категории: Препоръчани статии » Спорни въпроси
Брой преглеждания: 10.330
Коментари към статията: 2

Предимства и недостатъци на двутарифните електромери

 

Предимства и недостатъци на двутарифните електромериПреди да инсталирате двутарифен електромер, всички се чудят колко ще бъде изгодно и дали изобщо ще е печеливш? Всъщност не всеки ще изпита икономическия ефект от инсталирането на двоен тарифен уред. За някои ползата веднага ще стане очевидна, за някой тя ще се появи след известно време. Нека да разберем как всъщност стоят нещата с двутарифните електромери и в какви случаи преходът изобщо не е препоръчителен и е по-изгодно да оставите едномерна електромера.

Непрекъснато през целия ден навсякъде има динамика на потреблението на електроенергия и това се отнася както за жилищните сгради на мегаполисите, така и за частните къщи. Повечето хора спят през нощта, а през периода от полунощ до 5:00 ч. Консумацията на енергия е минимална.

След като се събудят сутрин, приготвят се за работа, хората започват да използват електрически уреди, включват микровълнови фурни, електрически печки, електрически чайници и др. Резултатът е скок в консумацията на електроенергия, който се случва сутрин, и пик на потреблението на електроенергия от 7 до 10 сутринта, т.е. и се нарича сутрешен връх.

След 10 часа сутринта потреблението намалява и от 10 до 18 часа не скача особено. Но вечер, през периода от 18 до 23 часа, консумацията на електроенергия отново се увеличава рязко, става три пъти повече, отколкото сутринта, това са максималните часове - от 18 до 23 часа, максималното максимално натоварване, когато хората включат светлините, пералните машини, телевизорите и др. микровълнови фурни, електрически печки и пр. И след 23, след полунощ, потреблението отново спада до 5-7 ч. до сутрешния пик отново и така нататък в кръг, всеки ден.

Двутарифен електромер

Идеята за въвеждане на двутарифни електромери има за цел да разтовари вечерната максимална консумация на енергия и по този начин да улесни работата на електроснабдителните системи и да намали риска от тяхното отказ. Долната линия е следната. Ако в апартамента е инсталиран еднопромерен електромер, тогава счетоводството се извършва със същата скорост денонощно. Ако е инсталиран двутарифен електромер, тогава счетоводството се извършва отделно: от 7 до 23 - дневната тарифа, от 23 до 7 - нощната тарифа.

Очевидно е, че в първия случай, когато е монтиран еднотарифен електромер, потребителят няма мотивация дори да мисли за това, в какво време той включва, например, бойлер или пералня или съдомиялна машина, но в случай на двутарифен електромер, когато нощната тарифа спестява пари , се появява определена мотивация. Човек просто малко променя ежедневието си и получава реални спестявания на пари, съзнателно намалява разходите.

И какво всъщност е? Каква е реалната ситуация с тарифите? Нека да преценим. В зависимост от региона на вашето пребиваване, цената на електроенергията и тарифите се определят индивидуално. Например за районите в Москва и Свердловск към май 2015 г. дневните тарифи са съответно 4,9 рубли / кВтч и 3,1 рубли / кВтч, но нощните тарифи са 1,26 рубли / кВтч и 1,46 рубли / kWh, съответно. В същото време еднократните електромери (без разделяне на тарифи за нощ и ден) в района на Москва образуват сметка в размер на 4,68 рубли / кВтч, а в област Свердловск - 3,07 рубли / кВтч. Както се казва, усетете разликата.

И така, виждаме, че съотношението на цената на електроенергията към потребителя през деня и през нощта се изчислява няколко пъти (в Москва е почти 4 пъти по-изгодно да използвате електрически уреди през нощта, ако инсталирате двутарифен електромер!).

Сега нека изчислим изплащането. Да предположим, че сте закупили двутарифен метър за 1300 рубли, а инсталирането му ви струва 1000 рубли, общо 2300 рубли, които сте похарчили.

Мощност на домакински електрически уреди и оборудване

Помислете за московските цени за груба оценка.Редовен метър ви навива денонощно с 4,68 рубли за 1 кВт-час, но след като инсталирате двутарифния метър, сте имали нощна тарифа - 1,26 рубли за 1 кВт-час. Разликата е 3,42 рубли за всеки нощен киловат час. Да предположим, че искаме да възстановим нов електромер, използвайки само нощната тарифа.


Необходимо е да се генерират икономии от 2300 рубли, тоест 672 kW-часа. Искате ли да платите за модернизация за една година? Тогава считаме: 1,84 kWh на ден трябва да се консумира от 23-00 до 7-00 за 365 дни. Това означава, че хладилник и пералня, както и например бойлер, включени в нощните и ранните сутрешни периоди, определено ще могат да регенерират вашия глюкомер за годината.

За пълна увереност в целесъобразността или неуместността на инсталирането на двутарифен електромер просто запишете показанията на обичайния си еднотарифен измервателен уред за сутринта и вечерта през месеца и изчислете колко плащате. След това сравнете показанията с двутарифните цени за вашия дом. Това ще даде реална картина, ще разберете дали трябва да харчите пари за инсталирането на двутарифен електромер.

Предимството на двутарифния електромер ще бъде оценено изцяло от тези, които предпочитат да лягат късно през нощта, или стават рано сутрин, или просто включат мощни домакински уреди според автоматично зададен график, сега тази функция се прилага например в много перални машини. В крайни случаи можете да използвате контакта с таймер. Въпреки това, във всеки случай се грижете за спокойния сън на съседите, за да няма силен шум.

Недостатъкът ще бъде неефективното използване на нощното време, ако си лягате в 23-00 часа и се събуждате в 7 сутринта, а по това време работи само хладилникът. В този случай ще трябва да преплатите, тъй като дневната тарифа за двутарифния режим е малко по-скъпа от денонощната единична тарифа и е по-добре да не променяте нищо.

Както се казва, всеки - свой. Ако сте готови да промените малко ежедневието си и имате възможност да включите мощни домакински уреди през нощта или рано сутринта - двутарифният уред е определено за вас. Ако използвате мощни електрически уреди изключително през деня и лягате рано и се събуждате късно, тогава двутарифният уред очевидно не е за вас.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Многотарифен електромер. Кога ще се изплатят разходите?
 • Как да изчислим консумацията на енергия
 • Електромери и многотарифна система за измерване на електроенергия
 • Многотарифно счетоводство: къде са проблемите „погребани“?
 • Как да се измери консумацията на енергия на домашните електрически уреди

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  Това е вечен дебат за това дали е изгодно да се използват нови електромери. Вече имах двутарифен метър от няколко години, а преди това имах еднотарифен електромер. Спестяванията от замяната му не са много, но има. Просто трябва да свикнеш.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  В кооперацията за лятна вила по улиците е положена трифазна мрежа. Когато свързвате еднофазно напрежение към къщата, няма проблеми, но за трифазно напрежение е необходим някакъв проект. Къде и с какъв документ е определено това? В решение на правителството № 861 не намерих този момент. Повече от 20 години къщата ми е свързана с трифазна мрежа и сега, поради изострянето на отношенията с председателя (опитахме се да го премахнем за постоянни запои), той започна да изисква някакъв проект.