категории: Препоръчани статии » Спорни въпроси
Брой преглеждания: 49395
Коментари към статията: 10

Многотарифен електромер. Кога ще се изплатят разходите?

 


Многотарифен електромер. Кога ще се изплатят разходите?Многотарифните измервателни уреди стават все по-често при счетоводството потребление електричество. Колко бързо ще се изплатят разходите по неговото придобиване и инсталиране?

Икономическият ефект от заявлението изглежда очевиден. многотарифни измервателни уреди за електрическа енергия, Същността на работата на този електромер е, че в зависимост от програмата, заложена в него, той отчита консумацията на енергия не с една цифра, а с няколко. Общото количество консумирана от потребителя електрическа енергия се разделя на два интервала от време: ден и нощ.

Тарифата за консумираната електроенергия през деня е нормална, определена от регионалните енергийни комисии. Но електричеството, "изгорено" през нощта, струва точно половината от цената!

Факт е, че енергийните компании, опитвайки се да разпределят по-равномерно натоварването на своето оборудване и електрически мрежи, решиха да заинтересуват потребителите на електроенергия в намаляването на потреблението през деня и увеличаването през нощта.

Разбира се, тази лихва винаги се определя от парични суми, които в края на месеца потребителят трябва да преведе по сметките на енергийни инженери. Именно на тази основа възникнаха така наречените диференцирани във времето тарифи. По правило при използване на диференцирана тарифа дневното потребление на електроенергия се изчислява от седем до двадесет и три часа, а нощното - от двадесет и три до седем.

Сега, като разбрахме в общи линии картината, можем да преминем директно към изчисляване на икономическата ефективност от използването на многотарифен измервателен уред.

Да започнем със самия електромер. Сега обхватът на тези устройства на потребителския пазар е много широк. Съответно, широкият диапазон от цени за тях: от хиляда двеста рубли, до три или повече. Това се дължи, както може би се досещате, на качеството и надеждността на устройството. За нашите разсъждения, нека вземем средната цена, да речем, на цената от хиляда петстотин рубли. Закупихме гишето.

На следващо място, разходките започват на инстанции, тоест в компаниите за търговия на дребно с енергия. По принцип хората не работят лошо и не отнема много време да обработваме заявления и да прехвърляме, за да използваме диференцирана тарифа (при условие, че в деня, в който отидем да изготвим желанието си да плащаме по-малко през нощта, желаещите да уредят нещо в този вид няма да е много).

Следващата стъпка е инсталирането на многотарифен електромер, Тази работа може да бъде извършена от служители на търговската компания, както и от всяка трета организация или търговска структура, специализирана в този вид работа. Цената на тази услуга също варира от триста петдесет до една и половина хиляди рубли. Отново изхождаме от средната цена - деветстотин рубли.

Сега трябва да програмирате електромера, така че правилно да отчита консумацията на енергия през деня и през нощта. Програмирането също не е безплатна услуга и ще трябва да платите осемстотин рубли за нея (отново на средна цена).

Е, това е почти всичко. Остава само уплътнителен електромер за двеста рубли и можете да започнете да спестявате пари през нощта. Всички разходи за електромера ще бъдат три хиляди четиристотин рубли.

Какво обикновено работи след двадесет и три часа в нашите домове? Със сигурност първото нещо, което всички ще се обадят, е телевизията. Средната консумация на енергия на това устройство е сто петдесет вата на час. Колко време гледаме телевизия през нощта? Средният руснак седи на екрана до един сутринта.

Ние не вземаме предвид онези, които водят нощен начин на живот. Да, и те често „замръзват“ в нощните клубове, отколкото сините екрани.А обикновеният човек гледа телевизия през нощта два часа. Така че "изгаря" триста вата на ден. Умножете по тридесет дни и вземете четири и половина киловата.

Също, разбира се, през нощта използваме осветление. Предполагаме, че през цялото време, докато гледаме телевизия, имаме полилей с три рамена с включени крушки от по сто вата всяка (сега не отчитаме, че може да имате енергоспестяващи крушки, използването на които ръководството на страната не се уморява да ни напомня). Умножаваме, добавяме и получаваме девет киловата на месец.

Хладилникът също има възможност да се включва, включително през нощта. Консумацията на енергия на съвременните агрегати не надвишава двеста вата на час. Авторът обаче все още не е срещнал хладилник, който би работил толкова дълго, без да изключва. Е, добре, ще помислим, че машината произвежда студено пет часа на нощ (през деня ще я изключим от мрежата, за да спасим!). Общо тридесет киловата на месец.

Да предположим, че програмираме пералнята си през нощта. Колко често мием пет до шест пъти месечно? Нека е десет! Предполагаме, че за работа избираме най-дългия цикъл на измиване - два часа и половина. През това време, дори когато водата се нагрява до максимална температура, дебитът няма да надвишава четири киловата. Това е още четиридесет киловата на месец.

Добавете към различните малки неща, като телефони, радио и т.н., още пет киловата на месец. След сумиране и закръгляне получаваме дебита през нощта от порядъка на осемдесет и пет киловата.


Средно в Русия един киловат електроенергия струва три рубли. Да не забравяме, че използвайки електричество през нощта, спестяваме половината. Умножаваме една рубла от петдесет копейки по осемдесет и пет киловата и получаваме, че за един месец спестихме сто двадесет и седем рубли и петдесет копейки.

Сега ще разделим разходите си във всичко, свързано с електромера, върху спестената сума и ще разберем, че при такива условия разходите ще бъдат оправдани след двадесет и шест месеца.

Картината със сигурност ще се промени, ако използвате електрическо отопление, което активно консумира електроенергия денонощно. Тогава ползите ще бъдат забележими. Но, за да завърша картината, бих искал да дам още един интересен факт.

През две хиляди и две, втората или третата година, комисионите за енергия в някои региони (от доставката на енергийни инженери, разбира се) одобриха тарифи, при които потребителите с многотарифни измервателни уреди бяха почти равни на други потребители поради факта, че дневната им тарифа е малко по-висока от обичайната, а нощната тарифа е седемдесет процент недиференциран по време на деня. Това не може да бъде изключено в бъдеще, когато енергийните компании смятат за загубена печалба от използването на многотарифни измервателни устройства от населението.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Предимства и недостатъци на двутарифните електромери
 • Многотарифно счетоводство: къде са проблемите „погребани“?
 • Как да вземете показанията на електромера
 • Най-енергоемките домакински уреди
 • Как да изчислим консумацията на енергия

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Мисля, че си струва да добавите и към списъка с разходите за използване на многотарифен електромер:

  1. удвоена комисионна на вашата банка при плащане на ток (ако плащате дневни и нощни разходи с отделни плащания, ако в един документ е необходимо да разбиете плащането по вид разходи)

  2. разходи за проверка на електромера (веднъж на няколко години)
  И, разбира се, енергийните компании няма да пропуснат ползата си, парите, изгубени от многотарифните електромери, ще бъдат върнати на себе си по някакъв друг начин

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  В Хабаровска територия дневната тарифа за двутарифни електромери е по-висока, отколкото за обикновените от януари 2011 г., това са всички спестявания, в някои случаи е по-евтино използването на обикновен електромер.

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Изчисленията, меко казано, са далеч от реалността, тъй като цената през деня е много по-висока при курс, диференциран по време на деня, както пише Юри, но ще поясня, че това е във всички региони на Русия. Има и тарифа, диференцирана от часовете на максимума, при който се използва и многотарифен метър и много малко хора знаят и се интересуват от тази тарифа, всеки пише за деня вечер, за някой е много интересно. Да се ​​върнем към тарифата ден-нощ, относителните изчисления водят до факта, че ако консумирате 60% през деня и 40% през нощта, след това преминавате към „нормалната“ тарифа за една ставка, с по-голямо съотношение, например 50/50, ще почувствате значителна разлика в парите. Според коментара на Дмитрий всички електромери преминават през държавна проверка в съответствие с паспорта, а "обикновените" еднотарифни електромери също са държавни. проверена или заменена с нова.

   
  Коментари:

  # 4 написа: адекватен | [Цитиране]

   
   

  Слагат мултитариф и съжаляват, пикът е с 1,5 рубли по-скъп, половин пик е по-евтин за няколко цента и обърнете внимание, че старите индукционни измервателни уреди не считат за електричество до 20 вата, плюс в крайна сметка презаписват кръга и забавят малко.

  В резултат на това, само при условие, че миете и включите уреди с висока консумация от 23 до 6, в други случаи ще бъде по-изгодно, прелетите !!!

   
  Коментари:

  # 5 написа: Николас | [Цитиране]

   
   

  С малка консумация многотарифният електромер не е печеливш - знам от собствен опит. Получените спестявания се изразходват чрез препрограмиране на броячите. Инсталиран миналата година - препрограмиран 2 пъти, този има една и съща история, изплю, включен в тарифа с една ставка !!! Както Дмитрий вече каза - Енергийните компании няма да пропуснат ...

   
  Коментари:

  # 6 написа: | [Цитиране]

   
   

  Да, в тези "наноразмерни измервателни уреди" няма спестяване поради факта, че дневната им тарифа е по-висока от обичайната. И да живеете само през нощта, включително пералня, нагревател и т.н., скоро ще се уморите. Освен това, изчакайте още 3 години, но дотогава нашите доставчици на лодка енергия ще измислят нови тарифи. Ще бъде от полза само ако съхранявате енергия в батерии, като водород. Само проблемът отново, ефективността на превръщането на водата във водород и кислород е ниска, водородните елементи са скъпи. В резултат на това основният метод за спестяване е кражба на електроенергия.

   
  Коментари:

  # 7 написа: крадец | [Цитиране]

   
   

  Съгласен съм с Несреда) Магнитите, между другото, са страхотно нещо)

   
  Коментари:

  # 8 написа: | [Цитиране]

   
   

  Научете се да броите. Триста вата на ден, умножени по 30 дни, ще бъдат 9 000 вата, тоест 9 киловата, а не четири и половина!

   
  Коментари:

  # 9 написа: | [Цитиране]

   
   

  Благоприятна нощ при условие, ако електрически бойлер (душ). Електрическите подове са оборудвани с датчици за температура и реле за време средно за 1 час 5 kW средно за 4 часа на нощ за 2,43 рубли. Общо 48,6 търкайте. За месец 30 дни при 48,6 рубли се равнява на 1458 рубли. Всичко това работи само от 23 до 7 сутринта. И от 7-00 до 23-00 натоварването на нагревателите през диода е 30%. Това е мястото, където се запазва най-активното натоварване. И ако само един тарифен ден от 1458 за 2 е равен на 2916 рубли, това ме оправда термо и релето за време след 3 месеца. Ако се вземе всичко това, средна икономия от 2000 рубли.

   
  Коментари:

  # 10 написа: | [Цитиране]

   
   

  Съгласен съм с Виктор. Самият той отдавна е на двутарифен метър. Топлата вода в апартамента е свързана чрез 100-литров електрически бойлер, който се включва едва след 23:00 от обикновен превключвател за време. Според брояча на потока на топлата вода константа 0 - няма поток! Перални, съдомиялни и друго енергоемко оборудване се включват след 23:00. Термоподът (5 литра) кипи сутрин до 07:00 и е достатъчен в режим на отопление за целия ден. Следобед всички са на работа, в училище. Вечер тели, компютър и други домакински уреди с малка консумация. С модерното изобилие от интелигентно оборудване е напълно възможно да се спести добре на многотарифни измервателни уреди.