категории: Препоръчани статии » Тайните на електротехника
Брой преглеждания: 142030
Коментари към статията: 3

Изчисляване и инсталиране на осветителна мрежа върху прожектори

 


Изборът на количество и местоположение прожектори


Изчисляване и инсталиране на осветителна мрежа върху прожекториПрожекторите изглеждат много впечатляващи във всеки хол. Но изборът на такива лампи, определянето на необходимото им количество, мощност и местоположение е просто непосилна задача за невежи човек, способен да обезкуражи всяко желание да се притеснява от „прожектори“.

Наистина с обикновените полилеи всичко е много по-просто: поставяте го в центъра на стаята, оборудвате лампите с максимално възможна мощност - и сте готови. Най-малкото, такъв полилей със сигурност ще освети цялата стая, ако не е напълно блокиран от мебели.

C прожектори всичко е малко по-сложно. Те са предназначени да създават равномерен светлинен поток, но за да могат да се справят със задачата си, ще трябва да прибегнете до някои изчисления.

Първа светлинаКато цяло изчисляването на броя и местоположението на прожекторите няма фундаментални разлики от подобно изчисление за други тела. Нормите на това изчисление могат да бъдат намерени във всеки учебник по индустриална безопасност и защита на труда. Формулите, дадени там, са твърде тромави и отчитат много голям брой фактори.

Не се нуждаем от академична точност, за да изчислим броя на прожекторите. Следователно, основните фактори, които ще се опитаме да вземем предвид, са:

- вид лампи, използвани в нашите тела;

- мощността на тези лампи;

- категория помещения, в които ще се извърши инсталацията;

- площта на тази стая.


Ние намираме необходимия брой тела, като разделим произведението на площта на стаята в квадратни метра и специфичната мощност на светлинния поток (вата на квадратен метър) на мощността на една лампа във ватове.

При такива първоначални условия само специфичната мощност на светлинния поток остава неизяснено за нас количество. Стойностите му за различните помещения са следните:

- кухня: лампи с нажежаема жичка (LN) - 26 W / кв. м .; халогенни лампи (GL) - 30 W / кв. m; флуоресцентни тръби (LL) - 9 W / кв. м .; LED лампи (SL) - 4 W / кв. м .;

- баня: LN - 20 W / кв. м .; GL - 25 W / кв. m; LL - 7 W / кв. м .; SL - 2 W / кв. м .;

- хол: LN - 22 W / sq. м .; GL - 27 W / кв. m; LL - 8 W / кв. м .; SL - 3 W / кв. м .;

- коридор: LN - 12 W / кв. м .; GL - 12 W / кв. m; LL - 3 W / кв. м .; SL - 1 W / кв. м .;

- спалня: LN - 15 W / кв. м .; GL - 16 W / кв. m; LL - 5 W / кв. м .; SL - 2 W / кв. м .;

- детска стая: LN - 60 W / кв. м .; GL - 75 W / кв. m; LL - 20 W / кв. м .; SL - 8 W / кв. м.


Горните стандарти са, разбира се, приблизителни. Освен това при изчисляването често е необходимо да се вземе предвид фактът, че прожекторите рядко се използват за общо осветление. А при изчисляване на осветлението локално трябва да се въведе във формулата размера на площта само на площта, която трябва да бъде осветена.

точково осветление в банятаОсвен това, разбира се, считаме за задължително условие изборът на вида и мощността на осветителните тела да е чисто наше лично право. Но трябва да се има предвид, че при избора на по-мощни осветителни тела общият им брой ще бъде по-малък и това ще се отрази негативно на равномерността на светлинния поток. Също така не бива да се прекалява с лампи с лампи с нажежаема жичка и халогенни лампи - това все още са източници на не само светлина, но и топлина.

Закръгляме получения брой тела до най-близкото цяло и избираме най-изгодното място на монтажната повърхност - тавана, преградата, панела и пр. Има пълна свобода за творчество, основното е разпределението да е равномерно.

Можете да подредите светлините на редове. Тя може да бъде залитана. Възможно е в реда на хаоса - като звездно небе. Ако само разстоянието между тях беше приблизително същото. Ако се съмнявате, можете да се консултирате с професионален дизайнер.

Вижте повече за това тук: Как да подредим прожектори на тавана


Монтаж на електрически проводници

Общият брой на телата, ако е в десетките, е по-добре разделен на отделни групи. Можете да планирате осветлението по такъв начин, че всяка група да бъде включена и изключена чрез отделен бутон за превключване.

Първа светлинаЗа да свържете групи, можете да използвате традиционните разклонителни кутии, От кутията кабелните линии водят към всяка лампа.

Прожекторите са вдлъбнати, затова са проектирани за монтаж като част от скрита електрическа инсталация, Въпреки това, класическият начин за полагане на кабели за такова окабеляване - полагане в штроба - практически не се използва за прожектори. Само маршрутът до превключвателя и до разклонителната кутия трябва да бъде изваден.

Поради факта, че самите прожектори са монтирани върху кухи конструкции, просто няма нужда да се късат, за да се подкара кабел към тях. В допълнение, лампите най-често са разположени на тавана и е изключително нежелателно да се разруши тавана.

Въз основа на всичко това ние дърпаме кабела към лампите само в гофрирането. И ако на тавана, тогава ние фиксираме това гофриране с помощта на алуминиеви монтажни ленти или специални пластмасови клипове. И в кухи конструкции гофрирана тръба може просто да се хвърля между водачите, преди да шиете.

Ако нашите прожектори се нуждаят от 220 V захранване, тогава не можете да бъдете прекалено умни с избора на кабел - VVGng 3 * 1.5 е подходящ, който обикновено се избира за битови осветителни вериги. Монтажът на кабелни кабели за такива лампи няма практически разлики от традиционния монтаж на осветителни линии.

Следващите статии ще ви разкажат за характеристиките на инсталирането на прожектори с помощта на електронни трансформатори, както и как правилно да инсталирате и свържете прожектори.

Характеристиките на инсталирането на LED светлини са разгледани тук: Как правилно да инсталирате и свържете LED лампата в окачения таван

Александър Молоков

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Използването на прожектори
 • Как да поставите светлини на тавана
 • Вградени прожектори. Характеристики на дизайна
 • Как да инсталирате прожектори
 • Характеристики на монтаж и свързване на LED лампи в напрежение ...

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Дмитрий | [Цитиране]

   
   

  Прожектори - течове. И по природа те не могат да се използват в бани. Обаче навсякъде този факт се игнорира в името на „красотата“.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Е, много ми хареса таблицата за изчисление !!!!!!!!!!!!!!

  Много полезно !!!!!!!!!!!!!

  Особено ценни са стандартите за изчисляване на осветлението в тоалетните и детските стаи.

  Поздрави на компетентните съветници !!!!!!!!!

   
  Коментари:

  # 3 написа: инженер | [Цитиране]

   
   

  Съдейки по масата, ходете само в такъв коридор с фенерче.