категории: Препоръчани статии » Спорни въпроси
Брой преглеждания: 3876
Коментари към статията: 2

Електростатичен генератор Testatica

 

В края на ХХ век лидерът на духовната общност в Метернита Пол Бауман разработва много необичаен генератор на електрическа енергия, наречен „Тестатика”.

Генераторът работи благодарение на високото напрежение, генерирано от модифицираната машина Wimshurst и служи за преобразуване на статично електричество, получено директно от въздуха, заобикалящ машината, в директно напрежение и ток.

И въпреки че първоначално концепцията за създаване на машина се основава на идеята за използване на възможно най-прости и достъпни елементи в своя дизайн, генератори от този тип, с дискове с диаметър от 50 до 200 см, номинална мощност до 30 кВт, успешно са осигурили всички нужди на общността от електричество за миналото повече от три десетилетия.

Вместо кутии Leyden, подобни на тези, които могат да се намерят в дизайните на конвенционалните електрофорни машини Wimshurst, тук се използват цилиндрични кондензатори с много по-малък капацитет, но с много по-голяма външна повърхност.

В някои модели на Testatika модифицираните въздушни филтри от автомобили играят ролята на цилиндрични кондензатори, които имат необходимата обширност на външната повърхност, както и характерните нередности, необходими за ефективното събиране на статично електричество от околния въздух.

Високо напрежение се подава от дисковете, чрез неподвижните електроди, към вътрешните плочи на двойка цилиндрични кондензатори, разположени далеч един от друг, за да се изключи прякото взаимодействие на техните външни плочи.

Електростатичен генератор Testatica

Фиксираните електроди, получаващи заряд от дисковите сегменти на машина, не контактуват директно с тези сегменти. Тук се използват безконтактни електроди на голяма площ с грапава повърхност, което прави достатъчно само индуктивно взаимодействие със сегменти.

Очевидно няма значителен ток от дисковете в неподвижната схема на електрода, както в генератора на Wimschurst, и само електрическият заряд, индуциран върху тях и върху вътрешните плочи на цилиндричните кондензатори, е от решаващо значение. Това предполага, че товарният ток се формира в друга верига, - във верига, директно свързана с външните плочи на двойка кондензатори, в която е свързан натоварването.

В допълнение към свързаната външна товарна верига, свързана само с външните плочи на цилиндричните кондензатори, в дизайна на машината има постоянно свързани индуктивни елементи с подковани сърцевини, свързани с допълнителни кондензатори в затворената задвижваща верига на машината.

Задвижващите електроди са разположени на четири места отгоре и отдолу, както в конвенционална електрофорна машина Wimshurst, за да се поддържа въртенето на дисковете дори и без товар. Тези електроди са свързани към задвижваща верига, която се захранва от същите странични електроди като големите цилиндрични кондензатори.

Когато натоварването е по-голямо - дисковете се въртят по-бързо, когато натоварването е по-малко - по-бавно. Това предполага, че колкото по-бързо се използват зарядите от външните плочи на големи кондензатори, толкова по-малко остават на страничните електроди и по-малко спиране (електростатично отблъскване) имат на дисковете. В същото време задвижващата верига, която има относително по-висок коефициент на качество, не изпитва действието на товара и продължава да върти дисковете.

Тестатика - Алтернативни източници на енергия

Смята се, че в някои тестатични машини има двигател, който задвижва дисковете в завъртане, но когато се разгледа подробно на някоя от снимките, налични в мрежата, е невъзможно да се открие двигателят. И това е разбираемо, защото обратимостта на електрофоровата машина е добре известен, неоспорим научен факт.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да изберем кондензатори за свързване на еднофазен и трифазен електрод ...
 • Полярни и неполярни кондензатори - каква е разликата
 • Маркс генератор и неговото използване
 • Генератор Ван де Грааф
 • Кондензатори за електрически инсталации с променлив ток

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Max | [Цитиране]

   
   

  Самият Бауман веднъж твърди, че останалата част от човечеството, с изключение на религиозната общност, не е готова да въведе своите технологии, докато тя (човечеството) не бъде духовно подготвена за това. Но ако се съди по сегашното състояние на нещата, когато хиляди хора умират просто заради войн за изкопаеми ресурси, дойде времето на технологиите без гориво. Тариел Капаналзе, Доналд Смит и Андрей Слободян вече положиха основите за фундаментални промени в енергийния сектор.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Алексей | [Цитиране]

   
   

  Прочетох статията и не разбрах почти нищо, макар че обучавах електронен инженер. Най-вече състезателен тип “задвижваща верига със сравнително по-висок коефициент на качество ... "
  И също прикрито изявление в края, че колата се върти, без да използва двигател. Какво общо има обратимостта, не е ясна истината.
  Накратко, всичко това прилича на маниакални глупости на следващия изобретател на "вечната машина за движение", "свободната енергия", "торсионните полета" и други терапии с урина. :)