категории: Препоръчани статии » Спорни въпроси
Брой преглеждания: 12 620
Коментари към статията: 1

Електрическо подово отопление - предимства и недостатъци

 

Електрическо подово отопление - предимства и недостатъциЕлектрическото подово отопление може да бъде наистина универсално средство за отопление на стая, апартамент или селска къща. Позволява ви равномерно разпределение на топлината по цялата повърхност на самия под и напълно затопляне на въздуха в стаята. Всички видове подови настилки, независимо дали е килим, линолеум, ламинат, паркет, плочки или дори естествен камък, са съвместими с такава отоплителна система.

Основата на електрическата система за подово отопление са отоплителни кабели, положени под подовото покритие. Това могат да бъдат едножилни или двужилни кабели или нагревателни рогозки, които са подсилена пластмасова мрежа, в която е положен двужилен нагревателен кабел. Захранването на кабелите се регулира термостатконтролиране на количеството топлина, прехвърлена на пода.

По време на монтажа кабелите се полагат в бетонна замазка с дебелина от 3 до 5 см, като се наблюдава същата стъпка между завоите на кабела. И така, разликите между електрически отопляем под и водонагряващ под са очевидни: тук не се нуждаете от водопровод или всякакви котли за отопление на вода, само електрически и кабелни нагревателни елементи, които са напълно електрически изолирани.

Разбира се, използването на електрическа система за подово отопление като източник на топлина има както своите предимства, така и някои недостатъци. Нека да разгледаме и двете страни на това решение и да започнем с достойнствата.

Подово отопление

Предимства на електрическото подово отопление

Както бе отбелязано по-рано, електрически отопляем под може да се използва с всякакви подови покрития, тоест просто няма ограничения за това.

Тази система е в състояние да замени основната отоплителна система и всички нейни елементи са скрити от поглед, няма радиатори или тръби, които биха могли да нарушат естетическия аспект на интериора.

При правилна работа системата ще продължи неограничено време и няма да създаде проблеми на собствениците. И ако възникне неизправност, е лесно да се идентифицират и отстранят.

В сравнение с конвенционалната радиаторна отоплителна система, безспорното предимство на електрически отопляем под е равномерното нагряване на цялата повърхност, няма прегряване на отделни секции и подгряване на други - отоплението навсякъде става с една и съща интензивност.

От гледна точка на безопасността температурата на нагревателните елементи не е твърде висока - важно предимство. Температурният регулатор, включен в комплекта, ви позволява да зададете необходимата температура на пода много точно, до степен на степен, а времената на включване и изключване също могат да бъдат зададени ръчно.

Нужда от газ или електрически бойлер, както е в системите за водно подово отопление, то тук изчезва, тоест не се изисква допълнително обемисто оборудване.

Системата може да се използва както в жилищни, така и в офис помещения.

Полагането на електрическо подово отопление не изисква специални инструменти и специални умения, така че човек, неопитен в тази тема, също може да го инсталира.


Недостатъци на електрическото подово отопление

Сега помислете за някои значителни и относителни недостатъци.

Цената на електроенергията ще бъде доста голяма, ако трябва да затоплите значителна площ, защото мощността на нагревателите в този случай може да достигне 12-20 кВт, което значително ще повлияе на месечните разходи на потребителя.

Необходимо е мощно електрическо окабеляване, което не се прегрява по време на продължително подаване на такава значителна мощност, каквато изисква топъл електрически под. В допълнение, важно е да се осигури на системата надеждно заземяване и устройство за остатъчен токза повишаване на сигурността.Освен това във влажни помещения всеки риск от токов удар трябва да бъде изключен.

Полезно е да се вземе предвид следния факт. Нагревателният кабел е източник на електромагнитно поле и това може да има вредно въздействие върху човешкото тяло.

Дървеното покритие е чувствително към прегряване, може да се деформира с течение на времето.

С полагането на топъл под височината на тавана ще бъде намалена с около 10 cm. Въпреки някои недостатъци, електрическият отопляем под остава изключително популярен начин за повишаване на комфорта и качеството на живот на хората, тъй като предимствата на тази технология я правят много, много привлекателна. Мислите ли за това?

Прочетете също по тази тема: Как е подреден и работи електрическият топлоизолиран под

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • UNIMAT Carbon Thermomat - Ново електрическо подово отопление
 • Изчисляване на мощността на кабела за подово отопление
 • Как да направите електрически отопляем под със собствените си ръце
 • Подово отопление с инфрачервено фолио
 • Монтаж на филмов топлоизолиран под

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Роберто Карлос | [Цитиране]

   
   

  1. Нищо не се казва за отоплителния филм, но е популярен.
  2. Неизправността не е лесна за отстраняване, необходимо е да се избере замазката.
  3. Да се ​​използва ТР като основна отоплителна система - разточителство, това се прави само когато няма друг начин.
  4. Водопроводният TP е действително забранен за употреба в MKD.
  5. Отново приказки за ЕМ полето. Електрическото поле се абсорбира от екрана на кабела и остава само магнитното поле, напрежението на което е много по-малко от максимално допустимото. Но ако сте толкова притеснени, вземете не едножилен кабел, а двужилен кабел, всичко се компенсира там и радиацията е абсолютно стотинка.
  Моят съвет е, ако решите да направите TP в апартамента, фокусирайте се върху филм или мат.