категории: Тайните на електротехника, Цокли и ключове
Брой преглеждания: 310547
Коментари към статията: 38

Две фази във вашия 220 волтов контакт? Това е по-реално, отколкото си мислите.

 


Две фази във вашия 220 волтов контакт?За често срещана неизправност в окабеляването, когато има фаза в 220 V гнездата и на двата контакта. За това защо се случва това и защо е опасно. Първо лице и малко неформално.

Има една характерна неизправност на окабеляването, която може да обърка начинаещ или неопитен електротехник. За да обясня за какво говоря, ще разкажа история от един от приятелите си:

„Събота идва при мен в събота - самотна баба. И моли да се занимава с електротехника в апартамента. Кажете, нищо не работи, но изглежда, че светлините не са изключени.

Е, аз, разбира се, отивам на сайта и проверявам прекъсвачите. Всичко е наред, всички машини са включени. Вземам индикатора: фаза минава покрай. Влизам в апартамента при баба си, проверявам първия контакт. Първият конектор е "фазата". Проверявам втория конектор - също "фаза"! Какви глупости!

Обръщам се към друг изход: същата картина. Две фази. Откъде са двете фази? Да предположим, добре, „нулата“ може да изчезне. Но къде може да се появи втората фаза в 220 волтов контакт? В апартамента е въведена само една фаза.

Нищо не разбрах, извиних се на бабите и тя трябваше да изчака до понеделник, за да изчака електрик от жилищната служба. И какви проблеми бяха там, не разбрах. "

Веднага ще помоля експертите да не се смеят на историята на моя приятел. Той не е глупав човек, просто не е електротехник по професия. И ще хвърля малко светлина върху тъмната история, която му се случи.

Ако героят на историята освен индикаторна отвертка той имаше тестер със себе си и ако можеше да го използва, щеше да направи едно интересно наблюдение. Между двете „фази“ в контакта няма напрежение. Това означава, че "фазата" е била със същото име. Разбираемо е, иначе технологията и лампите в апартамента не биха били посрещнати.

Но къде „фазата“ стигна до проводника, който преди беше нула? Тя просто премина през товара, тоест, например, през светлината на коридора, която винаги е включена, и ... и това е всичко. Оказа се, че тя просто няма къде да продължи. Причината за цялата катавасия е, че входният нулев работен проводник е отрязан. Той може просто да се откъсне на нулевата шина в щита, а за алуминиева тел е толкова лесно, колкото да обстрелвате круши.

Когато това се случи, токът във веригата, разбира се, изчезва. Няма ток - няма спад на напрежението. Следователно „фазата“ е същата като тази на входа, тази на изхода на крушката. Оказва се "фаза" и в двата проводника. Е, тъй като всички нулеви проводници на апартамента имат директен електрическа връзка помежду си на една и съща нулева шина на панела на апартамента, „бездомната фаза“ се появява и в контакта. Достатъчно беше да изключите всички ключове и да изключите от контактите всички уреди в апартамента, така че аномалията изчезна.

Е, за да се коригира ситуацията, беше достатъчно да се съблече и да се свърже отново падналата нулева жица, първо, разбира се, изключване на отварящата чанта.

Тук си струва да отбележим отделно, че въпреки че „фазата“ на неутралния проводник в такива ситуации изглежда илюзивна и нереална, опасността може да бъде съвсем реална. Дори чрез натоварване можете да бъдете много „издърпани“ много добре, защото човек се нуждае само от около 7 милиалета за много неприятни усещания.

Отново, за да се избегне токов удар в такива ситуации е невъзможно да се произведе защитно заземяване корпуси на електрически уреди директно на мястото на тяхното свързване, без отделна линия за заземяване и повторно заземяване. В крайна сметка, ако пренебрегнете тази забрана, тогава когато неутралният проводник е прекъснат, можете да получите фазата директно в случая на устройството, дори и да не е съвсем реална.

Прочетете също по тази тема: Какво е нула и фаза, как да ги определим?

Александър Молоков

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да намерите фаза и нула? Няколко метода за определяне на фаза и нула PR
 • Защо превключвателят отваря фазата, а не нулата?
 • Изходът не работи, какво да правя?
 • Прекъснат общ нулев проводник в електрическия панел за достъп: опасност от пренапрежение ...
 • Как да определим заземяващия проводник

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Много подходяща статия. Много често се сблъсквам с фалшива защита, когато работна нула се използва като защитна. И това се прави от електротехници по професия. И искам да добавя, че ако "натоварването" е свързано с "много", тогава той ще споделя, като по този начин намалява съпротивлението. Най-просто казано, ще дойде не „въображаемата“ фаза, а истинската.

   
  Коментари:

  # 2 написа: elsash | [Цитиране]

   
   

  Виждам. Т.е. входът в щита е еднофазен. Добре е, че няма разкъсване на общата N-жица в 3-фазна система. Тогава баба се включи, само телевизор и 1 LN :), само 380V щеше да дойде.

   
  Коментари:

  # 3 написа: Алекс 236 | [Цитиране]

   
   

  Често срещана ситуация. Но другото - веднъж срещнах присъствието на две РАЗЛИЧНИ фази в обикновен изход в жилищна сграда. Разбирам, че едва ли някой ще ми повярва, аз самият не вярвах веднага на очите си, но фактът е ясен. Жилищната 8-апартаментна сграда е с напрежение 127 V (трифазна), съответно, за 220 V са необходими две фази. Ситуацията е напълно дива, до известна степен обяснява, че къщата принадлежи на металургичен завод. Очевидно по време на строителството решиха да захранват някоя съществуваща сграда при 127 V. Братя, не ме „хвърляйте камъни“, вземам дълго време не можах да повярвам ...

   
  Коментари:

  # 4 написа: Саша | [Цитиране]

   
   

  Алексей: Вярвам с удоволствие. Работя в организация, която обслужва електрическото оборудване на кранове в местна ТЕЦ.

  В тази ТЕЦ се използва някакъв древен трофейен стандарт на линейно напрежение - точно 500 волта.

  На тези кранове изобщо няма вериги от 380 волта, а 220 волтовите приемници се захранват от трансформатор. Оказва се също - и в двата гнезда на гнездото "фаза".

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   

  Цитирам: "... Ако пренебрегнете тази забрана, тогава когато неутралният проводник бъде прекъснат, можете да получите фазата директно в случая на устройството, дори и да не е съвсем реална ..."
  Грешно твърдение - в този случай истинската фаза ще настъпи, макар и чрез натоварването, но достатъчно за човек ...
  Заключение - поставете RCD!

   
  Коментари:

  # 6 написа: Maroussia | [Цитиране]

   
   

  Има такова гнездо с две фази. Просто не в апартамента. Можете да вземете една фаза от този контакт и нула от вашия апартамент. Въпрос: уредът ще работи ли нормално?

   
  Коментари:

  # 7 написа: andy78 | [Цитиране]

   
   

  Маруся, защо ти трябва това? Едно гнездо с две фази е спешност в окабеляването, следователно, не е необходимо да измисляте нищо. Потърсете добър електротехник и го оставете да потърси и отстрани неизправността. Не се забърквайте.

   
  Коментари:

  # 8 написа: Maroussia | [Цитиране]

   
   

  В този случай електромерът няма да работи. От моя вземете само нула, а фазата е "лява", макар и от аварийната ситуация.

   
  Коментари:

  # 9 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  В района на Калининград има много търговски обекти с две фази ... германското наследство ...

   
  Коментари:

  # 10 написа: | [Цитиране]

   
   

  Забравихме за друга опция за изгаряне на индикаторната отвертка на двата гнезда на гнездото: когато работната нула е отрязана и устройствата са изключени, на неутралния проводник се появява „върха“ от около 90 V поради близостта до фазовата платка по цялата дължина на захранващата платка, от която индикаторът той свети, въпреки че е пълен, но разликата в блясъка е трудно да се различи при слънчевата светлина, така че изглежда, че в изхода има две фази! Решението за проверка на напрежението с биполярен показалец или тестер би било правилно.

   
  Коментари:

  # 11 написа: | [Цитиране]

   
   

  В башкирското село Тирлян, например, от царско време до днес, мрежата е почти цялото село без нулева жица. Така че наистина има две фази в търговските обекти.Не знам защо, може би има мрежа с изолиран неутрален, като в мини, или може би наследството на мрежа с напрежение 127 V, от което нулата просто елиминирана при преминаване към 220 V.

   
  Коментари:

  # 12 написа: | [Цитиране]

   
   

  В работеща мрежа две фази могат да бъдат само ако линията се захранва от трансформатор с линейно напрежение 220 V.

   
  Коментари:

  # 13 написа: | [Цитиране]

   
   

  Цитат: Александър
  В работеща мрежа две фази могат да бъдат само ако линията се захранва от трансформатор с линейно напрежение 220 V.

  В шок съм! И какви трансформатори имате такива жилищни високи сгради, захранвани с линейна 220V? Просветлете плиз. осигуровка

   
  Коментари:

  # 14 написа: | [Цитиране]

   
   

  Добре дошли! Не съм в темата, разбира се, но може би някой се е натъкнал на такъв апартамент, когато баластът е изключен, той работи така, сякаш нищо не се е случило, а останалите гнезда и осветление не работят. Откъде идва токът в този изход? Как да намерите неизправност?

   
  Коментари:

  # 15 написа: | [Цитиране]

   
   

  Този скъп приятел не е неизправност, това е безплатни, защото там фазата минава от брояча, а втората е заземяване, основното е електротехниците да не си падат за нея, просто изключвате нула и без вола на тезгяха))).

   
  Коментари:

  # 16 написа: | [Цитиране]

   
   

  Добре е, ако е със същото име, и ако настъпва, когато работната нула избледнява, а настъпващата върви по нея. Добре е за тези, които получават същото име и които не, почти цялото оборудване в къщата изгаря, когато вместо 220, 380 влиза, така че направете и заземяването на господата. Ако докажете, тогава практически нищо няма да е невъзможно.

   
  Коментари:

  # 17 написа: | [Цитиране]

   
   

  В централната част на Лвов се използва т.нар Схема на захранване на Лвов за жилищни сгради, още от предиреволюционни времена. Има древни трансформатори 6 / 0,22 kV, вторичните намотки са свързани с триъгълник, линейното (междуфазно) напрежение е 220V, единият ъгъл на триъгълника се използва като заземен нула, използват се само 2 от трите вторични намотки (със заземена нула).

   
  Коментари:

  # 18 написа: | [Цитиране]

   
   

  В централната част на Лвов се използва т.нар Схема на захранване на Лвов за жилищни сгради, още от предиреволюционни времена. Има древни трансформатори 6 / 0,22 kV, вторичните намотки са свързани с триъгълник, линейното (междуфазно) напрежение е 220V, единият ъгъл на триъгълника се използва като заземен нула, използват се само 2 от трите вторични намотки (със заземена нула). А какво ще кажете да свържете такава схема към халогенния трансформатор?

   
  Коментари:

  # 19 написа: | [Цитиране]

   
   

  Здравейте, имам проблем .... кухнята не работи с гнездо от печка и обикновен гнездо, въпреки че там има фаза и нула ... случва се, че тя показва две фази в обикновен гнездо .... не мога да разбера какво бизнес ????

   
  Коментари:

  # 20 написа: | [Цитиране]

   
   

  Не мога да разбера, два проводника влизат в панела на апартамента и на двата потенциала; измервам два 220 волта един с друг с мултицет. И ако една сонда на тръбата (STAND), тогава на едната 110 волта, а на другата жица 140 волта.

  Разбрах, че това е линейно напрежение. Какво тогава слагат автоматични машини за превключване на щита? Дифа и узо в края на краищата няма да работят?

   
  Коментари:

  # 21 написа: | [Цитиране]

   
   

  Това означава, че трифазните се различават и узо. Можете просто да свържете две фази към тях.

   
  Коментари:

  # 22 написа: Николас | [Цитиране]

   
   

  Юджийн,
  случва се в жилищна сграда, където апартаментите висят на различни фази, нулевият проводник изгаря и тогава съседите се свързват последователно между двете фази (380v). Според закона на Ом, в апартамент, в който е свързано голямо натоварване, напрежението е по-малко и обратно. Те вече нямат късмет за тези, които имат по-голяма съпротива в апартамента, но по-често от всички имат късмет. И заземяването не може да поправи нищо. Господа, сложете реле за напрежение, те наистина могат да помогнат (например вижте RN-111M).

   
  Коментари:

  # 23 написа: | [Цитиране]

   
   

  Взе в ръката си едната клавиатура на мултицета, другата в мрежата, по един 30V проводник, в друг 80V.

   
  Коментари:

  # 24 написа: | [Цитиране]

   
   

  Индикаторната отвертка "показва фазата" както на фазата, така и на неутралния проводник, на земята и дори на винт в средата на гнездото, ако зарядно устройство е свързано към един от гнездата (например за телефон, както е на снимката в началото на статията) и ако задържите тази жица s / y при проверка. Опитайте.

  Съжалявам. Този ефект не се наблюдава при всички такси. Беше въпрос за зареждане на адаптера за пътуване на Samsung, модел: TAD137ESE (телефон Samsung SGH-C110). Зареждането работи и телефонът се зарежда (но експериментът работи). Сега, за другите две за Nokia и за USB адаптер, това, проверих, не работи. Може би това не трябва да бъде?

   
  Коментари:

  # 25 написа: | [Цитиране]

   
   

  И имам някаква странност.

  1) от щита има кабел към кутията в стаята
  2) има кабел от кутията в стаята до другия край на стаята
  3) кабелът от екрана показва фазата в единия край, нула в другия (включен / изключен)
  4) кабел, който отива в другия край на стаята, показва фаза от двата края (свети ярко на единия, слабо на другия), дори когато свързвате един кабелен проводник към фазата на входния кабел (ние дори не свързваме другия край)
  5) набирането на проблемен кабел не дава резултат. Тоест, не скърца, изглежда, че няма верига.

  Не мога да разбера какво има.

   
  Коментари:

  # 26 написа: Авторът | [Цитиране]

   
   

  за лош контакт във веригата на нулевия проводник вътре в самата кутия, ако правилно разбрах ситуацията от вашите думи.

   
  Коментари:

  # 27 написа: Генадий | [Цитиране]

   
   

  Авторът,
  но на самия входен кабел (от екрана) всичко е наред и контактите, свързани към него, също са ОК. Но жицата от него, която отива в друга кутия, дори когато е свързана само фазата (тоест ние не свързваме нула), дава фаза в двата края. В този случай фазата свети ярко и нулата е тъмна (за индикация). Явно предизвикано напрежение от повреда на изолацията, без късо съединение (засега без късо съединение).

   
  Коментари:

  # 28 написа: Авторът | [Цитиране]

   
   

  Така ще е така, ако има фаза, но нула не е свързана. Освен това ще бъде точно в тази линия, където нулата е хвърлена обратно, но има поне някакъв товар.

   
  Коментари:

  # 29 написа: | [Цитиране]

   
   

  В централната част на Лвов проводниците отиват към щепселите от глюкомера, а от тях - към главната разпределителна кутия. Ако изключите всички проводници и оставите само тези, които идват от щепселите, индикаторната отвертка показва фазата и на двата проводника. Нямаше да ме интересува, ако лампата на домакинята не мига постоянно. Може би някой ще посъветва какво?

   
  Коментари:

  # 30 написа: | [Цитиране]

   
   

  Кажи ми, моля. Защо индикаторът в контакта показва 2 фази, докато електрическите уреди работят, когато машината е изключена? Тестерът показва 40 волта, а индикаторът също има 2 фази.

   
  Коментари:

  # 31 написа: | [Цитиране]

   
   

  Моля, кажете ми, че в отвора на приятеля в кухнята също има две фази, не само при нула, но и в земята, тестерът показва 220 V между нула и земя, в други търговски обекти не е така. Сондата свети, когато докоснете фазата и докоснете земята, но при нула всичко е нормално, сондата не свети. Каква може да е причината.

   
  Коментари:

  # 32 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  Анатолий, ако проблемът е само в един изход, тогава причината е грешната връзка на този конкретен контакт. Фазов проводник е свързан към контакта със земята, така че е необходимо да свържете изхода правилно, за да се избегнат негативни последици.
  Wega, 40 V при изключена машина - това е индуцираното напрежение от други кабелни линии, положени в същия строб с този кабел или в непосредствена близост и които са под напрежение. В този случай индикаторът може да показва две фази, но в действителност няма две фази в тези проводници. И ако това е просто индуцираното напрежение, тогава електрическите уреди не трябва да работят. Ако уредите работят, това означава, че грешният прекъсвач е отворен или се затваря от друга линия, вероятно поради повреда на изолацията на проводниците, разположени наблизо.

   
  Коментари:

  # 33 написа: | [Цитиране]

   
   

  Доколкото си спомням, линейният принцип на хранене в Европа остана само в Будапеща и Лвов. Наследството на Австро-Унгария.)))

   
  Коментари:

  # 34 написа: Аркадий | [Цитиране]

   
   

  Имам две фази от 110 волта.

   
  Коментари:

  # 35 написа: Александър | [Цитиране]

   
   

  Има къщи, захранвани от собствените им нужди от подстанции, които 2 фази от 127V са живели в такава

   
  Коментари:

  # 36 написа: Vitalij | [Цитиране]

   
   
  Имало едно време Джумшутс да направи ремонт в апартамента, в който живея. Окабеляването беше извършено без разпределително табло и затова не мога да намеря мястото, където направиха връзките на същите тези проводници. И преди две седмици част от търговските обекти, на които трябваше да престанат да работят най-големите товари. И на двата проводника тестерът показва фазата. Въпросът е, мога ли да изхвърля нула, поне за продължителността на търсенето, от изход, който работи, и няма ли да претовари веригата, към която ще се свържа? Благодаря ви
   
  Коментари:

  # 37 написа: Александър | [Цитиране]

   
   

  В моя апартамент, в контакти, в електрически крушки, има две фази, но изобщо няма нула. Светлината светва и броячът се включва. Когато разбрах, много се уплаших и се обадих на електротехник Жековски. който ме успокои. каза, че не съм само аз. и целия център на града. Говори и обслужва две фази от 110 волта. Не знам колко е вярно това, но светлината светва, хладилникът и другите уреди работят.

   
  Коментари:

  # 38 написа: победител | [Цитиране]

   
   

  В апартамент в Рига на щита идват 3 проводника: кафяво, синьо и жълто-зелено. Има дифавтомат, а след него 10 автомати. Кафява тел след диференциал отива към входовете на машините, а синьото към лентата 0. Земя - на отделна лента. Всичко изглежда нормално, но в гнездата в двата края има фази. Мислех, че това е просто голям съвет. Той започна да свързва изхода. Нокаутира съответната машина. Проверих индикатора с кафява жица, няма напрежение. От синьо, индикаторът сякаш свети малко. Пробвах всяка тел с ръка, не е шокиращо. Той се затвори с отвертка синьо - нула и w / w - земя. Флаш, нокаутира Диф. в апартамента и двойна машина на входа на основния щит. Оказва се, че къщата има двуфазно линейно напрежение 220V без нула, все още предвоенно. Въпрос: какво и как да сложа дифавтомат, дали той ще работи и кои машини да сложа след, оставете единичен или двоен?