категории: Препоръчани статии » Тайните на електротехника
Брой преглеждания: 46863
Коментари към статията: 13

Как да различим добър самозатягащ се терминален блок от фалшив

 

Има няколко начина за свързване на проводниците и кабелите. Всеки от тях се характеризира със своите предимства и недостатъци. Наскоро, начин за свързване на проводници с помощта на клемни блокове вагон, Много хора предпочитат този метод за свързване на проводници поради такова предимство като лекота на свързване.

С помощта на тези клемни блокове процесът на окабеляване е значително опростен: за да свържете проводниците, не се нуждаете от специален инструмент, нито пък се нуждаете от специални умения и опит в провеждането на електрическа работа.

WAGO терминални блокове за електрическа работа

Терминалите Wago се предлагат в няколко серии, всяка от които има свои собствени конструктивни характеристики и метод на затягане на проводници. Най-лесните за инсталиране са самозатягащите се клеми от серията Wago 773 и по-компактните клеми от серия 2273. За да свържете проводника към клемите със самозатягане, трябва да го съблечете и просто да го поставите в отвора на клемния блок, докато спре. Контактната връзка е готова.

Що се отнася до надеждността, съдейки по отзивите на клиентите и резултатите от тестовете, следва, че тези клеми напълно съответстват на декларираните характеристики, а именно номиналния ток на натоварване. Но често се случва окабеляването, инсталирано с помощта на тези терминални блокове, да се провали.

Основната причина е използването на неоригинални клемни блокове, фалшификати, които не издържат на зададения ток на натоварване и поради тази причина се провалят. Как да различим добър самозатягащ се терминален блок от фалшив?

Първо, необходимо е да се купуват терминали изключително от официални представители на Wago и дистрибуторски партньори. За да разберете адреса на магазина във вашия град, трябва да отидете на официалния уебсайт на Wago и да видите списък с партньори за дистрибуция в определен град.

Ако вашият град няма партньори на Wago, тогава е много вероятно в магазините, специализирани за продажба на електрически продукти, да се продаде фалшив, който не съответства на характеристиките на оригиналните терминали. Как в този случай да проверите качеството на клемите?

Електрическа инсталация със самозаключващи се клемни блокове

На първо място, е необходимо да се обърнете към корпуса на терминала. Той трябва да съдържа следните данни: серия, обхват на допустимите стойности на свързани проводници, дължина на отстраняване на свързания проводник от изолация, както и логото на Wago. Освен това посочените данни трябва да съответстват на декларираните от производителя за един или друг клемен блок от серията.

Ето защо, преди да закупите терминалите, се препоръчва да отидете на официалния уебсайт на производителя и да изберете необходимите клемни блокове от определена серия и съответните им параметри, както и цвят, в каталога на продуктите.

Трябва също така да обърнете внимание на наличието в изводите на изпитвателните отвори, характерни за оригиналния продукт за тестови проводници, прозорци за проверка на достатъчността на отстраняване на изолацията от свързания проводник.

В допълнение, частта на корпуса на самозатягащия се клемен блок трябва да е прозрачна, така че при свързване на проводниците да е възможно визуално да се провери надеждността и правилността на контактната връзка.

WAGO комплект

Ако типът на самозатягащия се клемен блок предвижда свързването на алуминиеви проводници, тогава трябва да се уверите, че съдържа специална паста Alu-Plus, която премахва окислителния филм от свързаните алуминиеви проводници и също така предотвратява повторното му появяване по време на работа контактно съпротивление.

Горните препоръки относно избора на оригинални продукти са субективни, тъй като е възможно да се направи извод за надеждността на клемната лента само въз основа на личен опит в нейната експлоатация или при провеждане на подходящи електрически тестове.

В допълнение към горното, трябва да се отбележи, че надеждността на контактните връзки на електрическото окабеляване, направени с помощта на самозатягащи се клемни блокове, може да бъде осигурена само при спазване на правилата и препоръките за свързване и работа на определен тип терминал. Следователно, много често се прави погрешен извод за ненадеждността на клемите и всъщност причината за повредата им е неправилната им връзка или липсата на подходяща защита на секцията за окабеляване от възможни претоварвания.

Електрически продукти

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Терминални блокове Wago в домашното окабеляване
 • Клеми за свързване на проводници, разклонителни кутии и дин ...
 • Как са подредени терминалните блокове WAGO?
 • Терминали Wago: видове, характеристики, как да изберем и как да го използваме правилно
 • Клеми за свързване на проводници и кабели

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Рим | [Цитиране]

   
   

  Преди година използвах самозаключващи се терминални блокове и загубих пари. Трябваше да преработя апартамента отново. Повечето от клемните блокове бяха отоплени, но в кухнята като цяло бяха изгорени, причината беше в лошия контакт на окабеляването в контакт. Следователно, сега напълно не се доверявам на тези терминални блокове. Напълно превключен към заварена фуга. Разбира се отнема много време, но работи добре и все още не се е провалило.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Така че дори при цар Горох все още говореха за факта, че аварийният плаща два пъти.

   
  Коментари:

  # 3 написа: яхт клуб | [Цитиране]

   
   

  Благодаря за информацията.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Николас,
  Като се имат предвид цените на тези терминални блокове, те не могат да си го позволят, кримпването ще е по-евтино там. Втулката може да бъде разделена на две половини.

   
  Коментари:

  # 5 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  Владимир, най-евтиният и в същото време надежден вариант е запояване. За кримпване е необходимо да закупите ръкави и да разполагате с подходящ инструмент. И почти всички в домакинството имат поялник и спойка.

   
  Коментари:

  # 6 написа: победител | [Цитиране]

   
   

  И аз използвам Wago, страхотни терминални блокове! ..
  За експерименти, в други случаи - запояване.

   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   

  Авторът правилно изрази отношението си към крайните блокове като субективно. Бих казал, че е много субективен. Най-често, разбира се, използвам заваряване, но когато се нуждаете от „бърза“ връзка на условно нискотокови (до 10А) участъци, тогава използването на терминални блокове е повече от оправдано. Освен това, освен Wago, има, например, много добра марка TDM - изработка на височина, контактната площ е дори по-голяма, отколкото в автомобил. Така че не съм съгласен с лозунга на автора „фургон и само вагон“. Вярно, че спестяването на TDM няма да се получи много, цената обикновено се различава от Wago с 10-15%, но когато няма кола, тогава TDM може да се използва безопасно.

   
  Коментари:

  # 8 написа: | [Цитиране]

   
   

  Искате ли да спите спокойно, тогава само заваряване и без клемни блокове. Специалист 20 години практика.

  По принцип е необходимо да се извърши електрическа инсталация в съответствие с одобрения проект, въз основа на изчисленията на консумирания фиксиран товар и в съответствие с напречното сечение на проводника и автоматичната защита (автоматични машини), предназначени за това натоварване. Мощните консуматори (например водонагревател) са най-добре свързани без разпределителна кутия с кабел от панела през диференциалната машина от панела до изхода.

   
  Коментари:

  # 9 написа: | [Цитиране]

   
   

  Обикновено ви съветвам да убиете две птици с един камък. Почистваме едножилните проводници като за усукване, показалец, след това поставяме WAGO и правим усукване, усукване от конектора. След това се изолира, както обикновено. Вярно, аз винаги споявам, а WAGO само тела, много удобно. Мощни потребители като предишния коментар. Разпределителна кутия в розетите в смисъл.

   
  Коментари:

  # 10 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  Андрю, Вярвам, че е по-добре да изберете един от методите - или да го завъртите и да го спойкате, или просто клемите на Wago. Ако завъртите усукването според вашата препоръка, тогава няма да има смисъл от Wago конектора, тъй като по време на процеса на усукване контактът се разхлабва или съединителят просто се срутва от механичния ефект на усуканите ядра.

   
  Коментари:

  # 11 написа: | [Цитиране]

   
   

  При запояване с калай по време на зареждане или претоварване разликата в температурата на мед и калай е различна (калай се разтопява и пролуката води до слабо усукани проводници), а самозатягащите се клемни блокове все още не са създали добър затягащ механизъм (всички видове механизми се прегряват по-бързо от медта). Всичко написано се основава на практически експерименти.

   
  Коментари:

  # 12 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  Николас, проблемът с лошото запояване на усукване може лесно да се реши чрез предварително калайдиране на свързаните проводници. Ние усукваме калайдисаните проводници в обрат и те много бързо се запояват, докато по време на процеса на запояване, когато проводниците се нагряват, спойката се разпространява по целия обрат, запълва всички празнини и се получава много надеждна контактна връзка.

   
  Коментари:

  # 13 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  Дълги години споявам усуквания в опори. кутии с газова горелка - бързо, удобно и точно.Флукс-колофон върху вода - продава се за радио компоненти и калай 2-3 мм. ПИСАМ 5-6 см, усуквам върха доста здраво 1-2 см много силно, използвайки 2 клещи. При запояване водата изпарява останките от колофон и няма опасност от корозия за връзката. Калай тече между усукващите проводници, изолирайки контактната точка. за нагряването на ролката над темпото. топене на калай -автомати трябва да съответства на напречното сечение. на особено критични места можете да тествате и с ръкав.