категории: Препоръчани статии » Тайните на електротехника
Брой преглеждания: 69067
Коментари към статията: 8

Счупен общ неутрален проводник в електрическия панел за достъп: опасност от пренапрежение

 


Счупен общ неутрален проводник в електрическия панел за достъп: опасност от пренапрежениеЗащо прекъснат общ заземен проводник в електрическия панел за достъп може да причини повишаване на мрежовото напрежение? Как е опасно това? Как да избегнем това?

излишък напрежение в домакинска електрическа мрежа - изобщо не са редки. Вместо номинални 220 волта може да се случи много повече в търговските обекти. Може да има много причини за това, но най-честата е счупване на общата нулева работна жица в разпределителното табло за достъп.

Жилищните жилищни сгради обикновено се захранват от трифазна 380 V мрежа с тъпо заземен неутрал. Това означава, че на входа на всички етажи се простират "щрангове" - вертикално положени проводници с голямо напречно сечение.

Има поне четири такива проводника - три фази и работеща „нула“, свързани към заземената неутрална точка на захранващия трансформатор, намотките на които са свързани към „звезда“. В новите домове има и пета жица - защитна "нула", предназначена за заземяване на осветителни тела и корпуси на домакински уреди.

Между всеки от фазовите проводници и неутралния проводник има постоянна разлика в потенциала - 220 V, като това положение не зависи от асиметрията на товара. Тоест, независимо от това колко апартамента се захранват от всяка фаза и колко електрически уреди са включени във всеки от тези апартаменти, напрежението във всеки контакт ще бъде винаги едно и също. Това се осигурява от факта, че потенциалът на неутралната жица е обвързан с потенциала на земята, условно се приема, че е нула и не може да бъде променен.

Но ако внезапно работещ проводник внезапно се прекъсне в общ входен електрически панел (например, той изгаря или отпада поради некачествена инсталация), картината се променя значително. Сега нулевите проводници на всички апартаменти, свързани към този щит, нямат електрическа връзка със земята и, следователно, техният потенциал може да се промени.

Образно казано, електрическият ток, без да има възможност да отиде до заземената неутрална точка на трансформатора, „търси своя път по-свободно“. Изглежда по-свободно скъпа фазав който са включени много потребители и в които електрическото съпротивление на окабеляването в момента е малко. В такава фаза, когато общият заземен проводник се откъсне, токът ще бъде голям и напрежението ще „потъне“, ще намалее и потенциалът на неутралната точка на мрежата ще „отиде настрани“.

Ако нещо намалява някъде, тогава винаги пристига на друго място - това е безспорен закон на природата. Тук в този случай намаляването на напрежението в една фаза заплашва да го увеличи в друга, по-малко натоварена. Това завършва, разбира се, катастрофално. В апартаменти, свързани с злополучната фаза, която изпитва повишено напрежение, буквално битовите уреди горят, лампите на телата не са в ред и дори е възможен пожар. Гледайте - Какво се случва в мрежата, когато възникне нулева почивка (векторни диаграми на нормални и аварийни режими).

За да се избегнат тези проблеми, е необходимо да се следи състоянието на електрическите щрангове и входните кабели. Това се отнася преди всичко за работещите в жилищните и комунални услуги, които са отговорни за доброто състояние на електрическите съоръжения. Но собствениците на жилищни помещения не трябва да разчитат на нечия бдителност.

Като една от предпазните мерки можете да предложите монтаж в електрически табла индивидуални модулни защитни пренапрежения, Такова устройство няма да позволи вашето оборудване да изгори от пренапрежение, включително това, причинено от прекъсване на общата нулева жица.

Вижте също по тази тема:Как да защитим апартамента от пренапрежение

Александър Молоков

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Защита от прекъсване на нула линия
 • Защо превключвателят отваря фазата, а не нулата?
 • Как да намерите фаза и нула? Няколко метода за определяне на фаза и нула pr ...
 • Какво е симетричен и асиметричен товар?
 • Защо неутралният проводник се нагрява

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Миналата година в нашето общежитие хладилници, телевизори и други уреди започнаха да горят хора. Веднага проверих тестера с напрежение в гнездото - 280 волта, след час беше вече 190 волта. Така непрекъснато скачаше. Крушките светнаха на пода, след което изгоряха. Електротехникът в хостела търсеше щети 2 дни. Тогава се оказа - нямаше контакт на нулевия проводник в разпределителното табло. Така че всичко, което е написано в тази статия, е много реално и не е рядък случай. Просто хостелът е много стар, окабеляването в него също, и по времето, когато беше проектирано, нямаше такова мощно оборудване във всяка стая, мощността, разпределена по фазите, беше малка и токът премина през нулевата жица. Сега чрез неутралната жица токът е приличен, тъй като чрез нула се компенсира разпространението на токове в отделни фази. Следователно вероятността за изгаряне на нула в къщи със стари кабели, направени от проводници на малки секции, е много реална. При бащата на моя Хрушчов алуминиевият ми проводник се намира в напречно сечение 1,5 мм. Във всеки случай трябва по някакъв начин да се опитате да се защитите от възможността за прекъсване на нула.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Антон | [Цитиране]

   
   

  За да предпазите осветителните устройства и домакинските уреди от пренапрежение и понижаване на напрежението, можете да използвате релето за управление на напрежението, което задава максималните и минимални прагове на напрежение и време на забавяне, в случай на счупване на неутралния проводник, напрежението може да се увеличи много рязко, в този случай можете да инсталирате реле, то Тя има изходна група с възможност за превключване, която може да се използва за превключване на контактор и т.н.

   
  Коментари:

  # 3 написа: Влад | [Цитиране]

   
   

  Веднъж проведох демонстративен експеримент за колегите електротехници, които не можаха да разберат какво се случва, когато се прекъсне нула ... Свързах три държача на лампа с лампа с нажежаема жичка в „звезда“ с обща нулева точка, със същата мощност на лампата и изключване на нулата, лампите не светеха променена и ако лампата беше поставена на един от лъчите с по-ниска мощност, тогава тя изгоря с гръм ...

  Тоест всичко е както сте описали ...

   
  Коментари:

  # 4 написа: andy78 | [Цитиране]

   
   

  Наличието на неутрален проводник не играе роля само при напълно симетрично натоварване, например когато трифазен асинхронен двигател е свързан към мрежата. В курса TOE има такава лабораторна работа. Натоварването (крушки на стойката) се събира в звезда (6 крушки във всяка фаза), измерва се фазовото напрежение и след това в една от фазите трябва да изключите 2-3 крушки. В по-малко натоварена фаза напрежението се увеличава, в останалите фази намалява. Ако веригата съдържа неутрален проводник, тогава никаква манипулация на крушките не води до промяна на напрежението.

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   

  и ако свържете нулевия клемен блок към тялото на екрана, тоест го заземете?

   
  Коментари:

  # 6 написа: | [Цитиране]

   
   

  Самият се сблъска с тази неизправност - оборудването изгори, а след това хладилника! Препоръчвам да се приложи защита срещу повишено напрежение в апартамента UZM-50M, UZM-51M.

   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   

  През април 2013 г. в предградията на Киев Вишневой изгори нула в подстанцията, която захранва куп жилищни сгради. Засегнати са около 1000 апартамента.

   
  Коментари:

  # 8 написа: | [Цитиране]

   
   

  Руслан,
  Индивидуалният (апартаментен) нулев блок, при липса на нулева точка на генератора (счупване), сам по себе си не е изпълнен с опасност. Домакински уреди, ако се повредят, но не поради повишено напрежение. Вярно е, има моменти, когато друг апартамент "седи" върху вашия парче, което е изпълнено с редица последствия. Основният неутрален проводник, по един или друг начин, е свързан със земята, но състоянието на заземяващата арматура (ако има такава), положена в земята преди десетилетия, е голям въпрос.