категории: Тайните на електротехника, Електротехник у дома
Брой преглеждания: 77942
Коментари към статията: 4

Как да направите окабеляване във вана

 


Как да направите окабеляване във ванапрактика уплътнения електрическо окабеляване за дървени сгради с мокри помещения.

Все по-често, за да оборудват ежедневието в страната, хората изграждат не само жилищни сгради, но и стопански сгради, бани и беседки. През 21 век никой не може без електричество, но окабеляване в дървена къща и баня Той има свои собствени характеристики в сравнение с тухлена конструкция.

В банята, ако това е отделна сграда, препоръчително е да разширите линията си от главното разпределително табло, което обикновено се намира в къщата. Тази линия трябва да бъде защитена от отделна машина.


Два метода на окабеляване

Има два начина за пускане на захранващия кабел в банята. Първият е "въздух", т.е. кабелът минава през въздуха, вторият е подземен кабел. И в двата случая има предимства и недостатъци. Нека ги разгледаме по-подробно. Ако не харесвате „въжетата“, висящи над парцела, преминете направо към втория метод.


Въздушен път

Така че, с въздушна връзка, ако разстоянието до банята е повече от 25 метра, трябва да поставите междинна опора. Ако кабелът минава над пътното платно, височината на кабела не трябва да бъде по-малка от 6 метра. Ако кабелът минава над пешеходна пътека, тогава височината трябва да бъде повече от 3,5 метра. При свързване към сградата проводниците са фиксирани така, че височината им от земята да е повече от 2,75 метра.

За да се свържете, трябва да използвате самоносещи изолирани кабели, съкратено SIP. Това са кабели от типа SIP-2A, SIP-3, SIP-4 с гарантиран експлоатационен живот от 25 години. В действителност те служат много по-дълго, защото покрити със специален устойчив на светлина и устойчив на атмосферни влияния полиетилен и имат в дизайна си носещи елементи с голям капацитет на претоварване.

Как да направите окабеляване във ванаСечението на кабела трябва да бъде най-малко 16 квадратни милиметра, т.е. той може да предава ток до 63 А. Такъв ток, с еднофазна връзка, съответства на мощност от 14 кВт, при трифазен - 42 кВт. Това е повече от достатъчно за баня. Но SIP имат не само предимства, но и недостатъци. Вена от такава секция е трудна за огъване; доста трудно е да се въведе директно в прекъсвачите.

SIP е алуминиева жица и кабелите, изработени от алуминий, не могат да се прекарват през тавански помещения. Затова при преместване в сграда се използват други кабели. Обикновено това е VVG NG или NYM с напречно сечение от 10 квадратни милиметра.

За прехода е необходимо да използвате запечатани медно-алуминиеви конектори, SIP-ите са монтирани на специални скоби за закрепване - обтегачи. Влизането в дървена стена става чрез метална втулка. Всичко това е доста скъпо. Например, най-евтиният SIP-4 2x16 струва 23 рубли. на линеен метър.


Земен път

Ако кабелът не преминава през съседния район и вече сте извършили всички земни работи, тогава е по-надеждно да положите кабела в земята. За това е обичайно да се използват бронирани кабели от типа VBBSHV с медни проводници с напречно сечение от 10 квадратни милиметра. Такъв кабел от 4 ядра с напречно сечение от 10 mm2 струва от 211 рубли. на линеен метър.

Кабелът е по-скъп и това е основният недостатък. Мишките и бенките не могат да ухапят този кабел, защото между вътрешната и външната пластмасова обвивка е стоманена плитка. Свиването на земята също не се страхува от него.

Руска баняПо-добре е да не използвате метални тръби за полагане на кабели, като те събират кондензат и кабелът лежи във водата, което намалява живота му. Металните тръби трябва да се използват, ако кабел се стича до и от земята по протежение на стена или стълб. В този случай използвайте тръба или ъгъл с височина най-малко 1,8 метра.

За полагане на кабела се използва кабелен изкоп с дълбочина най-малко 0,7 метра (три щика лопати). Пясък се изсипва на дъното със слой от 10 см, отгоре кабелът също се изсипва със слой пясък, можете допълнително да направите механична защита с тухли.

Влизането в сградата се извършва и през стоманена втулка.Това предпазва кабела от повреда по време на свиване и движение на дървената стена. При влизане в екрана на банята кабелът се освобождава от бронята и кабелните проводници са свързани към входната машина. това е желателно направете локално заземяване и мълниезащита.Щит за баня

Входната машина и необходимия номер са монтирани в нея Аварийно прекъсвачимашини и RCDкато ги разделяте на групи. Difavtomaty или автоматични машини и RCD използва се за публикуване във влажни помещения. Избиращият ток на RCD е избран 10-30 mA. VVG проводник се използва за контактиNG или NYM с напречно сечение от 2,5 квадратни милиметра, за осветяване на същия проводник с напречно сечение от 1,5 квадратни милиметра.


Монтаж на контакти и ключове

Гнездата и ключовете е най-добре да не се монтират във влажни помещения (перални и парни помещения). Те трябва да бъдат поставени само в съблекалнята и стаята за почивка на височина 80-90 см от пода. Цокли и ключове избран с клас на защита най-малко IP-44 (с капаци). По-добре е да вземете осветителни тела с клас на защита IP 54. Пътят до устройствата трябва да бъде възможно най-кратък. В никакъв случай не провеждайте окабеляване над печката.


Тайните на публикуването


Как да направите окабеляване във ванаКупете превключватели, контакти и разклонителни кутии само в защитен от пръски дизайн (IP-44 и по-горе) за външно окабеляване. Корпусът трябва да покрива вътрешността на продукта от всички страни. Входът трябва да бъде направен отдолу, с производството на малко U-образно коляно по време на влизане. Тогава кондензатът няма да може да изтече в продукта.

Цялото окабеляване към влажни зони се извършва чрез дифавтоматика или RCD с изключителен ток от 10-30 mA. Можете също така да използвате ниско напрежение (12-36 V) за осветление в такива помещения, но това изисква инсталирането на скъпи трансформатори. Трябва да проверявате RCD веднъж месечно, като кликнете върху бутона "Тест".

Не забравяйте понякога да проверявате окабеляването. Някои „домашни любимци“ обичат да я дъвчат. Успех с "леката пара".

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да положите кабела в двора на къщата
 • Отворено окабеляване - популярни методи за окабеляване
 • Как да направите кабелния вход в сградата
 • Защита на проводници и кабели от гризачи
 • Кои проводници и кабели се използват най-добре в домашното окабеляване

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Категорично не съм съгласен с избора на марки кабели. Пластмасовата (PVC) изолация изсъхва много бързо в гореща и влажна среда, с температурни промени тя започва да се спуква, което води до работа на дифлувомати или RCD.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Алексей | [Цитиране]

   
   

  За влажни помещения е необходимо да се инсталира устройство с диференциален ток по-малък от 30mA и за предпочитане 10mA.

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  В помещенията на сауни и парни стаи електрическото окабеляване трябва да се извърши чрез топлоустойчив кабел (проводник), който може да издържа на температури до 170 градуса (клауза 7.1.40 от Електрическия кодекс). Лампите също трябва да са устойчиви на топлина (до 130 градуса).

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Не пише професионалист. Можете дори обикновени светлини и кабели, но те трябва да бъдат на височина не повече от един метър. Сами разбирате разликата в температурата над и отдолу. Например във Финландия в повечето сауни телата са разположени на височина 1 метър.