категории: Препоръчани статии » Тайните на електротехника
Брой преглеждания: 42672
Коментари към статията: 2

Как да поправите жица, кабел или шнур

 

По-голямата част от оборудването, което работи на електричество, се захранва от проводници. Но вените и изолацията им не са вечни, така че проводниците се хвърлят или се късат или изолацията им се разрушава. В тази статия ще разгледаме основните неизправности и методи за ремонт на проводници, кабели и кабели.

Как да поправите жица, кабел или шнур

теория

В ежедневния смисъл проводниците, кабелите и кабелите нямат значителни дизайнерски разлики. Класът на изолация или гъвкавост на сърцевината може да бъде променен, но и в двата сетива няма голяма разлика.

Заслужава да се отбележи, че ако говорим за мобилно оборудване, например: желязо, електрическа бормашина, мелница, зареждане за телефона - техните проводници се наричат електрически шнурове, Ако говорим за окабеляване вътрешно или външно - такива проводници се наричат ​​кабели (не винаги, в зависимост от използвания продукт), но ако говорим за връзки вътре в устройства или разширения, това най-често са проводници.

Проводници и кабели

По принцип всички кабелни продукти се състоят от:

 • Провеждайки проводници, може да има един или няколко (до десетки парчета), а по дизайн проводниците са твърди монолитни или гъвкави многожични.

 • Изолация - покритие от диелектричен материал. Може да се изпълнява на няколко слоя и ако има повече от едно ядро, обикновено обвивката на всяка вена има своя собствена и обща обвивка на предпазния пояс, защитаваща всички вени. Като изолация се използват PVC, гума, импрегнирана хартия, флуоропласт, полиетилен, коприна, полимери.

Има две електрически неизправности:

1. Има контакт там, където не трябва да бъде.

2. Няма контакт там, където е необходимо.

Тази фраза за улов съдържа истинската същност на работата по ремонт и поддръжка на електротехника. Първият е различни видове късо съединение, а вторият е прекъсване в линията и проводниците. Ако изолацията на сърцевината е повредена, те се докосват един до друг и възниква късо съединение или голият участък на сърцевината стърчи изпод корпуса, което може да причини късо съединение към земята или токов удар на някой, който докосне този участък.практика

Нека да преминем към реални ситуации, когато трябва да поправите жица. Често се провалят:

 • Зарядни кабели за мобилен телефон;

 • слушалки;

 • Свредла и други електрически инструменти;

 • Ютии, перални и други домакински уреди;

 • Удължителни кабели.


Мобилно зарядно

Всеки от случаите се характеризира със собствена ситуация. Съвременните мобилни телефони се зареждат чрез кабел с micro-USB щепсел. Най-често кабелът се свързва към захранващия адаптер с помощта на обикновен USB конектор.

Мобилно зарядно

Най-честата неизправност на кабела от мобилния телефон е счупване в основата на щепсела, което се вкарва в телефонния жак, тъй като това място е по-податливо на огъване.

Мобилен телефонен кабел

Ремонтът на кабела в този случай се състои в фиксиране на мястото на завоя. Това може да стане с помощта на електрическа лента или термосвиваеми тръби. А също и поставянето на мястото на пружината на наклона от химикалката. Или купете специална защита, която виждате на снимката по-долу. Това трудно може да се нарече ремонт, а по-скоро временно удължаване на живота на кабела. Въпреки че ако предварително го направите на работещ кабел - той ще живее по-дълго.

Най-доброто решение е да смените щепсела, но имате нужда от поялник с тънък връх и сгъваем съединител. На снимката по-долу виждате изписанието му.

Micro usb pinout

Кабел за слушалки

Неизправността на кабела при слушалките е подобна - фрактура в близост до щепсела се случва най-често, по-рядко близо до самите слушалки или близо до микрофона, ако е слушалка. Най-добрият ремонт е да отрежете 5 сантиметра тел с тапа и да спойкате нова тапа.

Могат да се разграничат три популярни и евтини типа 3,5 мм щепсели, въпреки че в Ali-Express могат да бъдат намерени десетки видове:

 • Сглобяема с резбова връзка и пластмасов калъф.Конецът в тях е лош и пластмасовият калъф започва да скача.

 • С резбова връзка и метален корпус. Конецът в тях е по-добър, ще бъде достатъчно, ако трябва само внимателно да го развиете веднъж и да го завъртите обратно.

 • Сгъваем с пластмасов калъф на ключалката. Изглежда естетически приятно, но аз лично успях да споявам нормално след 5 опита. Или пластмасовият калъф не е бил инсталиран поради сгъстяване на спойката на щепсела, или се е напукал, или е скочил при издърпване на крика от гнездото. Добър вариант би било да го поставите върху лепило с горещо разтопяване.

Когато ремонтирате кабел за слушалки, има някои нюанси:

Ремонт на кабел за слушалки

1. Преди да спойкате и да направите нещо, не забравяйте да поставите корпуса на щепсела на жицата. Този съвет е смешен, но няма да ви е смешно, когато трябва да преработите всичко.

Ремонт на запояване
Ремонт на слушалки

2. Основните проводници на слушалките и високоговорителите най-често са голи и лакирани, обикновено червените и сините проводници съответстват на левия и десния канал, а медният цвят, покрит с непрозрачен лак, е често срещан. Ако сърцевините са покрити с изолация, тогава общата жица може да бъде екранираща плитка на жицата.

Проводници за слушалки и високоговорители

3. Ако сърцевините са лакирани, както е описано по-горе, могат да възникнат проблеми с тяхното калайдисване. Има три начина да направите това:

 • Внимателно оформете лака с нож или бръснач, но съществува риск от разрязване на сърцевината. Те се състоят от жици, по-тънки от косата.

 • Вземете малко калай върху поялника и спуснете края на сърцевината във ваната с твърда колофон. Добър начин, но не винаги работи и за да контролирате дълбочината на калайдисването, трябва да свикнете.

 • Загрейте края на сърцевината с огън и отстранете лака със салфетка. След това внимателно извадете лона и калай. Добър начин, но имате нужда от умение.

4. Съединителят също трябва да бъде предварително калайдисан. Обикновено не можете да го направите просто като се търкаляте капка спойка и колофон, Или активният поток помага (надеждността на връзката се влошава, но не в този случай значително), или предварително почистване с шкурка или файлове на мястото, което ще калайдисвате. Flux пастата също работи. Например, калайдисах зелено тип F-2000.

Flux паста

5. Запояването и калайдирането са опасни за съединителя, въпреки че той е предназначен за този тип връзка. Факт е, че контактите на щепсела преминават един в друг като тръби или телескоп и са изолирани един от друг от материал като пластмаса. При продължително загряване той започва да се топи, след което части от тапа започват да увиснат и да се въртят. Не може да се говори за нормална работа. Спойка правилно, в този случай активен поток ще ускори работата, въпреки че е опасен за контакти във времето. Въпросът е дали слушалките с такива тънки проводници ще оцелеят преди контактът да се счупи под въздействието на активни компоненти на флюсите.

Скъпите тапи са споени добре, но има смисъл да ги инсталирате само на скъпи слушалки, а в такива ядра те лесно се заливат.

Поправянето на проводниците на пералня, микровълнова печка и други домакински уреди в домакински уреди най-често нарушава проводниците на тези уреди, които редовно изваждат щепсела от контакта. Ако хладилникът, телевизорът или компютърът най-често остават в мрежата в продължение на години, тогава жицата на пералнята, микровълновата, хранителния процесор често се включва в контакта за продължителността на употреба. Следователно, те се счупват най-вече около вилицата, тъй като тук този участък е най-мобилен.

Ремонт на перални машини

Най-доброто решение би било да смените щепсела, тъй като този, който е инсталиран от фабриката, обикновено не е отделим, лятото трябва да отхапе щепсела и счупената секция на жицата е около 10 сантиметра. Щепселът трябва да бъде избран според консумацията на енергия и удобството на дизайна.

По отношение на техниката, жицата на която сте подреждате, за да я върнете обратно на рафта, например, блендер или хранителен процесор, тя може да се разпадне на основата, където влиза в случая и на всяко друго място.

Направи си тел ремонт

Можете да намерите повреда чрез постепенно огъване с движение по цялата дължина на жицата. В този случай трябва да отрежете 10-20 сантиметра от повредената зона, да свържете и изолирате сърцевините.Ако след ремонта дължината е значително намалена - поставете парче тел с подобно напречно сечение.

Проводници за запояване

Свържете чрез запояване или кримпване. завъртете най-добре се избягват гъвкави гъвкави корди. В крайни случаи използвайте винтови клемипредварително калайдирайте заетите краища на проводниците.

Можете да изолирате или с електрическа лента или свива тръба, Последният вариант е за предпочитане и електрическата лента може да се развие с течение на времето.


Поправете бормашините и шлифовъчните шнурове

В тези инструменти най-натовареното място е мястото, където жицата навлиза в корпуса. Обикновено проводникът тук е подсилен със специален корпус, предотвратяващ повреда, но не спестява.

Тел за ремонт на тел

Ако сте включили свредлото в електрически контакт, натиснали бутон и той не показва никакви признаци на живот, но когато преместите проводниците близо до дръжката, той започва да работи - това вероятно е проблемът.

Трябва да разглобите бормашината и звъни на жицатаПоставянето на една сонда върху изхода на щепсела, а другата на едно от сърцевините, направете същото с второто ядро. Независимо от това дали зумерът скърца или не - огънете жицата на всички подозрителни места, ако има повреда - ще я чуете.

Ремонтът на пробивна тел е подобен на предишния - отрежете повредената зона или я сменете изцяло.

На родния проводник на входа на кутията на устройството има защитен корпус, ако не е било възможно да го извадите от отрязаното парче за вторична употреба, можете да използвате термоусаждаемост, положено в няколко слоя за тази цел (докато не получите желаната плътност на влизане в кутията) или да използвате камбрик, парче маркучи, обвивки от други възли и механизми с подобни размери, в най-лошия случай - електрическа лента.

Защитен затягащ накрайник

На снимката защитен затягащ връх

Ако дизайнът на свредлото включва единството на захранващия проводник с вътрешната верига с помощта на винтова скоба - не забравяйте да калайдирате или компресиране на върха проводник, Нанизаните ядра не могат да бъдат захванати с винтови клеми, защото няма да получите добър контакт.

Поправянето на кабелите на сешоари, подложки и други ръчни електрически уреди се извършва по същия начин. Юроните са изключение, за тях има специални шнурове в платнена плитка, за да се предпазят от гореща подметка и триене по краищата на дъската за гладене. Обикновено такива шнурове се продават и сменят цели.


Ремонт на удължителен кабел

Носещ или удължителен кабел е удобно устройство, което се използва активно в ежедневието, производството и строителните площадки, от най-близкия контакт или електролит до мястото, където искате да свържете електрическо устройство.

Затова често го нападат, слагат му нещо и т.н. Това причинява повреда на изолацията или спукване на сърцевината или те ще бъдат скъсени вътре в кабела, след което щепселът, гнездото или избива автомат.

В този случай, подобно на предишните, трябва да отрежете парче тел и да го замените с работещ. Или свържете останалите.

Предупреждение:

Не допускайте повече от 3-5 връзки и не превръщайте удължителния кабел в гирлянда от парчета. Това е опасно и има повишен риск изолацията на някоя от фугите да се износва във времето и да шокира някого.

Не забравяйте да изолирате фугите с термосвиваеми тръби и електрическа лента. Това е изключително важно, тъй като кабелът е подвижен и изолацията може да се износва.


Ремонт на кабели в окабеляването

Независимо от начина на полагане на линията, се допуска вътрешен или външен ремонт. Ако се получи счупване - променете повредената зона или цялата линия. Ако е настъпила повреда на изолацията, можете да я поправите с термосвиване, камбрик, изолация и други изолационни материали.


заключение

Най- „Инструкции за експлоатация на силови кабелни линии“ Част 1 (линии с напрежение до 35 kV), казва се, че е възможно да се възстановят кабелните капаци с помощта на термоустойчиви лакове, PVC тръби, пластмасови лепенки, лента от фибростъкло и други. Това означава, че всички горепосочени методи за ремонт са справедливи и разрешени според инструкциите.

За ремонт на кабели и проводници в съвременни условия е най-подходяща PVC тръба или термоустойчива камера от фибростъкло. Последните са подходящи за възстановяване на изолацията на проводници, които минават близо до нагревателни елементи, например в ютия или котел.

Това не означава, че изолацията изобщо не е подходяща за ремонт на тел. Просто може да се размотава във времето и лентата от плат може да вдигне влагата и не е подходяща за използване при мокри условия.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Ремонт на слушалки за мобилни телефони
 • Ремонт на зарядно за телефон
 • Какво е електрически шнур и къде се използва
 • Как да поправите удължителен кабел
 • Как да изградите проводници в гнездо

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Владимир | [Цитиране]

   
   

  Всички методи, посочени в статията, са правилни и подходящи. Съгласен съм с автора. Препоръчвам да се приемат тези методи.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Наталия | [Цитиране]

   
   

  Изолацията на захранващия кабел на телевизора се повреди, аз го пренавивах с електрическа лента, но скоро това място се размина! Трябваше да скъся жицата чрез завинтване на сгъваема тапа. Намерих статия, че е невъзможно да покриеш голи вени от тел с изолационна лента! И тук пишат, може би ..