категории: Тайните на електротехника, Електрическо свързване на оборудването
Брой преглеждания: 19608
Коментари към статията: 1

Как да осигурим надеждно и безопасно превключване на мощни консуматори на енергия в ежедневието

 


Как да осигурим надеждно и безопасно превключване на мощни консуматори на енергия в ежедневието?Конвенционалният превключвател не е подходящ за включване на товар от 2 kW или повече. Статията говори за това как да се реши този проблем.

Какво трябва да се направи, за да включите крушката? Просто завъртете превключвателя. Никъде не е по-лесно. Е, какво трябва да се направи, за да включите пет-киловатния котел? Щракнете и върху превключвателя? Уви, ако този превключвател е свързан директно към захранващата верига, тогава той ще съществува за много кратко време. Неговите контакти са проектирани за максимум 10 ампера. Дори ако смятате, че превключеният товар е чисто активен и коефициентът на мощност е близо до единица, тези 10 ампера ще възлизат само на два и няколко киловата за еднофазен товар.

Всъщност не е нещо и ще се натъкнете на такъв резерв за власт. И какво да правя? В крайна сметка консуматорите на енергия с капацитет над два киловата не са толкова рядко срещани в ежедневието. Разбира се, много от тях са оборудвани със собствени превключватели, но, за съжаление, не всички.

Някои намират решение на проблема, който на пръв поглед изглежда прост и очевиден. Само 16-амперно гнездо е инсталирано близо до захранващия приемник и за да включите щепсела, включете го в контакта и за да го изключите, издърпайте. Какво е това? 16 ампера вече е около 4 киловата, доста сериозно натоварване - всичко това на номинал. Да, само контактът при работа в такива условия изгаря и се стопява много бързо. Той е проектиран да издържи натоварване от 16 ампера, а не да го счупи и получената електрическа дъга.


Някои мосюери са толкова добре познати в извращенията, че например включват или изключват голям токов товар чрез завинтване и развиване на тапи или вкарване и изваждане на стопяеми вложки в таблата. Трудно е дори да коментирам подобни примери. Това е ярък пример за човешки мързел, който кара хората да работят още по-усилено и в същото време рискуват собственото си здраве и състоянието на оборудването си.

Автоматичен превключвател AP-50Изглежда по-разумно и просто решение инсталиране на прекъсвач в силовата верига, който ще изпълнява функциите на обикновен превключвател. По принцип това не противоречи на никакви правила. За всяко натоварване можете да изберете подходящия прекъсвач, но има две "бутове", за които не можете да забравите.

Първо, такъв прекъсвач ще издържи много голям брой превключване под товар. За да не изгорят контактите му, рейтингът на машината трябва да бъде избран със значителен запас, поне с една стъпка по-висок. Тоест, ако номиналното натоварване например е 23 ампера, тогава превключвателят трябва да бъде избран не на 25, а на 32 или дори на 40 ампера.

Второ, вече не си струва да се надяваме, че този прекъсвач може да ни осигури защита от свръхток. Следователно веригата, превключена от този превключвател, трябва да бъде допълнително защитена от друго устройство, например друга автоматична машина, избрана по-внимателно.

Магнитен стартер PML2230Академичното решение на проблема е инсталиране на електромагнитен стартер или контактор с пост с два бутона ("старт-стоп"), И ако е обемист контактор когато се включи / изключи, той прави силни пукания и бобината му може да бръмчи малко по време на работа, тогава компактният стартер може да се включи без тези неприятни шумови ефекти.

В допълнение, има модификация на стартери, които имат пластмасов или метален корпус на пълен работен ден, който вече има желаните бутони „старт“ и „стоп“. Такъв стартер сам по себе си може да бъде оборудван с реле за претоварване (така нареченото "подаване на топлина"), което също няма да бъде на мястото си.

Изводът е следният: за превключване на значителен токов товар в битови условия е най-подходящ или голям прекъсвач или стартова станция на електромагнитен стартер.

Александър Молоков

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Правилна връзка на мощни консуматори на енергия
 • Струва ли си да замените прекъсвач, ако той "избие"?
 • Допълнителни устройства за прекъсвачи
 • Какво да направите, ако прекъсвачът на електрическия панел бръмчи и се пука
 • Как да изберем магнитен стартер и прекъсвач за асинхронен ...

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Наистина има проблем. И в апартаменти и особено в частния сектор. Изглежда, че ютията веднага отнема 1 кВт. При наличието на хладилник, телевизор, компютър, пералня и съдомиялна машина в частни домове, като правило, се добавят помпи за изпомпване на вода от кладенци, различни трошачки за храна за добитък и домашни птици.