на такива щафети е възможността за тяхното обучение (въпреки че този факт зависи от конкретния модел). Това дава възможност за свързване към едно реле, няколко радио дистанционни управления, които работят с една и съща честота.

Ето как изглежда дъската на такова устройство. Черните правоъгълни елементи са миниатюрни релета, Двойният клемен блок (по-близо до нас на снимката) е проектиран за захранване. Има релета, захранвани от 220V, а има и 12V, докато и двете могат да превключват натоварването от 220V - всъщност това зависи от вида на използваното реле. Клемен блок с 12 клеми (отляво) са самите релейни контакти.

Радио реле

Микропревключвател (бутонът на снимката, разположен по-близо до далечния ръб на платката, е леко изместен вдясно), за да се свърже към нови контролни панели, когато няма достъп до бутона в случая.

Контролен панел

Както вече споменахме, можете да вържете всяко дистанционно, дори не и дистанционно управление. Например, разговорите на звънеца често работят на 433 MHz. За да разберете честотата на предаване, най-често трябва или да намерите тази информация на самото дистанционно управление, или да отворите кутията му и да намерите кварцов резонатор - честотата е посочена на него.

433 MHz радио реле

В това видео ясно е показан процесът на свързване на дистанционните към релето:

Схемата за свързване също е проста: към входа се прилагат фаза и нула, а изходните контакти на платката са свързани към захранващите контакти на релето. Обикновено те са проектирани за ток до 10, а понякога и до 20 A, което ви позволява да свържете товар от 2 или повече кВт, въпреки че е по-добре да направите това чрез магнитен стартер с намотка 220 V, В ежедневието подобно решение ще бъде по-практично и издръжливо, особено в контекста на дистанционното управление на гнездата. Да, и е трудно да си представим прилагането на нормални дъгови камери в такива релета, най-вероятно говорим за активното натоварване на типа нагревателни елементи, но не и за електрическото задвижване.

Типичната схема на свързване за примера за включване на крушката е показана на фигурата по-долу.

Типична схема за свързване на радиореле

Тук ще научите подробно за връзката му:

Чудя се:

С помощта на такова реле можете да организирате управление на светлината от няколко места, без да сглобявате сложни вериги и да променяте окабеляването, а също така да свържете лампата с няколко групи лампи към два проводника - фаза и нула, Не приемайте това като панацея, а по-скоро в дадените примери това е решение, но не и истината. Колкото по-прости са елементите на веригата, толкова по-надеждни са и въвеждането на радио модули в силовата верига не опростяват веригата.

Ако се интересувате, ние ще направим по-подробен преглед на такива релета и ще покажем как работят на практика.


Умни контакти

Ако пропуснете сложни системи за управление чрез клетъчни комуникации, за обикновения човек е по-лесно да купи решение „до ключ“, което изисква минимум настройка при първото му включване. Тогава трябва да помислите за т.нар умни гнезда, Те могат да бъдат разделени на две групи според вида на контрола:

 • GSM;

 • Wi-Fi.

Но в момента навикът на много хора да класифицират не е особено възможно, защото винаги има смесени типове, например можете да намерите модели, които поддържат контрол както по телефонната мрежа, така и над Wi-Fi. Също така си струва да се отбележи, че в допълнение към тези стандарти у нас се използват по-рядко:

 • Z-вълна;

 • ZigBee.

По принцип такъв контакт е устройство, което е поставено в конвенционален контакт и вашето оборудване вече е свързано към него. Дизайнът е подобен на тези устройства, които разгледахме в статията Полезни аксесоари към контакта

Такива адаптери на мода се наричат ​​гнезда. Помислете за няколко модела.


GSM контакти

За да работите във всички GSM-магазини, трябва да инсталирате SIM карта. Това е основният проблем на тази група устройства. Например, ако изходът изпраща SMS отговори при общуване с потребителя, тогава този номер трябва да се попълва редовно, дори ако тази функция не е необходима, SIM картата ще бъде блокирана след определен период от време, без попълване на акаунта.

GSM гнездо SOKOL-GS1

СОКОЛ-GS1 - цената е около 30 долара. Производител GEOS Electronics от Украйна. Може да превключва товари до 3,5 кВт. За да контролирате контакта, трябва да се обадите на SIM картата, инсталирана в устройството, ще ви отговори телефонен секретар, който ще ви даде информация за състоянието на устройството (включено / изключено) и ще даде команди за включване или изключване на товара. Има една интересна функция „червен номер“, значението й е, че ако имате телефон с две SIM карти, можете да зададете една от тях, така че когато се обадите от нея, независимо от състоянието на устройството, ще дойде сигнал за прекъсване на натоварването и с „ зелени "номера - за включване.

interVision GSM SMART SWITCH

interVision GSM SMART SWITCH (известен също като GSM-Switch SC1) струва 45 долара. Издържа натоварвания до 2 кВт. За да го активирате, трябва да изпратите SMS на инсталирания номер със съдържанието SN0000ON или SN0000OFF. Ще видите подробните настройки в това видео.

Инсталиране на SIM карта в електрически контакт

Интересен е и модел за 3 гнезда.

interVision GSM SMART SWITCH за 3 гнезда

Tesla Security GSM-POWER - модел за 85 долара. Може да превключва ток до 16A или 3,5 kW мощност. Той има възможност да свърже външен датчик за температура и да изпрати SMS към мобилния си телефон за околната температура.

Tesla Security GSM-POWER

Също така, благодарение на температурния сензор, устройството може да работи като термостат, когато контролира нагревателя и поддържа зададената температура. Възможно е управление от 5 мобилни телефона.

Tesla Security GSM-POWER изходно устройство

Computherm GSM158 производител на гнезда от Унгария. С цената на $ 95, той може да издържи товари до 3 кВт. Възможност за управление с 5 телефонни номера (основни и 4 допълнителни). Можете да зададете работата според графика или така нареченото включване в интервал (8 опции, като понеделник до петък, всички дни или всеки ден поотделно).

Computherm GSM158

Wi-Fi контакти


TP-Link HS100 и TP-Link HS110 гнезда с безжично управление съответно за 30 и 35 долара.Тези модели се различават по това, че HS110 може да следи консумацията на енергия за определен период от време и в даден момент.

Wi-Fi изход TP-Link

Може да се контролира или с помощта на бутона в горната част на случая, или чрез приложението, той трябва да бъде изтеглен от Play Market, ако имате Android и от AppStore за собственици на технологията на Apple.

Приложението TP-Link Wi-Fi

С него можете да включите и изключите гнездата или да ги помолите да работят според сценария. Има и функция „Не у дома“, тя е необходима, ако свържете източник на светлина - той ще се включва и изключва, симулирайки вашето присъствие. Тази функция е в повечето от тези устройства.Tesla SR16 - универсално устройство за 21 долара. Универсалността е, че работи. като реле за напрежение, часовник и се контролира дистанционно по Wi-Fi мрежа от всяка точка на света.

Tesla SR16

Устройството се управлява чрез WEB интерфейса.


BroadLink Wi-Fi SP Contros за 25 долара. Издържа на ток до 16 A.

BroadLink Wi-Fi SP Contros

За да работите с него, се нуждаете от приложението e-Control. Той е в магазините за приложения за Android и iOS.

Приложение за гнездо BroadLink Wi-Fi SP Contros

От функциите можете да включите и изключите при поискване ръчно, като натиснете един бутон на устройството или от смартфон и зададете график за включване на таймера. Има и функция за нощно осветление.


Xiaomi Mi Smart WiFi гнездо - Умен гнездо на световноизвестен производител, който произвежда качествени продукти, вариращи от четки за зъби до електрически превозни средства. Цената му е доста достъпна - само $ 18, най-ниската цена от днешната селекция. Издържа ток до 10 ампера, което е малко по-ниско от повечето от разглежданите опции. Но това е достатъчно за повечето домакински уреди - чайници, кафемашини и други.

Xiaomi Mi Smart WiFi гнездо

На тялото му, както в предишните примери, има само един бутон. За да работите с устройството, трябва да изтеглите приложението за управление на интелигентната система за дома от Xiaomi.

Приложението Xiaomi Mi Smart WiFi Socket

Недостатъкът на този изход е, че приложението е частично на китайски. Но в интернет има инструкция за русификацията му. Може би в близко бъдеще ще бъде пусната пълна официална русификация. Функционалността е подобна на предишните случаи - планирана работа и ръчно управление. За управление не е необходимо да сте в една и съща мрежа с електрически контакт - работата се осъществява чрез Интернет.


Wifi реле

Може би най-популярният релеен модел, който може да се контролира чрез мрежата, е продуктът на производителя Sonoff на официалния уебсайт, цената му е само 650 рубли, в момента на писането това е почти 10 долара.

Wifi реле

Това устройство е интересно с това, че ви позволява дистанционно да управлявате електрическото оборудване, докато има стандартен набор от функции като ръчно включване и управление според различни сценарии и таймери.

Интересно е също, че има модели със сензори за температура и влажност, но такива устройства вече струват малко повече от 20 долара. Можете да разберете информация от сензора от вашия смартфон. Те са необходими не само за мониторинг, но и за програмиране на функциите за включване и изключване според зададените параметри. Всички продукти работят с приложението Ewelink за iOS и Android.

Можете да прочетете по-подробен преглед на продукта в статията. WiFi реле Sonoff world on - устройство преглед и примери за употреба.

Дистанционно управление на електрическия контакт

заключение

Разгледахме редица начини за организиране на дистанционно управление на електрически устройства, използвайки релета и интелигентни контакти, които работят чрез мобилни комуникации (GSM) или чрез Интернет (Wi-Fi мрежа). Освен това акцентът беше поставен върху готови решения, които изискват минимални знания и настройки. По-сериозният подход с инсталирането на сървъри и професионално оборудване изисква известна подготовка и понякога големи финансови инвестиции.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • WiFi реле Sonoff world on - устройство преглед и примери за употреба
 • Полезни аксесоари към контакта
 • Интелигентни лампи: устройство, видове и тяхното приложение
 • Умни GSM контакти
 • Превключватели за дистанционно управление

 •