категории: Препоръчани статии » Тайните на електротехника
Брой преглеждания: 116813
Коментари към статията: 6

Методи за прекратяване на кабелни и телени ядра

 

Случвало ли ви се е да наблюдавате разтопени пластмасови заграждения на апартаментни табла? Знаете ли вида на брутално овъглени и изгорели нулеви проводници? Е, може би сте видяли скучна гледка, която е таралеж, стърчащ в различни посоки от проводниците на кабели и кабели, засадени в панел за достъп под общ болт, дори без шайба?

Всичко това са ярки примери за откровено пренебрегване на необходимостта прекратяване на проводници и кабелни проводници, Не е достатъчно да вкарате кабела в устройството, все още трябва да се притеснявате за свързването му с надежден електрически контакт, за минимално съпротивление на прехода.

Преходно съпротивление по същество това е резистор, върху който се генерира топлина, и количеството на тази топлина ще бъде колкото по-голямо, толкова по-голямо е текущото натоварване на жицата. Всъщност благодарение на тази топлина всичко гори и се стопява, от това всички неприятности.

Така че, трябва да се отървем от съпротивата на прехода. Но това не е толкова просто: оксиден филм, недостатъчна сила на сгъстяване в клемите на превключващото устройство, малка контактна площ и много други фактори пречат на това, особено ако проводниците не са да прекрати.


кабелна тегличкаПрекратяването на проводниците и проводниците е по-добре с използването на специални съвети, Съветите се предлагат в много различни видове - за многожични и твърди, за алуминиеви и медни кабелни проводници. Например, за медни жици са налични накрайници, изработени от безшевна медна тръба, заострени и пробити под болт от едната страна.

Такъв връх може да бъде от две модификации: без покритие и електролитно калайдисани (TM и TML, съответно). Маркирането на тези съвети е както следва: TM (TML) -XX-UU. Тук ХХ е секцията на проводника за скобата, а UU е диаметърът на отвора на върха на монтажния болт. Същите наименования на размерите се използват, между другото, за съвети на други марки.

TML кабелСъвети TM и TML са приложени кримпване (за повече информация относно кримпването на проводниците вижте тук). Но това не означава, че те могат да бъдат сплескани с чук или затегнати с клещи. Трябва да се прилага специални клещи за кримпванес хидравлично или ръчно задвижване. Кърлежите могат да притискат върха в една точка по протежение на центъра му или в две по краищата. Броят на кримпване трябва да бъде най-малко два - за надеждно фиксиране на жицата и добър електрически контакт.

Между другото, едножичните, твърди кабелни проводници също могат да бъдат кримпвани с такива клеми, но с внимателен подбор на кримпващи щанци на клещи. Ако размерът не е избран правилно, ядрото може просто да се разпадне. Преди да монтирате ферулите, кримпването на жицата или сърцевината трябва да се отстрани от изолация и оксид до лъскав метал.

Медните уши се използват за тестване на налягане доста често - за свързване на кабелни щрангове във разпределителното устройство за вход, за заземяване на метални табла, за свързване на електрически печки и др. И в индустрията те намират своето приложение непрекъснато.

Те могат да бъдат обвити с медни проводници с напречно сечение от 2,5 до 240 кв. мм. В същото време калайдисаните накрайници TML се използват главно в особено критични електрически връзки, където се изисква повишена устойчивост на корозия.

TML съвети (о)Друга по-рядко срещана група кабелни врати са съвети за кримпване с контролен прозорец - TML (o), Това, както се вижда от маркировката, са същите врати от медна безшевна тръба, но тяхната особеност е в контролния прозорец, който ви позволява да видите дали жицата е паднала на мястото си.

Накрайниците на TML (o) могат да се монтират и чрез запояване - изливане на разтопена спойка в отвора на върха, след поставяне на тел, който е обработен с неутрален поток и почистен от изолация. TML (o) - най-отговорните съвети, те се използват само в промишлеността, така че много електротехници, работещи в жилищния сектор, дори не знаят за съществуването им.


Алуминиеви медни кабелни клеми (TAM) по-известни на такива електротехници. Те се използват за свързване на алуминиеви проводници към медни шини на входни и входни разпределителни устройства. За някои върхът, наполовина от мед и половината от алуминий, ще изглежда невероятен. Независимо от това, шнекът на този накрайник е алуминиев, а той е меден и тези две части са свързани поради фрикционна дифузия без никакво преходно съпротивление. Алуминиевите накрайници са монтирани със същата кримпване.

TA съветНай-често проводниците на алуминиеви кабели се крият обикновени алуминиеви накрайници (марка TA), Тези кабелни врати са във всички отношения сходни с TM втулките, с изключение на техния материал, но минималният размер на техните отвори за проводници е 16 квадратни метра. mm., в съответствие с текущите изисквания на PUE.

Не забравяйте, че всяка алуминиева сърцевина или жица се прекратява само с използването на специална кварцово-вазелинова смазка, елиминирайки проблема с образуването на вреден непроводим оксиден филм на повърхността на проводника.

Медните жици и проводници, например в такива домакински уреди като перални, микровълнови печки и същите електрически печки, често се прекратяват медни накрайници за запояване, Тези съвети са направени от щампована ламарина, чиято форма предвижда специални "уши". "Ушите" могат да бъдат събрани и фиксирани тел. Ако този дизайн също е споен, тогава преходното съпротивление е почти напълно елиминирано.

Може да се разгледа пример за такъв съвет PM съветиЧиито "уши" вече са фабрично произведени. Следователно понякога те са фиксирани с конвенционална кримпване, без запояване. PM съвети са на разположение за проводници със сечение от 2,5 до 240 квадратни метра. мм.

вид щифтове за кабелни кабели допринесе за един конкретен проблем. Факт е, че съвременните разпределителни уреди (разпределителни табла, като ЩРН и ЩРВ) са склонни да намаляват общите размери.

Същото може да се каже и за превключване на устройства и устройства за защита и на първо място за прекъсвачи, Размерите са намалени - намаляват се и размерите на затягащите устройства. Тук традиционните накрайници за болтове не се вписват по никакъв начин - имате нужда от щифт, който е чист и компактен. Следователно, щифтовите съвети, например NSHP, се използват все по-често.

В промишлеността за свързване на силови кабели с напречно сечение от 25 до 240 квадратни метра. мм. Напоследък често се използва друг тип кабелни врати. Те се наричат ​​"болтове" или "механични". Тяхното маркиране е NB.

Тези съвети са направени от алуминиева сплав, която е устойчива на корозия, а жицата в тях се затяга с помощта на срязващи болтове. Медните проводници и жилата за монтаж в такива врати трябва предварително да се калайдисат. Обикновено с връхчетата на NB има включена термосвиваема тръба, за да се осигури херметичност.

Трябва да кажа, че въпреки разнообразието от фабрични съвети, дизайните на които сме изброили, мнозина все още използват домашни съвети с най-персонализирани размери, В края на краищата, да се направи такъв съвет е много просто: изравнете тръбата от единия край и пробийте дупка. Разбира се, допустимото текущо натоварване на такъв накрайник остава неизвестно, но при заземяване на частна къща например такива съвети се използват много често.

Освен това отбелязваме, че в домашен монтаж (а понякога дори и в индустриални) съвети често са напълно пренебрегвани, съгласувани или не знаят за високото съпротивление на прехода.Така че твърдите ядра и проводници често просто се огъват в пръстен под болт или се вкарват в скобата, както е. Набраздените проводници в най-добрия случай са просто претъпкани и когато се монтират под болт, те са усукани в контур, съпротивлението на което много зависи от нивото на умения и уменията на електротехника.

Александър Молоков

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Нанизани проводници и тяхното прекратяване
 • Как да свържете проводници и кабели от различни секции
 • Свързване на проводници чрез кримпване
 • Как да изградите проводници в гнездо
 • Методи за свързване, прекратяване и разклоняване на проводници и кабелни ядра. Рей ...

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Семен Деружински | [Цитиране]

   
   

  Най-добрият начин за прекратяване на медни проводници с напречно сечение до 2,5 мм е усукване на проводниците в пръстен с последващо запояване. Пръстен е най-добре да се направи с клещи. В този случай е необходимо да направите 2-3 оборота около сърцевината и след това да ги уплътните с клещи. Пояденият пръстен трябва да бъде равномерно покрит с спойка. Можете просто да потопите пръстена в разтопена спойка за 1 - 2 s. Проводниците за средно напрежение трябва изцяло да влязат в монолитната част на пръстена, а диаметърът му трябва да съответства на диаметъра на винтовата скоба. Важно е да се прекрати полученото прекратяване с висококачествена електрическа лента с припокриването на всяка намотка от фабричната изолация към пръстена.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Статията е добра.

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Много полезна информация. Без съвети може да има проблеми и естетически красиви.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Последният параграф в статията е много противоречив - добре направен пръстен, който също е добре калайдисан, има голяма и висококачествена контактна зона, не по-малка от върха, докато няма допълнителен "преходен" проводник.

  Но използването на щифтове за кабелни кабели е особено забележимо при инсталирането на многожилни проводници - скобата не прерязва проводниците.

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   

  Възможно ли е да се кримпва алуминиева сърцевина с калайдисан накрайник TML?

  За да свържете медни и алуминиеви проводници, можете да използвате алуминиево-медната втулка GAM или калайдисаната медна втулка GML, взета от вашия сайт (но без коментари). Повече подробности могат да бъдат обяснени !?

   
  Коментари:

  # 6 написа: | [Цитиране]

   
   

  Нормален сайт)