категории: Препоръчани статии » Тайните на електротехника
Брой преглеждания: 301778
Коментари към статията: 19

Реле на напрежение: какво са, как да избера и свържете?

 

Реле на напрежение: какво има, как да го изберете и свържете?Днес има огромен брой голямо разнообразие от домакински уреди, които всяка година са оборудвани с все по-интелигентна електроника, намаляват се по размер, променят дизайна, формата и цвета си. Но въпреки всичко, въпреки това, едно нещо остава непроменено в продължение на много години: днес, подобно на десет и двадесет години, стабилната работа на електрическото оборудване е изцяло зависима от качеството на електроенергията.

Колко неприятности предизвикаха остри провали и пикови изблици в ежедневието и производството мрежово напрежение? Работниците и пожарникарите знаят най-добре за това.

Възможно ли е да се сведе до минимум броя на повредите на домакински уреди и оборудване поради нестабилно напрежение? Оказва се, че можете. Достатъчно е да извършите електрическа инсталация в товарната верига реле за напрежение, Това устройство за защита е в състояние да дезактивира захранването в делителна секунда при всяко напрежение или спад.


реле за напрежениеРеле на напрежение - Това е устройство, което представлява комбинация от електронно устройство за наблюдение на напрежението и силовата част на разединителя за натоварване, сглобено в един случай.

"Сърцето" на релето за напрежение може да бъде направено на базата на микропроцесор или прост сравнител, В същото време микропроцесорните релета на напрежението се характеризират с по-плавно регулиране на горния и долния праг.

Основният параметър на релето за напрежение е скоростта. Освен това времето за реакция на някои релета е само десетки наносекунди. Прагът на отговор се задава от потенциометър в градуирана скала.


за разлика от стабилизатор на напрежението релето за напрежение не изравнява напрежението в мрежата, а само незабавно изключва защитената зона, когато напрежението се повиши или падне и автоматично го включи, когато напрежението се стабилизира в мрежата. Следователно, той е много ефективен при спешни ситуации, които възникват в резултат на неутрален счупване, претоварване, дисбаланс на фазата и др.

В зависимост от вида на връзката релето за напрежение се разделят на:

Щепсел на релето за напрежение- Гнездо за реле за напрежение (V-протектор 16AN, RN-101M).

Такова реле за напрежение е инсталирано директно в контакта и се използва за защита на отделни потребители или техните групи. Реле, контролирано от микроконтролер, който анализира текущото захранващо напрежение и го показва ефективна стойност на цифров дисплей. Товарът се изключва от електромагнитно реле. Бутоните се използват за задаване на приемливи граници и време за забавяне.

- Реле за удължаване на напрежението (RN-101M, ZUBR P616y, V-протектор 10Acy).

Това устройство е подобно на предишното, като единствената разлика е, че релето за удължаване на напрежението може да има два или повече гнезда. Тоест, с негова помощ можете едновременно да защитите, например: хладилник и телевизор или пералня, хладилник и климатик;

- Реле за напрежение за монтиране на DIN шина (V-протектор 16-80A, ZUBR D340t).

Това реле е предназначено за монтаж в контролен шкаф. Голямото предимство на това устройство е, че с негова помощ можете да защитите не само определена група потребители, но и цялата къща или апартамент.

Три фазови релета за напрежениеОбикновено такива релета имат широк диапазон от настройки и могат да работят в няколко независими режима, например: като реле за напрежение, като реле за минимално напрежение, като реле за максимално напрежение, като реле за забавяне на времето.

Превключването на товара, чиято мощност не надвишава 8,5 kVA, се извършва директно от контактите на релето за напрежение. Ако мощността на товара надвишава 8,5 kVA, тогава за да го изключите, използвайте магнитен стартерконтактор или прекъсвач с подходяща мощност.

Също така релетата за напрежение са разделени на еднофазни и трифазни. Ясно е, че ако натоварването е еднофазно, тогава за защитата му трябва да се използват еднофазни релета.


Три фазови релета за напрежение използва се за защита на трифазни двигатели и трифазно оборудване. Те са идеални за защита срещу пренапрежение и фазово отказване на климатика, хладилника, компресорните агрегати, машините и друго оборудване с електрическо задвижване.

Те са еднакво ефективни в системите за мониторинг за пълната фаза и качеството на мрежовото напрежение. Ако помещението е оборудвано с трифазен вход, тогава, разбира се, можете да поставите трифазно реле като защита срещу пренапрежения. Но ако една от фазите изчезне, трифазното реле за напрежение ще изключи останалите две, тъй като работата на трифазни двигатели в този режим е неприемлива.

Освен това трифазното реле ще работи дори с лек фазов дисбаланс, тъй като това също е опасен режим за двигателите. Например: ако имате 220 V в една фаза и 230 V във втората, трифазно реле ще обезвъздуши цялата къща, въпреки че такова напрежение е абсолютно нормално за повечето домакински уреди. Ето защо, ако нямате трифазни консуматори, най-добре е да поставите всяка фаза еднофазно реле за напрежение.

Необходимо е да изберете реле за напрежение с 20 - 30% запас на мощност. Тъй като номиналният ток, за който е проектирано напрежението, означава силата на тока, която релето може да пропусне, но не и да се отвори. Тоест, ако на вашия прекъсвач е написано 25 A, тогава можете да вземете реле за напрежение 32 A или 40 A.

Видео по темата. Защита от пренапрежение Защита на оборудването и домакинските уреди от високо напрежение. Тази тема е актуална за стария фонд, където окабеляването се извършва по старите стандарти, а не е проектирано за изобилието от домакински уреди във всеки апартамент.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Схеми за свързване на релета за напрежение в еднофазни и трифазни мрежи
 • Междинни релета: цел, къде се прилагат и как се избират
 • Защита на електрическите уреди от нискокачествено напрежение
 • Просто MAX релета за дистанционно управление
 • Превключвател за налягане RM-5

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Марат | [Цитиране]

   
   

  Добри електронни релета за напрежение се произвеждат от EuroFiFAutomatika. Релето постоянно измерва напрежението и ако то надхвърли зададените граници, то изключва напрежението в апартамента. Предпазва от скъсване на неутрален проводник. Горната и долната граница могат да бъдат зададени независимо. Релето за напрежение е такава малка кутия със светодиоди и два регулатора на ограниченията за изключване на корпуса, заема малко място, монтирана е на DIN шина. Стоя повече от година - CP-720, досега нямаше проблеми. На външен вид релето ми за напрежение е донякъде подобно на втората снимка от статията.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Александър | [Цитиране]

   
   

  Мога ли да свържа реле за напрежение към електромера?

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Освен това времето за реакция на някои релета е само десетки наносекунди.

  Времето за реакция е много по-дълго. Измерва се във мс

  Ще се оправя. Имах предвид релета за напрежение, които в състава си имат електромагнитно реле. Последният въвежда най-големият забавен отговор.

   
  Коментари:

  # 4 написа: Петър | [Цитиране]

   
   

  Имам V-протектор 50А си заслужава. Приех го с марж (по отношение на мощността), за всеки случай ... Без оплаквания, работеше веднъж, цялото оборудване остана непокътнато, но съседите по приземяването имаха някои проблеми (някои съоръжения "полетяха"). Въпреки че още два апартамента на нашия сайт казват, че всичко е наред ... Или поставят релето или, или имат силна екипировка)))

   
  Коментари:

  # 5 написа: релса | [Цитиране]

   
   

  Задавам и дигитоп за себе си. Но аз не съм реле за напрежение, но зададох многофункционално реле (MP-63). Консултирах се с електротехник с приятел, той ме посъветва. Нищо не работеше досега, но все пак по-спокойно.

   
  Коментари:

  # 6 написа: Никита | [Цитиране]

   
   

  Вярвам, че релето за напрежение е много полезно устройство и без него в наше време е невъзможно.

   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   

  Каква е разликата между реле за наблюдение на напрежението и регулатор на напрежението?

   
  Коментари:

  # 8 написа: andy78 | [Цитиране]

   
   

  Олег, релето за напрежение следи напрежението и, когато то се отклони извън определените параметри, изключва натоварването, а стабилизаторът поддържа напрежението при натоварване в посочените параметри, т.е. "стабилизира" стойността си.

   
  Коментари:

  # 9 написа: | [Цитиране]

   
   

  Зададох си RN 1F-02 (марка Resanz) с цифров дисплей. Без оплаквания. И винаги можете да видите цифрите на напрежението.

   
  Коментари:

  # 10 написа: Dmiry | [Цитиране]

   
   

  Имам реле за напрежение ZUBR D40t от 2 години. Изберете отзиви във форумите. Доволен от устройството. Освен това, контрол на прегряване.

   
  Коментари:

  # 11 написа: | [Цитиране]

   
   

  Ние инсталираме релета за напрежение ASP от много години. Няма проблеми.

   
  Коментари:

  # 12 написа: Иван | [Цитиране]

   
   

  Моля, кажете ми каква е мощността в релето за напрежение в режим на готовност с индикатор?

  По-малко от 1 ват? или повече от 6 вата?

   
  Коментари:

  # 13 написа: andy78 | [Цитиране]

   
   

  6-8 VA в зависимост от модела на релето.

   
  Коментари:

  # 14 написа: | [Цитиране]

   
   

  За втора година инсталираме ADECS ADC-0110 навсякъде. Има модели на 32A, 40A, 50A, 63A.
  Релетата са надеждни + куп полезни функции.
  Веднага покажете тока в товара, има защита срещу свръхток.
  През последните 5 дни запомня максималното и минималното напрежение + максималния ток. Много е удобно, ако релето се задейства, когато всички спят или никой не е у дома.

   
  Коментари:

  # 15 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  Андрей, във вашия ADECS ADC-0110. долните числа (ефективност на тока) показват какво е и какво трябва да бъде. Благодаря ви

   
  Коментари:

  # 16 написа: марка | [Цитиране]

   
   

  Да, като цяло е необходимо навсякъде в ежедневието да се въвеждат релета за напрежение и подобни устройства. Тъй като работата в мрежа е просто кошмар.

   
  Коментари:

  # 17 написа: Юджийн | [Цитиране]

   
   

  Андрю,
  adex няма много удобна конфигурационна система.
  текущите показания са много неточни, ако го познавате отблизо, вероятно знаете, че текущата измервателна точка е изградена върху сензор за зала. и това означава, че когато инсталирате това устройство в захранващ шкаф, показанията ще бъдат много приблизителни .... също много слаба контактна група, голяма вероятност от прегряване ....
  и много ниска скорост на спусъка ...

  Поглъщайки се във веригата и дизайна на тези продукти, нищо не е по-добро от Digitop, не съм виждал Ilek и Zubr.

  Последният път работим с продуктите на Ilek.
  Издадена е нова линия продукти с меню, подобно на черно-бял телефон, много проста система за настройка. Има всички необходими функции и дори регулиране на яркостта на дисплея :) както се оказа, това е полезна функция. През последните шест месеца никога не бях взел инструкция.
  Плюс това, всички продукти са термично защитени и много доволни от цената.

   
  Коментари:

  # 18 написа: Андрю | [Цитиране]

   
   

  Юджийн,
  Не съм съгласен с теб в почти всичко.
  На първо място. В настройките на Adex има само самите настройки от подобни. Това неудобство свършва. Освен това далеч не винаги е необходимо да ги сменяте по време на инсталацията.
  На второ място. Текущият сензор измерва достатъчно точно за своята задача. Грешката от 5% + 1 единица от най-малко значимия бит (посочен в инструкциите) е 1-2 ампера на грешка на практика. Много или малко? Като се има предвид, че устройството измерва текущите в по-голяма степен за защита от претоварвания, то тази точност е повече от достатъчна. Сегашните скоби от китайски произход имат подобна точност (и мнозина са доволни от това) и в същото време са 1,5-2 пъти по-скъпи от релетата Adex.
  На трето място. Датчиците на Хола работят в силови шкафове не по-лошо от измерването на трансформатори.
  Четвърто. Що се отнася до слабата контактна група, вие просто се шегувахте, надявам се.

   
  Коментари:

  # 19 написа: Роман | [Цитиране]

   
   

  Моля, кажете ми в какъв ред да се свържа: Uzo-напрежение реле или Uzo-реле.